Mitsubishi FH50 наместена пред 2 дена.
Првичните впечатоци ми се позитивни.
Моќна и тивка. Изработката и квалитетот на материјалите е запрепастувачки добар.
Она што ми остави најголем впечаток е надворешната единица која е неверојатно тивка и мирна дури и на максимум снага (16 степени + powerful) без никакви вибрации.
Порачав и MelCloud.
Сега останува да видиме како ќе се понаша во зима со дефростите.
Надворешната единица на FH35, а веројатно исто и FH50, при defrost и големо оптеретување во мод на греење не е баш тивка.Она што ми остави најголем впечаток е надворешната единица која е неверојатно тивка и мирна дури и на максимум снага (16 степени + powerful) без никакви вибрации.
Доста глупи клими во поглед на defrost. На температури под 0, прави defrost на секои 40-50 минути, без разлика дали е замрзната или сува надворешната. А после defrost почнува да грее со 100% капацитет, без разлика на внатрешната темпратура, па за кратко сфаќа дека има направено пекол во просторот, се гаси, и чека да падне температурата за да продолжи да грее. Ова генерално се приметува во добро изолиран, не многу голем простор.Сега останува да видиме како ќе се понаша во зима со дефростите.
туку сите клими се дефрост макина во зимно време
Kuti barem na ladenje e pogodena.Надворешната единица на FH35, а веројатно исто и FH50, при defrost и големо оптеретување во мод на греење не е баш тивка.
Доста глупи клими во поглед на defrost. На температури под 0, прави defrost на секои 40-50 минути, без разлика дали е замрзната или сува надворешната. А после defrost почнува да грее со 100% капацитет, без разлика на внатрешната темпратура, па за кратко сфаќа дека има направено пекол во просторот, се гаси, и чека да падне температурата за да продолжи да грее. Ова генерално се приметува во добро изолиран, не многу голем простор.
Среќа во несреќа е што откако ќе влезе во defrost циклус на сува надворешна единица, ѝ текнува дека има направено глупост и за помалку од минута го прекинува. Исто позитивна работа е што одмрзнувањето (кога стварно е потребно) трае точно толку време за да ја одмрзне таа количина мраз што е нафатена.
Преведи другар...
Sent from my MI 4W using Tapatalk
.... А после defrost почнува да грее со 100% капацитет, без разлика на внатрешната темпратура, па за кратко сфаќа дека има направено пекол во просторот.....
Ако климата престане да грее поради постигната температура, се рестартира "тајмерот" за defrost. Така да, може да се случи и цел ден да нема defrost, а надвор да е под 0.влегување во дифрост немам приметено да има некој патер...секој ден различно
"Топлото" е главно потрошено на топење мраз, а тоа малку "топло" што останува, се дотрошува во завршната фаза од одмрзнувањето, кога вентилаторот почнува да дува со цела моќ за да ги издува последните капки што се останати на изменувачот. Во таа фаза, може си приметил, се прави облак од пареа пред надворешната единица.df= се разменуваат улогите на изменувачите па така по завршување - 'топлото' пак оди внатре
Ова се случува кај сите (мои) клими.Во таа фаза, може си приметил, се прави облак од пареа пред надворешната единица.
Ovoj muabet nema nikakva vrska i kompletno ne e vistina i najzestoko go demantiram. Jas imam FH35 i WN35 vo mojata dnevna 56m2. Dve zimi pominuvam vekje i mozam najodgovorno da TVDRDAM deka ovoj muabet e kompletna laga. Nadvoreshnata na FHto e pretivka na bilo koj mod. Ako se zeme predvid deka sum bukvalno na granica so greenjeto vo dnevna vo najladnoto bidejki mi nema izolacija kukjata, ke ti kazam deka vo 24 casa najmnogu shto sum izbrojal se 6 defrosti po 4-5 minuti. Da ne e toa "izdishuvanjeto" na vnstreshnata vo momentot koga ke vleze vo defrost, nema da znaes dali e defrost ili ednostavno prekinala nadvoreshnata so rabota poshto i defrostot e neverovatno tivok. Cisto za sporedba, WN35kata shto ja imam, cim padne nadvoredhnata pod 2,3 stepeni, pravi defrosti na 50 minuti kako na tajmer. Ne znam dali ti poseduvash FH pa od lichno iskustvo go kaza ova shto go kaza, ama da si proveris dali ti e ubavo montirana ako ti gi pravi ovie raboti shto gi kazuvash deka gi pravi.Надворешната единица на FH35, а веројатно исто и FH50, при defrost и големо оптеретување во мод на греење не е баш тивка.
Доста глупи клими во поглед на defrost. На температури под 0, прави defrost на секои 40-50 минути, без разлика дали е замрзната или сува надворешната. А после defrost почнува да грее со 100% капацитет, без разлика на внатрешната темпратура, па за кратко сфаќа дека има направено пекол во просторот, се гаси, и чека да падне температурата за да продолжи да грее. Ова генерално се приметува во добро изолиран, не многу голем простор.
Среќа во несреќа е што откако ќе влезе во defrost циклус на сува надворешна единица, ѝ текнува дека има направено глупост и за помалку од минута го прекинува. Исто позитивна работа е што одмрзнувањето (кога стварно е потребно) трае точно толку време за да ја одмрзне таа количина мраз што е нафатена.
Kazi malku podetalno za kakov prostor se raboti. Kukja, stan, izolacija, prozori, kvadraturaZdravo imam edno prasanje, ama bash nisto nemam pojma od klimi, sega se spremam za zimskava sezona i sum vo mislenje da stavam klimi ili parno na peleti, gi gledam ovie prilicno novi klimi pa sakam mislenje GREE GEH12AA-K3DNA1D по супер цена од 41.990 ден.
Stan severen 98m2 sega menuvam dograma pvc izolacija pojma nemam postara zgrada sakam 4 edinici da stavam od ovie klimiKazi malku podetalno za kakov prostor se raboti. Kukja, stan, izolacija, prozori, kvadratura
Stan severen 98m2 ke stavam poveke edinici, odnosno 4 edinici sakam da stavam, podmene ima stan ama nikoj ne zivee nadmene isto ima stan vselen ,izolacija standar kako na postara zgrada a dograma cela se menuva so pvcОдличен избор е таа клима за греење, за простор до 30м2 ќе ти заврши работа одлично ако е изолиран и со ПВЦ и слично. Ама зошто спомнуваш пелети веројатно е за поголем простор па може да ти требаат неколку единици или поголема единица.
За колкав буџет дискутираш и колкав простор?
Дали просторот има ПВЦ прозори и врати?
Дали има изолација?
Дали под него има стан или гаража или земја?
Дали над него има стан или неизолирана плоча, или изолација?
Барај сервисери кои ќе се нафатат да ти ја изведат инсталацијата со заварување на цевките со сребро.Stan severen 98m2 sega menuvam dograma pvc izolacija pojma nemam postara zgrada sakam 4 edinici da stavam od ovie klimi
Sonoff S20 ќе заврши ли работа дали мери kwhОва се случува кај сите (мои) клими.
Купете си SonOff Pow R2 ќе се препородите. Energenie-то споро реагира на брзите повлекувања на струја (Ампеража) па ги покажува подолго време.
Ги имам и двете и Sonoff е далеку попрецизен во тој поглед. Згора на се покажува и Ампери + чува податоци за 6 месеци.
Како што гледам MELCloud-от ова го има решено многу елегантно. Не е прецизно како кај Sonoff ама покажува и други работи.
Само Sonoff Pow или Sonoff Pow R2 мератSonoff S20 ќе заврши ли работа дали мери kwh
Taква им е „политиката“, односно концептот на таквите клими. Приоритетот им е да испорачаат максимум топлина, и повеќе се работи за одлика отколку за маана. Јас ваквите клими ги нарекувам „снагатори“. Како што кажуваш, не се понашаат добро кога се предимензионирани за просторот.Доста глупи клими во поглед на defrost. На температури под 0, прави defrost на секои 40-50 минути, без разлика дали е замрзната или сува надворешната. А после defrost почнува да грее со 100% капацитет, без разлика на внатрешната темпратура, па за кратко сфаќа дека има направено пекол во просторот, се гаси, и чека да падне температурата за да продолжи да грее. Ова генерално се приметува во добро изолиран, не многу голем простор.
HEADPHONES LOGITECH ZONE 305 MIDNIGHT BLACK Wireless + bluetooth, w/microphone 981-001458
5.790,00 ден
VGA INNO3D GT1030 2GB DDR5, LP PASSIVE, DVI-D, HDMI, N1030-1SDV-E5BL
5.520,00 ден
MOUSE WIRELESS USB XIAOMI COMFORT EDITION, 2.4GHz, BLACK, XMWXSB04YM
760,00 ден
CABLES POWER EXTENSION ORVALDI 3m, 5xSHUKO surge protection, ORV5
830,00 ден
RAM SO DIMM DDR5 8GB 5600Mhz CL46 Crucial CT8G56C46S5
11.640,00 ден
SSD M.2 NVMe and SATA DOCKING STATION GEMBIRD, USB Type-C 3.2 Gen 2x2, Black, DD2-U3M2
4.980,00 ден