Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Т-Home оптика

Stru4nak

hello world
16 април 2007
413
173
Stru4nak's setup  
Processor & Cooler
INTEL Core i7 7700K
Motherboard
Asus Strix Z270F
Storage
Crucial M4 128GB
PSU
CM 620W
RAM
DDR4 3200MHz G.Skill TridentZ 16GB
Video card
R9 290 Tri-X 4GB
Case
Cooler Master Enforcer
Monitor
Asus LED 24"
OS
Windows 10 Enterprice 64bit
Како измери дека крена 2.5г?
Ne izmeriv samo ovde dade se razbira ne e realnoto ama pred toa tuka so drug kabel bese samo 100mbps ne mrdase dodeka sega na prv port dava 2500mbps a na drugite po 1000mbps.
2dfabcc2a5962fe9a23be2cc6c818a36.jpg

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Погледнете го атачментот 160297

klima fan

lurker
14 јуни 2021
621
344
Јавете се што повеќе корисници во Телеком на 070-122 или пишете на чатот на веб страната на Телеком за да ги зголемат брзините и на овие интернет пакети ЛИНК ( а не само ги зголемија брзините на интернетот за магента и тв пакетите тоа не е во ред ) затоа масовно јавување и пишување

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Мислам дека треба да реагираат и кај гејминг бустер пакетите, сегашниот 300/300 да го наместат 500/500 да биде.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Мислам дека треба да реагираат и кај гејминг бустер пакетите, сегашниот 300/300 да го наместат 500/500 да биде.
Јас буквално 1 месец пред ова новово ставив XL пакет на 12 месеци договор, имам 300/150, со gaming 300/300, сега не знам, ова не можам да го земам? Зошто мислам пре рано за преминување на договор до новиов, бакзуз скрос
1775594136961.png

Атачменти

• 1775594124344.png
    1775594124344.png
    27,7 KB · Прегледи: 20

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Јас буквално 1 месец пред ова новово ставив XL пакет на 12 месеци договор, имам 300/150, со gaming 300/300, сега не знам, ова не можам да го земам? Зошто мислам пре рано за преминување на договор до новиов, бакзуз скрос
Погледнете го атачментот 160443
И јас бев во слична ситуација. Можеш да мигрираш, јави се во контакт центар.

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Не ти треба, гејминг бустерот е со постојана стики ИП адреса се додека физички не го рестартираш рутерот, немаш обнова на сесија.
И си на посебен рејнџ на јавна ИП адреса,

Ваму ќе имаш гигабитна брзина, со обнова на сесија на секои 24 часа.
Некогаш ќе биде на рејнџ од 77.ххх.ххх.ххх а некогаш на 46.ххх.ххх.ххх

Кога беше напред со 46ка, некако не ми беше нај нај конекцијата иако лани имав промо гигабитна брзина активирано.

Потоа го активирав гејминг бустерот и еве веќе 6 месеци сум со гејминг бустер и го доплаќам 300 денари месечно.
И ќе останам на него, не би се вратил на момент со обнова на сесија, па менува Ип адреса, различен рејнџ итн.

zbucket

read-only
9 октомври 2018
8
3
localhost
Погледнете го атачментот 160443
Premium = XL --- Extra = L --- Start = M, Истото и за мобилните.
Цел пакет ќе ти оди со промена, и Sticky IP нема до некоја наредна промена, т.е дури не го “ажурираат“ booster-от (Ако го ажурираат воопшто); лапни голтни 1/1 a за другото, здравје
Не ти треба, гејминг бустерот е со постојана стики ИП адреса се додека физички не го рестартираш рутерот, немаш обнова на сесија.
И си на посебен рејнџ на јавна ИП адреса,

Ваму ќе имаш гигабитна брзина, со обнова на сесија на секои 24 часа.
Некогаш ќе биде на рејнџ од 77.ххх.ххх.ххх а некогаш на 46.ххх.ххх.ххх

Кога беше напред со 46ка, некако не ми беше нај нај конекцијата иако лани имав промо гигабитна брзина активирано.

Потоа го активирав гејминг бустерот и еве веќе 6 месеци сум со гејминг бустер и го доплаќам 300 денари месечно.
И ќе останам на него, не би се вратил на момент со обнова на сесија, па менува Ип адреса, различен рејнџ итн.
79.XX.XX.XX добива booster-от, "посебен pool на IP адреси." а дали добива и други (како 46 или 77) не знам искрено.
Едит1.5: 77.xx.xx.xx носи накај Тетово, Брвеница, Кичево (според google пребарувања); што значи, голема е веројатноста 46.хх.хх.хх да доаѓа од кај “Бугарија“. можеби грешам. Сум приметил исто и јас на 46-ка често имам и поголем Ping при download и гејминг паралелно, а со 77 не, или пак само не сум забележал
Едит: малку шминкање на текстот

Последна промена:

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
И јас бев во слична ситуација. Можеш да мигрираш, јави се во контакт центар.
Да успеав да сменам преку телефон, фала
1775647121992.png
Premium = XL --- Extra = L --- Start = M, Истото и за мобилните.
Цел пакет ќе ти оди со промена, и Sticky IP нема до некоја наредна промена, т.е дури не го “ажурираат“ booster-от (Ако го ажурираат воопшто); лапни голтни 1/1 a за другото, здравје

79.XX.XX.XX добива booster-от, "посебен pool на IP адреси." а дали добива и други (како 46 или 77) не знам искрено.
Едит1.5: 77.xx.xx.xx носи накај Тетово, Брвеница, Кичево (според google пребарувања); што значи, голема е веројатноста 46.хх.хх.хх да доаѓа од кај “Бугарија“. можеби грешам. Сум приметил исто и јас на 46-ка често имам и поголем Ping при download и гејминг паралелно, а со 77 не, или пак само не сум забележал
Едит: малку шминкање на текстот
за сега се уште ја имам 77 од бустерот

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Да успеав да сменам преку телефон, фала
Погледнете го атачментот 160452

за сега се уште ја имам 77 од бустерот
Пре рано прозборев, првиот ден со таа IP имав 1 Gbit, но од тогаш сум имал 300/300, мора да исклучам gaming booster сега се мачам со 122 едвај да се исклучи, чекам да ми се смени IP-то да имам целосна брзина но нешто не сака да се смени од 77 хахаха

Cair

Куцкаме по малку
16 октомври 2008
181
25
Скопје
zorandev.info
Мозе бато само 80% од техничка подршка немаат престава сто им збори човек не разбира кога им барам влан порти не знаат сто зборам мојот сетап дома е ваков оптика телеком па гпон модул кој има мак адреса и сериски број од техниклор рурерот гпон модулот во микротик рутер кај со прави пппое конекција (нили брич мод терам ) од микротико рутер во микротик свич со дац кабел и на него се е закачено, треба да дедицираш порта на микротико која ти е за иптв за да мозе на него да исгасиш фастрак и си работи, прво ми објануваа дека ке ресетираат они рутер па ја се смејам и казувам дека нема рутер па како е мозно ние го гледаме во мрежа па ај се објаснувам со е гпон модул абе ко со деца мали ама битно може работи само треба да ти одобрат брич мод
Имаш од тие новите со РДК софтвер. Се преку апп мораш. Ако сакаш твој бриџ мислам нема ама има PPPoE Pass-through. Исто е ама и не е ама врши работа. Имаш телевизија?
Мислењето е автоматски споено:

Ова вреди да се проба ако има некој. Се мислев не може бриџ ама изгледа и може само со бриџ проблем е телевизијата.

Последна промена:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.536
3.138
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ако зборуваш вака ко што пишуваш, не е чудо што не те разбираат од техничка поддршка.

Cair

Куцкаме по малку
16 октомври 2008
181
25
Скопје
zorandev.info
Мозе бато само 80% од техничка подршка немаат престава сто им збори човек не разбира кога им барам влан порти не знаат сто зборам мојот сетап дома е ваков оптика телеком па гпон модул кој има мак адреса и сериски број од техниклор рурерот гпон модулот во микротик рутер кај со прави пппое конекција (нили брич мод терам ) од микротико рутер во микротик свич со дац кабел и на него се е закачено, треба да дедицираш порта на микротико која ти е за иптв за да мозе на него да исгасиш фастрак и си работи, прво ми објануваа дека ке ресетираат они рутер па ја се смејам и казувам дека нема рутер па како е мозно ние го гледаме во мрежа па ај се објаснувам со е гпон модул абе ко со деца мали ама битно може работи само треба да ти одобрат брич мод
bato eve celosen moj setup od doma i raboti ko saat so lista komandi za mikrotik ama za skoj advance ruter e ist ili slicen
# IPTV Setup - Telekom MK (MaxTV) - MikroTik
## Mrezha Topology
Код:
ONT (Telekom MK Tehnikolors)
    |
    v

ODI DFP-34X-2C2 XPON SFP (во него се внесува клонира мак адреса и сериски број)
    |
    v
CCR2004 (Glavni-Ruter) - PPPoE Client (Internet)
    |                              DHCP Client 192.168.1.x (IPTV)
    | sfp1 (SFP kabel)
    v
sfp-sfpplus1 - CRS326 (Switch)
    |
    v
 BOB (Android TV Box)
## Hardver
| Ured | Model | IP | Firmware |
|------|-------|-----|----------|
| Glaven Ruter | CCR2004 | 192.168.10.1 | RouterOS 7.21.2 |
| Switch | CRS326-24G-2S+ | 192.168.10.2 | RouterOS 7.16.2 |
## CCR2004 (Glaven Ruter) Konfiguracija
### 1. PPPoE Client (Internet)
Internet doagja preku PPPoE na ether1:
Код:
/interface pppoe-client
add add-default-route=yes disabled=no interface=ether1 max-mru=1492 max-mtu=1492 \
    name=pppoe-out1 use-peer-dns=yes [email protected]
### 2. DHCP Client za IPTV
Telekom MK modemot dodeluva IP adresi (192.168.1.x) preku koi doagja IPTV signalot:
Код:
/ip dhcp-client
add interface=ether1 add-default-route=no use-peer-dns=no disabled=no
Proverka: /ip dhcp-client print treba da pokazhe bound so IP kako 192.168.1.224/24.
### 3. IGMP Proxy
IGMP Proxy go prenesuva multicast (TV) signalot od WAN kon LAN mrezata:
Код:
/routing igmp-proxy
set query-interval=1m quick-leave=yes
/routing igmp-proxy interface
add interface=ether1 upstream=yes alternative-subnets=0.0.0.0/0
add interface=bridge downstream=yes
Proverka: /routing igmp-proxy interface print
Код:
Flags: U - UPSTREAM
  INTERFACE     THRESHOLD
0 U ether1             1
1   bridge             1
### 4. Bridge (LAN)
Site LAN portovi se na bridge:
Код:
/interface bridge
add igmp-snooping=yes multicast-querier=yes name=bridge port-cost-mode=short
/interface bridge port
add bridge=bridge interface=ether1
add bridge=bridge interface=sfp1
add bridge=bridge interface=ether16
### 5. Firewall
Vazhni pravila za IPTV (se stavaat PRED fasttrack):
Код:
/ip firewall filter
add chain=forward action=accept protocol=igmp comment="Allow IGMP"
add chain=forward action=accept dst-address=224.0.0.0/4 comment="Allow Multicast"
add chain=input action=accept protocol=igmp
add chain=input action=accept protocol=udp
FastTrack (ako go ima da bide posle pravilata za IGMP/multicast ):
Код:
add chain=forward action=fasttrack-connection connection-state=established,related
### 6. DHCP Server (LAN)
Код:
/ip pool
add name=dhcp_pool ranges=192.168.10.100-192.168.10.200
/ip dhcp-server
add address-pool=dhcp_pool interface=bridge lease-time=1d name=dhcp1
/ip dhcp-server network
add address=192.168.10.0/24 dns-server=8.8.8.8,1.1.1.1 gateway=192.168.10.1
## CRS326 (Switch) Konfiguracija
Switchot e prosto layer 2 bridge - site portovi se na ist bridge:
Код:
/interface bridge
add name=bridge
/interface bridge port
add bridge=bridge interface=ether1
add bridge=bridge interface=ether2
add bridge=bridge interface=ether5
... (site aktivni portovi)
add bridge=bridge interface=sfp-sfpplus1   ; od RB3011
add bridge=bridge interface=ether6         ; BOB-ot (Android TV Box)
## Komandi za proverka
Na CCR2004:
Код:
# Proveri dali IPTV interfejsot e aktiven
/routing igmp-proxy interface print
# Proveri dali DHCP client dobiva IP od modemot
/ip dhcp-client print
# Proveri dali BOB-ot se javuva (MAC adresa)
/ip arp print
# Proveri firewall log
/ip firewall filter print
Na CRS326:
Код:
# Proveri koi uredi se na switchot
/interface bridge host print
# Proveri sosedi (neighbors)
/ip neighbor print
## Zabeleshki
  • PPPoE-ot e za internet, DHCP-ot e za IPTV - dvete rabotat paralelno na ether1
  • IGMP Proxy e kritichen - bez nego multicast (live TV) ne stignuva do BOB-ot

imate neso pametno da kazete i da mu pomognete na coekot ili slabo

Ако зборуваш вака ко што пишуваш, не е чудо што не те разбираат од техничка поддршка.
so kaza i ziv ostana ama nejset

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
836
904
Благодарност за инструкциите @Cair! Му простувам за членот за расипаната тастатура и латиница за толку вреден пост. Реално.

Уште за VoIP телефонија да ни кажеш како да подесиме, освен што треба да се сетира VLAN 975 на GPON и да добие адреса преку DHCP. Username e бројот +3890XXXXXXX, ама незнам која е лозинката и IP/домен за SIP серверот. На Хрватски телеком е ims.t-com.hr, ваљда имаат нешто слично нашиве.

Cair

Куцкаме по малку
16 октомври 2008
181
25
Скопје
zorandev.info
Благодарност за инструкциите @Cair! Му простувам за членот за расипаната тастатура и латиница за толку вреден пост. Реално.

Уште за VoIP телефонија да ни кажеш како да подесиме, освен што треба да се сетира VLAN 975 на GPON и да добие адреса преку DHCP. Username e бројот +3890XXXXXXX, ама незнам која е лозинката и IP/домен за SIP серверот. На Хрватски телеком е ims.t-com.hr, ваљда имаат нешто слично нашиве.
Од лицно искуство струцнјациве од телеком не знаат да ти ја испорацаат услугата ако не е нивна опрема, одма добивас нема техницка мозност. Прво засто не работат усернаме и пасс од пппое конекцијата, него треба баска да ти генерираат.
Корисницкото име кај нас не е бројот, туку еден стринг сто поцнува на 'Z' (пример: [email protected]). Лозинката е исто посебна, не е таа за интернет. Овие податоци се криптирани во нивниот рутер и не озес да ги видис. Мора да им писес меил на поддрска да ти ги пратат СИП податоците (Username и Password) за сопствен уред. Обицно ги праќаат без проблем ако си во Bridge mode.
Тоцно е за VLAN 975 ама финтата е сто твојот уред (рутер или ATA адаптер) мора да повлеце ИП адреса преку DHCP бас на тој VLAN. Телеком има посебна приватна мреза за глас, и ако пробас да се поврзес преку обицниот интернет, нема да те пусти серверот.

Доменот е ims.t-home.mk и портата е 5060 (UDP).
Нели и ке добиес милон подпрасанја засо ви со ке ви е со ке правите со со се занимавате дека немозе да се користи приватен корсни за бизнис и дрн дрн јаринја и дека ако не енивна мреза немозат да гарантираат услуга сто посто и најбитно додека дојдес до цовекот кој знае со зборис треба бар да се јави 5 пати и да цекајс да те префрлат на 3 ниво текницка поодрска посо овие на први те 2 ниво со тетратките и саблоните со да те прасаат и рецат не те разбираат со зборис

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.729
Ти нема спас…

(Тој што не знае да го користи писмото е
неписмен
)

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
621
344

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Денеска ми стаса СМС дека од 1ви мај за 399 денари ќе ми ја зголемат брзината на гејминг бустерот од 300/300 на гигабитна брзина.

Досега го плаќав 299 денари за 300/300 брзина.

Јас задоволен.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.301
1.326
Денеска ми стаса СМС дека од 1ви мај за 399 денари ќе ми ја зголемат брзината на гејминг бустерот од 300/300 на гигабитна брзина.

Досега го плаќав 299 денари за 300/300 брзина.

Јас задоволен.
Кој пакет си? Од новите или старите?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно