Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.609
3.098
Ajde pomosh keychron k2 pro(ananas so vaucer doagja 6500, vau) ili epo x aula f75 od ali(odprilika 4700)? Vish mesec dena se napnav koja da ja odberam.
Би ти препорачал да ја земиш Keychron k2, и доколку сакаш да не е прегласна, оди со кафеави свичеви (brown switch), односно оваа:
KEYCHRON Тастатура механичка K2 PRO QMK/VIA HS White LED 75% K PRO Brown | Најголема онлајн продавница во Македонија | Ананас МК

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.294
Се разликуваме во вкусовите а и потребите.

Откако се заинтересирав за тастатуриве насекаде читав за Keychron. Пробав три-четири модели од нивните поефтини тастатури во Нексио. Ниту една не ми остави впечаток. Говорам посебно за звукот и филингот при куцање. Обични механички тастатури. Така ми звучеа. Истото мислење го имам и за најефтината Ducky One која искрено никогаш не би ја купил за 100 или 150 евра.

Верувам дека нивните премиум тастатури од двеста евра па нагоре се одлични. Но со буџет варијантите мислам дека само се возат на брендот, исто како и Логитек. Не е дека се чкарт. Си има квалитет. Ама за парите мислам дека има многу поубави тастатури. Посебно на кинески пазар каде има бум од нови кастом тастатури од кои некои се навистина одлични.

Повторно ќе речам, секој си купува според свој вкус за свои пари.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.382
2.806

Откако се заинтересирав за тастатуриве насекаде читав за Keychron. Пробав три-четири модели од нивните поефтини тастатури во Нексио. Ниту една не ми остави впечаток. Говорам посебно за звукот и филингот при куцање. Обични механички тастатури. Така ми звучеа. Истото мислење го имам и за најефтината Ducky One која искрено никогаш не би ја купил за 100 или 150 евра.

Верувам дека нивните премиум тастатури од двеста евра па нагоре се одлични. Но со буџет варијантите мислам дека само се возат на брендот, исто како и Логитек. Не е дека се чкарт. Си има квалитет. Ама за парите мислам дека има многу поубави тастатури. Посебно на кинески пазар каде има бум од нови кастом тастатури од кои некои се навистина одлични.

колку плати порез и ддв за оваа тастатура? Ми фаќа око да ја нарачам.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.609
3.098
Се разбира.
Затоа има избор.
Пред неколку поста реков дека не ме бендиса тастатурата од кихрон шо ја пробав во анхоч, иако имам тастатура од тој бренд, која, за чудо, погодена ми е (крајно субјективно мое мислење :) ).
Така де :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.294
колку плати порез и ддв за оваа тастатура? Ми фаќа око да ја нарачам.
На пат е. Ја нарачав минатата недела. Не очекувам царинa. Практично ако решат да наплатат увозни давачки ќе платам само 5% ДДВ.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.120
2.343

V Max моделите ги проба?

Многу голем плус им е што подржуваат qmk/via.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.671
1.834
На пат е. Ја нарачав минатата недела. Не очекувам царинa. Практично ако решат да наплатат увозни давачки ќе платам само 5% ДДВ.
Пиши дали ќе ти иди тракингпт преку ЕЛС или Виа пост и дали ќе пробаат да ти изнудат пари.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.294
V Max моделите ги проба?

Многу голем плус им е што подржуваат qmk/via.
Пробав, V3, V3 MAX, K1, Lemokey P1 и уште некоја со низок профил на свичеви само треба да го најдам моделот зашто не се сеќавам. Беа во ценовен ранг од нешто преку 6 илјади па до преку 9 илјади денари.

Единствено што ми се допадна беше принтот на легендата на копчињата. Но друго ништо не ми отскокна па да ме заголица. Дизајнот е баш индустриски. Како во ладната војна да се правени. Мислам за мој вкус нели. Жими Lemokey P1 што отскокна малку. Елегантни во секој случај ама досадни. Не знам како поинаку да кажам. А звукот е тој кој одамна го знаеме со механичките. Поскапото малку постишано ама истиот вајб. Некој таков звук сака и јас тоа го разбирам.

А ги гледав заради VIA поддршката оти чунки јас сум ентузијаст. Но ете сега VIA поддршка имаат и модели од нешто ситно над 2000 со назив Lemokey само што никаде не пишува Keychron на нив :) Мислам дека се трудат да го фатат и тој ултра буџет пазар. Дали ќе успеат ќе покаже времето.

Едит: да не ме разбереш погрешно. Си вредат од апект на квалитет на свичеви, изработка, пластика на капачињата, софтвер. Ама мене не ми прават мерак кога знам дека има други поинтересни опции на пазарот лично за мене.

Пиши дали ќе ти иди тракингпт преку ЕЛС или Виа пост и дали ќе пробаат да ти изнудат пари.

Продавачот праќа со холандска пошта и пратката е регистрирана да стигне преку Македонска пошта т.е. државната.

Последна промена:

tomskibt

hello world
12 јули 2022
109
86
Дали може да предложите некое wireless тастурче механичко од тему (колку е сејф не знам), ќе се користи за пишење код и играње кантер. Сеа користам Thor 300 TKL црвени кали свичови.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.120
2.343
Пробав, V3, V3 MAX, K1, Lemokey P1 и уште некоја со низок профил на свичеви само треба да го најдам моделот зашто не се сеќавам. Беа во ценовен ранг од нешто преку 6 илјади па до преку 9 илјади денари.

Единствено што ми се допадна беше принтот на легендата на копчињата. Но друго ништо не ми отскокна па да ме заголица. Дизајнот е баш индустриски. Како во ладната војна да се правени. Мислам за мој вкус нели. Жими Lemokey P1 што отскокна малку. Елегантни во секој случај ама досадни. Не знам како поинаку да кажам. А звукот е тој кој одамна го знаеме со механичките. Поскапото малку постишано ама истиот вајб. Некој таков звук сака и јас тоа го разбирам.

А ги гледав заради VIA поддршката оти чунки јас сум ентузијаст. Но ете сега VIA поддршка имаат и модели од нешто ситно над 2000 со назив Lemokey само што никаде не пишува Keychron на нив :) Мислам дека се трудат да го фатат и тој ултра буџет пазар. Дали ќе успеат ќе покаже времето.

Едит: да не ме разбереш погрешно. Си вредат од апект на квалитет на свичеви, изработка, пластика на капачињата, софтвер. Ама мене не ми прават мерак кога знам дека има други поинтересни опции на пазарот лично за мене.

Продавачот праќа со холандска пошта и пратката е регистрирана да стигне преку Македонска пошта т.е. државната.
Lemokey е на keychron бренд мислам.

Мене копчињата не ми се свиѓаат што не се со светлечки текст. На изработка се доста добри ама немам ништо за споредба освен тастатути кои сум ги имал.

Која лемокеј има виа за ~2000?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.294
Стигна Aula F75. Нарачана на 4 април и тоа вечерта. До сега не сум добил пратка толку брзо.

Нарачана од тука:

Зелен свич или LEOBOG Reaper. Немав давачки. Стигна преку холандска пошта. Претпоставувам дека имаат магацин во Европа.

Тастатурата е фантастично добра. Копчињата имаат тап звук со сосем мал клик. Спејсот, ентер, бекспејс, шифт и сличните имаат звук како клавиши од пиано. Многу мазно. И пред се различно од сите тастатури кои сум ги пробал.

Батеријата е полна макс. Не бара никаков софтвер за безжично поврзување. Ултра респонзивна е при куцање без никаков лаг како безжично така и праку жица.

Мојата дојде со јужно осветлување на свичевите. Ова е многу битно ако некој нарачува од овој селер. За тие што не знаат south facing led дозволува да се користат копчиња од овој производител со легендите на копчињата поставени странично. Плус не создаваат пречка со Cherry keycaps. Но тоа значи дека провидни копчиња мора да имаат легенда на долниот дел од копчето. Исто така ледот малку повеќе блешти во очи кога се гледа од пониско тастатурата додека куцаш. Мене ми се допаѓа зашто можам да си ги нарачам оригиналните провидни копчиња па да имам ист звук.

20250416_101527.jpg

Тастатурата не е тивка. Меѓутоа нема никаков звук од триење на пластика што значи дека свичевите и стабилизаторите се добро подмачкани. Нема тресење не клатење на ниту едно од копчињата.

Јас комплетно се преобратив. Дефинитивно сега ќе биде daily driver. И сега разбирам зошто е толку голем хајпот за оваа тастатура на интернет. Ќе пишам повеќе импресии понатаму како се запознавам со тастатурата чии копчиња се како облачиња.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.744
4.371
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Стигна Aula F75. Нарачана на 4 април и тоа вечерта. До сега не сум добил пратка толку брзо.

Нарачана од тука:

Зелен свич или LEOBOG Reaper. Немав давачки. Стигна преку холандска пошта. Претпоставувам дека имаат магацин во Европа.

Тастатурата е фантастично добра. Копчињата имаат тап звук со сосем мал клик. Спејсот, ентер, бекспејс, шифт и сличните имаат звук како клавиши од пиано. Многу мазно. И пред се различно од сите тастатури кои сум ги пробал.

Батеријата е полна макс. Не бара никаков софтвер за безжично поврзување. Ултра респонзивна е при куцање без никаков лаг како безжично така и праку жица.

Мојата дојде со јужно осветлување на свичевите. Ова е многу битно ако некој нарачува од овој селер. За тие што не знаат south facing led дозволува да се користат копчиња од овој производител со легендите на копчињата поставени странично. Плус не создаваат пречка со Cherry keycaps. Но тоа значи дека провидни копчиња мора да имаат легенда на долниот дел од копчето. Исто така ледот малку повеќе блешти во очи кога се гледа од пониско тастатурата додека куцаш. Мене ми се допаѓа зашто можам да си ги нарачам оригиналните провидни копчиња па да имам ист звук.

Погледнете го атачментот 149375

Тастатурата не е тивка. Меѓутоа нема никаков звук од триење на пластика што значи дека свичевите и стабилизаторите се добро подмачкани. Нема тресење не клатење на ниту едно од копчињата.

Јас комплетно се преобратив. Дефинитивно сега ќе биде daily driver. И сега разбирам зошто е толку голем хајпот за оваа тастатура на интернет. Ќе пишам повеќе импресии понатаму како се запознавам со тастатурата чии копчиња се како облачиња.
Назјдравје тастатура @gokica , F75 e одличен уред кој за цената се носи со многу поскапи производи.

А за другите заинтересирани имате 50% попуст на F75 aula на линкот подоле:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.294
Назјдравје тастатура @gokica , F75 e одличен уред кој за цената се носи со многу поскапи производи.

А за другите заинтересирани имате 50% попуст на F75 aula на линкот подоле:

Благодарам. Ќе ти речев подобра да си купиш, ама нема подобра за таа цена :) Со здравје да не служат тастатурчињава.

Инаку таа на линкот кој сега го постираш е многу ефтина. Но јас би бил внимателен зашто најголем број ривјуа се повторуваат т.е. се од ботови. Може да е скем. Ако ти си нарачал од тука супер. Инаку јас лично не би ризикувал.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.744
4.371
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Благодарам. Ќе ти речев подобра да си купиш, ама нема подобра за таа цена :) Со здравје да не служат тастатурчињава.

Инаку таа на линкот кој сега го постираш е многу ефтина. Но јас би бил внимателен зашто најголем број ривјуа се повторуваат т.е. се од ботови. Може да е скем. Ако ти си нарачал од тука супер. Инаку јас лично не би ризикувал.
не постои нешто такво како скем на али, или добиваш производ или парите назад. инаку станува збор само за еден модел кој е на попуст сите други се регулар цена.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.294
не постои нешто такво како скем на али, или добиваш производ или парите назад. инаку станува збор само за еден модел кој е на попуст сите други се регулар цена.

https://www.reddit.com/r/Aliexpress/comments/1gt3daq View: https://www.reddit.com/r/Aliexpress/comments/1gt3daq/ali_scam_shops/

Итн.

Има скем на кило. Парите ти се безбедни но одат на варијанта да ти дадат погрешен тракинг број. Па да чекаш. Па на крај да го контактираш продавачот а тој ќе побара да затвориш случај и ќе ти врати пари на пејпал. Ама потоа ќе си ги повлече назад зашто ќе биде бизнис трансакција. Или ќе ти задржи разлика што за него е екстра профит.

Ловат во матно а не секој се разбира од пејпал, условите на али итн. Во најмала рака ќе ти бидат нервози и чекање со заробени пари.

Треба да се биде многу внимателен на али. Очи широко отоворени :) Најсигурно е да се купи од респектабилен селер со историја на нарачки и задоволни купувачи кои не се ботови.

Види ги ривјуата кај твојот линк. Сите се од украина :) И 95% се со ист текст во ривјуто.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.744
4.371
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.294
Ха, ха, звукот од тастатурава и се бендиса и на жена ми. А и убава и била на изглед. Прв пат да забележи опрема што сум купил.

Некако ме враќа во времето и буди носталгија. Звукот и чувството при куцање се фантастични.

Јас сеуште се привикнувам. Работам ноќе и тогаш мора да посегнам по Logitech MX Keys заради тивкоста. Во секоја друг дел од денот посегнувам по AULA. Белиот дизајн кој го имам јас му е доволна светлината од мониторот за да ги гледам легендите на копчињата во темна просторија.

За чудо се навикнав полека на 75% лејаут. Иако не очекував толку брзо. Практично во овај формат недостасуваат копчиња кои во суштина и никогаш не ги користам. Со исклучок на print screen. Работам со бројки но многу ретко го користам numpad.

Инаку AULA има ист спејсинг меѓу копчињата како и Logitech MX Keys што многу ми помага. Неколку TKL кои сум ги пробал имаат потесен лејаут односно копчињата со стрелките за движење иако оддвоени сепак се поблизу до сите останати копчиња споредено со фул лејаут. И сите копчиња се некако позбиени на TKL. Впрочем ова може да се види и на сликата која ја постави architect претходно споредено со ROG тастатура. Не знам дали сите TKL се такви.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.818
4.529
Неготино
Ха, ха, звукот од тастатурава и се бендиса и на жена ми. А и убава и била на изглед. Прв пат да забележи опрема што сум купил.
Жени брат. Исто и жена ми, само тастатурата ја гледа. Сестра ми си дојде од Бугарија и од цел ПЦ, гледа и вика ееееее ама убава тастатура :D

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно