Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

VDSL @Телеком МК

dicapo

read-only
11 јануари 2017
6
0
(Можеби прашањево не е за тука, извинете однапред.)

Дали некој знае кои се администраторските / management корисничко име и лозинка на Speedport Entry 2i од Телеком?

Имам еден кој не е веќе во употреба (стар истечен/раскинат договор). Сакам да го искористам како рутер преку друг модем/мрежа зашто гледам дека има таква опција во корисничките подесувања (Uplink Mode - WAN преку LAN1 портата), но многу од останатите функции се оневозможени во корисничкиот профил. Пробував различни reverse engineering методи, без никаков успех, пристап преку SSH и Telnet е оневозможен, config.bin file-овите се енкриптирани, може да се пристапи само преку UART до CLI каде исто така бара username и password.
username ti e admin
se so mali bukvi a pass ti e na naljepnicata ako ne ti fakja toj pass togas resetiraj go ruterot verovatno si go izmenil passwordod

nakon sto ke go resetiras treba da cekas dobrih 5 min dodeka ne se inicijalzira poradi toa sto ke saka da se povrzuva so centralata i poradi toa ke treba da pocekas podolgo nakon reset i togas probaj pak
username:admin
password(na naljepnicata ti pisuva)

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
897
Дали некој има проблем со фиксни услуги кои не ги покажува на апликацијата? Пробувам со конто број да додавам, но ми бара и ПИН од договор. Се јавив на 122, дечкото ме убедуваше дека не би требало да бара ПИН но мислам дека би знаел кога бара и кога не:LOL:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.733
3.881
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Има зголемување на брзините за Магента пакетите на ВДСЛ - ми го покачиле download speed од 60мбпс на 76мбпс - upload останува иста брзина (10мбпс)
Ама ќе биде да не е за сите, уште сум на 50/10 :)

Rilind

26 февруари 2019
577
897
Ова е за тие на L пакет, што веќе имаат 60 сега им пуштаат колку им подржува линијата.
Вреди да се каже и дека сум на релативно некористена линија - од хабот има само 3-4 поврзани корисници на оваа линија

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.613
1.775
Вреди да се каже и дека сум на релативно некористена линија - од хабот има само 3-4 поврзани корисници на оваа линија
Нема врска тоа, битно е физичкото растојание, јас сум со 10-12 корисници, но на мало растојание и сум на 140Мб/с можна брзина, и 40Мб/с уплоад брзина.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.613
1.775
Јас сеуште сум на М брзина 50/10 во рутер. Аttainable data достапна брзина е нон-стоп 120/25, незнам зошто не покачуваат.
Исто е и кај мене, ама не можам да прејдам на Л пакет додека не истече договорот, барем уште една година.

18 септември 2020
932
873
Македонија
Исто е и кај мене, ама не можам да прејдам на Л пакет додека не истече договорот, барем уште една година.
Прашај во контакт центарот да не можиш во меѓувреме да се прешалтуваш на L интернет пакетот.

Rilind

26 февруари 2019
577
897

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.613
1.775
Jas imam napraveno ova, dodeka imav vazecki dogovor na M, preku kontakt centar me prefrlija na L, ni potpis trebase ni nisto
Да треба да пробам, но на мене ми е договорот преку агент со разни поволности во поглед на телевизијата, и тој агентот ми рече да не менувам многу во поглед на пакети да не ми се поремети попустот.

pec1k

read-only
29 декември 2015
1
0
Имам интернет и тв М пакет од Телеком, и во последниве можеби два месеци, по отприлика 10-20 минути каналите почнуваат да сецкаат на секои 2-3 секунди. Кога ќе сменам канал, сецкањето престанува, но се јавува пак по десеттина минути. Се јавив во Телеком ми кажаа дека сѐ било во ред таму, сменив и рутер и пак го имам истиот проблем.

Дали некој знае што може да биде проблемот?
Дали го реши проблемот ?? Два месеци еве со истото се занимавам сменив ресивери сега чекам рутер нов и каблите да ги проверат истото ми се дешава , истото е и со 30/5 и со 50/10 брзините .
Мислењето е автоматски споено:

Дечки,
Се надевам дека на никој друг не му го вратиле Интернетот на 30со5.

Него од кога го вратија така, забележав ОСОБЕНО НАВЕЧЕР, кога вртам по фб видеа, скоро на секое врти кругчето, како да е слаб интернетот, а исто и на телевизор на Јутјуб..
Одам на спидтест.. оди над 20..
Љ исто забележав навечер дека и сликата одвреме навреме замрзнува по неколку секунди на махТВ.

Прашањето ми е, дали некој друг го има/Л сличниот проблем?
Не ми се звони во техничка служба/оператори пошо цел саат само ке те префрлат од еден н друг ..
Исти проблеми и кај мене барам решение... Брзината ја има ама не е стабилна на спидтест имам пример 20мб по 2 мин кога сецка сликата имам 2 или 3 или 4 или 5 мб .. , исто и кога имам 40 мб исто паѓа брзината и кочи сликата односно сецка , пријавено 20 пати никако да се реши проблемот . Исто сум до централа на далечина од една бандера каде што со години имав 50/10 брзина , од летово наваму катастрофа незнам што се случва.

Последна промена:

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Кај мене откако ми сменија со тие новите андроид ресивер MRT 1 каналот иде цело време 25 fps како слајдшоу, а се дешава и на други канали и на арените после некое време гледање да почне да закочува и оди 25 fps. Ми се смучи од овие нови ѓубриња од ресивери, на кабел се поврзани, интернет 50/10 постабилно неможе да биде.

Rilind

26 февруари 2019
577
897
Јас сум сеуште на 30/5 а знам луѓе од исто место со 50/10, се јавив во телеком ми рекоа не ми подржувала линијата повеќе o_O
Само чекање, истата линија која што ми поддржуваше макс 400кбпс, сега некако поддржува 100мбпс - рандом се зголемува брзината, бакарот е тој од почетокот.

• ми се допаѓа
Реакции: Ceco

DrMTR

senior
27 март 2014
7.934
8.428
Само чекање, истата линија која што ми поддржуваше макс 400кбпс, сега некако поддржува 100мбпс - рандом се зголемува брзината, бакарот е тој од почетокот.
Да де. Овие Телекомците за џабе влечат каблови оптички по бандери, пошо бакарот може гигабити да пренесе, само од Телеком не ти ги активираат намерно.

Rilind

26 февруари 2019
577
897
Да де. Овие Телекомците за џабе влечат каблови оптички по бандери, пошо бакарот може гигабити да пренесе, само од Телеком не ти ги активираат намерно.
Не би рекол дека е џабе - сепак оптиката е доста побрза технологија и има многу поголем лимит на трансфер - и тоа што бакарот може гигабит да е вистина, но не значи дека ако се става на гигабит ќе биде океј - не е толку стабилно колку што е оптика.

Rilind

26 февруари 2019
577
897
Имав денеска проблем со конекцијата, неколку рестарти и нејќеше и се јавувам во контакт центар да пријавувам. Ми се јавуват после некое време и ми викат дека сега се е во ред, правиле некои измени и сега треба да е во ред. Правам неколку спидтестови, ми вади макс 30мбпс - отварам апликација и гледам дека како "казна", брзината ми е намалена на 30/5мбпс. Скоро 20 години со Телеком, ова беше страшно лошо искуство - и ќе ме натера на друг оператор ако не ми ја враќат брзината.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.564
19.249
Имав денеска проблем со конекцијата, неколку рестарти и нејќеше и се јавувам во контакт центар да пријавувам. Ми се јавуват после некое време и ми викат дека сега се е во ред, правиле некои измени и сега треба да е во ред. Правам неколку спидтестови, ми вади макс 30мбпс - отварам апликација и гледам дека како "казна", брзината ми е намалена на 30/5мбпс. Скоро 20 години со Телеком, ова беше страшно лошо искуство - и ќе ме натера на друг оператор ако не ми ја враќат брзината.
Изгледа имаат видено дека имаш шум на линијата над дозволените граници па затоа ти ја намалиле брзината.

Најчесто во прашање е местото на спојување на бандера или кај тебе.

Зборувам под услов да си на бакар.

Порано овие податоци (џа квалитетот на линијата) ги покажуваше самиот рутер. Сега не знам како е. Не сум кај нив

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.733
3.881
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Уште може да се види во рутерот (Speedport Plus).
@Rilind логирај се на рутерот и оди на Setting ---> System Information -----> Version numbers and DSL information па прати слика

Атачменти

• Screenshot 2025-12-24 000349.jpg
    Screenshot 2025-12-24 000349.jpg
    46,5 KB · Прегледи: 38

Rilind

26 февруари 2019
577
897
Уште може да се види во рутерот (Speedport Plus).
@Rilind логирај се на рутерот и оди на Setting ---> System Information -----> Version numbers and DSL information па прати слика
1766564016744.png

Одамна е вака Attainable, па затоа изгледа постепено качија брзина се дури стигнаја до 96мбпс што беше скроз супер и со стабилност и со брзина - прв пат после може година имам прекин и некој паметен одлучил дека брзината е проблемот.

Rilind

26 февруари 2019
577
897
Што е повеќе фрустрирачки е дека по бројките на рутерот, линијата нема шум, спротивно е многу чиста и има простор до 100мбпс/20мбпс од тоа што вика чичко Џипити (не сум сигурен колку е точен, али по тоа што имав долго време 60/10мбпс, а сега последно и 100/10мбпс ми се чини дека е точно). Ова изгледа е ништо друго освен обид да ме натерат да обновувам договор бидејќи немам договор активен скоро 2 години. Ако треба ќе платам 60 евра на Старлинк од фрустрација, но со Телеком нема да обновам договор.

Атачменти

• 1766579148873.png
    1766579148873.png
    186,5 KB · Прегледи: 30

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно