Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mеханички тастатури

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.213
2.643
Колку време ја имаш? Претпоставувам од Али ја имаш земено?

Месец ја имам. Од тему ја зедов, имаат добра колекција различни бои, ја начекав на попуст за 1800 денари жичаната. Про верзијата е малце поскапа но има за нијанса подобри свичеви, бежична е, и има екранче.

FikanA

hello world
3 април 2025
194
244
Средe никаде...
Месец ја имам. Од тему ја зедов, имаат добра колекција различни бои, ја начекав на попуст за 1800 денари жичаната. Про верзијата е малце поскапа но има за нијанса подобри свичеви, бежична е, и има екранче.
Aуу, баш ќе разгледам и околу бежичните пошто полека пробувам да се отарасам од каблишта, а 1800 па и скоро ништо не е. Фала многу брат

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
Keychron се огласи со изјава за проблемите со V Max и Q Max сериите на тастатури:

https://www.reddit.com/r/Keychron/comments/1m7wz8j View: https://www.reddit.com/r/Keychron/comments/1m7wz8j/an_update_about_the_performance_of_q_maxv_max/

Станува збор за сериозен проблем со квалитетот на овие скапи тастатури. Имено основата која ги држи свичевите лесно се превиткува и останува во таква позиција. Ова предизвикува двоклик или воопшто да не регистира клик копчето. Се случува најчесто кај копчињата во средишниот дел на тастатурите.

Смешно е што како решение на проблемот Keychron препорачува да се притиска врз тастатурата за да се порамнат и влезат во лежиште свичевите. Или пак треба да се отвора тастатурата и да се исправи плочата ако е искривена. Нема рикол што е чудно за овој бренд.

Ентузијасти кои се соочиле со проблемот викаат и дека ситуацијата може да е посложена зашто имало случаи кога морало да се прелемат слотовите во лежиштето на ваквите свичеви.

По се изгледа овој бренд треба да земе поука од некои такаречи но нејм кинески брендови кои гаскет маунт го изведуваат перфектно.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.724
4.295
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Keychron се огласи со изјава за проблемите со V Max и Q Max сериите на тастатури:

https://www.reddit.com/r/Keychron/comments/1m7wz8j View: https://www.reddit.com/r/Keychron/comments/1m7wz8j/an_update_about_the_performance_of_q_maxv_max/

Станува збор за сериозен проблем со квалитетот на овие скапи тастатури. Имено основата која ги држи свичевите лесно се превиткува и останува во таква позиција. Ова предизвикува двоклик или воопшто да не регистира клик копчето. Се случува најчесто кај копчињата во средишниот дел на тастатурите.

Смешно е што како решение на проблемот Keychron препорачува да се притиска врз тастатурата за да се порамнат и влезат во лежиште свичевите. Или пак треба да се отвора тастатурата и да се исправи плочата ако е искривена. Нема рикол што е чудно за овој бренд.

Ентузијасти кои се соочиле со проблемот викаат и дека ситуацијата може да е посложена зашто имало случаи кога морало да се прелемат слотовите во лежиштето на ваквите свичеви.

По се изгледа овој бренд треба да земе поука од некои такаречи но нејм кинески брендови кои гаскет маунт го изведуваат перфектно.
И после AULA не биле закон :)

Anungunrama

hello world
5 февруари 2019
196
198

А ја па мислев само ја сум...проблемов го имам со само едно копче - backspace. Побарав некое решение пред некое време ама не најдов ништо, нов фирмвер не помогна, и сега го лупам ко луд више се научив и само така работи. Иначе нормално притискање нема шанси, не го регистрира. 100 евра е тастатурава (V6 Max) и срамота е така.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
А ја па мислев само ја сум...проблемов го имам со само едно копче - backspace. Побарав некое решение пред некое време ама не најдов ништо, нов фирмвер не помогна, и сега го лупам ко луд више се научив и само така работи. Иначе нормално притискање нема шанси, не го регистрира. 100 евра е тастатурава (V6 Max) и срамота е така.

Жал ми е. Пробај да ја отвориш и исправиш плочата под свичевите. Иако по извесно време можно е да треба да ја повториш процедурата.

Anungunrama

hello world
5 февруари 2019
196
198
Жал ми е. Пробај да ја отвориш и исправиш плочата под свичевите. Иако по извесно време можно е да треба да ја повториш процедурата.
Naaaah, нека послужи некоја година, ќе најдам бољи Кинез после :) А не почеток си беше ок, до толку што ме натера и маус да земам од Keychron. Бар он си работи добро :D

dasi4

read-only
14 август 2018
40
35
После колку време ти се јави проблемот? Јас имам V1 Max.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.687
12.509
Skopje
www.wemaxa.com
Јас уште ги користам истите тестатури што ги земав кога ја отворив темава, претежно CoolerMaster модели од тоа време, гајле немаат. Од тогаш имам докупено само Logitech безжични модели (Craft, Mx Keys, G915, 1 механичка МХ со механички свичеви) и тоа е. Не сум нашол нешто интересно да ме заинтересира премногу од новите играчи (Ducky, Keychron), ова со пумпици, гумици, подмачкувања, малце премногу фетишизам ми стана да ми е битно а и цените од 250Е се малце зајдени.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.724
4.295
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Колку е тешко да најдеш full-size тастатура со volume wheel деновиве, све се 60% 70% 80% tkl итн, буквално само сакам full-size механичка не го давам нумпадот, 80% од понуди на тие кинески брендови што изгледаат океј и се добра вредност за пари се TKL, те тера да баталиш и да купиш blackwidow/corsair некоја и готово...

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
Колку е тешко да најдеш full-size тастатура со volume wheel деновиве, све се 60% 70% 80% tkl итн, буквално само сакам full-size механичка не го давам нумпадот, 80% од понуди на тие кинески брендови што изгледаат океј и се добра вредност за пари се TKL, те тера да баталиш и да купиш blackwidow/corsair некоја и готово...

Топла препорака од мене, Keychron секогаш. Иако има малце проблем со V Max серијата, мене малце ми прави double click на space пример ама не е голем проблем.
Full-size тастатура со volume wheel: Keychron V6 Max

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Топла препорака од мене, Keychron секогаш. Иако има малце проблем со V Max серијата, мене малце ми прави double click на space пример ама не е голем проблем.
Full-size тастатура со volume wheel: Keychron V6 Max
Фала за предлог, ја гледав таа, не знам што имаше забелешки за квалитет или нешто но делува ок, тркалцето е на малце чудна позиција но би се навикнал, уште ми тера blackwidow v3 иако и се трупаат проблеми па гледам евентуално замена за 2-3 месеци

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
Специјализирани тастатури во најголем број купуваат ентузијасти. А нивните преференци се помал формат без нумпад, капачиња кои немаат провидни легенди и осветлување од долната страна на свичот заради компатибилност со сите капачиња на пазарот.

Широките народни маси не ни знаат за брендови како Keychron, Aula, Monsgeek и сл. И токму затоа е тешко да се најде добра кастом тастатура со нумпад, Нема пазар за нив помеѓу ентузиајстите па и не се ни произведуваат нешто многу.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.213
2.643
Мислам дека имаше некои кинески со knob на алиекспрес. Сега видов, Ajazz AK980. Јас имам Ajazz и презадоволен сум.

comakot

hello world
23 февруари 2017
471
385
Мислам дека имаше некои кинески со knob на алиекспрес. Сега видов, Ajazz AK980. Јас имам Ajazz и презадоволен сум.
+1 за Ajazz би рекол исто и за AttackShark Х98, сега брзо од тему земено Ajazz AK820 и AttackShark X68HE изненаден сум со квалитет за парите, а звучат предобро.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.213
2.643
+1 за Ajazz би рекол исто и за AttackShark Х98, сега брзо од тему земено Ajazz AK820 и AttackShark X68HE изненаден сум со квалитет за парите, а звучат предобро.

кинезите ја владеат играта моментално. Треба да е луд човек да купува Кикрон и слично за 100-200 евра.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
кинезите ја владеат играта моментално. Треба да е луд човек да купува Кикрон и слично за 100-200 евра.

И Keychron е кинеска фирма :)

Штета што имаат проблеми со V Max/Q Max и немаат капацитет (пари) да се справат со recall на сите продадени тастатури.

Инаку V Max кај нас има цена од 100 евра моментално. Aula F75 се продава по 70 па дури и 80 евра преку Aliexpress (толку е и Ajazz 820 безжичната горе доле).

За 20-30 евра плус со Keychron V Max добиваш тастатура која има:

• QMK/VIA поддршка (со веќе публикуван source code). Aula/Аjazz доаѓаат со апликација која нема изворен код и фирмверот не може да се кастомизира односно програмира. Keychron е доследен во објавата на source code генерално. Бар за поскапите и поизвиканите тастатури.
  • MCU односно контролерот на Keychron V/Q е каде каде помоќен процесор (за да може да вози QMK. Но има и сила да се усогласи со Signal RGB и сл.). Aula/Ajazz имаат обичен и спор контролер.
  • Keychron е гаранција дека pooling rate е 1000 Hz жичано. Кај помалите брендови мора да бараш инфо по форуми. Зашто најчесто не е официјално споменато.
  • тастатурата е комплетно расклоплива со сите делови. Доаѓа со штрафцигер, екстра штрафови и се што треба да се расклопи. Aula / Ajazz треба да го отвориш пластичното куќиште што може да доведе до кршење на пластичните држачи ако воопшто решиш да сменуваш батерија, да додаваш материјали за модификација на звук и сл.
  • гатерон свичеви кои се поскапи од Leobog (не мора ништо да значи во реалност)
  • Кај Keychron стабилизаторите се штрафат на PCB. Кај Aula/Ajazz се намонтирани на горната плоча. Инаку генерално е прифатено дека стабови на PCB е подобро и има многу квалитетни афтермаркет да си докупиш. Иако Keychron не може да се пофали со ултра квалитет на стабовите од фабрика.
  • Поддршката од заедницата по форуми во поглед на софтверот е на друго ниво.
  • Keychron го купуваш во продавница со фирма која стои зад некаква барем гаранција. Aula/Ajazz барем кај нас идат од Aliexpress :)

Така што се си има свое. Не ги оправдувам Keychron зашто мислам дека општо се скапи. Плус последното фијаско многу им штети. Но со некои производи сепак има со што да се пофалат.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
Varmilo се многу добри кинески тестатури, имаат убави дизајни инспирирани од Кинески мотиви како Beijing Opera, Goddess Luo, Chang'e, Crane of Lure, Sea Melody во разни големини пред се 98,100 и 110%

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно