Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

blackelf

lurker
14 декември 2013
619
546
Што мислење имате за ripple како долгорочна инвестиција?
Јас би инвестирал во Electroneum пред Ripple.
Кога веќе зборуваме за инвестирање на подолг период земете ги во предвид следниве:
Electroneum
Verge
DigitalNote

Некоја од овие 3, само тајмингот на купување е многу битен.
Секако, ваш е ризикот :D

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.712
3.374
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Зошто би сакал некој друг да знае колку и какви коини имаш? Кој е сопственик на сајтот?

Сајтот е на Martin J. Tschammer, инаку страната е само тракер како се движи цената на коинот со тоа што на неа можеш да ставиш колку имаш и да си гледаш колку вреди коинот. Вакви страни ги има повеќе како и апликации кои се понапредни, но оваа ми изгледаше нај едноставна која и не бара регистрација (регистрација е потребна доколку сакаш да пратиш на повеќе уреди).

На страната не оставаш никакви податоци што би наштетиле.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Smart contract момци, туп пуп. Ако нема смарт контракт, не се случило...

Tommy P

hello world
4 април 2011
99
96
Кој valet го препорачувате, за купување и тргување со валути? Би сакал да купам од неколку по малку, да вложам до 1.000Е од прилика. Имам на ум да ставам во:
  • Litecoin
  • Electroneum
  • Ripple
Се регистрирав на Kraken и на Coinbase чисто да видам како изгледаат сајтчињата. Ме интересира какви valets користите, ваши совети и препораки. Имам и ЕУ пасош, доколку тоа мења нешто, зошто гледам дека на пример Coinbase не дава опција да купиш од Македонија.

Vampo

hello world
24 октомври 2010
366
257
Дечки ај некој од поискусните да ме посоветува. Долгогодишен клиент за кој работам веб девелопмент од Канада, ми предложи да ми испрати пари за купам графички карти и да копаме некоја криптовалута. Опремата ќе биде тука во Мк. Ми нуди 15-20% од нето профитот (со платена струја, интернет). Што ќе кажете?

EmTe

read-only
18 јануари 2011
23
27
Кој valet го препорачувате, за купување и тргување со валути? Би сакал да купам од неколку по малку, да вложам до 1.000Е од прилика. Имам на ум да ставам во:
  • Litecoin
  • Electroneum
  • Ripple
Се регистрирав на Kraken и на Coinbase чисто да видам како изгледаат сајтчињата. Ме интересира какви valets користите, ваши совети и препораки. Имам и ЕУ пасош, доколку тоа мења нешто, зошто гледам дека на пример Coinbase не дава опција да купиш од Македонија.

Coinbase ти е можеби најдобра берза за купување бидејќи парите ти се федерално осигурани (прочитај си поточно што како), што не е случај со повеќе од 95% од берзите. Е сега, не сум сигурен дали тоа важи за корисници надвор од САД и дали и воопшто може да го користат сајтот.
Ако може, тогаш најдобро ти е да си направиш bank transfer кај нив и без давачки да ти стигнат парите. Стигаат за 4-5 работни дена. Може и со кредитна картичка, парите одма стигаат ама давачката е околу 4%.

Само ако купуваш директно преку CoinBase сајтот курсот не им е баш најдобар, поарно ти е да ги префрлиш парите на GDAX што е исто сајт под контрола на Coinbase и каде можеш за многу евтино да купуваш валути со давачки под 0.25% и многу подобар курс на валутите. Исто таму може да ставаш и Stop Loss orders, т.е. автоматски да продадеш или купиш валута во зависност од цената без да киснеш на сајтот и да чекаш цената да дојде до некое ниво на кое сакаш да купиш или продадеш.

Незнам и дали си ID верифициран, и тоа може да ти одземе некој ден пред може да купуваш оти моментално се најпопуларна берза во САД.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Дечки ај некој од поискусните да ме посоветува. Долгогодишен клиент за кој работам веб девелопмент од Канада, ми предложи да ми испрати пари за купам графички карти и да копаме некоја криптовалута. Опремата ќе биде тука во Мк. Ми нуди 15-20% од нето профитот (со платена струја, интернет). Што ќе кажете?
Работи сам имаш 100%. Со партнер е лоша комбинација. Нека си копа он со канадска струја.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.078
6.013
Ако е во канада многу подобро е да си направи греење со ригови. Русиве имаат цели парна врзано на мајнери.

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Дали некој знае каде може да се најди 1200w PSU? Ве молам име на продавница/контакт... Благодарам...
Не би сакал да одам со дуал псу.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Дали некој знае каде може да се најди 1200w PSU? Ве молам име на продавница/контакт... Благодарам...
Anhoch има. CoolerMaster V1200, околу 300€ ти е.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

stefan_off

lurker
29 октомври 2009
508
392
Радовиш
stefan_off's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 7700K
Motherboard
Eurocom Torando F5
Storage
Samsung 960 Evo 256Gb m.2; Intel 660P 1Tb m.2; Seagate 2Tb 2,5inc 5400RPM
PSU
230W brick
RAM
16Gb DDR4 2x8Gb Kingston @2400mhz
Video card
MXM nVidia GTX 1070 8gb
Mouse
Logitech MX Master 2S
Keyboard
Logitech K520
Monitor
Benq BL3200PT 32`
OS
Win 10 64bit
Некој да не има нешто инфо за - Project-X (NANOX)? Нешто слушнав овие од Layoness се фураат тоа ќе бил нивни коинт со кој ќе се користеле Shopping Points... Малку ми е чудно гледам коинтот оди и до 1 милион $

stefan_off

lurker
29 октомври 2009
508
392
Радовиш
stefan_off's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 7700K
Motherboard
Eurocom Torando F5
Storage
PSU
230W brick
RAM
Video card
MXM nVidia GTX 1070 8gb
Mouse
Logitech MX Master 2S
Keyboard
Logitech K520
Monitor
Benq BL3200PT 32`
OS
Win 10 64bit
Колку графички сакаш да врзеш на него? Ке ти требаат сплитери и сл за повеќе од 4-5 графички, јас го имам V1000 и само 4 картици моќе да уклучам со каблите кој доваѓаат со него.

blackelf

lurker
14 декември 2013
619
546
Колку графички сакаш да врзеш на него? Ке ти требаат сплитери и сл за повеќе од 4-5 графички, јас го имам V1000 и само 4 картици моќе да уклучам со каблите кој доваѓаат со него.
Да, ако имаш 580ки претпоставувам се Sapphire. Gigabyte имаат по еден 8пински конектор, така да теоретски можеш 10 графички без адаптери да поврзеш.

ЕДИТ: V1000 имаат 5 PCI-e излези или грешам?

stefan_off

lurker
29 октомври 2009
508
392
Радовиш
stefan_off's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 7700K
Motherboard
Eurocom Torando F5
Storage
PSU
230W brick
RAM
Video card
MXM nVidia GTX 1070 8gb
Mouse
Logitech MX Master 2S
Keyboard
Logitech K520
Monitor
Benq BL3200PT 32`
OS
Win 10 64bit
Да, ако имаш 580ки претпоставувам се Sapphire. Gigabyte имаат по еден 8пински конектор, така да теоретски можеш 10 графички без адаптери да поврзеш.

V1000 има 4 PCI-e излези со четири кабли со по два 8pin конектори но тоа е само Теорстски. Вториот дел од кабело е толку крато и крут што едвај можеш да го уштекаш во графилка која има 8+6Pin невозможно да врзиш две картици на еден кабел освен ако не ги стваш картиците на некој чуден начин... една над друга

blackelf

lurker
14 декември 2013
619
546
V1000 има 4 PCI-e излези со четири кабли со по два 8pin конектори но тоа е само Теорстски. Вториот дел од кабело е толку крато и крут што едвај можеш да го уштекаш во графилка која има 8+6Pin невозможно да врзиш две картици на еден кабел освен ако не ги стваш картиците на некој чуден начин... една над друга
Еве решение ако не си лимитиран од графичките.
7d78dcce75fd0bfa20af6050dcd2decf.jpg

Не се туширани од дамна :/

Sent from my Le 2 using Tapatalk

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Греота се чисти ги, после ке рикнат ти ке се нервираш, по фирмиве нема лагер на карти ке чекаш 30-40 дена

blackelf

lurker
14 декември 2013
619
546
Греота се чисти ги, после ке рикнат ти ке се нервираш, по фирмиве нема лагер на карти ке чекаш 30-40 дена
Ааа, чекам миризливото масло да ми стигне и тогаш ќе ги чистам и ќе ги подмачкам за да ми мириса убаво по дома хаха :D

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Off-topic:
(просек од ефтина-скапа + енергетска вредност и останати трошоци)

Го гледам Пане пробува да стопи некоја графичка за ефтино и тоа од дамна.

Не се туширани од дамна :/

одамна (прил.)

евтин (прид.)

Чисто информативно, ако некој сака да прифати забелешка, тебе те цитирав само како пример, зошто гледам дека не ти е првпат, инаку, без навреда до никого, ама многу неписменост има на форумов...

blackelf

lurker
14 декември 2013
619
546
Off-topic:

одамна (прил.)

евтин (прид.)

Чисто информативно, ако некој сака да прифати забелешка, тебе те цитирав само како пример, зошто гледам дека не ти е првпат, инаку, без навреда до никого, ама многу неписменост има на форумов...
Каква мета сум ти бил јас ееј. Е гледаш, сега ќе знам :D За средношколец добро се држам со писменоста ахах. Фала ти.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Каква мета сум ти бил јас ееј. Е гледаш, сега ќе знам :D За средношколец добро се држам со писменоста ахах. Фала ти.

Не си ти никаква мета, и реков „без навреда до никого“, така да уживај ;) Инаку овие работи се учат во основно :)

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82

Јас имам 5 x RX 570 и една RX 580 sapphire nitro. А една од 570ките е Red Devil Powercolor, со три кулера и е поголема од другите.
Значи сите 6 на еден риг.
Сеа напајање да земам и рејзери, за нив викаш сплитери?
Кај можам да најдам рејзери, знаете?

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно