Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Регистрација на ботови

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Имам тема врзана со плагин за огласи (classified).

Има регистрациска форма за корисници и на истата страна/пејџ, за најава.

Чим одобрам т.е штиклирам поле за регистрација, чим се појави јавно формата за регистрација, почнуваат рандом ботови да ми се регистрираат. А формата има 5+ полиња, плус онакви за штиклирање коцкички и мобилен телефон.

Ставив Wordfence, Loginizer па и ReCaptcha... џабе. Чим одобрам, почнуваат автоматски да се регистрираат. Башка што наместено е да има емаил верификација, за потврда. Ама ништо не ми помага.

Што да правам? Што е решение?

zemakius

hello world
17 октомври 2020
277
284
Значи имаш веб страница во која бараш регистриации, и во моментот кога ќе се отворени регистрациите ти се качат ботови?

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Значи имаш веб страница во која бараш регистриации, и во моментот кога ќе се отворени регистрациите ти се качат ботови?
Чим штиклирам во дашборд дека смее корисници да се регистрираат, почнуваат рандом јузери со имиња "@$#$ASDFDASF@RDFSADFDA" да се регистрираат автоматски.

Некои дури и фотографија закачуваат...
Мислењето е автоматски споено:

Еве пример...
viber_image_2025-04-09_14-49-18-057.jpg

zemakius

hello world
17 октомври 2020
277
284
Ох леле, ова ми звучи како некоја си грешка во чекори, според големината на проблемот, најмалку една недела би те коштало ова, за да проучиш каде си згрешил, да научиш тоа што не знаеше претходно...

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Ох леле, ова ми звучи како некоја си грешка во чекори, според големината на проблемот, најмалку една недела би те коштало ова, за да проучиш каде си згрешил, да научиш тоа што не знаеше претходно...
Значи научна фантастика да разберам што е заебано?

Ама ме чуди, ништо немам ново направено. Апдејт на плугини и тоа е тоа. Башка премиум тема/плугин е. Од супорт ме дупат ми викаат стави OTP преку смс да верифицирам.

zemakius

hello world
17 октомври 2020
277
284
Абе немаш многу информации ставено, јас ова го мислев дека ти е self-hosted страница и се буквално 100% ти е рачно изработено, па си реков дека самиот си крпиш дупки, ама чим веќе плаќаш за нешто не би требало тој што го плаќаш да се грижи за cyber security?

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Абе немаш многу информации ставено, јас ова го мислев дека ти е self-hosted страница и се буквално 100% ти е рачно изработено, па си реков дека самиот си крпиш дупки, ама чим веќе плаќаш за нешто не би требало тој другиот да се грижи за cyber security?
Не бе кај сам, не сум толку паметен. :D

Namecheap хостинг е (премиум) со платена themeforest тема/плугин.

Namecheap не се замара, освен ако не им направам проблем на сервер па ти викаат имаш 24 часа додека не ти изгасат сервис. А овие со темава ти враќаат еднаш на 24/48 часа, а зборови со тепање треба да им извлечеш.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Дали проба да ставиш cloudflare позади сајтот (доменот) чисто како еден слој заштита што може да филтрира некои ботови пред да пристапат до формата.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Да. Абе се од заштити пробав, не ми е јасно како се регистрираат. Мислев да не е и плагинов нешто малициозен, ама истиот е на друг веб, нема регистрации.

И искрено сега мислев дека се сменило нешто, немаше некој 10тина минути регистрации, сменив нешто со recaptcha... и еве ги пак.

Како влагаат преку recaptcha?
Screenshot_4.png

Fico

hello world
9 март 2008
252
14
Вака од прва ми личи ко да имаш unsanitized input негде па директно си се ставаат у базата.
Можда некој XSS претходно па ти украле cookie, ти дознале Админ пасворд и слично.

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Captcha не работи за ботови шо директно ти праќаат реквести без браузер.

DeeJayZone

hello world
3 ноември 2008
186
136
deejay.blog.hr
Анализирај ги IP адресите, од кои држави се најчесто натрапниците.

Користи комбинација од: Akismet, Antispam Bee, и Login Lockdown.
Имаат сетинзи каде можеш да блокираш: држави, јазици, контакт формулари, коментари, итн...

Тестирај.
После една недела, пиши каква е состојбата со веб страната (успеало ли нешто, или не).

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Не барај грешки во темата, ботовите го користат дефолтното АПИ за регистрација или кратката верзија.
Отвори ја оваа дреса да видиш дека нема некоја си заштита.

сајтот /wp-login.php?action=register

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Анализирај ги IP адресите, од кои држави се најчесто натрапниците.

Користи комбинација од: Akismet, Antispam Bee, и Login Lockdown.
Имаат сетинзи каде можеш да блокираш: држави, јазици, контакт формулари, коментари, итн...

Тестирај.
После една недела, пиши каква е состојбата со веб страната (успеало ли нешто, или не).

Од сите можни држави имаше акаунти... Имав блокирани сите можни држави освен Македонија.

За 10 минути, пак исто само со регистрации со адреси од Македонски Телеком.

Не барај грешки во темата, ботовите го користат дефолтното АПИ за регистрација или кратката верзија.
Отвори ја оваа дреса да видиш дека нема некоја си заштита.

сајтот /wp-login.php?action=register

Error: User registration is currently not allowed.

///

Иначе... од кога ставив Акисмет, од вчера од ручек до сега имам „само“ 4 нови регистрации.
Додека пред ова имав околу 2ца на минута.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.213
2.643
стави си Cloudflare ќе ги блокира у најголема мерка ботовите

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
@coNNectMKD сајтот ти е заразен, имаш malware во база што кога ќе одобриш users ги прави акаунтите. Најчесто има fake plugin со имиња на File Manager види дали имаш нешто такво во листа.

Ако си користел нулирана тема или plugin изворот ти е тој.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
@coNNectMKD сајтот ти е заразен, имаш malware во база што кога ќе одобриш users ги прави акаунтите. Најчесто има fake plugin со имиња на File Manager види дали имаш нешто такво во листа.

Ако си користел нулирана тема или plugin изворот ти е тој.

Платена тема е, од Radius Theme (themeforest). Нема nulled глупости...

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
Платена тема е, од Radius Theme (themeforest). Нема nulled глупости...
Одново реинстал , се комплет и сервер.
Firewall enabled , IP addresses whitelist пушти према cloudflare на порт 80 и 443 друго све deny . Page shield na cloudflare обавезно.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно