Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Т-Home оптика

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.604
2.351
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Foldalot

Gaining Experience
19 март 2014
99
73
Дечки, знам дека е зборено неколку пати за bridge mode со Technicolor-от и јасно ми е дека не може за домашни корисници, но ова им е и генерално правило на Телеком? Не постои решение за фирми пример кои имаат потреба од наменски конфигурации? Дали треба некоја бизнис тарифа?

Foldalot

Gaining Experience
19 март 2014
99
73
^ Имам повратно инфо дека е можно bridge mode, па може да се игнорира моето прашање.

Aowek

Practice makes perfect
14 април 2012
1.135
1.051
Да објасни некој што е бриџ мод? Дали е тоа друг рутер да зема нет од првиот( Т-хоме) и да зрачи потоа? Или јас лупетаме нешто?
Рутерот ако го ставиш во бриџ мод служи како модем и на него врзуваш друг рутер кој што ќе зрачи вифи и ќе имаш подобра покриеност и сл..

TexasUS

On your way to fame
25 февруари 2017
1.012
969
Да објасни некој што е бриџ мод? Дали е тоа друг рутер да зема нет од првиот( Т-хоме) и да зрачи потоа? Или јас лупетаме нешто?
Да ама генерално им треба на понапредни корисници, за обични овие што ги дава Телеком посебно новиве се сосема океј. Port Forwarding, VPN, QoS, Guest Network, VLANS, можност да поставување промена на днс сервер на ниво на рутер, подобар хардвер подобро ВиФи... Тоа е PPPoE конекцијата да ја остварува твојот рутер односно сите конфигурации ип адреси од Телеком да ги влече тој. Нивниот рутер фактички станува само хардверски конвертор од оптика у ВАН и тоа е тоа. Ти нормално на ЛАН портата може да си закачиш свој рутер ама ако не го ставиш нивниот во бриџ твојот ќе добива локална ип и од се тоа погоре што го напишав ништо не може да коростиш освен подобар сигнал ако имаш.

Скоти

Practice makes perfect
15 октомври 2013
1.094
1.845
Да ама генерално им треба на понапредни корисници, за обични овие што ги дава Телеком посебно новиве се сосема океј. Port Forwarding, VPN, QoS, Guest Network, VLANS, можност да поставување промена на днс сервер на ниво на рутер, подобар хардвер подобро ВиФи... Тоа е PPPoE конекцијата да ја остварува твојот рутер односно сите конфигурации ип адреси од Телеком да ги влече тој. Нивниот рутер фактички станува само хардверски конвертор од оптика у ВАН и тоа е тоа. Ти нормално на ЛАН портата може да си закачиш свој рутер ама ако не го ставиш нивниот во бриџ твојот ќе добива локална ип и од се тоа погоре што го напишав ништо не може да коростиш освен подобар сигнал ако имаш.
20250213_164408.jpg

Ми инсталираа вчера ваков рутер. Имам дома и еден Mi 4a мислам се вика бел рутер.
Е сеа белиов вчера го ставив на друг дел од станот и преку неговите сетинзи( ацес поинт мислам беше) го направив да ја зема мрежата од овај црниов и сеа и белиов ја зрачи истата мрежа и така имам покриеност и во другите соби од станот. Ова под бриџ мод ли спаѓа?

stteffann

Gaining Experience
13 јануари 2019
52
62
Погледнете го атачментот 146868

Ми инсталираа вчера ваков рутер. Имам дома и еден Mi 4a мислам се вика бел рутер.
Е сеа белиов вчера го ставив на друг дел од станот и преку неговите сетинзи( ацес поинт мислам беше) го направив да ја зема мрежата од овај црниов и сеа и белиов ја зрачи истата мрежа и така имам покриеност и во другите соби од станот. Ова под бриџ мод ли спаѓа?
Не.Треба ова на црниот да го исклучиш, а на белиот ако има опција за PPPOE да ги внесиш твоите усер и пасворд.

Атачменти

• Screenshot 2025-02-13 165622.png
    Screenshot 2025-02-13 165622.png
    28,4 KB · Прегледи: 52
Последна промена:

Скоти

Practice makes perfect
15 октомври 2013
1.094
1.845
Не.Треба ова на црниот да го исклучиш, а на белиот ако има опција за PPPOE да ги внесиш твоите усер и пасворд.
Не ми треба реално мене бриџ мод, само ме интересираше дали ова спаѓа под тоа.
Битно ми беше да ги покријам сите соби со wifi.

stteffann

Gaining Experience
13 јануари 2019
52
62
Ок е наместено ако ти е само за вифи.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.640
13.209

Бриџ мод на обичен корисник не му е потребен. Практично бриџ мод е да ги исклучиш сите опции на телекомскиот рутер. Па да си ставиш твој рутер. И тој твојот да ги менаџира поврзаните уреди, конекциите и се останато поврзано со интернетот. На пример ако имаш микротик рутер па да може да дефинираш напредни опции на рутирање, да следиш мрежа итн.

Сосема друга работа е додавање на аксес поинт за подобар вајфај. Телекомскиот не е потребно да е во бриџ мод. Нека си менаџира тој и понатаму. Ти само си ставаш друг рутер или тањир, го сетираш тој твој рутер да биде само аксес поинт, и потоа имаш подобар вајфај.

Скоти

Practice makes perfect
15 октомври 2013
1.094
1.845
Бриџ мод на обичен корисник не му е потребен. Практично бриџ мод е да ги исклучиш сите опции на телекомскиот рутер. Па да си ставиш твој рутер. И тој твојот да ги менаџира поврзаните уреди, конекциите и се останато поврзано со интернетот. На пример ако имаш микротик рутер па да може да дефинираш напредни опции на рутирање, да следиш мрежа итн.

Сосема друга работа е додавање на аксес поинт за подобар вајфај. Телекомскиот не е потребно да е во бриџ мод. Нека си менаџира тој и понатаму. Ти само си ставаш друг рутер или тањир, го сетираш тој твој рутер да биде само аксес поинт, и потоа имаш подобар вајфај.
Ви благодарам на сите за објаснувањето.

Ducky

Intern
6 декември 2012
17
7
Пасвордот го немам никаде запамтено, има ли некој начин да го дознаам кој е?

* ILE *

Intern
14 декември 2010
61
21
Здраво,
Во претходнте 2 недели заприметив дека имам кратки прекини на интернетот во текот на целиот ден,додека навечер прекините се почести.На пример пушташ Netflix,ти прекинува филмот неколку пати по 10секунди.Tiktok,Youtube итн.
Со телевизијата нема никаков проблем.Од новагодина сум на новата Магента 1 L пакет 200/100 оптика,со старите тв боксови.Пријавено е неколку денови,ги чекам да дојдат,отворија налог,истото се случува и кај неколку комшии.Иначе имам од новите рутери Техниколор.Ако знае некој нешто нека пиши.Се работи за Битола.
d992050783a63e3aad32c56fc949611b.jpg

Sent from my 23090RA98G using Tapatalk

stteffann

Gaining Experience
13 јануари 2019
52
62
Здраво,
Во претходнте 2 недели заприметив дека имам кратки прекини на интернетот во текот на целиот ден,додека навечер прекините се почести.На пример пушташ Netflix,ти прекинува филмот неколку пати по 10секунди.Tiktok,Youtube итн.
Со телевизијата нема никаков проблем.Од новагодина сум на новата Магента 1 L пакет 200/100 оптика,со старите тв боксови.Пријавено е неколку денови,ги чекам да дојдат,отворија налог,истото се случува и кај неколку комшии.Иначе имам од новите рутери Техниколор.Ако знае некој нешто нека пиши.Се работи за Битола.
d992050783a63e3aad32c56fc949611b.jpg

Sent from my 23090RA98G using Tapatalk
Исто и кај мене, пријавував неколку пати и правеа некој проверки на сетинзи на рутерот,на вифи,на линија и на крај го заменаа рутерот пак со ист, Техниколор. Сега за сега е ок.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.816
17.631
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

steelseries

On your way to fame
20 декември 2015
1.119
786
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Е де една запирка фали после вика. Мени моја мајка стално вика да се вика не вика, него да се вика вика, каже.
На која улица или населба ставија? Можиш да ми пишиш ПП.

6 месеци каблите пред врата ми стојат, барам оптика ми викаат сеуште нема.

Скоти

Practice makes perfect
15 октомври 2013
1.094
1.845
На која улица или населба ставија? Можиш да ми пишиш ПП.

6 месеци каблите пред врата ми стојат, барам оптика ми викаат сеуште нема.
Охрид ова. Населба Влашка Маала, улица Ѓорче Петров.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.851
Мислења
1.002.078
Членови
36.638
Најнов член
Dina M

ит маркет