Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Payoneer картичка

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Еве апдејт, во 11 ги пуштив парите, сега ми легнаа на сметка. Едит: $5.5 ми одземаа како провизија за прилив од КБ, до сега ја немаш оваа провизија.

In regards to recent news reports about Wirecard, we can confirm that the funds stored on your Payoneer Prepaid MasterCard® Card are safe and secure. Your Payoneer Prepaid MasterCard® Card is an e-money product issued by Wirecard Card Solutions Limited, regulated in the United Kingdom by the FCA (Financial Conduct Authority), reference (900051). As an authorized e-money issuer, Wirecard Card Solutions Limited complies with the requirements of UK Electronic Money Regulations 2011, which are designed to ensure the safety of the funds stored on your card. Even in the unlikely event of insolvency of Wirecard Card Solutions Limited, the funds held on your card would remain secure as they are held in safeguarded accounts at regulated credit institutions in the EEA and designated as customer funds.

Еве што пишува во договорот за картичката

The Prepaid MasterCard is an electronic money product and although it is a product regulated by the Financial Conduct Authority, it is not covered by the Financial Services Compensation Scheme. No other compensation scheme exists to cover the losses claimed in connection with the Prepaid MasterCard. This means that in the event that Wirecard Card Solutions Ltd becomes insolvent Your funds may become valueless and unusable and as a result You may lose Your money. However, as a responsible e-money issuer, Wirecard Card Solutions Limited ensures that once it has received Your funds they are deposited in a secure account, specifically for the purpose of redeeming transactions made by Your Prepaid Card. In the event that Wirecard Card Solutions Limited becomes insolvent funds that You have loaded which have arrived with and been deposited by Wirecard Card Solutions Limited are protected against the claims made by creditors.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
Дали Wirecard е поврзана само со Пејонир, или има и други онлајн сервиси со кои „соработуваат“ ?

Edit:

Many FinTech companies work with Wirecard, for instance, using their banking licence. Some well-known partnerships include: Curve, Funding Circle; start-up banks such as Atom[52] and Tandem; money apps including Revolut[53] and Pockit; spending management apps[54] such as Loot,[55] U Account and Soldo and business accounts like Tide.[56]

mycard2go has been part of Wirecard Bank's portfolio since 2010. It is a prepaid card which can be purchased in stores and is ready to top up following online activation.

Фак, а ми звучеше името многу познато, иако не користам Пејонир, ама пола од другите финтек сервиси што ги користам и имам Мастер кард од нив - се веројатно „базирани“ на Wirecard.

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Дали Wirecard е поврзана само со Пејонир, или има и други онлајн сервиси со кои „соработуваат“ ?

Edit:

Many FinTech companies work with Wirecard, for instance, using their banking licence. Some well-known partnerships include: Curve, Funding Circle; start-up banks such as Atom[52] and Tandem; money apps including Revolut[53] and Pockit; spending management apps[54] such as Loot,[55] U Account and Soldo and business accounts like Tide.[56]

mycard2go has been part of Wirecard Bank's portfolio since 2010. It is a prepaid card which can be purchased in stores and is ready to top up following online activation.

Фак, а ми звучеше името многу познато, иако не користам Пејонир, ама пола од другите финтек сервиси што ги користам и имам Мастер кард од нив - се веројатно „базирани“ на Wirecard.

Колку што знам а и како што наведе, Wirecard е еден од поголемите играчи што издава припејд картички во име на финтек сервиси, али одпоодамна излегуваат скандали за фирмата, така да јас не би оставал пари на картичка во ситуацијава во кој се наоѓа фирмата.

П.С. Пејонир пак почнале да ги праќаат парите како сам на себе да си ги пушташ, па бараат од банка Confirmation of transfer за да ги прокнижат. Во случај да му треба на некој, документот го има во самите трансакции, т.е. закачен е на самата трансакција за funds withdrawal,

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.032
1.845
Скопје
Еве апдејт, во 11 ги пуштив парите, сега ми легнаа на сметка. Едит: $5.5 ми одземаа како провизија за прилив од КБ, до сега ја немаш оваа провизија.

Еве што пишува во договорот за картичката

The Prepaid MasterCard is an electronic money product and although it is a product regulated by the Financial Conduct Authority, it is not covered by the Financial Services Compensation Scheme. No other compensation scheme exists to cover the losses claimed in connection with the Prepaid MasterCard. This means that in the event that Wirecard Card Solutions Ltd becomes insolvent Your funds may become valueless and unusable and as a result You may lose Your money. However, as a responsible e-money issuer, Wirecard Card Solutions Limited ensures that once it has received Your funds they are deposited in a secure account, specifically for the purpose of redeeming transactions made by Your Prepaid Card. In the event that Wirecard Card Solutions Limited becomes insolvent funds that You have loaded which have arrived with and been deposited by Wirecard Card Solutions Limited are protected against the claims made by creditors.
Од секогаш стои дека може да имаш додатни fees од твојата банка, тоа зависи која банка прима и нивна политика .. извини заборавив да напоменам дека сум корисник на НЛБ, кај нив немав никакви додатни трошоци пред две недели.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.075
Скопје, Македонија
Добар совет, пишува во договорот за картичката дека доколку банката издавач на картичката пропадне, и не е во можност да ги исплати средствата, средствата ви се пропаднати бидејќи тие лежат на сметка на Wirecard, не на сметка на Пејонир.
Ова само за тие што имаат картичка во евра, или...?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.576
3.216
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
"For anyone that followed the FT investigations over the last years, the missing 2.1 billion never even existed in the first place! The scam they were running was fake 'big clients' overseas that they were acquiring for and the 2.1 bill was their fake 'profits' (the sales staff raked in massive commissions plus upside on the stock) hence the market will now evaluate that stock price correctly based on 'real' revenues and the 200 million cash on hand. Wirecard probably won't go bankrupt just restructured then whatevers left probably change the name. The CDC card is under a UK subsidiary so thats most likely profitable and will be bought by a competitor or remain as is unless Visa pulls their principal partner status. I think its unlikely to disrupt anything as the last thing they need now is disruptions in revenue."
Не би требало да има никакви последици за картицата. Сепак ќе видиме.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.049
1.135
Куманово
НЛБ има нивно 300,00мкд фи

upload_2020-6-22_14-32-10.png upload_2020-6-22_14-32-34.png

Колку што знам сите картички од Пејонир се издадени од wirecard, не зависно дали се долари или евра.

да eur, usd картички за нас се преку wirecard.. пишува на самите позади

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.032
1.845
Скопје
НЛБ има нивно 300,00мкд фи
ако се надоврза на муабетот со whiterabbit, не збориме за од банкомат, туку за банкарски трансфер на сметка директ од Пајонир на девизна.

а за банкомати Косовскиве банки први почнаа да ставаат екстра фис, па грциве некои од банките, а сега више и нашиве сите една по една почнуваат. Косово мислам највише ставија, Грција лани бар исто беше 5 еура

Последна промена:

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.049
1.135
Куманово
ако се надоврза на муабетот со whiterabbit, не збориме за од банкомат, туку за банкарски трансфер на сметка директ од Пајонир на девизна.

а за банкомати Косовскиве банки први почнаа да ставаат екстра фис, па грциве некој од банките, а сега више и нашиве сите една по една почнуваат. Косово мислам највише ставија, Грција лани бар исто беше 5 еура

за бенк трансфер се бара јунак да каже :)

инаку целата ситуација не ми мириса на добро..

bagibmwm3

read-only
14 јануари 2009
23
16
сега ќе може да се извади пари од банкомат ? да одам да празнам со време :eek:h:

Gramofon

read-only
2 октомври 2018
3
0
Дали имал некој искуство со доцнење на Пејонир картичка? На 10 Мај ја нарачав и имаше estimated arrival date between 9-17 June. Еве 17ти замина, а на мене се уште ми нема пристигнато. Дали да правам reorder или да почекам уште некој ден?

Исти глупости ми се дешаваа и лани со пин кодот за Google Adsense што никогаш не ми пристигна иако три-четири пати направив reorder во период од мај до септември.
Shipping адресата ми е напишана исто како што стои во лична карта и на сметките што стигаат дома, не верувам дека е тоа фрката.
Шо може да биде проблемот?

Последна промена:

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.032
1.845
Скопје
Дали имал некој искуство со доцнење на Пејонир картичка? На 10 Мај ја нарачав и имаше estimated arrival date between 9-17 June. Еве 17ти замина, а на мене се уште ми нема пристигнато. Дали да правам reorder или да почекам уште некој ден?

Исти глупости ми се дешаваа и лани со пин кодот за Google Adsense што никогаш не ми пристигна иако три-четири пати направив reorder во период од мај до септември.
Shipping адресата ми е напишана исто како што стои во лична карта и на сметките што стигаат дома, не верувам дека е тоа фрката.
Шо може да биде проблемот?
се доцни периодов по пошта генерала ради коронава .. ама ко за споредба од УК ми стигнаа пратки пред недела, стигнаа за две недели ко што е горе доле стандард од УК (од таму ги пуштаат Пајонир картиците за нас барем).

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Направил ли некој Request a Payment за работа надвор од било која од платформиве за фриленс? Ме интересира дали може да се наплати преку таа опција.

goaxx

read-only
14 октомври 2016
3
2
Направил ли некој Request a Payment за работа надвор од било која од платформиве за фриленс? Ме интересира дали може да се наплати преку таа опција.
Јас ја користам оваа функција секој месец.
За првата ваква трансакција ми побараа да испратам договор за работа (или конверзација со клиентот), сопствен вебсајт/cv, повеќе детали за услугата што ја нудам. Од тогаш се поминати околу 2 години без никаков проблем.
Се што треба е да им докажеш дека не го користиш Пејонир за префрлање средства, туку исплата за завршена работа.
пс. јас работам со еден клиент (ми плаќа од бизнис сметка), не знам дали би побарале за секој клиент посебен договор/документи

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Јас ја користам оваа функција секој месец.
За првата ваква трансакција ми побараа да испратам договор за работа (или конверзација со клиентот), сопствен вебсајт/cv, повеќе детали за услугата што ја нудам. Од тогаш се поминати околу 2 години без никаков проблем.
Се што треба е да им докажеш дека не го користиш Пејонир за префрлање средства, туку исплата за завршена работа.
пс. јас работам со еден клиент (ми плаќа од бизнис сметка), не знам дали би побарале за секој клиент посебен договор/документи

Фала многу за искуството од прва рака. Јас не се сеќавам добро ама мислам дека еднаш веќе правев некое интервју во врска со услугите што ги нудам итн.. Ќе видам деновиве дали ќе бараат за клиентот некое инфо па ќе пренесам.

ajvar

hello world
19 август 2008
303
6
Само што направив бенк трансфер од сметка на правно лице на Пејонир на сметка на правно лице во Комерцијална банка.
Комерцијална банка ми бараа документи за трансферот. Откако им пратив Confirmation of Transfer од Пејонир, извештај од Пејонир и фактурата за клиентот, ми дадоа да пополнам Генерално овластување за приливи (дека може да потпишуваат налози од странство во мое име), и ми го одобриа трансферот.
Ми рекоа дека за секој девизен прилив од Пејонир ќе мора да им ги праќам истите документи освен Генералното овластување кое се потпишува само еднаш.

Покрај 15 долари што зима Пејонир, имав трансакциски трошок од 7 долари одземени од посреднички банки, и 530 денари земени од Комерцијална банка.
Од КБ ми рекоа дека зимаат 0.09% процент од прилив , мин 530 ден.
За приливи до 100 евра, зимаат 130 ден.

Ме интересира какви ви се искуствата со НЛБ и другиве банки за да заштедам време и пари.

Дали НЛБ или другиве имаат пониски провизии и дали ги бараат истите документи за секој девизен прилив?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.032
1.845
Скопје
Само што направив бенк трансфер од сметка на правно лице на Пејонир на сметка на правно лице во Комерцијална банка.
Комерцијална банка ми бараа документи за трансферот. Откако им пратив Confirmation of Transfer од Пејонир, извештај од Пејонир и фактурата за клиентот, ми дадоа да пополнам Генерално овластување за приливи (дека може да потпишуваат налози од странство во мое име), и ми го одобриа трансферот.
Ми рекоа дека за секој девизен прилив од Пејонир ќе мора да им ги праќам истите документи освен Генералното овластување кое се потпишува само еднаш.

Покрај 15 долари што зима Пејонир, имав трансакциски трошок од 7 долари одземени од посреднички банки, и 530 денари земени од Комерцијална банка.

Ме интересира какви ви се искуствата со НЛБ и другиве банки за да заштедам време и пари.

Дали НЛБ или другиве имаат пониски провизии и дали ги бараат истите документи за секој девизен прилив?
не ми земаа ништо за прилив НЛБ, пред месец дена (нецели), само 15$ провизија на Пајонир платив. А иначе да треба да им се даде Confirmation of Transfer, а може да се распредели приливот електронски ( и документи ако треба се закачуваат електронски на формата за распределба ) само првиот пат мораш овластување исто ко што си дал ти сега.

да (не вадам од друго место пример лично, не сум преку никоја платформа, се ми е директ со клиенти) и тоа е убавината со пајонир што можеш на секој клиент да му наплатиш во негова валута (најниски провизии), а после да си ги конвертираш во една валута (еуро или долар) во пајонир (исто не лапа провизии) и да си ги повлечеш на сметка ил да ги вадиш по АТМ и сл.

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142

Ова не беше вака до крај на 2019та, годинава почнале да наплаќаат. Од сите страни пари зимаат...

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.049
1.135
Куманово
Wirecard has filed for insolvency, just days after a $2 billion accounting scandal at the company burst into the open, crashing its stock and leading to the arrest of its former chief executive.

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Wirecard has filed for insolvency, just days after a $2 billion accounting scandal at the company burst into the open, crashing its stock and leading to the arrest of its former chief executive.
Затоа треба да се читаат договорите, не рекла казала муабети :) Според договорите за картичките, сите пари се губат во овој случај, ќе видиме што ќе се случи.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Значи да вадиме а..

EDIT: Сам да си одговорам, нема потреба од паника, не ширете рекла казала муабети него пратете официјални информации.
https://blog.payoneer.com/exclusive...ds-on-your-payoneer-card-are-safe-and-secure/
Ова не звучи баш уверливо...
Точка 4
This is a very unlikely outcome, but if it were to happen...we are currently looking at contingency plans to ensure you would be able to continue to use your Payoneer Prepaid Mastercard Card without interruption.
Најсигурна варијатната да се извадат сите.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно