Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Mitsubishi FH50 наместена пред 2 дена.
Првичните впечатоци ми се позитивни.

Моќна и тивка. Изработката и квалитетот на материјалите е запрепастувачки добар.

Она што ми остави најголем впечаток е надворешната единица која е неверојатно тивка и мирна дури и на максимум снага (16 степени + powerful) без никакви вибрации.

Порачав и MelCloud.
Сега останува да видиме како ќе се понаша во зима со дефростите.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Mitsubishi FH50 наместена пред 2 дена.
Првичните впечатоци ми се позитивни.

Моќна и тивка. Изработката и квалитетот на материјалите е запрепастувачки добар.

Она што ми остави најголем впечаток е надворешната единица која е неверојатно тивка и мирна дури и на максимум снага (16 степени + powerful) без никакви вибрации.

Порачав и MelCloud.

веројатно е twin rotary штом на максимално оптеретување е мирна и тивка. Одлично се избалансирани тие.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Инаку на мислење сум дека не само Грее, туку сите клими се дефрост макина во зимно време. Нема клима што не прави дефрости. Ајде @FLEGMA ќе не извести наредново зимо за FH50 каква е ситуацијата.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Надворешната единица на FH35, а веројатно исто и FH50, при defrost и големо оптеретување во мод на греење не е баш тивка.

Доста глупи клими во поглед на defrost. На температури под 0, прави defrost на секои 40-50 минути, без разлика дали е замрзната или сува надворешната. А после defrost почнува да грее со 100% капацитет, без разлика на внатрешната темпратура, па за кратко сфаќа дека има направено пекол во просторот, се гаси, и чека да падне температурата за да продолжи да грее. Ова генерално се приметува во добро изолиран, не многу голем простор.

Среќа во несреќа е што откако ќе влезе во defrost циклус на сува надворешна единица, ѝ текнува дека има направено глупост и за помалку од минута го прекинува. Исто позитивна работа е што одмрзнувањето (кога стварно е потребно) трае точно толку време за да ја одмрзне таа количина мраз што е нафатена.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Надворешната единица на FH35, а веројатно исто и FH50, при defrost и големо оптеретување во мод на греење не е баш тивка.

Доста глупи клими во поглед на defrost. На температури под 0, прави defrost на секои 40-50 минути, без разлика дали е замрзната или сува надворешната. А после defrost почнува да грее со 100% капацитет, без разлика на внатрешната темпратура, па за кратко сфаќа дека има направено пекол во просторот, се гаси, и чека да падне температурата за да продолжи да грее. Ова генерално се приметува во добро изолиран, не многу голем простор.

Среќа во несреќа е што откако ќе влезе во defrost циклус на сува надворешна единица, ѝ текнува дека има направено глупост и за помалку од минута го прекинува. Исто позитивна работа е што одмрзнувањето (кога стварно е потребно) трае точно толку време за да ја одмрзне таа количина мраз што е нафатена.
Kuti barem na ladenje e pogodena.:)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
@null_ptr има FH50 и не спомна такво нешто кога разменуваше искуства со мене (во пораки)

Напротив! Тој кажува дека надворешната му стои под прозор и дека е тивка.

Ова ми е 7-ма клима во поседување (се работи за повеќе објекти) и не е баш да немам референца за клима дали е бучна и дали вибрира.

Оваа "спие". Свесен сум дека на топлење сите клими се побучни и затоа останува да видиме.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
надворешната ми стои веднаш до прозор и освен неколку дена од првата година кога температурата беше накај -20* до сега не сум го слушнал компресорот да ринта...влегување во дифрост немам приметено да има некој патер...секој ден различно

.... А после defrost почнува да грее со 100% капацитет, без разлика на внатрешната темпратура, па за кратко сфаќа дека има направено пекол во просторот.....

df= се разменуваат улогите на изменувачите па така по завршување - 'топлото' пак оди внатре

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
влегување во дифрост немам приметено да има некој патер...секој ден различно
Ако климата престане да грее поради постигната температура, се рестартира "тајмерот" за defrost. Така да, може да се случи и цел ден да нема defrost, а надвор да е под 0.

df= се разменуваат улогите на изменувачите па така по завршување - 'топлото' пак оди внатре
"Топлото" е главно потрошено на топење мраз, а тоа малку "топло" што останува, се дотрошува во завршната фаза од одмрзнувањето, кога вентилаторот почнува да дува со цела моќ за да ги издува последните капки што се останати на изменувачот. Во таа фаза, може си приметил, се прави облак од пареа пред надворешната единица.

Инаку, по завршување на defrost циклусот, компресорот и надворешниот вентилатор постигнуваат максимален капацитет и влечат 1.5 - 2kW од штекер (кај FH35).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Во таа фаза, може си приметил, се прави облак од пареа пред надворешната единица.
Ова се случува кај сите (мои) клими.

Купете си SonOff Pow R2 ќе се препородите. Energenie-то споро реагира на брзите повлекувања на струја (Ампеража) па ги покажува подолго време.

Ги имам и двете и Sonoff е далеку попрецизен во тој поглед. Згора на се покажува и Ампери + чува податоци за 6 месеци.

Како што гледам MELCloud-от ова го има решено многу елегантно. Не е прецизно како кај Sonoff ама покажува и други работи.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130

Ovoj muabet nema nikakva vrska i kompletno ne e vistina i najzestoko go demantiram. Jas imam FH35 i WN35 vo mojata dnevna 56m2. Dve zimi pominuvam vekje i mozam najodgovorno da TVDRDAM deka ovoj muabet e kompletna laga. Nadvoreshnata na FHto e pretivka na bilo koj mod. Ako se zeme predvid deka sum bukvalno na granica so greenjeto vo dnevna vo najladnoto bidejki mi nema izolacija kukjata, ke ti kazam deka vo 24 casa najmnogu shto sum izbrojal se 6 defrosti po 4-5 minuti. Da ne e toa "izdishuvanjeto" na vnstreshnata vo momentot koga ke vleze vo defrost, nema da znaes dali e defrost ili ednostavno prekinala nadvoreshnata so rabota poshto i defrostot e neverovatno tivok. Cisto za sporedba, WN35kata shto ja imam, cim padne nadvoredhnata pod 2,3 stepeni, pravi defrosti na 50 minuti kako na tajmer. Ne znam dali ti poseduvash FH pa od lichno iskustvo go kaza ova shto go kaza, ama da si proveris dali ti e ubavo montirana ako ti gi pravi ovie raboti shto gi kazuvash deka gi pravi.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Одличен избор е таа клима за греење, за простор до 30м2 ќе ти заврши работа одлично ако е изолиран и со ПВЦ и слично. Ама зошто спомнуваш пелети веројатно е за поголем простор па може да ти требаат неколку единици или поголема единица.

За колкав буџет дискутираш и колкав простор?
Дали просторот има ПВЦ прозори и врати?
Дали има изолација?
Дали под него има стан или гаража или земја?
Дали над него има стан или неизолирана плоча, или изолација?

Paunn

read-only
8 август 2019
3
0
Одличен избор е таа клима за греење, за простор до 30м2 ќе ти заврши работа одлично ако е изолиран и со ПВЦ и слично. Ама зошто спомнуваш пелети веројатно е за поголем простор па може да ти требаат неколку единици или поголема единица.

За колкав буџет дискутираш и колкав простор?
Дали просторот има ПВЦ прозори и врати?
Дали има изолација?
Дали под него има стан или гаража или земја?
Дали над него има стан или неизолирана плоча, или изолација?
Stan severen 98m2 ke stavam poveke edinici, odnosno 4 edinici sakam da stavam, podmene ima stan ama nikoj ne zivee nadmene isto ima stan vselen ,izolacija standar kako na postara zgrada a dograma cela se menuva so pvc

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Stan severen 98m2 sega menuvam dograma pvc izolacija pojma nemam postara zgrada sakam 4 edinici da stavam od ovie klimi
Барај сервисери кои ќе се нафатат да ти ја изведат инсталацијата со заварување на цевките со сребро.

Освен во случај истите да ги укопуваш во ѕид. Во спротивно изведбата нема на ништо да личи.

solo

read-only
9 септември 2010
18
0
Ова се случува кај сите (мои) клими.

Купете си SonOff Pow R2 ќе се препородите. Energenie-то споро реагира на брзите повлекувања на струја (Ампеража) па ги покажува подолго време.

Ги имам и двете и Sonoff е далеку попрецизен во тој поглед. Згора на се покажува и Ампери + чува податоци за 6 месеци.

Како што гледам MELCloud-от ова го има решено многу елегантно. Не е прецизно како кај Sonoff ама покажува и други работи.
Sonoff S20 ќе заврши ли работа дали мери kwh

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Taква им е „политиката“, односно концептот на таквите клими. Приоритетот им е да испорачаат максимум топлина, и повеќе се работи за одлика отколку за маана. Јас ваквите клими ги нарекувам „снагатори“. Како што кажуваш, не се понашаат добро кога се предимензионирани за просторот.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно