Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за свич

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.045
1.128
Куманово
Здраво,

во план сум да направам апгрејд на мрежата па ми треба мал совет..

Моментално сум задоволен од интернетот ама рутерот (асус н53) замрзнува, после одштекување пак работи, ресетиран на фабрички и пак гњави..

Планирам да земам 1х UAP‑AC‑PRO но исто ми треба и стабилен свич да го замени овој асус со тоа што во иднина да може преку оптика да оди - микротик има свичеви со 1 порта за оптика ?

smole

poweruser
18 април 2007
3.899
4.580
Ти треба рутер, не свич.

Микротик има рутери со порта за оптика ама џабе ти се, до дома ќе ти дојде оптиката па преку модем оптички од операторот и оптиката ќе ти влага во твојот рутер преку мрежен порт (модемот од операторот го "преведува"интернетот од оптичко влакно во мрежен кабел).

Од каде планираш да го зимаш UAP-то?

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.045
1.128
Куманово
Ок тогаш рутер, исто мислев може да се заобиколи нивниот за оптички така, немам читнато ама може да се изостави :)

UAP-то ќе си го земам од Германија, исто и микротикот

dimsa

hello world
9 јануари 2015
247
269
Еве ти фришко инфо - https://download2.mikrotik.com/news/news_83.pdf
поточно, Hex S MikroTik
можеш да ставиш и соодветен sfp модул како што користи провајдерот и да го избегнеш нивниот модем/рутер/медиа конвертор. Голем дел од нив имаат само прост медиа конвертор од оптика во мрежа.
Теоретски би требало да може и со телеком оптиката со GPON модулот на микротик ама тој е скап и никој го нема тестирано тука.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.045
1.128
Куманово
За сигурно ќе земам некој Нех рутер, за оптика отом-потом.. инаку дечките имаат супер супорт, бидејќи имам и фиксна телефонија од нив - користат АТА-171+ voip gateway кој одеше пред мојот рутер.
Се сложија да ги сменам местата бидејќи бриџот колку што видов има мах ~ 85Mbps.. би требало да завршиме работа и за оптика кога ќе дојде време

DrMTR

senior
27 март 2014
7.924
8.417
Не
Еве ти фришко инфо - https://download2.mikrotik.com/news/news_83.pdf
поточно, Hex S MikroTik
можеш да ставиш и соодветен sfp модул како што користи провајдерот и да го избегнеш нивниот модем/рутер/медиа конвертор. Голем дел од нив имаат само прост медиа конвертор од оптика во мрежа.
Теоретски би требало да може и со телеком оптиката со GPON модулот на микротик ама тој е скап и никој го нема тестирано тука.
Не можеш да го користиш нивниот гпон, не се лажи. Користат специфични модули од операторот, неможеш да го користип со тој модул.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.045
1.128
Куманово
Да направам апдејт сега...
Ми излезе ваква комбинација, го добив на поклон рутерот, изгубив 4-5 часа да сетирам како треба.....(ми ја зачувале мак адресата од стариот рутер и оди конектирај пппое....)

За антената немам зборови, за малку плаг-ен-плеј, имаат доста опции и можности

Фала пак

jjjjpg.jpg

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно