Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Лошо искуство со Телеком монтери

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
Има уште 5-6 фирми што даваат интернет за големи корисници. Распрашај се наоколу

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.391
12.331
Скопје
androgaming.com
Па посочи де. Вака само ...

За фирма не се „распрашува наоколу“, до агентите се испраќа барање да достават понуди. После тоа се одбира таа што ги исполнува барањата и е со најниска цена. Освен телеком никој друг оператор во МК не ги исполнил барањата.

Понудите се со архивски број и се заведуваат, имаат рок на важност и се доверливи помеѓу давателот и барателот на услугата. Штом големи фирми не се замарале со Актон, софтнет или телесмарт тоа значи дека понудите им се далеку од тие на телеком и се некомпетентни. Во однос цена/перформанси.

Еве ти реков дај пример за 15.000 денари 50/50, 16 IP немониториран сообраќај и позајмен 1941. Нема и нема да најдеш.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
Па посочи де. Вака само ...

За фирма не се „распрашува наоколу“, до агентите се испраќа барање да достават понуди. После тоа се одбира таа што ги исполнува барањата и е со најниска цена. Освен телеком никој друг оператор во МК не ги исполнил барањата.

Понудите се со архивски број и се заведуваат, имаат рок на важност и се доверливи помеѓу давателот и барателот на услугата. Штом големи фирми не се замарале со Актон, софтнет или телесмарт тоа значи дека понудите им се далеку од тие на телеком и се некомпетентни. Во однос цена/перформанси.

Еве ти реков дај пример за 15.000 денари 50/50, 16 IP немониториран сообраќај и позајмен 1941. Нема и нема да најдеш.
Ќе побарам што ќе најдам кај мене по стари имејлови (2016г.) па да си побараш понуди...

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@smole Ако биле некои телекомци со нивни коли обележани кои се познаваат од километар тоа може да очекуваш, а ако се приватна фирма која работи за телеком тешко дека така ќе правеле.Јас со колега местиме оптика за телеком ама сме вработени во приватна фирма која работи за телеком и ако има една жалба од корисникот што тоа не е дозволено бидејќи мораме да се договориме со корисникот како му одговара или пак да му предложиме ние како би било најдобро и најбезбедно кабелот да се однесе корисникот одма пријавува и не враќаат назад и се преправа се по негов вкус.Разликата која треба да ја знаеш е ако ти дојдат некои од телеком кои местат оптика со нивни обележани коли дека се од телеком тие се најголемите стручњаци и заради нив јас го јадам КУ*** секој ден кога ќе идеме да поправаме некоја монтажаи видиме што направиле се чудиме ... а пази тие земаат 5 пати повеќе плата од мене, а јас 15 пати помалце од нив е сега најди ти решение и објасни ми.Така да да знаеш има разлика од монтер до монтер телеком ти е најлоша фирма бидејќи они ни самите незнаат што прават кој вработуваат и како али јас кај што работам во мојата фирма во реоните каде што местиме не смее да има жалба поплака од кориснико во рок од 5 минути не враќаат назад на инсталација и не е дозволени ти да се понашаш со корисник како ти што сакаш бидејќи кај нас е кажано како корисникот сака така или пак ако не е изводливо да се изнајде решение и ако тоа решение на пример ќе трае 1 ден цел да се изведе ќе се најде екипа која цел ден ќе седи и ќе го работи тоа.Така да другар не заборавај има монтери на кои рацетеи нозете им паѓаат, а има и монтери кои како тие што осеќам се тие од телеком кои доаѓааат со нивни коли како манекени облечени и се прават најпаметни од сите тие ги колнам секој ден јас не се секирај.

ПС : Отидов да се спремам за на работа

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.383
5.521
Релативност. Од точка на гледање на монтерите, платата им е пет пати поголема. Од негова гледна точка, платата е 15 пати помала. :)

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Кога е прашање математика 2јка сум имал преку сила дрво сум али стрикно во гајба пиво правам мерка јас незнам сложени бројки така да порано гајба пиво пред неколку години беше 600 денари точно е сега треба да си ја ажурирам математиката колку е сега и така полесно математика ќе правам пак :p :D :)

И така 5 гајби пута 600 = 3000 денари едноставно :) така полесно рачунав математика иначе се извинувам за тие што се стручњаци по математика.

9 август 2018
1.172
477
Доаѓаат со Телеком коли
Кај мене со југо дојдоа XD
Не бе чекај, тоа беа тие што ја монтираа оптиката пред врата.
Оние што дојдоа кај мене у стан да монтираат дојдоа со една стара крш шкода...или цитроен.
Ако доаѓаат со оние новине Seat или Škoda мали количиња тогаш тоа се поискусни монтери.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Кај Телеком незнам, ама кај Вип после секоја интервенција на монтер кај мене ми се јавувале да прашаат дали сум задоволен од услугата и мислам беше некое оценување од 1 до 5 ама со повеќе прашања.
И секогаш најдоброто сум го кажувал, пошо навистина биле екстра со завршената работа. :p
Кај Телеком нема вакво нешто ?

9 август 2018
1.172
477
Кај Телеком незнам, ама кај Вип после секоја интервенција на монтер кај мене ми се јавувале да прашаат дали сум задоволен од услугата и мислам беше некое оценување од 1 до 5 ама со повеќе прашања.
И секогаш најдоброто сум го кажувал, пошо навистина биле екстра со завршената работа. :p
Кај Телеком нема вакво нешто ?
Имаше кога ги викнав да ми средат проблем со рутерот и интернетот што паѓаше, а кога дојдоа за прв пат да ми монтираат оптика до дом, тогаш не.
Еве слики:
Screenshot_20180811-153959.png

9 август 2018
1.172
477
Ау...сокри тоа comic фонтот, не се фали со него овде, ИТ форум е ова....
Тоа ми е до телефонот.
Не ми е за фалење, и не се замарам многу околу тоа. Ставен ми е онака дека изгледа кул за мене.
На форумот тука стриктно default фонт.

Evil Brainiac

read-only
5 ноември 2020
24
7
Направивме договор со Телеком за интернет и max tv. Нивната кутија се наога на бандера пред влезот од нашиот имот и се што треба да направат е да пуштат кабел од кутијата до куката (да имаме сопствени бандери во внатрешноста на имотот, само треба кабелот низ нив да го пуштат и тоа е се). Дојде еден од нивните монтери, гледа и вика многу долго кабел треба да се става оти куката е многу внатре и се наога на крајот од имотот и поради тоа напишал нема технички можности во извештајот. WTF? Многу долг кабел (150 метри) е техничка неможност?

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.312
5.309
Скопје
hackitfree.github.io
Кој да знае. Си има кој кабел максимум која должина може да биде..150м чисто кабел така - без засилувачи на сигнал кои обично се поставуваат на секои 50м - сигурно неможе.На нив е да го решат проблемот - твое е да побараш и да бидеш упорен !

Evil Brainiac

read-only
5 ноември 2020
24
7
Кој да знае. Си има кој кабел максимум која должина може да биде..150м чисто кабел така - без засилувачи на сигнал кои обично се поставуваат на секои 50м - сигурно неможе.На нив е да го решат проблемот - твое е да побараш и да бидеш упорен !
Пондесовме приговор оти ни нема смисла. Соседот над нас и други соседи користат нивен интернет и телевизија, а се одалечени од кутијата 200 метри сигурно, а нам не можело оти бил долг кабелот? Ке ги почекаме уште неколку дена за одговор, во спротивно ке го поништиме договорот и ке побараме во друга компанија.

Последна промена:

dashbog

lurker
24 јуни 2008
571
814
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Направивме договор со Телеком за интернет и max tv. Нивната кутија се наога на бандера пред влезот од нашиот имот и се што треба да направат е да пуштат кабел од кутијата до куката (да имаме сопствени бандери во внатрешноста на имотот, само треба кабелот низ нив да го пуштат и тоа е се). Дојде еден од нивните монтери, гледа и вика многу долго кабел треба да се става оти куката е многу внатре и се наога на крајот од имотот и поради тоа напишал нема технички можности во извештајот. WTF? Многу долг кабел (150 метри) е техничка неможност?
Мислам дека телеком до 300м инсталираат, над тоа кажуваат дека нема техничка можност.

Evil Brainiac

read-only
5 ноември 2020
24
7
Мислам дека телеком до 300м инсталираат, над тоа кажуваат дека нема техничка можност.
Нема толку, меревме повеке пати и има околу 150 метри и тоа до внатрешноста на куката. Всушност толку метри кабел им требаше и на ЕВН пред неколку години кога поврзуваа од пред влезот на имотот до куката во внатрешноста на имотот. Му ја кажавме таа информација на лицето кое дојде на направи увид. Освен таа причина друга не спомна лицето. Кажа многу долг кабел само за една кука, ке треба да ги праша претпоставените и тие ке донесат одлука. Се јавивме потоа во централа и ни кажаа дека добиле извештај од монтерите каде е напишано дека нема техничка можност.

Piedpiper

hello world
26 август 2019
247
247
Скапо е многу, ќе треба Љушев да потпише, да не пропадне Телеком за 150 метра кабел . Чим вака ја тегнат работата на почеток, слободно раскини го договорот. Утре да се случи нешто на кабелот, пак иста постапка. Пак ќе те маткаат.

Evil Brainiac

read-only
5 ноември 2020
24
7
Update: Приговорот е одбиен и барањето поништено. Не постојат технички можности сеуште стои како наведена причина од страна на монтерите.
Ништо, не се обракаме веке во Телеком. Ке поднесеме барање до други оператори.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.312
5.309
Скопје
hackitfree.github.io
Update: Приговорот е одбиен и барањето поништено. Не постојат технички можности сеуште стои како наведена причина од страна на монтерите.
Ништо, не се обракаме веке во Телеком. Ке поднесеме барање до други оператори.
150м пуштање кабел сигурно не би било проблем за Телекабел. ЈАс топло ти ги препорачувам ако сакаш 150/150 аплоуд/даунлоуд истовремено (y) ;)

Evil Brainiac

read-only
5 ноември 2020
24
7
150м пуштање кабел сигурно не би било проблем за Телекабел. ЈАс топло ти ги препорачувам ако сакаш 150/150 аплоуд/даунлоуд истовремено (y) ;)
Пршав, немаат мрежна покриеност на локацијата. Телеком, А1 и уште еден непознат оператор (немам дознаено сеуште за кој точно станува збор) имаат мрежна покриеност на локацијата. Следно барање ке биде со А1, па ке видиме што ке биде.

Последна промена:

dantemkd

hello world
21 јули 2020
185
104
Здраво имам проблем со телеком и веќе при крај сум со неривте само пробуваат да ја префрлат топката од еден на друг.
Вака направив договор со телеком за ВДСЛ ама вработениот во телеком не ја исклучил преходната фиксна линија, и сега имам два активи фиксни пакета од кои можам да користам само 1 затоа што имам само 1 линија пуштено од бандера до кај мене а имам 2 активни фиксни броја.
И сега сите во телеком дигаат рамења си ја префрлаат топката дали би помогнало да ги пријавам во АЕК?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.312
5.309
Скопје
hackitfree.github.io
Здраво имам проблем со телеком и веќе при крај сум со неривте само пробуваат да ја префрлат топката од еден на друг.
Вака направив договор со телеком за ВДСЛ ама вработениот во телеком не ја исклучил преходната фиксна линија, и сега имам два активи фиксни пакета од кои можам да користам само 1 затоа што имам само 1 линија пуштено од бандера до кај мене а имам 2 активни фиксни броја.
И сега сите во телеком дигаат рамења си ја префрлаат топката дали би помогнало да ги пријавам во АЕК?
Па штом дошле да постават ВДСЛ - тоа значи дека си сакал да промениш пакет и се подразбира дека стариот треба да се исклучи ... Што не им е јасно во Телеком ? А колку месеци уназад ти бараат да платиш за стариот пакет ?

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно