Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.802
youtu.be
Помислив за пензионери бидејќи флаерот е баш така направен, но баш фино што важи за било која популација.

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
Помислив за пензионери бидејќи флаерот е баш така направен, но баш фино што важи за било која популација.
Problemot e drug 300+300=600denari / za 150gb i povici, a 700mkd za povici +20gb.??
Ovde nekoj ne presmetal kako sto treba ...
Ili pak na paketot 300 ne moze da se stava internet go koristis ili 200min+1gb ili samo povici .!

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.802
youtu.be
Таман си се пресметките, чинам дека ти си ги конфузно сватил.
Кој со кој пакет споредуваш?

Martin Arsov

hello world
17 октомври 2016
232
126
Мислам дека со опцијата од 300ден. со неограничени минути НЕ можеш да дополнуваш интернет.

Можеш да имаш 200минути + 151GB за 600 денари(300+300), но НЕ може неограничени минути + 150Gb.

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
569
389
Мислам дека со опцијата од 300ден. со неограничени минути НЕ можеш да дополнуваш интернет.

Можеш да имаш 200минути + 151GB за 600 денари(300+300), но НЕ може неограничени минути + 150Gb.
Odberi so neograniceni minuti vo salonot koga ke go pravis paketot i posle doma najavi se na moj telekabel i tamu aktiviraj go toj so 150gb

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.283
1.315
Odberi so neograniceni minuti vo salonot koga ke go pravis paketot i posle doma najavi se na moj telekabel i tamu aktiviraj go toj so 150gb
Баш ме итересира истово дали може. Така за 500 добиваш 20 ГБ нет, или за 600 150 ГБ, што на пазарот нема ништо за таа цена.

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072

Ne sum vo konfuzija, nemaat infoo od Tk.!

18 септември 2020
926
865
Македонија
Баш ме итересира истово дали може. Така за 500 добиваш 20 ГБ нет, или за 600 150 ГБ, што на пазарот нема ништо за таа цена.
Lycamobile -30GB(1GB на ден) и се неограничено или 22GB(нема лимит на ден) и се неограничено за 499 денари/30дена.
А1 Припејд- 5gb, неограничено сурфање на социјалните мрежи и се неограничено -249 денари/30 дена преку мојот а1 по што е 499 денари со автоматско продолжување.
Еве овие се тие понуди за околу таа цена поприфатливи околу 500 -600 денари, а постпејд тарифите не ги коментирам од 2та МНО оператори. За интернет да најисплатливо е на Телекабел, а за смс мора да доплаќаш плус укинат им е паркингот скроз и да имаш потреба за паркинг како јас што уплаќав со а1 бројот.
Плус на Лајка имам најефтино пакет кој е достапен за секој џеб за 200 денари фактички мене ми доаѓа неограничено се, ако имам 5GB само.
Телекабел ти се на Телеком, па сами си знаете дека Телеком ја има НАЈДОБРАТА МОБИЛНА МРЕЖА ВО МАКЕДОНИЈА според Оокла.

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
569
389
Dzabe taa cena koga na Lajka mrezata e krs i cesto nemoze da se nadopolni, za mrezata isto i na A1 istocna makedonija lom e
Мислењето е автоматски споено:

Tk si e preku telekom taka da mrezata e super i mislam deka se isplakja, kaj nas mrezata na telekom e daleku podobra od onaa na a1, jas sms isto retko koristam mislam koristam no preku imessage onaka voopsto dali edna sms vo mesec i ne mi se potrebni

Martin Arsov

hello world
17 октомври 2016
232
126
Дали некој ја користи опцијата со 300ден. неограничени минути + 300ден 150GB? Сакав од наредниот месец да ја земам таа опција?

18 септември 2020
926
865
Македонија
Дали некој ја користи опцијата со 300ден. неограничени минути + 300ден 150GB? Сакав од наредниот месец да ја земам таа опција?
Опцијата со неограничени разговори е без интернет и на неа не можете да додадете интернет, само со опцијата 200мин +1GB.

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
569
389
Mislam deka ke bide ama da ne aktiviras vo salon, idi vo salon kazi deka sakas da zemes za 300 den so neograniceni minuti samo, posle doma si napravi moj telekabel akaunt i preku web si aktiviraj kaj mobilna nadogradba +150gb mislam deka ke bide oti telekabel ne se sposobni da go sredat toa da ne raboti i da znaat deka imaat propust pak nema da go sredat koga prijaves defekt velat od kaj nas se e vo red ahahaha

Martin Arsov

hello world
17 октомври 2016
232
126
Mislam deka ke bide ama da ne aktiviras vo salon, idi vo salon kazi deka sakas da zemes za 300 den so neograniceni minuti samo, posle doma si napravi moj telekabel akaunt i preku web si aktiviraj kaj mobilna nadogradba +150gb mislam deka ke bide oti telekabel ne se sposobni da go sredat toa da ne raboti i da znaat deka imaat propust pak nema da go sredat koga prijaves defekt velat od kaj nas se e vo red ahahaha
Затоа и прашав дали некој пробал, да не останам без интернет после цел месец

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.283
1.315
Артиклов ме заинтересира малку да побарам што нудат операториве за подобрување на таа пазарна конкуренција пошо нели ќе се ,,залагаа,, за истата.

На страните им ги најдов документите за понуда за користење на мобилните мрежи (како што можам да сфатам тие се тие, се извинувам ако грешно гледам):

Кој сака може да разгледа и да види, не знам дали им се најнови или дали вистиснки продаваат по овие услови и цени, али од даденово можам да кажам дека и треба да сме среќни што воопшто постојат и овие виртуелни оператори и не ме ни чуди зошто им се и нив цените тие кои што им се.

На страна цените кои се потребни еднократно за имплементација итн кои секако се енормни (кои патем се целосни исти и кај Телеком и кај А1, не знам дали е тоа од АЕК уредба дали да се тие или не) за да користиш нивна мрежа, цените кои ги нудат за користење се следниве:

Телеком:
0,000043 МКД/1КB.
0,30 МКД/СМС.
4,9 МКД/ММС.
0,60 МКД/мин.

A1
0,00048 МКД/10KB.
0,56 МКД/СМС.
4,9 МКД/ММС.
0,56 МКД/мин.

Од ова може да заклучам дека Телеком на пример за 10ГБ интернет наплаќа по 430 МКД, а пример во Телекабел пакетот за 10 ГБ е 500 денари.

Дали Лајка и Телекабел имаат некои специјални услови добиено не знам, но нешто ми мириса дека МТел има далеку полоша понуда добиено и затоа се тие високи цени кои ги нудат во мобилната, дали ради некој ризик ако го гледаат како помоќен оператор демек или не, не знам.

Да не заборавиме дека Мтел го купи Неотел кај нас најверојатно и ги гледам како единствени кои можеби би се нафатиле да градат своја мрежа. Мислам дека Неотел има и закупено веќе само 4G фрекфенции но не сум сигурен воопшто за ова бидејќи знам нудат и безжичен интернет. Мислам дека се пријавија и за 5G фрекфенции на тендерот не знам што се случи.

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Во секој случај ние како корисници го добиваме подебелиот стап :)

wolverine

user
27 јуни 2012
1.339
1.575
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Дали е можно Телеком да има проблеми со е-сим? Префрливме Google Pixel 6A на e-sim и од тогаш многу проблеми со повиците. Се гаси среде повик, кажува недостапен и тн.

18 септември 2020
926
865
Македонија
Артиклов ме заинтересира малку да побарам што нудат операториве за подобрување на таа пазарна конкуренција пошо нели ќе се ,,залагаа,, за истата.

На страните им ги најдов документите за понуда за користење на мобилните мрежи (како што можам да сфатам тие се тие, се извинувам ако грешно гледам):

Кој сака може да разгледа и да види, не знам дали им се најнови или дали вистиснки продаваат по овие услови и цени, али од даденово можам да кажам дека и треба да сме среќни што воопшто постојат и овие виртуелни оператори и не ме ни чуди зошто им се и нив цените тие кои што им се.

На страна цените кои се потребни еднократно за имплементација итн кои секако се енормни (кои патем се целосни исти и кај Телеком и кај А1, не знам дали е тоа од АЕК уредба дали да се тие или не) за да користиш нивна мрежа, цените кои ги нудат за користење се следниве:

Телеком:
0,000043 МКД/1КB.
0,30 МКД/СМС.
4,9 МКД/ММС.
0,60 МКД/мин.

A1
0,00048 МКД/10KB.
0,56 МКД/СМС.
4,9 МКД/ММС.
0,56 МКД/мин.

Од ова може да заклучам дека Телеком на пример за 10ГБ интернет наплаќа по 430 МКД, а пример во Телекабел пакетот за 10 ГБ е 500 денари.

Дали Лајка и Телекабел имаат некои специјални услови добиено не знам, но нешто ми мириса дека МТел има далеку полоша понуда добиено и затоа се тие високи цени кои ги нудат во мобилната, дали ради некој ризик ако го гледаат како помоќен оператор демек или не, не знам.

Да не заборавиме дека Мтел го купи Неотел кај нас најверојатно и ги гледам како единствени кои можеби би се нафатиле да градат своја мрежа. Мислам дека Неотел има и закупено веќе само 4G фрекфенции но не сум сигурен воопшто за ова бидејќи знам нудат и безжичен интернет. Мислам дека се пријавија и за 5G фрекфенции на тендерот не знам што се случи.
Грешка ви е пресметката направена,
Пресметката што ја имаат тие е друга и се плаќа после една календарска година или од денес до истиот ден наредната година по основ на искористени КВ, минути и СМС и плус се распределува и приходи по основ на корисници, т.е. останатото што останува за компанијата. Во билансот на состојба си внесуваат колку потрошиле, колку треба да платат кон операторот давател и колку ќе имаат добивка чиста нивна.
Тие си имаат договори склучени со различни цени и политики, не се исти договорите на нашите виртуелни оператори. Затоа кај секој оператор ќе најдете различни цени и дури покачени кај МНО операторите.
Од 15.01.2019 година Телекабел се започнати официјално со работа како мобилен оператор, тие си знаат колку имаат приход по секој еден корисник имаат направено математика и затоа даваат 150GB како дополнителен пакет, бидејќи имаат добар дил со Телеком и му фали VoLTE кое што ако не го имплементираат ќе бидат повиците преку 2G од Март 2024 година и имаат некои проблеми.
Ако анализираме подетално, во држава како Македонија доволно е два мрежни оператори поради фактори како невработени лица, иселени, сивата економија, катастрофалниот партиски систем и намалениот БДП. Заради фактори кои што постојат во земјата не може да влезе трет играч, оти го одбиваат лошите политики да инвестира во Македонија како мрежен оператор.

18 септември 2020
926
865
Македонија
Крај на Декември 2023, Крај на Март 2024 и сега по ново крајот на Април.ч 2024.
Телеком, најдобро е да ја оставете 3G мрежата, оти во коментари читав дека некаде немате 4G и таму автоматски луѓето ќе се вратат години наназад на Edge.

Chaeld10_8

user
29 март 2011
1.064
926
Имам 4г рутер дома со сим прашањето ми е дали би функционирало да се стави тој сим во смартфон и кој се последиците од тоа :D

Sent from my V2208 using Tapatalk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв