Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Nvidia - Генерална дискусија

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
CPU i7 4790К Deep Cool Captain 360EX
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
Cooler Master Vanguard 850W
RAM
32GB Kingston Beast 2400mhz
Video card
OnBoard madafakaz :) & понекад GTX 980Ti Matrix
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Windows 7 Ultimate 64bit & гомноно 10-ка
ептен го средиле , цовкаат и графички и напајања
што не се запали мојана 580 classified или asus mars 2 или 3090 strix или мајнериве како не се запалија они

lol еве уште 300 од мене ај покажи ми realtime каде што 4090ка цица константно 700 вати во нормална употреба
3090ti е сеуште најзахтевна а таа беше испод 600

не кажав исти закони кажав слични , башка што е потешко да мењаш 2 стандарди или да се посветиш на еден кој е коцка дали ке работи или не
ова е во стилот , абе еве нова најскапа кола ама понекад знае да се запали или не сака да врти лево

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Има разлика кој прв ќе прави лабораториски глувци, зелените одлучија први и затоа секоја 20-та „4090“ се топи.
Момците од „Cablemod“ направија решение, воочија дека не ги бива и побараа сите да ги вратат назад и да им ги вратат парите.
Момците од „Thermalgrizzly“ направија исто такво решение, воочија дека не ги бива и престанаа да ги продаваат.
Значи уште не е време за новиов стандард. Ниту имам потреба да коментирам кога го притискаш приклучувачот со ѕидот на куќиштето или да пробуваш мачка во вреќа ако градиш во малите куќишта за преносност.
Покрај сите видеа, колумни, пасуси, коментари и реакции; остана дека не е само виновен корисникот зошто момциве што ги следам да поправаат графички карти уште добиваат стопени приклучувачи секој месец.

Ова е на глобално ниво ама доколку тебе ти се случи во Македонија, ти имаш 4 пати повеќе работа да се докажуваш со нашите локални сервиси и тие комотно можат да ти вперат прст дека не се виновни. Одвај чекаат да си ги измијат рацете од одговорност што ти продале 25% поскап производ.

Значи веќе има нов конектор :) New 12V-2x6 PSU Connector Tested: Keeps Cool, Even When Improperly Inserted повеќето напојувања веќе со овој идат, тие што не идат нудат замени.

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
CPU i7 4790К Deep Cool Captain 360EX
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
Cooler Master Vanguard 850W
RAM
32GB Kingston Beast 2400mhz
Video card
OnBoard madafakaz :) & понекад GTX 980Ti Matrix
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Windows 7 Ultimate 64bit & гомноно 10-ка

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.582
19.289
Со каков жар дечково блуе оѓин на Nvidia..
Фасциниран сум :)

Да земам да му ги набројувам сите срања кои ATI/AMD/Radeon ги имале до сега ќе треба пуканки да правите.

Ако беше грешка само на Nvidia сите до една ќе се стопеа (а не се сите)
И повикување на шалабајзер од калибарот на Нортриџ Фикс е во најмала рака бедасто.
Ликот е добар во мајкро солџеринг и толку. Останатото е за неговатапродавница со мотото "buy more shit or we all fucked"

And the short is gone! Каков кловн!

Ај сега трк до igor'sLAB и читање throughly

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.313
Скопје
hackitfree.github.io
Со каков жар дечково блуе оѓин на Nvidia..
Фасциниран сум :)

Да земам да му ги набројувам сите срања кои ATI/AMD/Radeon ги имале до сега ќе треба пуканки да правите.

Ако беше грешка само на Nvidia сите до една ќе се стопеа (а не се сите)
И повикување на шалабајзер од калибарот на Нортриџ Фикс е во најмала рака бедасто.
Ликот е добар во мајкро солџеринг и толку. Останатото е за неговатапродавница со мотото "buy more shit or we all fucked"

And the short is gone! Каков кловн!

Ај сега трк до igor'sLAB и читање throughly
igor'sLAB ???
Најобичен електричар може да ти каже дека ако за 350-450W се потребни 24 контакти (3х8 пински конектори) ако ги поврзеш преку 12 контакта (фенси Нвидија конектор) - дека ништо добро нема да излезе од тоа...
Па уште ќе се „крпеле„ со 90 степени адаптери .. Тоа само ќе ја влоши ситуацијата...

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.582
19.289
igor'sLAB ???
Најобичен електричар може да ти каже дека ако за 350-450W се потребни 24 контакти (3х8 пински конектори) ако ги поврзеш преку 12 контакта (фенси Нвидија конектор) - дека ништо добро нема да излезе од тоа...
Никогаш и ништо добро не излегло од ниеден адаптер. Особено не каде што има толку ампери.

Нвидиа си одбрала шити добавувач, корисниците инсистираат на перфекционизам со каблите, картата тера над 450W и имаш верижна реакција на тешки срања по заслуга на алчна компанија.

Одамна е апсолвирано ова. Нема ништо ново. Ама да ми глорифицираш компанија која сеуште не знае да направи драјвери.. еве не знам

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Конекторот не е на Нвидиа!!

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.313
Скопје
hackitfree.github.io
Никогаш и ништо добро не излегло од ниеден адаптер. Особено не каде што има толку ампери.

Нвидиа си одбрала шити добавувач, корисниците инсистираат на перфекционизам со каблите, картата тера над 450W и имаш верижна реакција на тешки срања по заслуга на алчна компанија.

Одамна е апсолвирано ова. Нема ништо ново. Ама да ми глорифицираш компанија која сеуште не знае да направи драјвери.. еве не знам
Не глорификува никој дека АМД биле подобри од Нвидија. Само тоа дека се лоши карти и драјвери дека нечинат или дека софтверот Адреналин е лош - нема врска..
Одамна беа тие проблеми - тие што сежалат денес или незнаат коректно да инсталираат или некој безвезе конфиг прават ( еден монитор 60хц 1080п - друг 1440п - 165хц и трет незнам каков ) - па треперело кога видо пуштал или ова она..
ЈАс бев на Нвидија до пред 2-3год - од кога купив АМД 6700ХТ - не сум имал ни најситен проблем со ниедна верзија од драјверите или софтверот - напротива само побрзи и пореспозивни стануваат . Се работи - и снимање гејмплеј , стримање ...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.582
19.289
Конекторот не е на Нвидиа!!
Да де, ама не ги амнестира. ОЕМ-ите го направиле по нивни спецификации.

Не може да стават "шина" и да очекуваат дека лемовите ќе останат здрави и читави ако ги превиткуваш жиците. А мора да се превиткаат (нагоре или надолу)

Во подоцнежните итерации го исправија ова. Секоја жица на свој конектор + сенсинг.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Да де, ама не ги амнестира. ОЕМ-ите го направиле по нивни спецификации.

Не. Спецификациите не се на Nvidia ами на PCI-SIG, тело во кое учествуваат сите поголеми тек компании, тело штo меѓудругото го дефинира PCI/PCIe стандардот.
Нвидиа само ги користи нивните спецификации.

Конекторот на кабелот е проблем, и тој е заменет од лани со 12 2х6 што ги нема проблемите.
It was replaced by a minor revision called 12V-2x6, which changed the connector to ensure that the sense pins only make contact if the power pins are seated properly.

The original connector was formally adopted as part of PCI Express 5.x,[1] while the revised 12V-2x6 connector design was adopted later.[2]

Нвидиа воопшто нема апсолутно никаква одговорност тука освен што го вовела стандардот прво.
Порано или подоцна, колку и да гракаат овие амд фанбојиве, и нивните ќе се со овој стандард пошто е СТАНДАРД

thrw

lurker
3 декември 2021
706
579
Порано или подоцна, колку и да гракаат овие амд фанбојиве, и нивните ќе се со овој стандард пошто е СТАНДАРД
Не би констатирал дека нема да се воведе тој стандард во другите произведувачи ама ако можеа партнерите на „Nvidia“ да пуштат графички карти пред „супер“ преобработките со обичен приклучувач, значи дека тој стандард не е некој закон или веле сила да мора секој да го прави.
Иако не ми е јасно воопшто зошто се брани чив бил стандардот или приклучувачот кога од моја гледна точка ја забележувам лошата економска исплатливост на целава „4000“ серија. Момци фрлиле по 130000 денари за графичка карта да ја имаат најдобрата за после некои од тие момци да доплаќаат пропорционално плус за додадтни производи, поправки и дијагнози да имаат функционален производ. Без разлика што излегоа реакции дека дел од вината е до корисникот кога можеше да почека тој стандард да стане малку зрел во внатрешните тестови на тие компании.
Сега кога сакаш да купиш дали „4080“ или „4090“ треба да истражуваш која верзија на приклучокот доаѓа и кога е произведено пред да купиш.

Според мене, една од најлошата серија од „Nvidia“ покрај монтарната политика за инфлацијата веднаш пред „2000“ серија кога ги убедуваа сите тогаш дека зракотрасирањето вреди и му треба на момчето или девојчето производ што може да го прави додека во „3д графичка моќ“ беше толку слична што требаше да се продаваат половно и после години за воопшто да се исплати да ги земеш.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.582
19.289
Не знам дали воопшто да почнувам да пишувам и да аргументирам дека андерволтана 4090 во секој случај е подобар избор од било која Радеон. За не чепкана па да не правам муабет.

Да, лошо е што се топеле конектори. Лошо е заради цената и дрн дрн дрн. Крај краева и на форумов имаме дечки со 4090 па никој досега не се поплачил на тоа.

Не требало рејтрејсинг, гимик било, не се исплатела(!)
Аха, ок. Добро

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.490
7.762
Скопје
www.facebook.com
Кога сакам да купам 4090ка не читам многу глупости на нет, тоа што ми е кеиф си сакам да го имам. Немам една 4090ка за да бидаат репер за тоа конекторот, имам 8 такви разни модели и сите се горе доле 350-400w 24/7 со работа. Ниедна досега не пројавила проблем веќе 2-4 месеца.

Јас не знам од кој ракав ги вадете тие топавела фактори на конектори?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.582
19.289
Јас не знам од кој ракав ги вадете тие топавела фактори на конектори?
Ги вадат од reddit и YouTube и се употребува равенката „Једна ласта ипак чини пролеќе“

Немам/немав намера да фрлам *урч на темава или општо ама тоа ми е струка и тоа сум го учел па многу добро знам што значи добра конекција на места каде што има високи струи (а овдека има)

Па сходно на ова, чисто за инфо, далеку подобар избор за остварување на контакт е да се употреби кримпање отколку лемење (зборувам за местото каде што жицата се сретнува со контактите)
При лемење односно кога се употребува голема количина на калај секогаш постои можност да остане и заробен воздух па да има проблеми.

Е сега, затоа што не е возможно да се направи добар кримп на онолкав простор, мора да се оди на лемење на она „шината“. Сета среќа што го отстранија овој недостаток.

Иначе по мое, се работи за несреќна околност заради инсистирањето на клинички чист кејбл менаџмент па корисниците несвесни (нормално дека не се!) си прават проблем. Овдека зборувам за адаптерот.

При онолкави ватажи и струи ондека повеќе одговара конектор со заштрафување (како на VGA/DVI) отколку онака „на ладно“
Како и да е, ако некој ја неќе слободно нека ми ја подари :D

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.519
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Ги вадат од reddit и YouTube и се употребува равенката „Једна ласта ипак чини пролеќе“

Истиов муабет го теравме во Apple темата, батеријката прегревала до степен на горење, ФУД-от траеше некој си месец два се додека не изнакупија поголем дел од луѓутео и сватија дека врска немаат муабетите. Да имало излориани случаи со таков настан ама пак ќе повторам премал е процентот на такви ситуации за да се дига волку голема галама.
Генералниот заклучок е дека и RTX 3000 и 4000 и АМД последните 2 генерации имаат многу мал процент на дефектни графички за воопшто ова да биде тема на разговор, главна тема според секој што ќе го согледа би требало да е Price to performance и технологиите.
Радо ќе се свичнам кон црвените ако понудат по конкурентни цени на истиве модели, не велам дека моделите им се лоши туку ја имаат утнато математиката со цените, лошо се поставени.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.582
19.289
главна тема според секој што ќе го согледа би требало да е Price to performance и технологиите.
..што се на страната на Nvidia (моментално)

Штета. Хардверот и потенцијалот кој го имаат не го заслужуваат софтверот кој ги прати.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.490
7.762
Скопје
www.facebook.com
На тоа Reddit таму колку што имаат 4090ки можам слободно да кажам дека никој нема повеќе од 10 графички у цел форум и сите тие истите цело време да трубаат едно те исто.

Јас ке ти набројам 30 графички 4090ки што само јас и мој другар ги имаме и ниеден проблем со било кој модел. Освен тоа што повеќе греат Gigabyte OC 4090 и Asus TUF OG 4090.

Друго што да напишам?
Значи збораме за лични примери и извори од прва рака а не од рекла/казала муабети од некој си оверклокер што ја фурал и на 1000w потрошњна.

Светов би бил многу подобро место на живеење ако сите беа искрени и пишуваа искрено што правеле со тие графички пред да се стопаат конекторите?
П.С Имам видено и на 3080Ti стопени 8 пински конектори или со потемнети конектори. Исто и на 6900ки.
И еден куп стопени конектори на напојувања.

Па зашто тоа не е баш актуелна тема за дискусија?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Радо ќе се свичнам кон црвените ако понудат по конкурентни цени на истиве модели, не велам дека моделите им се лоши туку ја имаат утнато математиката со цените, лошо се поставени.

Јас искрено едвај чекам ама еве, 2 генерации по ред ми нудат иста карта само појако клокната и со поголем power limit.

23 мај 2012
1.501
3.443
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
Интересно е што како најпогодени од ситуацијава со 12VHPWR конекторот ми делуваат Radeon корисниците. Кога ги читам колку се загрижени за нас со 4090 ми се топли срцето и враќа надежта во човештвото :giggle:.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.313
Скопје
hackitfree.github.io
..што се на страната на Nvidia (моментално)

Штета. Хардверот и потенцијалот кој го имаат не го заслужуваат софтверот кој ги прати.
Не бе - колку и да се докажуваме (од лично искуство ) дека АМД софтверот е ПЕРФЕКТЕН - некои вжештени глави кои сметаат дека 4090ка е "absolutely necessary " истото ќе го спомнуваат ... Нема смисла да се збори понатаму .. А зборат од лично НЕИСКУСТВО ...

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
рејтрејсинг не е нешто револуционерно, бар мене не ми беше. Не знам има игри без него што изгледаат спектакуларно. Ова многу извикана технологија ми е, поготово со Сајберпанкот, игрица што не верувам да ја играм некогаш пошто едноставно не е мој cup of tea.
Insert GIF на типот кога ќе му експлодира мозокот. Што ако ти кажам, за игрите што викаш дека има игри што изгледаат спектакуларно без него, се уствари игри со имплементиран RAY tracing. Ти препорачувам да прочиташ што е уствари Ray tracing, што значи и како ја "смени играта" во 3д, многу години поредходно, пред да искочат RTX графички карти. Значи, едноставно кажано, она што го правеа порано во софтвер и печеа слики со Ray Тracing, сега игрите имаат можност да искористат хардвер и да печат слики real time со Ray tracing. Е тоа е таа технологија што ти викаш дека не е нешто револуционерно, точно не е револуционерно од аспект дека постои веќе години наназад, ама револуционерен е фактот дека сега имаме посебни јадра на графичките кој го обработуваат. Ова е најпросто објаснето, да можам што поблиску да те доведам до поентата.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно