Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Страв од AI или страв од сопственото незнаење?

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
На истиот на кој постои "медиор". Ако е логично медиор, така и апер и лоуер медиор. Ако е бал...

Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Не да ја водам темава офтопик ама коа више почнавте.
Што точно е проблемот со терминот “медиор“?
Ако место Junior/Medior/Senior ги викаме Entry-level/Intermediate/Expert тоа поише одговара?
Не е доволно транзитивно значење ако имаме Сениор и Јуниор да иаме Медиор?

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Не да ја водам темава офтопик ама коа више почнавте.
Што точно е проблемот со терминот “медиор“?
Ако место Junior/Medior/Senior ги викаме Entry-level/Intermediate/Expert тоа поише одговара?
Не е доволно транзитивно значење ако имаме Сениор и Јуниор да иаме Медиор?
Го нема во речник. Ниту во англиски речник. Во холандски го има. А сега дали ќе имаме или не зборови преземени од холандски...

Edit: Еве го проблемот - јуниор и сениор се споредени демек помалку или повеќе...

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
да го валидира аутпутот а не слепо да стиска Accept All changes

всушност идеално е да не ни го користи auto fill и auto accept туку тој аутпут од ВИ чак и да е добар
да земе да го прекуца рачно, зашо со самиот процес на прекуцување ќе научи
Баш ова.

Кај оваа генерација на јуниори или медиор девелопери се мачиме со начинот на нивното размислување ама ајде тоа е генерален проблем, не само во оваа индустрија.
Се сака се, сега одма ама тоа е погрешниот начин. Не знам дали ВИ агентите ќе заменат јуниори или медиори или сениори. Останува да видиме.

Порано праксата беше неплатена од фирмите туку од Завод за Вработување. Фирмата ги снабдува практикантите со можност за учење и работа средина а оние патни трошоци беа од заводот. Тогаш практикантите беа како во војка. Точни на време, загреваа столчиња и добар дел од нив се трудеа.
Денес доагаат јуниори со непостоечко претходно искуство и обавезителни алатни за работа му се ChatGPT & Claude. Табовите им се пинувани. На интервју често прашуваат дали фирмата нуди платена верзија на ВИ.

Ко расипана плоча сум ама ајде. Мора да се помине пешки патот. Моето искуство со LAM e речиси непостоечко ама ќе видам од 2026 што може да понуди па ќе пишам тука мислење што како после еден квартал користење на работа.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

cyberTurtle19

read-only
1 март 2025
1
1
многу преувеличување е ова со АИ. АИ во моментов не е на ниво на калфа, а камо ли на некој експерт. Го користам секој ден, халуцинација му е средно име, и тоа халуцинира од првиот ден. За некои ствари што се повторуваат милион пати можеби може да ги повтори точно, но нешто што е ретко или невозможно да се најде некаде абер нема. Дури и кога му даваш концизни инструкции не знае да прати па мора да се вратиш неколку чекори или да почнеш од ново.
Многу се сложувам со ова, го користам четГПТ и Копилот и двете платени верзии за систем инженерство на дневна основа, многу сум изненадно разочаран... од не сфаќање на пролемот, до тотално утнување на команди

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.283
1.315
Ммм да еве и ВИ наочари ќе имаме, ќе гледаат за нас додека би спиеле.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Многу се сложувам со ова, го користам четГПТ и Копилот и двете платени верзии за систем инженерство на дневна основа, многу сум изненадно разочаран... од не сфаќање на пролемот, до тотално утнување на команди

Очигледно нешто грешиш, а и ги користиш 2та најслаби модела за твоја проблематика и бранша.

Плати го Клауде, про верзија од 100 евра или ако не ти се даваат толку пари, Гемини. Но нормално, платена верзија.

И Клауде и Гемини се ненормално добри.

И многу луѓе забораваат дека промтот е најбитен од све. Ако не знаеш да му објасниш што бараш, кај заглавуваш, кој проблем сакаш да го решиш итн итн итн, можеш да добиеш различни или послаби резултати.

Со хируршки точен промпт, ќе видиш разлика во одговор. Пред да бараш решение од твоето АИ, пробај да изгенерираш промпт преку Vertex (на Google). Пиши му што бараш и што сакаш да решиш, нека ти биде долг текстот и побарај му професионален промпт. Па со тој види што ќе ти дадат назад Гпт или Копилот.

Последна промена:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Со хируршки точен промпт, ќе видиш разлика во одговор.
ако знаеш да направиш „хирушки точен промот“ тогаш воопшто не ти ни треба LLM-базиран-таканаречен-AI.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
ако знаеш да направиш „хирушки точен промот“ тогаш воопшто не ти ни треба LLM-базиран-таканаречен-AI.

Па и не е баш така... Си има цела наука само за тој дел, да знаеш како да му објасниш на агентот/АИ-то што бараш.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
јас ќе му пратам промпт и ми дава бош ствари, после ќе му пишам, are you stupid or what? И после почнува да биде корисен. Ако тоа не помага, мораш нов чат да отвориш. :ROFLMAO:

18 август 2019
1.210
1.176
Perplexity од прва често греши. Мислам за обични прашања, околу прости кодови добро се снаоѓа. Баш пред некој ден му поставив прашање на кој начин функционира брзинометар во автомобил (заради актуелната тема), потоа го прашав за гумите. Првиот одговор му беше погрешен (широчина на гумата / висина на гумата).
На дополнително прашање како е можно 195/55 R16 да е висока само 55 милиметри малку се збуни, потоа некаде најде дека тоа е процент).

Често се случува да греши, потоа се корИгира (да не ме корЕгираат), ама понекогаш тврдоглаво застапува некоја неточна позиција.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
На ова мислеше @Isak Keyten кога рече дека треба да се преви ревју пред да се пушти на prod репо....
Вака малку почнувате да изгледате

quote-there-s-no-chance-that-the-iphone-is-going-to-get-any-significant-market-share-no-chance-steve-ballmer-70-57-58.jpg

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.782
33.887
roka.mk
@TylerMkD мојето размислување на темава го кажав во колумната, затоа не учествувам во дискусијата. Али сликата погоре само е доказ дека аи не си ја обавил добро работата и дека треба да биде исконтролиран, во оваа денешна даза. Што ќе биде за 5 години ќе видиме.

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
@TylerMkD мојето размислување на темава го кажав во колумната, затоа не учествувам во дискусијата. Али сликата погоре само е доказ дека аи не си ја обавил добро работата и дека треба да биде исконтролиран, во оваа денешна даза. Што ќе биде за 5 години ќе видиме.
Да, треба да биде контролиран и надгледуван затоа што не само што не си ја завршил работата туку и маестрално зезнал работа.
На ова мислеше @Isak Keyten кога рече дека треба да се преви ревју пред да се пушти на prod репо....
Во случајов, кој ќе ги сноси последиците? Вештачката интелигенција? Што ќе напраат, ќе му намалат на рам или 3 дена ќе го изгасат како казна?
Додека не го видам она за кое што се збореше LAM, како се користи успешно и ефективно и ефикасно во период од барем една година (можеби и 2), за мене ова е само пре-глорифицирана алатка за куцање мејови или
LLM-базиран-таканаречен-AI.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Маркетингот ја направи фамата. Лошо одбраното име од „кумот“ си ја направи бељата.
Нема интелигенција, но е одлична алатка.
Дали ако ја оставиш алатката без никакви команди ќе почне сама да учи? Дали без комадна прави било што или само „постои“.
Тоа е како и секоја друга алатка - чека да биде користена.
Интелигенцијата функцинира постојано. Нешто прави без да и се каже.

Е сега колку е паметна алаткава. Многу брзо пресметува и ќе може да пресметува големи бази на податоци за кои луѓето едноставно немаат доволно време да ги обработат. Значи одлична алатка но со оглед дека ја програмираат левичарски идеолози, халуцинира и бара дава нереални одговори. Да беше програмирана да дава резултат без да го филува одговорот ќе немаше халуцинации. Ќе имаше веројатно неточни одговори, но немаше да има измислени непостоечки одговори.
Моментот кога ќе тргнат идеологија од програмирањето, ќе има поточни одоговори.
Идејата дека „аи“ треба сама да реши дали ќе повлече рачка за да смени насока на вагон што оди по шини и ќе убие 5 луѓе е глупава премиса во старт. Не треба да повлече рачка, но треба да сигнализира дека има опасност за некого.
Можеби тие таму се криминалци осудени на смрт за ужасни злосторства. Ќе ги спаси? Треба да ги спаси?
Може само да каже дека гледа дека има опасност - а дејствието да го остави на луѓето.

Решенијата секогаш се едноставни.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
238
520
Скопје
davorminchorov.com
Потенцијалот што го промовираат за вештачката интелигенција и тоа како работи во пракса се два различни света.

Јас лично мислам дека е доста импресивно до каде имаат стигнато самите алатки, но сепак практично се докажува дека сите овие алатки се сеуште во алфа верзија и се корисни само за мнооогу мали работи кои што можеби не ни вреди да се платат или постојат.

Мене повеќе ме плаши фактот дека луѓе се ослонуваат на алаткиве и мислат дека им помагаат и тоа ги прави многу продуктивни, а до сега никој никаде нема докажано дека навистина се продуктивни во пракса (на лајвстрим да работи и да го гледаме сите).

За програмерите дека нема да напреднат во кариерата заради вештачка интелигенција, тоа е факт. Колку сакаат нека мислат дека се брзи, брзината не е се што ти треба во оваа кариера.

Тој што гради вордпрес сајтови за брендови и компании е едно, а тој што гради комплексни биснис решенија од типот на Wolt е скроз друго. Скроз различно се градат овие два типа на проекти.

Начинот на решавање проблеми е креативен дел што нема никогаш да се замени.

Кога луѓе што не работеле како софтверски инженери (или било која друга професија) почнат да ви кажуваат дека ќе се намали потребата од истите, знаеш дека врска немаат што зборуваат и ти продаваат глупости за нивни бенефит.

Немојте да мислите дека ако некој има пари и е успешен на некој начин а нема работено во истата индустрија за која што зборува, дека тој знае што зборува.

Мене повеќе ми е страв затоа што се помалку и помалку има квалитетни луѓе што се навистина вешти во тоа што го работат и тешко се наоѓаат истите.

Најважното нешто што треба да го запамтите е дека разбирањето на бизнисот како функционира и како треба да функционира е најтешкиот дел во целава оваа работа. Пишувањето код е најмал проблем и најпоследен. Има 10 други работи пред тоа.

Исто така, да не заборавиме дека одржавање на постоечки проекти е многу потешко и покомплексно од градење продукти од нула.

Јас сеуште барам да најдам решение каде што вештачката интелигенција е целосно искористена без да прави грешки и да враќа исти податоци за истиот промпт. Пример: Сите компании имаат направено чат бот ама некако немам многу доверба во истиот дека ќе ми ги даде правите одговори и автоматски ми станува безкорисен.

Дајте некои навистина практични примери за користење вештачка интелигенција. Тоа агенти да ти пишуваат код или проверуваат код е само теорија, во пракса тешко дека ќе стигне до ниво каде што навистина ќе биде корисно.

Околу искуството со вештачка интелигенција, многу малце ја користам, за лични проекти најчесто или за да ми генерира по некој случаен текст наместо лорем ипсум но тоа што го имам чуено од колеги што фрлаат еден тон пари на најскапите алатки е дека сеуште не се сигурни дали навистина би им било интересно да работат на овој начин и дали воопшто се продуктивни.

Се меува начинот на работа, но дали навистина вреди тоа е прашањето?

Ако хајпов со вештачка интелигенција донесе до тоа да се дигитализираат многу компании, тоа е супер ама дека ќе им верувам што продаваат, тоа малце потешко.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Мене повеќе ме плаши фактот дека луѓе се ослонуваат на алаткиве и мислат дека им помагаат и тоа ги прави многу продуктивни, а до сега никој никаде нема докажано дека навистина се продуктивни во пракса (на лајвстрим да работи и да го гледаме сите).

Начинот на решавање проблеми е креативен дел што нема никогаш да се замени.

Мене повеќе ми е страв затоа што се помалку и помалку има квалитетни луѓе што се навистина вешти во тоа што го работат и тешко се наоѓаат истите.

Исто така, да не заборавиме дека одржавање на постоечки проекти е многу потешко и покомплексно од градење продукти од нула.

Јас сеуште барам да најдам решение каде што вештачката интелигенција е целосно искористена без да прави грешки и да враќа исти податоци за истиот промпт. Пример: Сите компании имаат направено чат бот ама некако немам многу доверба во истиот дека ќе ми ги даде правите одговори и автоматски ми станува безкорисен.

Дајте некои навистина практични примери за користење вештачка интелигенција. Тоа агенти да ти пишуваат код или проверуваат код е само теорија, во пракса тешко дека ќе стигне до ниво каде што навистина ќе биде корисно.

Околу искуството со вештачка интелигенција, многу малце ја користам, за лични проекти најчесто или за да ми генерира по некој случаен текст наместо лорем ипсум но тоа што го имам чуено од колеги што фрлаат еден тон пари на најскапите алатки е дека сеуште не се сигурни дали навистина би им било интересно да работат на овој начин и дали воопшто се продуктивни.

Што подразбираш под вештачка интелегенција? Не е ваљда само Четгпт... Буквално сега за еден продукт, промо фото да направиш, да речеме сакаш шише вода во пустина да ја ставиш, ја правиш во 3 минути (зборам само за 1 пример од можни 10000) - а врска да си немаш од графички дизајн. Не треба ни Фотошоп да имаш дома во ПЦ, а можеш да имаш цел каталог од промо слики.

Повеќето луѓе се ослонуваат бидејќи реално за некои работи, ако знаеш што правиш, те прави побрз или дел/процент од работата можеш да ја завршиш побрзо. Да, се согласувам дека креативноста ќе биде клучна бидејќи човечкиот фактор е многу битен, ама истово може да биде и обратно кажно: кога креативноста ти е на минимум, ова може да ти отвори врати, за било која дејност (идеја, решение, постапка, чекори итн итн итн). Ако не ти текнува, ќе ти даде насоки..

Викаш дека сеуште бараш решение каде АИ направил проект без грешка... а кој човек направил проект без грешка? Кој е тој инжинер што направил било каков проект, од прва, седнал дома на компјутер, изградил било каков проект/апликација/веб, било што, и немало ни една грешка?
Секако дека ќе има грешки, но ако си добар во тоа што го градиш или знаеш што градиш, се разбираш од проблематиката, АИ може да ти помогне полесно да дојдеш до финалниот продукт.

Ќе ти пратам во порака ако сакаш да разгледаш еден сервис, па да ми кажеш мислење.

Моето размислување е дека човечкиот фактор ќе има важна улога во контрола на АИ, но како технологија/иновација како сакаш крсти ја, треба и мора да се користи. Сите вие што ги викате нови деца што мислат дека се програмери и со АИ почнуваат да работат/градат, тоа ќе биде краткотрајно. Тие што навистина знаат што прават, ќе останат и ќе „преживеат“, другите сами ќе се тргнат кога ќе видат дека не е тоа тоа.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
238
520
Скопје
davorminchorov.com
Што подразбираш под вештачка интелегенција?
Нешто што ќе му дадам некакви податоци и ќе ми врати обработени форматирани податоци назад.

Буквално сега за еден продукт, промо фото да направиш, да речеме сакаш шише вода во пустина да ја ставиш, ја правиш во 3 минути (зборам само за 1 пример од можни 10000) - а врска да си немаш од графички дизајн. Не треба ни Фотошоп да имаш дома во ПЦ, а можеш да имаш цел каталог од промо слики.
Ова не е ништо уникатно, веќе има такви сервиси што луѓе ти прават слики за 5-10 долари или си купуваш веќе готови слики. Супер е да можеш и сам да си го направиш тоа ама за сериозен проект сепак нема да ти врши работа ова толку многу.

И зависи за кој контекст го дискутираме ова. Ако ти си сам и сакаш да испробуваш идеи, тоа е супер ама за сериозен бренд, ќе си има луѓе што ќе го прават и средуваат тоа.

Повеќето луѓе се ослонуваат бидејќи реално за некои работи, ако знаеш што правиш, те прави побрз или дел/процент од работата можеш да ја завршиш побрзо. Да, се согласувам дека креативноста ќе биде клучна бидејќи човечкиот фактор е многу битен, ама истово може да биде и обратно кажно: кога креативноста ти е на минимум, ова може да ти отвори врати, за било која дејност (идеја, решение, постапка, чекори итн итн итн). Ако не ти текнува, ќе ти даде насоки..

Продуктивност не верувам дека можеш да измериш така лесно, затоа што тоа сепак зависи од искуството на луѓето.

Не верувам дека ќе ти помогне многу за работи во кои си навистина добар и се разбираш. Повеќето од луѓето исто така не си ги знаат ни алатките што ги користат до максимум.

За идеи, да, ок ама пак може да те насочи на многу погрешен пат, особено ако не ги разбираш работите. Многу лош код генерира и дава многу лоши примери што ги собира од најлошите блогови на интернет.

Луѓе се палат на демо проекти и видеа.

Проблемот е што луѓе сакаат да скокнат учење на вистински тврди вештини и да бидат продуктивни ама тоа тешко дека ќе го изведат.

Викаш дека сеуште бараш решение каде АИ направил проект без грешка... а кој човек направил проект без грешка? Кој е тој инжинер што направил било каков проект, од прва, седнал дома на компјутер, изградил било каков проект/апликација/веб, било што, и немало ни една грешка?
Секако дека ќе има грешки, но ако си добар во тоа што го градиш или знаеш што градиш, се разбираш од проблематиката, АИ може да ти помогне полесно да дојдеш до финалниот продукт.

Тука не зборуваме за грешки, туку точност на испроцесирани податоци што секогаш ќе ги враќа 100/100 пати исто.

Ако мене од 10 пати само 3 пати ми даде точни информации, тогаш каде е тука корисен системот? Пак ќе сакам човек да ми даде инфо од искуство.

Моето размислување е дека човечкиот фактор ќе има важна улога во контрола на АИ, но како технологија/иновација како сакаш крсти ја, треба и мора да се користи. Сите вие што ги викате нови деца што мислат дека се програмери и со АИ почнуваат да работат/градат, тоа ќе биде краткотрајно. Тие што навистина знаат што прават, ќе останат и ќе „преживеат“, другите сами ќе се тргнат кога ќе видат дека не е тоа тоа.
Супер технологија е ама е за уникатни сценарија што се помалце од 10% од секојдневието.

Тоа нема да му помогне на просечен корисник, може да биде корисно за тие што што знаат што прават ама не во секоја можна ситуација, туку можеби во 10% од ситуациите.

Моментално е прескапо да ги користиш сите овие сервиси заедно за да воопшто најдеш кој е најдобар за работата што ти треба.

Ја не сум навлезен во целиот тој свет заради тоа што повеќе мислам дека е тренд и дека ќе ги снема дечките од OpenAI за 5-10 години како што се во минус отколку што ќе напредне ова којзнае колку понапред.

Истото што се случуваше и со Web 3, ќе биде и со вештачкава интелигенција. Ќе се најдат уникатни сценарија за што може и што не може да се користи и ќе си има специфична употреба.

Има премногу недостатоци што ги спомна колегата Исак Китен, така што не знам дали вреди да фрламе 100тици ако не и 1000ници долари за да бидеме замислено продуктивни.

Учете и надоградувајте си ги вештините што ќе ви користат во работата во која што работите за да бидете тешко заменливи. Вештачка интелигенција не ви треба до толку колку што мислите.

Последна промена:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Учете и надоградувајте си ги вештините што ќе ви користат во работата во која што работите за да бидете тешко заменливи. Вештачка интелигенција не ви треба до толку колку што мислите.
Ова е најважниот и најдобриот совет што некој го дал на форумов. Апсолутно се сложувам и самиот го практикувам истото.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
Го нема во речник. Ниту во англиски речник. Во холандски го има. А сега дали ќе имаме или не зборови преземени од холандски...
Професионален сленг. Зборува за работата, зошто да не го употреби речникот со кој се изразуваат. Во пошироката ај-ти сфера одамна имаме полн таклабас англицизми, и така ни е кога на времето им се смеевме на Хрватите за преведените компјутерски термини. Сега разбираме, ама касно е... И така медиор, кога веќе има сениор и јуниор.

Ако баш бараме наш збор, тогаш изборот ваљда би бил: Калфа.
Меѓу мајстор и чирак, има калфа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Ненене, јун-иор и сен-иор се од латински по-млад и по-стар. Медиор не е од латински зашто нема споредбено по-среден (од средина). Или е среден или не е. Има дискусија погоре.

Никогаш не сум се смеел на зборообразување. Напротив. Но ова нема смисла. И затоа ми пречи.

18 август 2019
1.210
1.176
Ненене, јун-иор и сен-иор се од латински по-млад и по-стар. Медиор не е од латински зашто нема споредбено по-среден (од средина). Или е среден или не е. Има дискусија погоре.

Никогаш не сум се смеел на зборообразување. Напротив. Но ова нема смисла. И затоа ми пречи.
Ако е од англиски или латински, во ред е, ако е од холандски не е во ред...

Нема логика ова...

Странски збор, некој сака да му даде македонско државјанство.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно