Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Разгледај ги KZ ако бараш аудиофилски слушалки. Јас земав скоро монитори за 1500 денари. Имам и Hyper X Alpha кои звучат ко транзистор од 1970та у споредба со нив.

Погледнете го атачментот 153442
Иам Blon BL03 уште пред скоро 5 години и уште газат :)
Иам и леткум Alientek T80P кинез
И 10тина рачни часовници од 50 до 200 евра кинези :)
Така да си ги поштувам кинезите - коа ги бива, ги бива, и се компетитивни со цена

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
Чисто како апдејт направив мало пребарување по алиекспрес и по форуми во врска со шајн тру капачиња за кикрон V/Q тастатури. Цел ми се поефтини сетови а не некои кастом ексклузиви што чинат колку самата тастатура. Иако немам време за детална анализа.

OSA и KSA профил на провидни (од страна) капачиња се дефицитарни. Воопшто многу малку оригинални сетови се останати во продажба. А и меѓу нив шајн тру од долна страна нема воопшто. Од корисници што прочитав имаше жалба дека заменските сетови од Keychron го немаат истиот квалитет како фабричките копчиња. Дали е така не знаеме.

Најблиску до овој формат на Keychron од она што видов се овие:

Но овие се за тастатури со „северно“ осветлување. На Keychron ќе се гледаат помалку легендите. Гатерон јупитер и К-Про не се транспарентни свичеви.

Бидејќи ми треба да имам осветлување нарачав клод бели:

XVX е познат бренд за кастом копчиња. Па треба да се ОК. Иако до сега не сум нарачал нивен сет. Ќе рапортирам кога ќе стигнат.

Нарачав бели зашто најмногу отсјај создаваат под копчето. Со тоа и легендата на копчето ќе добива малку повеќе светлост. Плус преку ден легендите би требало да се гледаат јасно и без вклучено осветлување.

Од она што успеав да разгледам овие ми фатија око (вториот сет со кремова боја):

А овде има распродажба ако некој е заинтересиран за ваков вид на копчиња:

Edit:

Најефтини што може да се најдат (од Тему):

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
Бидејќи имам многу тастатури по дома а полека ми минува меракот може некоја и да ја отуѓам:

Genesis Thor 230 (бесшумна)
AULA F75
AULA F87
Keychron V6 Max

Сите се практично нови и со целосно пакување како од продавница.

Слики има во темава.

Ако некој е заинтересиран пратете понуда во пп.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.732
4.321
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Бидејќи имам многу тастатури по дома а полека ми минува меракот може некоја и да ја отуѓам:

AULA F75
AULA F87
Keychron V6 Max

Слики има во темава.

младичу суво злато не се продава :(

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189

Прочитај ривјуа и мислење од корисници на амазон доколку ги има. Ако ги исполнува твоите барања во поглед на гејминг, брзина на свичот, рапид тригер и сл. нема зошто да му ја думаш.

Јас лично не се разбирам од гејминг тастатури. Но фокус на гејминг тастатури е баш тоа, вклучително и софтверот. Да ти понудат добро искуство при гејминг. Ако си кежуал гејмер најверојатно само ќе ја преплатиш ама па ќе си направиш мерак.

xhktw

x
2 август 2009
1.461
1.943
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux

AULA F75
AULA F87
Keychron V6 Max

Слики има во темава.

Е да бе, пар дена од кога ја нарачав Аулава (да не останам покус), на оглас ја ставаш.. Иначе зашто се одлучи да ја продаваш? Според мене F75-ката и AK820Pro се две тастатури што котираат многу повисоко него ли за цените што се продаваат.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
Е да бе, пар дена од кога ја нарачав Аулава (да не останам покус), на оглас ја ставаш.. Иначе зашто се одлучи да ја продаваш? Според мене F75-ката и AK820Pro се две тастатури што котираат многу повисоко него ли за цените што се продаваат.

Тастатурите си немаат маана. Но сакам да си купам Keychron Q6 Max. За да продолжи патешествието треба да се ослободам бар од некоја. Зашто за семејството веќе не е рационално да купам уште една тастатура кога веќе имам други четири ганз нови :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.515
2.970
Тастатурите си немаат маана. Но сакам да си купам Keychron Q6 Max. За да продолжи патешествието треба да се ослободам бар од некоја. Зашто за семејството веќе не е рационално да купам уште една тастатура кога веќе имам други четири ганз нови :)
Ох, па ти не си веќе во зајачката дупка....
Ти си отишол на другата страна на огледалото!

(ова е кажано во позитивен контекст, не како навреда)

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
а шо е разликата од V6 до Q6?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
а шо е разликата од V6 до Q6?

Од тоа што читам ништо значајно освен што поскапата е метална конструкција. Има плус слој од звучна изолација. Но тоа не менува многу кај звукот.

Ама ете сакам да купам и една малку попремиум кастом тастатура. Чисто како искуство да имам па да баталам тастатуриве се додека не излезе нешто ново и интересно.

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
Од тоа што читам ништо значајно освен што поскапата е метална конструкција. Има плус слој од звучна изолација. Но тоа не менува многу кај звукот.

Ама ете сакам да купам и една малку попремиум кастом тастатура. Чисто како искуство да имам па да баталам тастатуриве се додека не излезе нешто ново и интересно.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
Kyechron Q6 Max.jpg

Моето ново чедо ха ха. Keychron Q6 Max.

Чисто да имам дома хај енд тастатура со надеж дека вака ќе завршат набавките на татстатури и дека ќе можам да речам ете пробав се што се можеше од светот на заменливи свичеви. Се разбира дека останува поле на хал ефект свичеви кое не ми е истражено. Но сега за сега немам таков интерес.

Првични импресии: Keychron V6 Max е сосем доволно споредено со поскапиот брат. Разликите освен во тежината се минорни од аспект на функционалност. Е сега Q6 веднаш се забележува дека е премиум од секој аспет. Мислено е на секој детал. Јас ја земав зашто некако се заљубив во OSA профил на копчиња па сакав иста таква но уште по премиум. Копчињата кои се фабрички поставени на овој модел на Q6 ги нема да се купат никаде.

Се надевам ќе успеам да направам една опсежна ретроспектива да постирам како сумирано искуство од моето патешествие.

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Погледнете го атачментот 153908

Чисто да имам дома хај енд тастатура со надеж дека вака ќе завршат набавките на татстатури и дека ќе можам да речам ете пробав се што се можеше од светот на заменливи свичеви. Се разбира дека останува поле на хал ефект свичеви кое не ми е истражено. Но сега за сега немам таков интерес.

Првични импресии: Keychron V6 Max е сосем доволно споредено со поскапиот брат. Разликите освен во тежината се минорни од аспект на функционалност. Е сега Q6 веднаш се забележува дека е премиум од секој аспет. Мислено е на секој детал. Јас ја земав зашто некако се заљубив во KSA профил на копчиња па сакав и OSA профил да пробам пред се. Копчињата кои се фабрички поставени на овој модел на Q6 ги нема да се купат никаде.

Се надевам ќе успеам да направам една опсежна ретроспектива да постирам како сумирано искуство од моето патешествие.
Со здравје да се работи и ќефој да ти прај, поздрав од помалиот брат Q3. :giggle:

Keychron Q3 + Cherry MX Brown + PBTfans Resonance Keycap (дизајнот инспириран од Braun Calculator).

1758273081110.png
1758272885670.png
1758272934537.png

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.515
2.970

Првични импресии: Keychron V6 Max е сосем доволно споредено со поскапиот брат. Разликите освен во тежината се минорни од аспект на функционалност. Е сега Q6 веднаш се забележува дека е премиум од секој аспет. Мислено е на секој детал. Јас ја земав зашто некако се заљубив во KSA профил на копчиња па сакав и OSA профил да пробам пред се. Копчињата кои се фабрички поставени на овој модел на Q6 ги нема да се купат никаде.

Супер изгледа! Одлична комбинација на бои.
Го има тој некој retro vibe, што буди некоја носталгија по IBM тастатурите со buckling spring од 80тите на минатио милениум.
Со здравје да ја користиш, долго да те служи.

lowndes888

hello world
17 ноември 2012
80
119
Skopje

ej bash mi se svigja keycap setov ako znae nekoj kaj da najdam vakov (ili slichen) so side printed lettering i ovoj colorway za Q1 HE neka pishe

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
ej bash mi se svigja keycap setov ako znae nekoj kaj da najdam vakov (ili slichen) so side printed lettering i ovoj colorway za Q1 HE neka pishe

Јас го барав овој или сличен сет за V6 Max на алиекспрес, тему и на Keychron сајтот. Дури и по специјализирани продавници за тастатури онлајн. За жал не успеав да најдам. Зборувам за кастом профил како SA, OSA, KSA, XDA, МОА и сл. А додека Cherry или евентуално OEM профил можеби може да се најде нешто слично. Треба да провериш.

Side printed е многу мала понудата споредено со непровидни копчиња. A кастом профилите ги има далеку помалку. Едноставно 95% и повеќе изборот е само Cherry кои јас ги наоѓам многу досадни.

Нексио има по нешто од Dark Project капачиња со CSA профил. Меѓутоа тие се top printed за жал.

FikanA

hello world
3 април 2025
217
264
Средe никаде...
После 8 години служба, реден беше еден ајгрејд. Поздрав и едно големо благодарам до @gokica за тастатурата и феноменалната зделка! Феноменално чувство при користење, нема delay, проблеми со response time и сл. Софтверот им е релативно океј.
IMG_20250921_161854.jpg
IMG_20250921_162043.jpg
( Не се најдобри слики али темна соба )

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
После 8 години служба, реден беше еден ајгрејд. Поздрав и едно големо благодарам до @gokica за тастатурата и феноменалната зделка! Феноменално чувство при користење, нема delay, проблеми со response time и сл. Софтверот им е релативно океј.
Погледнете го атачментот 153993
Погледнете го атачментот 153994
( Не се најдобри слики али темна соба )

Со здравје да те служи. Убава комбинација со глувчето. Ми се допаѓа frosted red која продира низ пластиката на двата уреди.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.732
4.321
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Со здравје да те служи. Убава комбинација со глувчето. Ми се допаѓа frosted red која продира низ пластиката на двата уреди.
ја шитна аулата бе .. не ти правам веќе муабет така да си знаеш !!!!

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
576
944
Сите некако на Keychron во последно, ајде и јас да го зачистам.

Keychron Q3
AKKO Piano switches
KAT Alpha keycaps

Атачменти

• IMG_20250924_000758.jpg
    IMG_20250924_000758.jpg
    4,2 MB · Прегледи: 52
462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења