Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Проблем со интернет од Blizoo

bilokoj

hello world
1 октомври 2007
98
8
Пред некое време постирав за проблемите со интернетот на близу за тоа што како крајни корисници сме поврзани преку Double NAT. @kirev ми помогна доста околу ова да пробам да го избегнам со IPV6 тунели.. Успеав да го проработам и да добијам пристап од компјутер поврзан на друга мрежа (исто преку ипв6 тунел), но интересно е што не можам да пристапам директно до рутерот а до компјутер кој е врзан на рутерот имам пристап. Не се разбирам многу во линукс команди ама изгледа треба да се конфигурира firewall-ot на рутерот да не ги одбива/блокира тие пакети..

Дали некој нашол друго решение како да се заобиколи оваа double nat конфигурација на близу? Стварно е глупо у денешно време со сите гаџети, смарт уреди (камери, клима уреди, аларми...) да не можеш да си пристапиш до нив или до целата домашна мрежата заради ова.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Комедии, пак ми сменија рутер кобајаги не му чинел софтверот, а нов... ставија друг, и сега ми го скинаа аплоадот од 4мб на едвај 1мб, и уште креваат раменици не бе дечко толку е, се си е ок, а пред нив им стои цела табела резултати од циското 110/4. Чекај вика МОЖЕБИ ќе се стабилизира до понеделник, а циско веќе немаме модеми, ако не од понеделник врти па поднеси барање да ти дадат циско ако има. Па зошто воопшто викам ми го земавте циското кога беше ок, креваат раменици.... Ова е буквално изживување, уште ме прашува дали стварно ми требаат 4мб аплоад, дали сум имал потреба од толку многу.......
Ништо, ја од денеска сум у потрага по најцрната циганка, некоја небањата од под мост, да разбијам ова малеров :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Пред некое време постирав за проблемите со интернетот на близу за тоа што како крајни корисници сме поврзани преку Double NAT. @kirev ми помогна доста околу ова да пробам да го избегнам со IPV6 тунели.. Успеав да го проработам и да добијам пристап од компјутер поврзан на друга мрежа (исто преку ипв6 тунел), но интересно е што не можам да пристапам директно до рутерот а до компјутер кој е врзан на рутерот имам пристап. Не се разбирам многу во линукс команди ама изгледа треба да се конфигурира firewall-ot на рутерот да не ги одбива/блокира тие пакети..

Дали некој нашол друго решение како да се заобиколи оваа double nat конфигурација на близу? Стварно е глупо у денешно време со сите гаџети, смарт уреди (камери, клима уреди, аларми...) да не можеш да си пристапиш до нив или до целата домашна мрежата заради ова.
Стави си и TeamViewer да имаш за резерва :) Инаку до идиотите (нема друг збор) е што користат дупли NAT. Наместо да удрат сите форца и да се прејде на IPv6 и чиста работа. Нејсе, со лесно...

bilokoj

hello world
1 октомври 2007
98
8
Ма џабе е тим в. Со него само имаш пристап до компјутер. Е замисли сеа имаш ип камера и мора комп да ти стое уклучен со тим в. за да можеш да пристапиш до камерата... Мора да има некој начин како што работи тим в. преку некој надворешен сервер што ќе се постави на некој хост или слично. У секој случај близу разочаруваат.
Да не знае некој на телекабел каква им е мрежата и конфигурацијата?

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Ма џабе е тим в. Со него само имаш пристап до компјутер. Е замисли сеа имаш ип камера и мора комп да ти стое уклучен со тим в. за да можеш да пристапиш до камерата... Мора да има некој начин како што работи тим в. преку некој надворешен сервер што ќе се постави на некој хост или слично. У секој случај близу разочаруваат.
Да не знае некој на телекабел каква им е мрежата и конфигурацијата?
Најдобро рутерот да знае IPv6 и готово :)

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
4909033327.png

4909035386.png

На нивниот рутер преку 2 соби на ви-фи.
Нема што да се жалам :)

Zokbt

read-only
13 ноември 2014
47
20
Ne mi e nikako jasno nemozam da razberam da ne mozes da dobies javna ip i so doplata kaj Vip Connect Trio paketite vakvi ogranicumanja mozebi ima vo severna korea sramota operatori od vakov rang da ne davaat javni ip adresi AMATERIZAM

S

Sukhoi

Гостин
Дечки како да го наместам техниколорот само во модем мод? Моментално имам интернет такашто другиот рутер(TP-Link 740n) го повржав вака: Lan port modem --> Lan port router(не е Wan). На другиот рутер му го исклучив DHCP и работи. Меѓутоа може ли некако да направам целосно другиот рутер да си ја добие јавната адреса а овој техниколорот да работи како модем. Искрено не најдов таква опција, освен DMZ ако некако би помогнал? Или да оставам вака, али сега имам 2 firewalls, колку ли работа ке има у случај на port forwarding.
Моментално TP link нема Wan IP адреса, 0.0.0.0 му е, а лан адресата му 192.168.0.2.
На техниколорот gateway е 192.168.0.1. DHCP го оставив вклучен нормално.

bilokoj

hello world
1 октомври 2007
98
8
Дечки како да го наместам техниколорот само во модем мод? Моментално имам интернет такашто другиот рутер(TP-Link 740n) го повржав вака: Lan port modem --> Lan port router(не е Wan). На другиот рутер му го исклучив DHCP и работи. Меѓутоа може ли некако да направам целосно другиот рутер да си ја добие јавната адреса а овој техниколорот да работи како модем. Искрено не најдов таква опција, освен DMZ ако некако би помогнал? Или да оставам вака, али сега имам 2 firewalls, колку ли работа ке има у случај на port forwarding.
Моментално TP link нема Wan IP адреса, 0.0.0.0 му е, а лан адресата му 192.168.0.2.
На техниколорот gateway е 192.168.0.1. DHCP го оставив вклучен нормално.

Е тоа и јас го барам цело време, ама до сега колку што можев да најдам информации, модемите на вип се со модифициран FW и не може никако да се смени да се направи да работи во Bridge Mode за да може рутер после него да си ја добие Јавната ИП адреса па да правиш што сакаш после. Има претходно коментари и дискуција за ова (Double NAT) побарај прочитај.
Во рутерот има едно подесување
Port-base Passthrough : This page allows the configuration of each Ethernet Port. Per default, each Ethernet port is routed. If you enable the Passthrough, the Ethernet Port will have a direct connection to the Network. Note that access to this web access can be denied by your Cable operator.

Ме интересира некој ако знае повеќе за ова што е и како може да се искористи.

Ако најдеш решение обавезно пиши ми јас до сега не успеав ништо. Ако некој знае пак друго решение исто нека пише овде.

ПС кај овие модеми дури и УСБ портата е оневозможена што име филмот на вип не знам.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Е тоа и јас го барам цело време, ама до сега колку што можев да најдам информации, модемите на вип се со модифициран FW и не може никако да се смени да се направи да работи во Bridge Mode за да може рутер после него да си ја добие Јавната ИП адреса па да правиш што сакаш после. Има претходно коментари и дискуција за ова (Double NAT) побарај прочитај.
Port-base Passthrough : This page allows the configuration of each Ethernet Port. Per default, each Ethernet port is routed. If you enable the Passthrough, the Ethernet Port will have a direct connection to the Network. Note that access to this web access can be denied by your Cable operator.
...
Изгледа е тоа тоа... Нејсе, точно кој модел е? Го виде ова Thomson Router and Airport – what is possible? - Ars Technica OpenForum ?

S

Sukhoi

Гостин

Ме интересира некој ако знае повеќе за ова што е и како може да се искористи.

Ако најдеш решение обавезно пиши ми јас до сега не успеав ништо. Ако некој знае пак друго решение исто нека пише овде.

ПС кај овие модеми дури и УСБ портата е оневозможена што име филмот на вип не знам.
Немам појма а искрено и нема корист многу да се замараш. Одамна Vip почна да делат приватни адреси што се позади друга јавна адреса или Carrier-grade NAT. Провери ја сегашнава WAN адреса на твојот модем, ако е приватна џабе се замараш, ако е јавна можеби некој нашол решение и ке ти пише. Ако ти е бриџ модот само за да не загрева кантата, не се надевај, ништо не ти менува. Доволно е да го користиш со една лан порта и со исклучено wifi, ако прегрева често, враќај го и барај друг. Не сум одамна на Vip, постот ми е напишан кога местев нет на друго место.
Едит: Гледам погоре веќе си запознаен со проблемиве.

bilokoj

hello world
1 октомври 2007
98
8
Не ми е бриџ потребен да не загрева туку за да можам да си ставам поасален рутер после модемот и да си користам услуги како впн, cloud storage, итн...
WAN адресата што ја добивам на модемот е јавна затоа се трудам некако да ја добијам таа адреса на мојот рутер.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
Имаа некои проблеми денес на пладне, прекини, им ги пингав серверите ама понатаму работеа само пар сајтови (хостирани кај нив). Накај 15ч. се среди делумно, ова е од тогаш:
upload_2017-12-14_18-20-5.png

Сега изгледа дека е ОК.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
не сум слушнал некој да има проблеми со мрежата на VIP или нивниот интернет до сега. Топ се.
Не бре какви проблеми, топ се, муабети им вадат само по портали. :p
Да бидам искрен последниве 1-2 години, Близу ака ВИП се оправија помалце, претходно од редовно јавување на тоа телефонот за подршка на корисници, и чекање да се ослободи некој операторите, се навлеков на класична музика.
Сега, ничим изазван, еве и по дома си пуштам класика.:)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

BlueBaron

hello world
19 јануари 2016
288
253
Скопје
Немаат чести проблеми со интернетот ВИП рака на срце, ама кога има некој проблем, тој проблем трае пола ден или повеќе. Ама добро, 30 денари ни намалуваат сметка, супер се.

Сарказам

bilokoj

hello world
1 октомври 2007
98
8
Може ли некој што има интернет од ВИП и го има глупиот Technicolor 7200 модем која верзија на софтвер ја има?
Се наоѓа во Status > Software > Software Version

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.939
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

bilokoj

hello world
1 октомври 2007
98
8
чисто како информација Blizoo имаат некој backdoor на рутерите/модемите кои ги даваат и имаат достап до нив во било кое време без никој да знае.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно