Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Предлог за рутер

kirev

senior
31 мај 2010
9.111
7.796
Дали имаш искуство како би бил сигналот на нареден кат горе со овој рутер?

Ми треба за во куќа, рутерот ќе биде на приземје, но барам уред што ќе ми овозможи добар сигнал и во горните соби. Квадратурата на сите простории е околу 130м2, по 65 на кат.
Си пробал да си играш со позицијата на антените? Да ги легнеш за да зрачат под прав агол на пример?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.843
4.067
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Си пробал да си играш со позицијата на антените? Да ги легнеш за да зрачат под прав агол на пример?
Имаше некој пишувано за ова нека го побара, незнам точно во која тема беше

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Дали имаш искуство како би бил сигналот на нареден кат горе со овој рутер?

Ми треба за во куќа, рутерот ќе биде на приземје, но барам уред што ќе ми овозможи добар сигнал и во горните соби. Квадратурата на сите простории е околу 130м2, по 65 на кат.
Еднен Mikrotik или ubiquiti
земи пробај и кажи.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Многу точно што напиша @FLEGMA , на запад не ставаат бетон во најголемиот дел од случевите, плочите се дрво, а sидовите се дефинтивно гипс картон, дури и голем дел од куќите се монтажни направени од потенки материјали и тоа не е проблем за рутерите. Кај нас се става бетон, цигли, тули и тн што е проблем и тоа се решава со повеќе APs низ дома. Не може со еден рутер добро да покриеш поголема куќа.

Може да видиш еден куп видеа на youtube кај што жени сечат sид и монтираат нешто. Тоа е гипс картон, и "најглупиот" рутер да го земиш нема да има проблем со гипс картони.

Во мојот случај на куќа од 400 квадрати и двор околу неа од 400 квадрати, покрив целосно со 3 микротик hap AC3. Зборам за дебели зидови без гипс картон и сл. Во секој спрат ставив по еден рутер(AP). Во секоја соба имам мрежен кабел и не е проблем да додадам повеќе APs. Mikrotik има добар софтвер "CAPsMAN", преку еден рутер што е "главен" ги менаџирам сите APs, можам да пропагирам сетинзи на целата Wi-FI мрежа (сите APs) преку тој рутер многу лесно.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.613
19.347
Имам спална која е на лоша позиција. На патот на сигналот има два столба, носач и оџак од полна цигла.

Со другиот рутер (кој е рипитер) едвај добацувам.
Во пракса, сигналот е јак онаму каде што не ми треба :)

Пред некое реновирање че игра жица насекаде.
А у *рац! Треба да дадам еден тон пари да се покријам.

Кабел и евтини рутери како access point.
Немам повеќе време за експерименти.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.110
6.055
Имам спална која е на лоша позиција. На патот на сигналот има два столба, носач и оџак од полна цигла.

Кабел си е кабел. И локални вифи рутерчиња од ТПлинк.

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com

земи си cpe или доколку го најдам мојто дома земи пробај да видиш сигнал до 10км. на 2.4Ghz

Alek7

hello world
2 април 2020
88
118
Skopje
Дечки да предложете рутер.
Планираниот буџетот ми е 5К-6К денари.
Ќе се користи во стан од 70m2.
Се мислам помеѓу TP-Link Archer AX50 или TP-Link Archer AX53.
Што мислете за овие модели? Или имате предлог за некој друг подобар wifi рутер во склоп со планираниот буџет

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Што мислете за овие модели? Или имате предлог за некој друг подобар wifi рутер во склоп со планираниот буџет

Што клиенти ќе закачуваш на рутерот?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.960
8.481
Бегај од AX рутери од ТП-Линк. Комшија зема AX20 мислам ѓубре невидено. Сигналот е ептен ептен слаб. Го плати околу 100 евра рутерот. Боље барај асус за тие пари.

Последна промена:

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.659
1.828
Подобро земи два рутери од 3000 со AC стандард, отколку еден од 6000 со АХ. Мислам дека е подобро решение за таа квадратура.

Alek7

hello world
2 април 2020
88
118
Skopje
Што клиенти ќе закачуваш на рутерот?
Примарно ми треба за:
3 лаптопи (вклучени по 12~14ч во денот каде е битна е стабилноста на конекцијата. На двата лаптопа цело време се со конектиран VPN кон клиентите, другиот е со виртуелка),
други уреди кои би биле конектирани: 2 мобилни уреди, 2 TV (најчесто се користат за Netflix & Youtube), 2 клими, 2 видео камери,... и од време на време уште 2~3 уреди се приклучуват како прочистувачи за воздух.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Примарно ми треба за:
3 лаптопи (вклучени по 12~14ч во денот каде е битна е стабилноста на конекцијата. На двата лаптопа цело време се со конектиран VPN кон клиентите, другиот е со виртуелка),
други уреди кои би биле конектирани: 2 мобилни уреди, 2 TV (најчесто се користат за Netflix & Youtube), 2 клими, 2 видео камери,... и од време на време уште 2~3 уреди се приклучуват како прочистувачи за воздух.

AC, AX, a/b/g/n?

Ако сакаш стабилност боље земи Hap ac2 па макар бил и поспор.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.879
5.590
"... е битна е стабилноста на конекцијата. На двата лаптопа цело време се со конектиран VPN кон клиентите, другиот е со виртуелка)"
Зборот стабилност, ВПНи по 12-14саата и виртуелки, не идат во иста реченица со WiFi, ама вие си знаете .

Sent from my TELEFON using Tapatalk

18 септември 2020
956
898
Македонија
Зборот стабилност, ВПНи по 12-14саата и виртуелки, не идат во иста реченица со WiFi, ама вие си знаете .

Потполно се согласувам, за сето она што го наброја членот потребни се повеќе рутери односно т.н. mesh систем на рутери како на пример што има xiaomi, таков систем се користи во училишта каде што се реновирало и се извадиле кабли и на компјутерите се поставиле усб рутери.
За рутер кој што сака да го оптеретува цел ден нема, мора комбинација на повеќе рутери за стабилна конекција преку ви фи и инвестиција од најмалку 100 евра.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.879
5.590
Потполно се согласувам, за сето она што го наброја членот потребни се повеќе рутери односно т.н. mesh систем на рутери како на пример што има xiaomi, таков систем се користи во училишта каде што се реновирало и се извадиле кабли и на компјутерите се поставиле усб рутери.
За рутер кој што сака да го оптеретува цел ден нема, мора комбинација на повеќе рутери за стабилна конекција преку ви фи и инвестиција од најмалку 100 евра.
Меш или не меш, на крајот пак е вифи. За она што он го наброја само кабел до лаптопи барем, а другите работи може и вифи.

gamon

user
15 септември 2014
1.672
1.952
orgrimar
ситно поскап, исто ах82 и ах86 се многу добри но поскапи. Проверено тестирано до 13-14 захтевни корсиници работат без проблем и премногу добар вифи сигнал. Добро мени имаат со многу можности а лесни за подесување не ти треба да имаш 2 факултети како за микротик ASUS TUF Gaming AX5400

gamon

user
15 септември 2014
1.672
1.952
orgrimar
Имав проблеми јас лично дома, 4 тешки корисници и уште 10 уреди други. Купв жаомије, тп линк од скапите, тенда, хуавеј едно 5-6 уреди од 100-150 еур. Кочеа, лаг во игри, изгубени пакети.
Купив последно ах52 , со фабрички поставки работи ненормално добро, секогаш приоритет на игри и стрим, на 5 гхз работи како кабел во трансфер и пинг. Од тогаш сум наместил уште 15+ од гејминг серијата на разни места фирми и домови, го подесуваш палиш и го забораваш, ни 1 не ми се јавил да пријави било каков проблем

Alek7

hello world
2 април 2020
88
118
Skopje
Имав проблеми јас лично дома, 4 тешки корисници и уште 10 уреди други. Купв жаомије, тп линк од скапите, тенда, хуавеј едно 5-6 уреди од 100-150 еур. Кочеа, лаг во игри, изгубени пакети.
Купив последно ах52 , со фабрички поставки работи ненормално добро, секогаш приоритет на игри и стрим, на 5 гхз работи како кабел во трансфер и пинг. Од тогаш сум наместил уште 15+ од гејминг серијата на разни места фирми и домови, го подесуваш палиш и го забораваш, ни 1 не ми се јавил да пријави било каков проблем
@gamon Може да ми пратеш линк од каде имаш земено, фала ти

Klaus

hello world
17 мај 2014
52
20
Vo tvojot frizider
Ако може предлог за рутер за оптика не си разбирам многу од овие работи ако мозже детали и како оди ова
Tp Link wr844n
ac5 ac1200 smart
Mi Router 4C

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи