Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.569
19.267
Супер, зошто Ventoy е закон, само влечиш .iso до root на USB и чао, имам еден тон на тоа USB и не планирам да креирам ново со Rufus само со Windows...
Па направи си кастм исо и стави го. Зошто Вентој да модифицира?

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.624
Скопје
Супер, зошто Ventoy е закон, само влечиш .iso до root на USB и чао, имам еден тон на тоа USB и не планирам да креирам ново со Rufus само со Windows...
Се слагам.
Не ми е пробано, но изгледа може и да се подеси еден имиџ да биде со повеќе unattended.xml фајлови со различни конфигурации.
1760626904857.png

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.766
6.476
SK
Дали функционира со Ventoy?
Ова се става во рутот на инсталацијата. Е сега пошто во случајов тоа би бил ISO на Ventoy усб диск, мене прва работа да пробам би ми било да го ставам XML фалјот во ISO имиџот. Ова @DeJaVu ти одговорил е пооелегантно.

За тестирање секако наменски усб само со виндовс инсталација (и XML фалјот ставен во рутот на усб-то). Вака пошто барем неколку пати ќе се пробуваат разни сетинзи, пошто никогаш не идат работите од прва. Ако треба да се концентирам на други работи паралелно, си ја уништувам ефикасноста. Вака само го преснимувам XML фалјот во рут и ја бутирам инсталацијата. Нешто не поминало? Правам измени и пак одново.

Е после кога сѐ ќе се среди, после има време и за Ventoy и за занимавање со негови плагини.
Само времето секогаш е премиум, и ако можам XML фалјот да го ставам директно во ISO - попрво тоа ќе го направам отколку плагини да учам.
Мислењето е автоматски споено:

Да. Треба да се стартува "VentoyPlugson.exe", и таму да се додадат патеките до Windows имиџот и xml фајлот наменет за дотичниот имиџ. При бутирање ти дава избор дали да одиш со нормална инсталација или со инсталација која го вклучува анатендед сетапот. Еве ти добро видевце со инструкции.

View: https://youtu.be/4AGZQJTyCOs?t=489
Ништо сложено, само патот го поставуваш (и на ИСО-то и на XML фалјот).
Муката е што ќе заборавам кога следниот пат пак ќе ми затреба, па ќе треба да го барам видеото во букмаркс и да го гледам. :)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.624
Скопје
Ништо сложено, само патот го поставуваш (и на ИСО-то и на XML фалјот).
Муката е што ќе заборавам кога следниот пат пак ќе ми затреба, па ќе треба да го барам видеото во букмаркс и да го гледам. :)
3 чекори се, не вреди видео повторно да се гледа чим еднаш си го изгледал. Ќе бидеш паметен и ќе почнеш да си користиш апликација за белешки што се синхронизира меѓу телефон и пц, како наједноставен пример Simplenote или за покомплексни OneNote. Ќе си го рецнеш таму, и кога ќе заборавиш само еден срч те дели од информацијата(згодно и за други пригоди).

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.624
Скопје
Патем „OOBE\BYPASSNRO“ дефинитивно не работи повеќе, пробано на свежо симнат 25H2 win11.
Да не ти бил штекнат мрежниот кабел па тоа да прави проблем?
Пошто ко што спомнав некоја страна уназад, инсталирав лаптоп со 25H2 имиџ(симнат на 01.10) и си пројде OOBE\BYPASSNRO без проблем.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.766
6.476
SK
@DeJaVu
Сaмо се ребутира и ме врати назад во ООBE. Инаку да, во мрежа бев.

@JamesKirk
Ма само ми испадна ситуација да пробам (експериментирам нешто со деплојмент имиџи). Не ми ни текна ниту па имав време.

A$AP-Rocky

hello world
27 февруари 2016
69
22
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Inte i3-8100 @ 3.60GHz (4 CPUs) & DeepCool
Motherboard
ASRock Z370 Pro 4
Storage
500 GB
RAM
32 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Case
Modecom Oberon Pro
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
White Shark Commandos Elite
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
Зошто PC не ми boot-ира со 3x 16ГБ РАМ плочки и 1х 8ГБ РАМ ДДР4, ниту пак со 3. Со 2х 16ГБ РАМ си функционира нормално. Најверојатно ќе треба сите 4 да ги ставам по 16ки. Самиот компјутер по себе си фаќа макс 64ГБ РАМ. Матична плоча ASRock Z370 Pro4 & i3 8100 CPU

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.766
6.476
SK
А оваа команда дали работи уште..да не проба?
start ms-cxh:localonly
Работи. Oтвара дијалог за стварање локален корисник.

Веројатно до тоа ќе да е, во мојот случај не бев врзан ни на жица ни на вифи.
Сега кога ќе размислам, не беше најавен на домен РС-то така да немаше конекција на интернет во моментот.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.624
Скопје
Сега кога ќе размислам, не беше најавен на домен РС-то така да немаше конекција на интернет во моментот.
Епа изгледа доволно е да е само штекнат кабелот доколку е така како што викаш. Пробај со одштекан па кажи ни.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Спрема ова мора со изваден кабел да се направи инсталација. Засега работаат овие методи ама до кога ќе видиме.
View: https://www.youtube.com/watch?v=0U7IyQQ-puQ

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.766
6.476
SK
Епа изгледа доволно е да е само штекнат кабелот доколку е така како што викаш. Пробај со одштекан па кажи ни.
For the science можам кога ќе имам прилика. Ама нема ништо да смени пошто моментално така е поставена мрежата, нема нет пристап додека не се убаци компјутерот под домејн. Исто како да е откачен кабелот, не само дека нема интернет пристап туку воопшто ни пристап до интранет мрежата нема.
Мислењето е автоматски споено:

Инаку да не бидам разбран погрешно: Валиден е општиот совет за вадење кабелот при вакви зафати.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Па засега работеле сите методи колку гледам од видејава и читам по нет ама до кога ќе видиме..ќе му најдат чаре и за ова со акаунтов :))))

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.511
2.964
Па засега работеле сите методи колку гледам од видејава и читам по нет ама до кога ќе видиме..ќе му најдат чаре и за ова со акаунтов :))))
Мислам дека Rufus „работи“ благодарение на погоре опишаните методи (или ете, exploits), кои што во Rufus се елегантно поставени во форма на опции со чекирање.
Доколку микрософт ги „закрпи“ или отстрани, веројатно и кај Rufus нема да функционираат опциите на новите .iso фајлови, излезени после закрпата.
Се разбира, до наредниот јавно откриен exploit за заобиколување на присилново креирање МС акаунт....

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.766
6.476
SK
Сѐ зависи Микро$офт колку ревносно сакаат да го спроведат правилото. Ќе има и нови форсирања и нови хакови/ескплоити, ама реално најмало замарање е оној Autoattended генераторот од поназад.

Jomabomaja

read-only
17 февруари 2018
14
0
Dečki, mi treba itno sovet. Win 11 home S mode licenciran instaliran na laptop štotuku zemen od prodavnica. Ako go isklučam S mode dali nešto bitno kje zeznam u licenciraniov Windows, osven bezbednosta?

Chiller

user
8 март 2012
1.558
1.164
Скопје Аеродром
Dečki, mi treba itno sovet. Win 11 home S mode licenciran instaliran na laptop štotuku zemen od prodavnica. Ako go isklučam S mode dali nešto bitno kje zeznam u licenciraniov Windows, osven bezbednosta?
Незнам како можеш да го трпиш S мод воопшто, ако се зезне лиценцата тогаш само оди на оваа страна, следи инструкции и ќе ти биде активиран.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.782
4.500
Неготино
Нема што да зезнеш, таа си е лиценцата.
Еве ти линк ако ти треба за disable.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно