Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

Snow :)

hello world
27 април 2013
110
178
Краден да не е?
Зошто би бил блеклистед иначе?

Испратено од телефоно.
Нов, неотпакуван. Телефонот работи без проблем, на IMEI CHECK - Free Online IMEI Number Checker | IMEI.info IMEI Checker-от покажува дека е блеклистед, IMEI CHECK - IMEI Number Checker Online | IMEICheck.com дава Blacklist: Reported as LOST or STOLEN.
iPhone SimLock Status Check Free | IMEICheck.com не дава ништо, си пишува дека е ок.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.537
2.990
Останува на тебе да си одлучиш.
Твои се парите што си ги дал, ти си знајш најдобро колку ти значат.
Нов, неотпакуван. Телефонот работи без проблем, на IMEI CHECK - Free Online IMEI Number Checker | IMEI.info IMEI Checker-от покажува дека е блеклистед, IMEI CHECK - IMEI Number Checker Online | IMEICheck.com дава Blacklist: Reported as LOST or STOLEN.
iPhone SimLock Status Check Free | IMEICheck.com не дава ништо, си пишува дека е ок.

Испратено од телефоно.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.016
Другари, зедов 14 Pro Max од Мобеликс, USA Version ESIM варијанта, телефонот работи топ, се' е ок, apple limited warranty 1 year, но IMEI го дава како BLACKLISTED.
Совет/искуства?
Телефонот е купен изгледа на договор во USA, па после тој што го купил одлучил да не плаќа веќе или па краден.
Рачунај дека телефонот можи да биди bricked т.е заклучен по некое време ако е blacklisted.

Snow :)

hello world
27 април 2013
110
178
Телефонот е купен изгледа на договор во USA, па после тој што го купил одлучил да не плаќа веќе или па краден.
Рачунај дека телефонот можи да биди bricked т.е заклучен по некое време ако е blacklisted.

Телефонот јас вчера го купив, тоа е 24.1, на checker-ите го дава
Coverage Start Date: 23-01-2023
Estimated Purchase Date: 23-01-2023
Мобеликс ми тврдат дека сите телефони од USA што стигаат ги дава така, нема да има никаков проблем, доколку има тие стојат позади. Хм?

Aowek

user
14 април 2012
1.219
1.178
90% e земен на рати и не е плаќан. Имаше цела тема на форумот за ова.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.016
Мобеликс ми тврдат дека сите телефони од USA што стигаат ги дава така, нема да има никаков проблем, доколку има тие стојат позади. Хм?
Ти си го купил во МК, не USA.
Значи во Америка оригиналниот купувач прави некоја далавера, одкако ќе го пријави како украден тогаш телефонот ќе биди blacklisted.
Е сега, Американецот така со пријавата ќе си добие нов телефон а твојот ќе биди тула без да можиш да користиш sim card.
Имаш во дискусија на apple страната полно вакви постови.
Мислењето е автоматски споено:

1674649209717.png
Вака треба да изгледа на IMEI CHECK - Free IMEI Checker Online | IMEICheck.com

Последна промена:

Potop

hello world
26 декември 2013
378
498
Врати го одма и барај си нов. Не си лупнал 1400 1500 евра за да се води на црна листа.
Ако го заклучи епл што стојат они позади, да не мислиш нов ќе ти дадат.
Враќај што поскоро и пред да го земеш/ отвориш пред тебе нека направат проверка на имеито дека е се ок како на сликата погоре.
П.С. Колку го плати ако не е тајна. Поефтино од другиве мобилари или регулар?
Си имаш мобилари што земаат од телеком/а1 и мака немаш.
Физичка сим нема така?

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Potop

hello world
26 декември 2013
378
498
Па што не ти дале да не е од уса? :)
Све на дубара мавнато туууу :)

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.016
Враќај што поскоро и пред да го земеш/ отвориш пред тебе нека направат проверка на имеито дека е се ок како на сликата погоре.
Нема врска и пред тебе ако ти покажи дека е чист телефонот, после некое време оригиналниот купец можи да си пријави дека е украден.

TheDimiskov

hello world
26 февруари 2015
182
304
TheDimiskov's setup  
Processor & Cooler
R5 5600X + Hyper 212 Black ARGB w/CM MF120
Motherboard
Asrock Steel Legend B550
Storage
1tb ssd+500gb nvme
PSU
Antec HCG 850w
RAM
HyperX Fury Black 3200mhz 4x8gb
Video card
RTX 5060 TI 16gb Gaming OC
Case
Coolermaster TD300 Mesh+ 3x CM MF120
Mouse
Glorious Model D wireless
Keyboard
Glorious GMMK2
Audio
ss arctis 5
Monitor
BenQ EX2710Q 27'' 1440p 165hz
OS
Windows 11
Врати го(ако тоа е можно во мобилари) и купи си нов телефон од овластен продавач. Не знам како ви се даваат толку пари по рандом мобилари.
А зашто би купил телефон од телеком нептун ајстајл и слични, кога истиот во мобилара е 3 пути поефтин

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
259
246
Истиов телефон е 10к поскап во Нептун. Плус добиваш 2000 денари назад како ваучер, па разликата паѓа на 8000 денари.

Не вреди за 8к да ризикуваш и да добиеш, краден/шверцан телефон.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
За проблем нема да имаш, штом е unlocked, нема што да заклучат, затоа е и поефтин.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.016
За проблем нема да имаш, штом е unlocked, нема што да заклучат, затоа е и поефтин.
Проблем нема да има оригиналниот купец, ќе му дадат нов телефон, и така ќе си продолжат тие шверф групи.
Телефонот е blacklisted треба да е поефтин за 50% од оригиналната сума, зошто би купувал нечист продукт за 10-20% поефтино од другите продавници?
Има и други мобилари кои ги продаваат телефоните без да бидат на црната листа.

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Другари, зедов 14 Pro Max од Мобеликс, USA Version ESIM варијанта, телефонот работи топ, се' е ок, apple limited warranty 1 year, но IMEI го дава како BLACKLISTED.
Совет/искуства?
Сега проверив и кај мене, на Iphone 12 , USA модел купен од мобилара, 2 години го имам и кај мене излезе како Blacklisted…

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Доста беше од Мобеликс, ја претераа. Последното беше кога за мојот S20 ми понудија 9.000 денари :) Телефонот буквално нема ниту грепка на него...а ги продаваат за 20.000 како експонат :)

Разбирам да е 20-30% од таа цена...ама не 60%.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Сега проверив и кај мене, на Iphone 12 , USA модел купен од мобилара, 2 години го имам и кај мене излезе како Blacklisted…
Блеклистед е од тој оператор што го продал,да не се кориси на негова мрежа.

бизнис е blacklisted, 5 долари било кое имеи го ставам, 65$ да го тргнеш , ништо друго се додека е unlocked. .

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.016

бизнис е blacklisted, 5 долари било кое имеи го ставам, 65$ да го тргнеш , ништо друго се додека е unlocked. .
За блеклист мора да има причина, некој го пријавил уредот дека бил изгубен, украден итн..
Операторот го внесува во црната листа, и така во Америка нема да работи на ни еден оператор.

Aowek

user
14 април 2012
1.219
1.178

Која е причината за овој бизнис ?

Зошто Телеком/А1 не го прават истото ако е бизнис?

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.016
Која е причината за овој бизнис ?
Па бизнис во сива економија, телефоните увезени во друга држава бидејќи во матичната држава се на црна листа.
Е сега да работеа apple и операторите на глобално ниво, немаше да носат телефони што се на црна листа.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.604
6.045
Битола
Прашањето е: што вас ви менува дали е блеклистед ако воопшто ви менува? Телефонот функционира каде што го користите. Не ве гони никој. Не ви го бара да го вратите.

Јас исто од Мобеликс сум зел два пати досега телефон, не се погодил блеклистед но и да бил не би ми сменало многу.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.016
Прашањето е: што вас ви менува дали е блеклистед ако воопшто ви менува? Телефонот функционира каде што го користите. Не ве гони никој. Не ви го бара да го вратите.
Очекувам телефонот да биди поефтин 50% или нека си го продаваат за делови ако веќе е на црна листа.
А за тоа дали некој те гони, можи да дознаеш ако патуваш во Америка.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Слично како со купувањето на ИПТВ и туѓи пасворди - ако ние не ги купуваме крадците нема да имаат мотив да ги крадат... Значи не купувајте крадени производи! Башка што во некои случаи сте и соучесник. Тоа е филозофијата. А големи сте, вие си знаете што си правите :)

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Let's be real for a second here..

This Warranty does not apply:

(j) if Apple receives information from relevant public authorities or registries that the product has been stolen or if you are unable to deactivate passcode-enabled or other security measures designed to prevent unauthorized access to the Apple Product, and you cannot prove in any way that you are the authorized user of the product (e.g., by presenting proof of purchase). To the extent permitted by local law, Apple may provide hardware identifier information from the Apple Product to such authorities or registries for security and fraud prevention purposes.

Пошто има и вработени во iStyle на форумов нека потврдат дали ова е процедурата за овие работи или не:
Само што ќе се стави уредот на дијагностика (AST), GSX/MobileGenius ќе јави дека телефонот е blacklisted и сервисот треба да биде забранет и телефонот да биде деклариран (ако веќе не е) од страна на iStyle како AS-IS што понатаму ќе даде дознаење на сите официјални сервиси дека на тој телефон гаранцијата е поништена.

GSX/MobileGenius во позадина се во константа комуникација со GSMA Device Registry каде што ако на било кој сервис online скокне дека IMEI-то е blacklisted значи таа информација дошла од GSMA.

Секако дека и тоа може да биде изиграно и да се нарачаат делови на друг сериски број со сличен проблем, пошто нели балканци сме и тоа ние во крв да знаеме да го заебеме системот, ама реалната процедура е таа и ако ги фатат дека прават пиздарии iStyle ќе ја изгубат лиценцата со брзина на светлината а и сервисерите ќе ги изгубат титулите за што полагале.

Инаку, 90% од „експонатите“ (не-официјално refurbished телефони (најчесто излагаат од recycling партнери на Apple како Brightstar), што ги носат во Македонија на кило и неколку мобилари ги делат истите телефони), се во база на Apple како AS-IS и iStyle не смее да ги сервисира колку и од мобилара некој да ви продава приказни дека имаат гаранција.

Еве како изгледаат првите линии од официјална алатка на Apple кога ќе куцнеш сериски број од матична плоча излезена од recycling фабрика директ во експонатот:

Product sold by: BRIGHTSTAR CPO/AS IS
Coverage Status: Out of Warranty (Not Covered)
Estimated purchase date: 02/14/21
Bought in: United States
Replacement device: R

P.S Just so you know.. Apple CheckCoverage не јавува ако уредот е AS-IS ;)

P.P.S ако не сте се запрашале до сега како тоа само кај нас, Србија, Босна, Индија и Филипините има вакви експонати или „ново-блеклиситрани“ телефони што функционираат, редно време е да се запрашате. Кад тад за некоја година за да влеземе во ЕУ, Телеком и А1 ќе мора да влезат во GSMA и да постапуваат и да блокираат мрежа на bad ESN, до тогаш никој нема да ве гони во Македонија за дубара направена во Кина и Америка.

Последна промена:

Kiro619

hello world
5 август 2015
142
106
И мојот искочи ко Blacklisted исто купен од мобеликс Iphone 12 пред 2 години. :ROFLMAO:

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно