Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Виртуелни приватни сервери во Македонија

Nem_Akata

Gaining Experience
26 мај 2015
239
350
Слога Југомагнат
Аууу што е ова бе, ај подобро да не гледам на Interspace, има цела плата да потрошам. Еј што добри понуди имаат, може ќе си земам нешто појјако...

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1.527
1.638
127.0.0.1
smartstore.mk
Абе прво што се наши - „Купувај Македонско„ - второ што пингот до нив ќе ти биде 1-5мс - трето што на Спидтест најголеми брзини ми дава секогаш Интерспејс и нормално -штом кориснициве се презадоволни од услугата - зошто да не ?
А цени ко цени :p
Ма остај зезање, за професионална употреба со големи клиенти користам веќе 2ра година Cloud 2 од ухост, но со цениве се премислувам...
Да не има некоја „фора“ да не мигрирам 10тици виртуелки во продукција па да си ставам јамката околу вратот... :D

Nem_Akata

Gaining Experience
26 мај 2015
239
350
Слога Југомагнат
Ма остај зезање, за професионална употреба со големи клиенти користам веќе 2ра година Cloud 2 од ухост, но со цениве се премислувам...
Да не има некоја „фора“ да не мигрирам 10тици виртуелки во продукција па да си ставам јамката околу вратот... :D

Претпоставувам 2gbps брзината, ако тоа ти е доволно за сообраќајот, иако не знам зошто такво ограничување да имаат. Напраени се за приватни да бидат, нема друго, ако имаш превише сообраќај сигурно ќе ти биде bottleneck.
Мислењето е автоматски споено:

Ама на мене од друга страна нема да ми биде. Ах бе, што не ги видов VPS/дедицираниве, одма ко улав на cPanel отидов :) Ај пренарачување... за мои употреби поише од доволно.

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1.527
1.638
127.0.0.1
smartstore.mk
Претпоставувам 2gbps брзината, ако тоа ти е доволно за сообраќајот, иако не знам зошто такво ограничување да имаат. Напраени се за приватни да бидат, нема друго, ако имаш превише сообраќај сигурно ќе ти биде bottleneck.

Ама на мене од друга страна нема да ми биде. Ах бе, што не ги видов VPS/дедицираниве, одма ко улав на cPanel отидов :) Ај пренарачување... за мои употреби поише од доволно.
На ухост е 100мбпс за разлика од тие 2гбпс...Единствено знам дека ухост ги рентаат од Hetzner германија

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.111
5.036
Скопје
hackitfree.github.io
Тоа е веќе друго. За бизнис и поголема и подолготрајна претплата се надевам дека дечкиве од @interspace ќе ти излезат во пресрет

Nem_Akata

Gaining Experience
26 мај 2015
239
350
Слога Југомагнат
На ухост е 100мбпс за разлика од тие 2гбпс...Единствено знам дека ухост ги рентаат од Hetzner германија

100mbps? Нема шанси, ау страшно. Ќе си земам ја дедициран VPS, вреди замарање малце за овоа чудо:

DC-C2128 GB80 GB NVMe20 TBMacedonia€ 14Free+€2

Партали, што сум плаќал ја до сеа :) Плус највеќе ми е битна Југословенската територија и Европа, како си ја имаат наместено мрежава дечкиве, секоја им чест.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.111
5.036
Скопје
hackitfree.github.io
1732399280418.png

Ова ДЦ-Ц21 да се утепаш од играчки со него. 80ГБ што Се нема да се инсталира и да се испроба на него. 980ден со јавна ИП . (y)
Не е малце ама кај има поефтино и побрзо и поблиску ?

Nem_Akata

Gaining Experience
26 мај 2015
239
350
Слога Југомагнат
Погледнете го атачментот 143604

Ова ДЦ-Ц21 да се утепаш од играчки со него. 80ГБ што Се нема да се инсталира и да се испроба на него. 980ден со јавна ИП . (y)

Да бе не се точни овие. На добар начин. Уопште не се замарав со македонски провајдери, ама и Interspace не се замараат со македонски купувачи изгледа, не знам. Се најдовме битно, им пишав mail да ме префрлат, партали спецификации е за цената. И плус Скопје, уф, уф, уф, мераци.

1732401824837.png

Веќе си "играм" на серверот, ептен брзи по е-пошта беа и одма ми средија работа.

Последна промена:

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.111
5.036
Скопје
hackitfree.github.io
Да бе не се точни овие. На добар начин. Уопште не се замарав со македонски провајдери, ама и Interspace не се замараат со македонски купувачи изгледа, не знам. Се најдовме битно, им пишав mail да ме префрлат, партали спецификации е за цената. И плус Скопје, уф, уф, уф, мераци.

Погледнете го атачментот 143605

Веќе си "играм" на серверот, ептен брзи по е-пошта беа и одма ми средија работа.
Јако (y)
Респонзивна машина а ?
Нетворкинг ваљда нормално си отвараш кои сакаш портови .. Уф уф .. Да не прашувам - нема што нема Tools ...
Ааа ништо .. Мора овој месец да се изнајми и проба ...:love:
Само сепак сум нуб за ова - прво да испланирам со што сакам да експериментирам па да изберам прав пакет.
Тоа ДЦ-Ц21 мислам дека е одлично . Ќе фрлам иљадарче па „куд пукло нек пукло „ :ROFLMAO:

Nem_Akata

Gaining Experience
26 мај 2015
239
350
Слога Југомагнат
Јако (y)
Респонзивна машина а ?
Нетворкинг ваљда нормално си отвараш кои сакаш портови .. Уф уф .. Да не прашувам - нема што нема Tools ...
Ааа ништо .. Мора овој месец да се изнајми и проба ...:love:
Само сепак сум нуб за ова - прво да испланирам со што сакам да експериментирам па да изберам прав пакет.
Тоа ДЦ-Ц21 мислам дека е одлично . Ќе фрлам иљадарче па „куд пукло нек пукло „ :ROFLMAO:

Ауу брат се испогубив :) Не сум ни ја професионалец кога станува збор за сервери од нула, ама се снаоѓам. Еве влегов у SSH, средив FTP, сеа домените ги проверувам со Апаче... Лека полека, дел по дел.

Nem_Akata

Gaining Experience
26 мај 2015
239
350
Слога Југомагнат
Ќе си отвориш убаво
Погледнете го атачментот 143616
и терај .. (y)

Не бе, каква база на знаење, више мојава што ја носам на врат ми е преголема :p Глауч сум. Него се напнав со тоа Webmin, чисто ме занимаше да го пробам, али ќе си стаам нешто едноставно и што знам дека работи.

1732405580565.png

Терминалчето ми е втор дом. И тоа е зашо сакав да отидам на shared, зашто знам да заглавам цела вечер на Терминали кога нешто експериментирам (а знам често) и ќе отиде бум. xD

Иначе се изгубив од што е брзо, немам до сеа работено на волку брз сервер преку интернет.

Си инсталирам ова, ништо екстремно, ептен едноставно и ми бркаше работа последен пат.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.111
5.036
Скопје
hackitfree.github.io
Не бе, каква база на знаење, више мојава што ја носам на врат ми е преголема :p Глауч сум. Него се напнав со тоа Webmin, чисто ме занимаше да го пробам, али ќе си стаам нешто едноставно и што знам дека работи.

Погледнете го атачментот 143617

Терминалчето ми е втор дом. И тоа е зашо сакав да отидам на shared, зашто знам да заглавам цела вечер на Терминали кога нешто експериментирам (а знам често) и ќе отиде бум. xD

Иначе се изгубив од што е брзо, немам до сеа работено на волку брз сервер преку интернет.

Си инсталирам ова, ништо екстремно, ептен едноставно и ми бркаше работа последен пат.
А ова што им е ?

1732405957033.png

Или тоа само за дедицирани сервери изгледа е ...
1732406266818.png

Nem_Akata

Gaining Experience
26 мај 2015
239
350
Слога Југомагнат
А ова што им е ?

Погледнете го атачментот 143618

Или тоа само за дедицирани сервери изгледа е ...
Погледнете го атачментот 143619

Ееее, баш твоја кутија таму кај нив.

Иначе баталив тоа Webmin-от, ептен компликации за џабе, сѐ у Терминал ми е полесно мене, Гугл и Терминал најдобри другари.

Прва страна успешно мигрирана ✅ Пропаганда ширам малце, али тоа е.

Ајде и втората. МИЛИЦИЈА ја немам видено волку респонзивна до сеа, пробував и на други VPS со 2 јадра процесор ама многу помалку рам, ќе лета ова за мои потреби. Ај доста се рекламирам, али ете вѝ два сајта да си ја тестирате брзината на VPS-ов од Interspace.

Сеа за сеа презадоволен.

Последна промена:

kirev

Guru
31 мај 2010
8.273
6.774
Ццц, кога ќе помислам дека Интерспејс тука прв пат се спомнати 2007г. … Додуша тогаш сум немал акаунт.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.111
5.036
Скопје
hackitfree.github.io
Ееее, баш твоја кутија таму кај нив.

Иначе баталив тоа Webmin-от, ептен компликации за џабе, сѐ у Терминал ми е полесно мене, Гугл и Терминал најдобри другари.

Прва страна успешно мигрирана ✅ Пропаганда ширам малце, али тоа е.

Ајде и втората. МИЛИЦИЈА ја немам видено волку респонзивна до сеа, пробував и на други VPS со 2 јадра процесор ама многу помалку рам, ќе лета ова за мои потреби. Ај доста се рекламирам, али ете вѝ два сајта да си ја тестирате брзината на VPS-ов од Interspace.

Сеа за сеа презадоволен.
1732410303341.png
1732410401248.png

Спијат - спијат ... (y)
Убаво ти текна - за кутијата - многу ме заинтригира - Имаме нивни човек овде @interspace - ќе ни објасни кога ќе може сигурен сум ..

Ццц, кога ќе помислам дека Интерспејс тука прв пат се спомнати 2007г. … Додуша тогаш сум немал акаунт.
Па немаат реклама - ништо - само на Спидтест сум приметил дека ги има и никад не сум кликнал на името да ги побарам.
Да не барам леб преку погача - Телекабел ми се супер - барем за овде у Центр Скопје зборам - ама ете и Интерспејс јакички се изгледа.. Ако - нека има конкуренција - нека има вакви понуди повеќе и услуги , провајдери - тоа а голем плус за МК . Има дечки што знаат да работат - ете .. (y)
И да не заборавам и Форумов да го пофалам - без кој ова Се немаше да биде возможно - да не ме банираат не за друго :ROFLMAO:

Nem_Akata

Gaining Experience
26 мај 2015
239
350
Слога Југомагнат
Погледнете го атачментот 143620
Погледнете го атачментот 143621

Спијат - спијат ... (y)
Убаво ти текна - за кутијата - многу ме заинтригира - Имаме нивни човек овде @interspace - ќе ни објасни кога ќе може сигурен сум ..

Па немаат реклама - ништо - само на Спидтест сум приметил дека ги има и никад не сум кликнал на името да ги побарам.
Да не барам леб преку погача - Телекабел ми се супер - барем за овде у Центр Скопје зборам - ама ете и Интерспејс јакички се изгледа.. Ако - нека има конкуренција - нека има вакви понуди повеќе и услуги , провајдери - тоа а голем плус за МК . Има дечки што знаат да работат - ете .. (y)
И да не заборавам и Форумов да го пофалам - без кој ова Се немаше да биде возможно - да не ме банираат не за друго :ROFLMAO:

И нешто зезат, 3 секунди додека да рендерира, ау... треба да се среди тоа. Ама ќе биде, сега цела инсталација ја префрлив од друг сервер, немам ништо наместено. За почеток само да работи, а откако ќе се наспијам утре чека нов ред местенки.

Иначе и на мене на Спидтест ми искачаат, сеа им го гледам сајтот:
1732411212859.png

Не беше ова зградата кај железничка што е или грешка сум? Дефинитивно ги нема на маркет ко другиве затоа што имаат друг таргет на корисници, се гледа и по сајтот и по тоа што го нудат. Сигурен сум да сакаа до толку, ќе пуштеа реклами за shared cPanel хостингов што им е или нешто така. Мое мислење бар.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.462
1.802

Инсталирај Virtualmin паралелно со Vebmin. VirtualMin е многу поедноставен и можеш многу лесно да додаваш домени и да инсталираш скрипти.

The-spiki

Gaining Experience
26 април 2008
136
177
www.spiki.mk
The-spiki's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-5820k x99, DEEPCOOL Captain 24
Motherboard
MSI SLI X99S Krait Edition
Storage
Samsung Evo 850 250gb
PSU
Thermaltake Toughpower DPS G 850W
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2666MHz
Video card
GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GeForce GTX 970 4GB
Case
NZXT H440 Razer
Mouse
SteelSeries Rival
Keyboard
SteelSeries Merc
Audio
SteelSeries Siberia v2
Monitor
LG 34UM67
OS
Slackware Linux
И нешто зезат, 3 секунди додека да рендерира, ау... треба да се среди тоа. Ама ќе биде, сега цела инсталација ја префрлив од друг сервер, немам ништо наместено. За почеток само да работи, а откако ќе се наспијам утре чека нов ред местенки.

Погледнете го атачментот 143622

Не беше ова зградата кај железничка што е или грешка сум? Дефинитивно ги нема на маркет ко другиве затоа што имаат друг таргет на корисници, се гледа и по сајтот и по тоа што го нудат. Сигурен сум да сакаа до толку, ќе пуштеа реклами за shared cPanel хостингов што им е или нешто така. Мое мислење бар.

За тоа кај Железничка веројатно мислиш на Неотел.

Зградата на слика со реклама за Интерспејс е („исто“) на булеварот Јане Сандански, до Капитол трговскиот.
Во неа се општина Аеродром, Халк банка, Турист кебапилница итн.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.111
5.036
Скопје
hackitfree.github.io

Погледнете го атачментот 143622

Мора да пробаш Tailscale. Инсталираш -конфигурираш VPSот да биде "exit node" и имаш спремен VPN .

Имаш пристап до кој било уред, дури и зад заштитен firewall , SSH до домашен компјутер додека си надвор , подобри перформанси, бидејќи се базира на Wireguard кој користи UDP наместо TCP , способност за споделување уреди со други луѓе (исто како да се на локална мрежа) - Peer-to-Peer шифрирана врска помеѓу уреди (дури и споделените)

Nem_Akata

Gaining Experience
26 мај 2015
239
350
Слога Југомагнат
Мора да пробаш Tailscale. Инсталираш -конфигурираш VPSот да биде "exit node" и имаш спремен VPN .

Имаш пристап до кој било уред, дури и зад заштитен firewall , SSH до домашен компјутер додека си надвор , подобри перформанси, бидејќи се базира на Wireguard кој користи UDP наместо TCP , способност за споделување уреди со други луѓе (исто како да се на локална мрежа) - Peer-to-Peer шифрирана врска помеѓу уреди (дури и споделените)
Интересно, ама не знам за што бѝ го користел овоа искрено :\

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.111
5.036
Скопје
hackitfree.github.io
Интересно, ама не знам за што бѝ го користел овоа искрено :\
Има некои предности - не без ништо - лично импресиониран сум од тоа како функционира а ни 3% не сум истражил од можностите. И "sucker„ сум за едноставни а функционални решенија.
Абе да испробаш е важно . После ќе се најде намена ;)

6 септември 2022
4
23
interspace.com
Спијат - спијат ... (y)

Оваа функционалност е дел од алатките за дедицираните сервери, таа ви овозможува да го контролирате серверот исто како да е физички пред вас. Повеќе инфо:
Interspace База на знаење - Далечен KVM
Interspace База на знаење - Инстантен KVM-over-IP за дедицираните сервери од Interspace

За клауд серверите (ВПСите) постои слична функционалност, но и многу повеќе алатки за управување со серверот, особено во делот на подигање на оперативен систем и апликации. Повеќе инфо:
Interspace База на знаење - Пристап до серверот преку веб конзола
Interspace База на знаење - Инсталирање на ОС и апликации

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.190
Мислења
1.007.722
Членови
36.674