Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Ситни интересни работи од AliExpress,Ebay...

Arsenal

hello world
11 март 2017
178
93
да на вакво нешто мислам а тоа што работи на сим карта мислам дека не е никаков проблем но проблем е батерија што држи 30 саати

Sent from my Redmi Note 4x using Tapatalk

15 септември 2012
1.160
1.300
BST 168 Piece Ultimate Emergency Advanced Extensive Robust Durable First Aid Kit | eBay

Дали вакво нешто (пошо може да се смета за медицински ствари) може да се нарача од страна и дали ќе пројде?

Ова што си го навел е поскапо од 1200 денари. Сличен производ за цена од 150-200 денари ќе најдеш на секоја бензинска пумпа, продавница за автоделови, хубо, меркур, бриколаж, еуротулс, пазарче...
Аман бе, нарачувајте предмети по нет кои не се продаваат во МК...

Пред да побараш помош за информација овде на форумот, побара, најде нешто на интернет? Царинска тарифа, царински закон?

Да ти одговорам на прашањето: Ако нарачаш еден примерок со достава по пошта, може и да ти помине царина без проблем. Ама ако нарачаш пакет пакуван на палета (поголема количина), треба да се информираш во некоја шпедитерска фирма кои се согласности, сертификати, дозволи и/или лиценци ќе ти ги побара царината. А, ќе ти ги побара.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ова што си го навел е поскапо од 1200 денари. Сличен производ за цена од 150-200 денари ќе најдеш на секоја бензинска пумпа, продавница за автоделови, хубо, меркур, бриколаж, еуротулс, пазарче...
Аман бе, нарачувајте предмети по нет кои не се продаваат во МК...

Пред да побараш помош за информација овде на форумот, побара, најде нешто на интернет? Царинска тарифа, царински закон?

Да ти одговорам на прашањето: Ако нарачаш еден примерок со достава по пошта, може и да ти помине царина без проблем. Ама ако нарачаш пакет пакуван на палета (поголема количина), треба да се информираш во некоја шпедитерска фирма кои се согласности, сертификати, дозволи и/или лиценци ќе ти ги побара царината. А, ќе ти ги побара.

За едно парче прашував дека кај нас неам видено со такви instant ice pack. Да бидеме реални јас гледав АСАЛЕН кит за прва помош а не колку да се каже дека имаш.

Овие 200-300 денари не знам дали си отворил ама не можеш да преврзеш поголема исекотина со нив. Се направени колку да се каже дека имаш кит за прва помош.

И да, можеш да си склопиш сам ама ќе те кошта повеќе од ова. Овие (линкот од ибеј) се евтини за тоа шо го имаат пошо се масовно произведени, и плус си имаат добро ташниче и ножици и се тоа.

И највеќе од се битно е лабелите се читки знаеш одма брзо да фатиш шо ти треба. А не да копаш по чантата 2 саати дури некој крвари или слично.

ТЛ,ДР: Прашањето беше дали смееш да нарачаш онлајн нешто шо има хемикалии во него, а не дали има кај нас поевтини такви.

15 септември 2012
1.160
1.300
За едно парче прашував дека кај нас неам видено со такви instant ice pack. Да бидеме реални јас гледав АСАЛЕН кит за прва помош а не колку да се каже дека имаш.

Овие 200-300 денари не знам дали си отворил ама не можеш да преврзеш поголема исекотина со нив. Се направени колку да се каже дека имаш кит за прва помош.

И да, можеш да си склопиш сам ама ќе те кошта повеќе од ова. Овие (линкот од ибеј) се евтини за тоа шо го имаат пошо се масовно произведени, и плус си имаат добро ташниче и ножици и се тоа.

И највеќе од се битно е лабелите се читки знаеш одма брзо да фатиш шо ти треба. А не да копаш по чантата 2 саати дури некој крвари или слично.

ТЛ,ДР: Прашањето беше дали смееш да нарачаш онлајн нешто шо има хемикалии во него, а не дали има кај нас поевтини такви.

Во бившата држава и во сите земји што настанаа од неа, беше дефинирано со закон што треба да содржи комплетот за прва помош (а тоа дефинирање го направиле стручни лица - многу постручни и од мене и од тебе). Тоа што го содржи комплетот е сосема доволно за да му помогне АМАТЕР (секој човек) на повредениот додека дојде ПРОФЕСИОНАЛНА (докторска) екипа. Дури и се полагаше испит за давање на прва помош, со цел за да аматерот не му наштети на повредениот.

За жал, сум употребувал комплети за прва помош. Никому не би му препорачал да употребува, само од причина: да не се случуваат настани во кои е потребна прва помош на човек. За поголема исекотина имаш соодветна преврска која е задолжителна во комплетот. Ако човекот крвари, прво ќе примениш активности за да го намалиш и запреш крварењето, после копај по чантата.

Според изнесеното од тебе, најдобронамерно би ти препорачал да не даваш прва помош, ниту да трошиш пари за комплети за давање прва помош на повреден човек, додека не ги научиш основите на првата помош.

Толку од мене за првата помош.

За прашањето на кое не ми го прочита одговорот, ќе ти повторам дека за увоз на медицински и санитетен материјал е потребна дозвола и лиценца од Министерство за здравство. А, дали смееш или не? Не сум видел никаде дека е забрането да нарачаш on-line.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Сите имаме положено прва помош ако сме шофери, нема потреба да си ги мериме. Го изврте и прашањето и темата.

Самиот факт дека има различни комплети за прва помош е показател дека не сите се подеднакво снабдени. Ако примети у листата на парчиња у комплетов има термички ќебиња на пример, шо би помогнале неизмерно на жртви од студ.

Е сеа дали јас сакам да земам нешто шо е покомплетно или не е моја работа. Дали знам да го користам исто не е твој проблем. За разлика од многумина кои не ја ни отвориле, не гледаат рокови на употреба и останато, јас барем гледам инвентар на кутијата и сакам во „не-дај-Боже“ сценарио да можам да помогнам а не само да имам украс у гепек.

Така шо пак ќе повторам, ако некој тука се разбира конкретно за вакви работи или има нарачувано - дали конкретно кутија за прва помош ако си нарачаш од интернет ќе ти ја запленат на царина или ќе помине и ќе можеш да ја добиеш у пошта?
Тоа е моето прашање. Ќе те замолам @flashgordon007 ако веќе се понудиш да го одговараш и по трет пат да биде конкретен одговор, пример:

„Немаш мака, нарачај ќе ти стигне. Знам од конкретни примери дека не е проблем да нарачаш кутија за прва помош од странство.“

„Нема да пројде. Знам од конкретни примери дека ги запленуваат.“

Прашав тука пошо има луѓе шо работат и на царина на форумов. Али мислев дека ќе е брзо прашање и одговор а се разви глупа дискусија која сериозно мислам отиде предалеку офтопик.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
хммм... aliexpress и се е можно

Xinzechen-Men-s-Cycling-Shorts-Road-Bike-Bicycle-3D-Gel-Padded-Riding-Short-Pants-Tights-Cycle.jpg

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
Со воведување на новиот систем на македонски пошти за следење на пратките без тракинг број се јавува и желбата за тестирање на неговата ефикасност. 4 од 5 да стигнат сум задоволен без разлика до кого е вината.

1. Приврзоци за клучеви на тема Насиље
2. Мини лед лампа
3. Star Wars стикер за штекер
4. Портабл маус и тастатура (со и без позадинско осветлување)
5. Нема повеќе заврзување врвки од патики

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
Како се покажаа?
Се откачуваат кога не треба?
Одлични се! Купив 4 ама ќе докупам уште некое за многу брзо. Најбитно е да се наместат најгоре од патиката (на крајните 2-3 дупки)и по потреба да се разлабават малку. Може да се случи да се откачат магнетите, ама тоа се случи еднаш, два пати до сега. Мислам дека не се најпогодни за интензивни спортски активности особено ако спортот бара патиките да бидат ептен стегнати, но за секоја друга употреба се одлични.Топла препорака

xristijanGTI

hello world
7 март 2011
328
374
Ќупурли
xristijanGTI's setup  
Processor & Cooler
R5 1600 AF
Motherboard
MSi Tomahawk B450 max
Storage
Samsung EVO 250GB SSD
PSU
550W EVGA SuperNOVA 550 G3
RAM
G.SKILL RipjawsV F4 DDR4 16GB
Video card
RTX 2060s
Case
Thermaltake Versa J21
Mouse
Logitech MX master 3
Keyboard
HyperX Alloy FPS Pro Cherry MX Red
Audio
Logitech G430
Monitor
DELL p2418d
OS
Windows 10 x64
New Bee Classic Headphone Headset Earphone Stand Holder Headphone Stand Holder Fashion Display for Headphones bracket for Black

dz0aulw.jpg

Rz4WLyC.jpg

nf6XDtz.jpg

И конечно си лежат на сигурно ГеЧетеристотиниИтриесет

TrZnu1b.jpg

Иде со 3 дела долен дел е постољето што е пластично (1), средниот дел се состои од алуминиумска цевка сплескана (2) [мислев дека е пластика кога го порачував, изненаџен сам] и последниот дел најгорниот се состои од гума на која лежат слушалките (3).Задоволен сум од купеното и ме кошташе само $6.43

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Безжично ѕвонче со минималистички дизајн. Не треба ни батерии ни ништо, само го ставаш во штекер а копчето го лепиш пред врата и функционира топ.

IMG_20171012_103844.jpg

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Aaaaaa, не видов дека е модел 2019та. Сори, мај бед, ајм бастед :(

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно