Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Страв од AI или страв од сопственото незнаење?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.803
33.939
roka.mk
Дали вие се плашите од вештачката интелигенција или за зграбивте и ја користите во вашата секојдневна работа?
Дали имате мислење дека светот се движи во погрешен правец или го поздравувате технолошкиот раст и развој.
Мојот став го искажав во мојата колумна која можете да ја читнете на линкот:

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.084
1.387
На работа ни платија разни сервиси за AI и плагини, кои доста помагаат. Скоро цел тим секојдневно користиме AI во една или друга форма. НО сите кои имаме веќе претходно знаење, AI ни е само додаток и бенефит кој го користиме за подобра ефикасност и продуктивност.

Зошто го спомнувам ова? Имаме и помлади колеги да не речам јуниор-мид ниво, кои AI им постана темел за се и сешто и често гледаме грешки на сите страни.
Дојдено е до степен да враќаат на чет и тикети со AI текстови :D. Буквално не се ни обидуваат сами (да уклучат мозок и) да пронајдат грешка или решение, инстантно логови/метрики copy-paste и одат на chatgpt, и ние рестото добиваме само копија од коментарите на AI... Констатно имаме отворени нови PRи на кои помладите колеги не можат целосно да ја објаснат промената/фикс/подобрување... Стана страшен проблем и веќе стандард на кој пробуваме да се навикнеме и некако решиме.

На истава тематика, за која убеден сум дека има огромен удел AI, доста фирми со кои имам контакт не вработуваат веќе јуниори особено ако не се покажат добро(интервју/тест период). Скоро со сите што ми се во контакт, лидови на тимови/ C-левел, итн, сите истото го спомнуваат - не вработуваме под мид ниво или ако ептен не се докаже кандидатот. Јасно е дека е меч со двојна острица, дека кога тогаш мора да има принова и потенцијална замена т.е инвестиција за нови членови во тимот ама ќе видиме како понатака ќе се одвива.

noc32

hello world
21 март 2016
356
313
Ситуацијата ми е слична како @G4M3R

На работа ни платија ChatGPT & Gemini. Цел тим ги користи но оние со повеќе искуство или претходно знаење го користат како додаток или гледам за мануелни ситни работи.

Помладите дечки т.е. јуниорите го користат погрешно. Ќе им прејде или веќе им е прејдено во навика се да прават преку ChatGPT и тоа што не го сфаќаат е дека мора пешки да „изодат“ т.е. поминат пат на дебагирање и грешки и проблеми за да развијат логика која што не може да ја развијат со ВИ.

Мислам дека е грешка да не се вработуваат јуниори затоа што тие јуниори се иднината. Мора да вработуваме и работиме на нивната кариера но не сите го заслужуваат тоа. Ако не сака да вложи време на „традиционалниот“ начин нема да има зашто фирмата или менторот да вложи во него.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.803
33.939
roka.mk
Мислам дека е грешка да не се вработуваат јуниори затоа што тие јуниори се иднината. Мора да вработуваме и работиме на нивната кариера но не сите го заслужуваат тоа. Ако не сака да вложи време на „традиционалниот“ начин нема да има зашто фирмата или менторот да вложи во него
Ова е кул размислување. Спремам колумна и за персонален раст ќе ја довршам и објавам на портал

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.084
1.387
Мислам дека е грешка да не се вработуваат јуниори затоа што тие јуниори се иднината. Мора да вработуваме и работиме на нивната кариера но не сите го заслужуваат тоа. Ако не сака да вложи време на „традиционалниот“ начин нема да има зашто фирмата или менторот да вложи во него.
Се согласувам и одлично го срочи. Процентуално, претходно се давале повеќе шанси бидејќи имало надеж за надградба и елан од јуниорите да го изодат тој „традиционален/pre-AI era" пат, но сега приказната е друга.

Мал милион примери имам од почетнички грешки и немарност какви проблеми се случувале, бидејќи слепо се следеле инструкции од AI... Самиот развој им стагнира со тоа што се ослонуваат максимално AI да реши се и тука тешко може да им се помогне.

18 август 2019
1.227
1.202
Можам да речам дека имам страв од АИ. Не лично за мене, туку за новите генерации. Колку повеќе технологијата напредува, толку повеќе мозокот назадува. Некогаш памтев педесетина телефонски броеви, сега ни мојот не го знам. Кога правам некои аматерски програмчиња, ме мрзи многу да размислувам, тука е АИ ако ми треба помош.

Според мене долгорочно гледано АИ не носи ништо добро за човештвото.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.564
3.199
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Треба голема дисциплина во користењето на овие алатки. Примамливо е да им ја препуштиш целата работа, ама факт е дека така не функционира како што треба и крајниот резултат е лош.
Јас го користам при креирање пишани содржини ама само како помош. Ако правам само копи/пејст ќе биде катастрофа - погрешни факти, слични фрази и форми на изразување.

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Зошто го спомнувам ова? Имаме и помлади колеги да не речам јуниор-мид ниво, кои AI им постана темел за се и сешто и често гледаме грешки на сите страни.
Дојдено е до степен да враќаат на чет и тикети со AI текстови :D. Буквално не се ни обидуваат сами (да уклучат мозок и) да пронајдат грешка или решение, инстантно логови/метрики copy-paste и одат на chatgpt, и ние рестото добиваме само копија од коментарите на AI... Констатно имаме отворени нови PRи на кои помладите колеги не можат целосно да ја објаснат промената/фикс/подобрување... Стана страшен проблем и веќе стандард на кој пробуваме да се навикнеме и некако решиме.

Ситуацијата ми е слична како @G4M3R

Помладите дечки т.е. јуниорите го користат погрешно. Ќе им прејде или веќе им е прејдено во навика се да прават преку ChatGPT и тоа што не го сфаќаат е дека мора пешки да „изодат“ т.е. поминат пат на дебагирање и грешки и проблеми за да развијат логика која што не може да ја развијат со ВИ.
Е ова скроз.
Од кога ми дадоа 2 наводно медиора и на сите ни дадоа ВИ, наместо да ми се намали работата, ми се зголеми.
Сеа дупло време и пажња морам да обраќам на сите pull request-и зашо крш е и не пазат нишо шо праат, и коа ги препрашувам зашо ова овака/онака, не знаат да ми одговорат. Па барем прочитај го кодот мме, за да го заштедиш твоето време го трошиш моето. На крај поскапо ќе испадне за фирмава све наместо поефтино/поефикасно/побрзо.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Јас ги користам Клауде/Гемини и одлични се. Ако сте претплатени подолг период (пример последни 3/6/9 месеци), гледате колку уствари се унапредуваат и колку се подобри. Гемини посебно. Работи што порано сум ги гуглал и сум се мучел да дојдам до одговор или решенија, ми ги даваат на тацна што се вика со повеќе предлози. Нормално е дека некогаш не се точни но со тек на време се подобри и подобри резултати даваат.

Знаат да избагираат ако предолго комуницирате за еден промпт на исти чет, ама со отварање на нов, каде му пишуваш до кај си стигнал предходно, многу брзо разбираат и продолжуваат со проблемот.

У мојов случај, цел сервис/апликација направив со нивна помош. Да пробав истово пред 5 години, илјадници евра ке ми беа потребни. Жалосно е да не се користи оваа технологија а посебно тажно е што постојат програмери (на линкедин) кој што живеат во некој нивни свет и ја плукаат идејата за користење помош од АИ. Не треба мавање во гради дека можеме се сами кога очигледно премногу може да те убрзаат во некој делови од работата.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.578
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Користам редовно во последно. Но, како што пиша @Ragnar - треба да имаш голема дисциплина и да ја менаџираш работата. Приметувам дека, колку и да е напреден моделот, контекстот не дозволува или понекогаш нема доволно контекст да го опфати цел код, па така завршуваш со дупликат код или не ја следи архитектурата што си ја воспоставил самиот ти, па ќе мора да го корегираш. Исто сметам дека со тоа што се прескокнуваат јуниорите се прави голема грешка... Во мојата фирма имам 2 јуниори и со AI алатки ги имаш како mid-level програмери, секако треба да им објасниш што како и сл.

Последна промена:

noc32

hello world
21 март 2016
356
313
Е ова скроз.
Од кога ми дадоа 2 наводно медиора и на сите ни дадоа ВИ, наместо да ми се намали работата, ми се зголеми.
Сеа дупло време и пажња морам да обраќам на сите pull request-и зашо крш е и не пазат нишо шо праат, и коа ги препрашувам зашо ова овака/онака, не знаат да ми одговорат. Па барем прочитај го кодот мме, за да го заштедиш твоето време го трошиш моето. На крај поскапо ќе испадне за фирмава све наместо поефтино/поефикасно/побрзо.
Јас по акаунт им земав пермисии за AI code review, го користат Copilot за иницијален code review и после отвараат pull /merge request. Медиори и нагоре може, јуниорите не смеат.

Ќе мора да се научат или да ги научиме дека за нивно добро е да го развијат размислувањето на еден девелопер на стариот начин, пешки. Им фалат основите, а и да ги имаат забораваат.

Еден мој професор викаше „куцајте затоа што прстите памтат“ :)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.750
Перплексити вика не е англиски збор, ама е холандски… Македонски ич. Мене ептен ми е некако без врска :)

18 август 2019
1.227
1.202
Перплексити вика не е англиски збор, ама е холандски… Македонски ич. Мене ептен ми е некако без врска :)
Ако не грешам, за тебе беше во ред „кастомизирај“, „срчни“, „дилитни“...
Што е сега проблемот?

Ако грешам, однапред се извинувам,

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.809
10.123
Една од првите точки на удар е програмирањето, но не со AI empowerment, туку со AI replacement. Земете го случајот на @Isak Keyten , нема он што да ги проверува вработените, туку AI агентот кој го генерира кодот. Во тој случај не е отежнување на работата, туку симплифицирање на процесот и додавање на огромна вредност (за жал).

Доколку имате различно размислување, погледнете ги мислењата на инжењерите во Anthropic или OpenAI за темава.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Гледајте го видеово:

Не се слагам со некои работи ама генерално интересно сценарио околу тоа како и пред се зошто ВИ би можела да ги замени вработените во една компанија.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.750
Ако не грешам, за тебе беше во ред „кастомизирај“, „срчни“, „дилитни“...
Што е сега проблемот?

Ако грешам, однапред се извинувам,
Баш за тие не знам дали сме дискутирале? Ама неважни, тие се примени од англиски па се модифицирани. А медиор не е од англиски и мислев дека е некаква локална кованица од јуниор/сениор па измеѓу. И ми боде очи. И уште може да. е од истиот корен ама дошла одбиено од холандски. И сепак ми боде очи. :)
Мислењето е автоматски споено:

Онтопик - не се плашам, напротив мислам дека е одличен и брз срч којшто знае да ја утне па треба и малку внимание... И кога имам ситуација да го препорачувам на новаци им викам - да, користете го НО откако добро ќе се измачите сами да го најдете решението. Како што горе напоменаа, прстите имат памтење. Muscle memory...

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
многу преувеличување е ова со АИ. АИ во моментов не е на ниво на калфа, а камо ли на некој експерт. Го користам секој ден, халуцинација му е средно име, и тоа халуцинира од првиот ден. За некои ствари што се повторуваат милион пати можеби може да ги повтори точно, но нешто што е ретко или невозможно да се најде некаде абер нема. Дури и кога му даваш концизни инструкции не знае да прати па мора да се вратиш неколку чекори или да почнеш од ново.

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Една од првите точки на удар е програмирањето, но не со AI empowerment, туку со AI replacement. Земете го случајот на @Isak Keyten , нема он што да ги проверува вработените, туку AI агентот кој го генерира кодот. Во тој случај не е отежнување на работата, туку симплифицирање на процесот и додавање на огромна вредност (за жал).

Доколку имате различно размислување, погледнете ги мислењата на инжењерите во Anthropic или OpenAI за темава.
Па баш тоа е другата страна на монетата. Не секоја фирма има цел само да скрати на вработени туку да зголеми на обрт. У тој случај сакаш 3 компетентни ревјуери што сами промптаат. Фората е што овие медиори никад нема да станат сениори ако не разбираат што куца ВИто. Не е проактивни во разговори, не ги занима што се дешава, не разбираат што куца код ВИто, и најлошо од се, со нивниот лимитиран видик на архитектура и концепт на идни проблеми, не знаат ни да промптаат.

Ако прашаш јуниор да испромпта нешо ќе му каже на ВИто “сакам да го решиш ова и ова, иам тука баг“ а уствари багот не е ни таму, и решението е всушност скроз трето. Ама со нивното лимитирано знаење го “решаваат проблемот“ локално.

А сите знаеме дека “вештачките интелигенции“ (autocomplete на стероиди) работат на неколку принципи
1) корисникот е секогаш во право (Да секако, одличен инпут, сега ќе ти го решам багот, контекстот ми е лимитиран делумно од хардверски причини, делумно од ценовни, делумно од тоа шо не сум стварно интелигенција, и што го немам скриениот контекст што вистински мозок го држи околу како во иднина ќе се развива овој код, итн)
2) следниот токен е најверојатниот следен токен базиран на тренинг датата (тренинг датата е просечен код од рандом интернет репозиториуми од кој 90% се рандом мини проектчиња од студенти и луѓе што учеле, и уште полошо, друг генериран код (ouroboros effect, echo chamber goes brr))
3) сите “решенија“ што ги имаат околу “содржење повеќе контекст“ се хакови околу сумаризација на претходен контектс каде се губи еден куп од деталите, "thinking mode" што ефективно се самопромпта себе си ВИто и почиња да се врти у такви зачарани кругови, у комбинација што сам себе сега си го пуни контекстот што мора повеќе да прави сумаризации, што уште толку ја губи поентата, и заедно комбинирано на се, гори толку многу токени што сега еден промпт од “типот на варијаблата е грешен, поправи го“ (да, јуниори ги мрзи да КУЦААТ и 20 карактери долги решенија) резултира у 10 минутен thinking процес што кошта 10$ во токени.

ВИ е алатка. Се помирив со тој факт од пред некое време. ВИ е многу добар autocomplete. Али има проблеми. Проблемите се повеќекратни, од немање доволно контектс (хардверски лимитации), до трошење премногу струја (енергетски лимитации), до коштање многу во однос на хардвер и ресурси за да се креираат тие сервер фарми за генерирање токени, до класичен "bullshit in, bullshit out" резултат пошо LLM и невронски мрежи едноставно спајаат најкраток пат до “решение“ за “што е следниот токен“.

Мојата гледна точка за иднината на ВИ е дека ќе имаме "artisanally crafted hand curated data set fed" модели за специфични таскови, а не овие генерички модели нафидани на цел интернет. Data is king. Ама кај ќе најдеме добра дата??

Сите компјутерџии треба да планираат да станат архитекти во најбрз можен рок. Не спијте на тоа уво дека “со ВИ и баба ми може да стане програмер“. Терминот програмер мења форма и значење, а патот до програмер во иднина сеуште е макотрпна рачна работа и учење.

Исто како што се тренираат модели, тренирајте го вашиот “модел“ (мозокот) со добри, рачно избрани, проверени извори на податоци, учете, напунете си го “контекстот“ со паметни ствари, работете на вашите интерперсонални вештини, и бидете чекор пред моделите. Не оставајте моделите да “научат“ побрзо од вас.

За жал јуниориве и медиориве се right properly fucked и нивото за постанување квалитетен инжењер е сега поголем, а не помал.

Ама кој да сфати.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.809
10.123
Па баш тоа е другата страна на монетата. Не секоја фирма има цел само да скрати на вработени туку да зголеми на обрт. У тој случај сакаш 3 компетентни ревјуери што сами промптаат. Фората е што овие медиори никад нема да станат сениори ако не разбираат што куца ВИто. Не е проактивни во разговори, не ги занима што се дешава, не разбираат што куца код ВИто, и најлошо од се, со нивниот лимитиран видик на архитектура и концепт на идни проблеми, не знаат ни да промптаат.

Ако прашаш јуниор да испромпта нешо ќе му каже на ВИто “сакам да го решиш ова и ова, иам тука баг“ а уствари багот не е ни таму, и решението е всушност скроз трето. Ама со нивното лимитирано знаење го “решаваат проблемот“ локално.

А сите знаеме дека “вештачките интелигенции“ (autocomplete на стероиди) работат на неколку принципи
1) корисникот е секогаш во право (Да секако, одличен инпут, сега ќе ти го решам багот, контекстот ми е лимитиран делумно од хардверски причини, делумно од ценовни, делумно од тоа шо не сум стварно интелигенција, и што го немам скриениот контекст што вистински мозок го држи околу како во иднина ќе се развива овој код, итн)
2) следниот токен е најверојатниот следен токен базиран на тренинг датата (тренинг датата е просечен код од рандом интернет репозиториуми од кој 90% се рандом мини проектчиња од студенти и луѓе што учеле, и уште полошо, друг генериран код (ouroboros effect, echo chamber goes brr))
3) сите “решенија“ што ги имаат околу “содржење повеќе контекст“ се хакови околу сумаризација на претходен контектс каде се губи еден куп од деталите, "thinking mode" што ефективно се самопромпта себе си ВИто и почиња да се врти у такви зачарани кругови, у комбинација што сам себе сега си го пуни контекстот што мора повеќе да прави сумаризации, што уште толку ја губи поентата, и заедно комбинирано на се, гори толку многу токени што сега еден промпт од “типот на варијаблата е грешен, поправи го“ (да, јуниори ги мрзи да КУЦААТ и 20 карактери долги решенија) резултира у 10 минутен thinking процес што кошта 10$ во токени.

ВИ е алатка. Се помирив со тој факт од пред некое време. ВИ е многу добар autocomplete. Али има проблеми. Проблемите се повеќекратни, од немање доволно контектс (хардверски лимитации), до трошење премногу струја (енергетски лимитации), до коштање многу во однос на хардвер и ресурси за да се креираат тие сервер фарми за генерирање токени, до класичен "bullshit in, bullshit out" резултат пошо LLM и невронски мрежи едноставно спајаат најкраток пат до “решение“ за “што е следниот токен“.

Мојата гледна точка за иднината на ВИ е дека ќе имаме "artisanally crafted hand curated data set fed" модели за специфични таскови, а не овие генерички модели нафидани на цел интернет. Data is king. Ама кај ќе најдеме добра дата??

Сите компјутерџии треба да планираат да станат архитекти во најбрз можен рок. Не спијте на тоа уво дека “со ВИ и баба ми може да стане програмер“. Терминот програмер мења форма и значење, а патот до програмер во иднина сеуште е макотрпна рачна работа и учење.

Исто како што се тренираат модели, тренирајте го вашиот “модел“ (мозокот) со добри, рачно избрани, проверени извори на податоци, учете, напунете си го “контекстот“ со паметни ствари, работете на вашите интерперсонални вештини, и бидете чекор пред моделите. Не оставајте моделите да “научат“ побрзо од вас.

За жал јуниориве и медиориве се right properly fucked и нивото за постанување квалитетен инжењер е сега поголем, а не помал.

Ама кој да сфати.

Додека ти зборуваш за LLM, веќе се имплементира LAM што „симулира“ типичен џуниор во разни индустрии. Настрана практичниот проблем down the line, LAM во комбинација со SENIOR крати позиции.

Дополнително, vibe coding работи „од другата страна“, односно како што бизнисите тестираат и прават MVP-ја, вредноста на софтвер девелопментот се намалува.

Така што притисокот е од двете страни, а со твоите точки 1-2-3, а особено со констатацијата дека „си се помирил ОД ПРЕД НЕКОЕ ВРЕМЕ“ не можам да се сложам, бидејќи AI експоненционално се развива, ама не само нагоре, туку горе, доле, лево и десно истовреме. Јас немам видено вакво нешто досега и мислам дека не можеме да претпоставиме за 6 месеци што ќе биде, не пак за година или пет години.

многу преувеличување е ова со АИ. АИ во моментов не е на ниво на калфа, а камо ли на некој експерт. Го користам секој ден, халуцинација му е средно име, и тоа халуцинира од првиот ден. За некои ствари што се повторуваат милион пати можеби може да ги повтори точно, но нешто што е ретко или невозможно да се најде некаде абер нема. Дури и кога му даваш концизни инструкции не знае да прати па мора да се вратиш неколку чекори или да почнеш од ново.
Те молам специфицирај што користиш.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.084
1.387
.... (да, јуниори ги мрзи да КУЦААТ и 20 карактери долги решенија) резултира у 10 минутен thinking процес што кошта 10$ во токени.
Колега на screen-share, му посочив дека треба неколку варијабли да промени во camel case, типот ни два ни три пушти AI и брдо токени отидоа за „конвертирај ги сите варијабли во camel case"... Не дека нема беспари плагини за истото или еден find and replace али ОК.

Инаку за истиов муабет што го весламе тука:
1765021768869.jpeg

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Дополнително, vibe coding работи „од другата страна“, односно како што бизнисите тестираат и прават MVP-ја, вредноста на софтвер девелопментот се намалува.
Технички си у право, практично не.
Не памтам кога последен пат MVP било разбрано ко што треба од не техничка особа.
Цел тој Vibe AI slop сега ти е основата на која продужуваш да работиш, и прекуцување е скапа работа шо ниеден клиент не сака ни да чуе.
Congratulations you played yourself е работава.
Така што притисокот е од двете страни, а со твоите точки 1-2-3, а особено со констатацијата дека „си се помирил ОД ПРЕД НЕКОЕ ВРЕМЕ“ не можам да се сложам, бидејќи AI експоненционално се развива, ама не само нагоре, туку горе, доле, лево и десно истовреме. Јас немам видено вакво нешто досега и мислам дека не можеме да претпоставиме за 6 месеци што ќе биде, не пак за година или пет години.
Не е баш експоненционално веќе некое време, сите овие “форици“ со RAG, LAM, и шо уше не е slop fest.
Контекстот е ботлнекот. За повеќе контектс, хардверот е ботлнекот. Шо мислиш зашо рипна цената на рамот?
Тие пари шо се влеваат во сервер фарми, на страна енергетскиот ботлнек, колку ќе издржат за Х години?

Можеби гледам пре краткорочно, можеби сум скептик, можеби и грешам.
Ама мислам дека пикот е доста блиску, и следните развивања мора да се енергетски и хардверски пред да се отклучи следниот генерациски скок за ВИ.

И да, моите перспективи се со биас. Биасот ми доаѓа од моето искуство. А моето искуство, во свет каде не работам на сервиси што се глорифицирани todo листи. Туку бизниси со 1000+ микросервиси, и милиони корисници, вика дека нема во блиска иднина, да има ВИ, што ќе може да го збере цеееееееелиот тој контектс во себе, да ми дае добро искуцано решение, кое се вклапа во постоечка архитектура од лошо менаџирани силоси на знаење, лошо поделени и лошо изолирани домени, илјадници вработени, и 15+ години tech debt и лоша документација.

За ова мора мозок. Сеуште. До кога, не знам.

Бонус, два интересни твита шо ми излегоа денес.

1765022930587.png
1765022950775.png

И поентата на @TylerMkD во replies.
1765023025773.png

и уште еден едит:

Наредната генерација AI engineers ќе бидат на ниво на Wordpress Developer во денешницава.
Тоа е мојата предикција.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.809
10.123
Технички си у право, практично не.
Не памтам кога последен пат MVP било разбрано ко што треба од не техничка особа.
Цел тој Vibe AI slop сега ти е основата на која продужуваш да работиш, и прекуцување е скапа работа шо ниеден клиент не сака ни да чуе.
Congratulations you played yourself е работава.
Комплетно се сложувам, ама ти го гледаш сепак од технички аспект.

Веќе има AI Vibe coding фирми кои нудат x10 поевтини решенија во Македонија, да не зборам во светски рамки. Овие ќе ви го буткаат пазарот и вредноста од другата страна.

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Комплетно се сложувам, ама ти го гледаш сепак од технички аспект.

Веќе има AI Vibe coding фирми кои нудат x10 поевтини решенија во Македонија, да не зборам во светски рамки. Овие ќе ви го буткаат пазарот и вредноста од другата страна.
Знам, јасно ми е.
Ама според мене нема логика американец да вработи друг американец со америчка плата да штрака AI код.
Пак ќе сме поефтини од американецот, и ние ќе штракаме AI код.
Ништо не се мења до негде.

И уште една работа. AI не може да носи одговорност. Секогаш позади AI ќе мора да има човек.
Доволно е еден авион да падне, или еден воз да се здене у друг, или една медицинска машина да прекине нечив живот, и да ЕУ почне со регулативи за користење на AI во одредени индустрии. И да мора да има ОДГОВОРЕН човек кој го прифатил тој AI код.

Е тогаш сите ќе читаат со очи отворени шо екшли куцнало AI-то, кога секоја грешка ќе кошта милиони.
И пак ќе се вратиме на истото. Пак ќе има “програмери“ само ќе значат нешто друго.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно