Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Еко Логистик (ELS)

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
ако не сум грешка Викторија Шпед беше ситуација преку Виа пост, не преку ЕЛС?
Веројатно, ама мене последната пратка од Виа пост ми ја донесе разнесувач од ЕЛС, што значи имаат некоја соработка

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Alex3

hello world
20 декември 2018
212
251
Според мое искуство со увоз, проблемот со ЕЛС е (претпоставувам) немање лиценца за шпедиција-увоз на пратки.(скапа работа е тоа со гаранции, вработени и сл). Колку што видов во некој од претходните постови пратките им ги царини Викторија Шпед , доколку царина реши да се царинат и оданочат. Е сега, вредноста на пратката дали била 24 или 240 евра, царинската постапка и изготвување на царинска декларација си кошта (веројатно некои 1200 денари по пратка) и тоа шпедитерот си го наплаќа од ЕЛС. Мислам дека ЕЛС не не краде туку си наплаќа она што го плаќа кај шпедитерот. Тука треба да се постави прашање до Али зошто го одбрал ЕЛС како доставувач (ако нема) без лиценца за шпедиција. Се ова се мои претпоставки според мојата логика и искуство, за ништо не тврдам со 100 % сигурност.
ако пратка оди на царинска постапка и треба да се вклучи шпедиција, таа шпедиција која ја води постапката треба да добие полномошно од примачот на пратката, документ со кој примачот ја овластува шпедицијата да го претставува пред царинските органи за таа пратка. се друго е неправилно. може јас сакам друга шпедиција да ме застапува, може сам лично да одам до царинскиот шалтер, може јас самиот имам шпедиција, може ќе ја вратам пратката.

ако процедурата оди преку шпедиција, треба да биде доставена документација во која се гледа на која вредност е проценета пратката и колку треба да се платат давачки кон царина/УЈП, кон шпедитерот за услугата и можни останати давачки (лежарина, разни такси...). сите овие давачки одат на различни сметки. може згрешиле/ме лажат од царина и ќе ја оспорам вредноста, може не ми се исплати да ја увезам и ќе се договорам со испраќачот да ја вратам пратката назад.

ако ЕЛС плаќа нешто тоа треба да биде транспарентно наведено и да знам зошто и колку плаќам. нивните уплатници се „брат, плати ни нам (ЕЛС) ХХХ пари јер трошоци“ и затоа изгледаат не непрофесионално, туку апашки и рекетарски.

царината е дел од УЈП, и за ова треба да оди УЈП/царина во инспекција и да види зошто ЕЛС се однесува како приватна држава и наплаќа давачки извадени од ракав во име на царината. но, не очекувам ова да се случи и би бил крајно изненаден ако системот си ја заврши работата за која што и постои

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
ако пратка оди на царинска постапка и треба да се вклучи шпедиција, таа шпедиција која ја води постапката треба да добие полномошно од примачот на пратката, документ со кој примачот ја овластува шпедицијата да го претставува пред царинските органи за таа пратка. се друго е неправилно. може јас сакам друга шпедиција да ме застапува, може сам лично да одам до царинскиот шалтер, може јас самиот имам шпедиција, може ќе ја вратам пратката.

ако процедурата оди преку шпедиција, треба да биде доставена документација во која се гледа на која вредност е проценета пратката и колку треба да се платат давачки кон царина/УЈП, кон шпедитерот за услугата и можни останати давачки (лежарина, разни такси...). сите овие давачки одат на различни сметки. може згрешиле/ме лажат од царина и ќе ја оспорам вредноста, може не ми се исплати да ја увезам и ќе се договорам со испраќачот да ја вратам пратката назад.

ако ЕЛС плаќа нешто тоа треба да биде транспарентно наведено и да знам зошто и колку плаќам. нивните уплатници се „брат, плати ни нам (ЕЛС) ХХХ пари јер трошоци“ и затоа изгледаат не непрофесионално, туку апашки и рекетарски.

царината е дел од УЈП, и за ова треба да оди УЈП/царина во инспекција и да види зошто ЕЛС се однесува како приватна држава и наплаќа давачки извадени од ракав во име на царината. но, не очекувам ова да се случи и би бил крајно изненаден ако системот си ја заврши работата за која што и постои
Тотално во право си, така мислам дека ДХЛ работи, ама пак нас скапо ни испаѓа. Пред се државата несредена каква што е е најголемата причина.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.760
4.479
Неготино
Опа! Гледам дека моите пријави до сите државни институции конечно вродија со плод. Еве, пратката стигна денес од ЕЛС.
Не те гледаа накриво малце кога ти ја донесоа пратката?

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Опа! Гледам дека моите пријави до сите државни институции конечно вродија со плод. Еве, пратката стигна денес од ЕЛС.

Погледнете го атачментот 149563Погледнете го атачментот 149562
Најбитното не го кажа, што плати?? Дали плати само ДДВ, или едноставно им се смачи од тебе и ти ја пуштија онака пратката само да не ги гњавиш? Хахаха инаку големо браво! (и не си само ти што пушташе дописи, еден куп пуштија дури и луѓе кој немаа проблем со наплати)

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
Најбитното не го кажа, што плати?? Дали плати само ДДВ, или едноставно им се смачи од тебе и ти ја пуштија онака пратката само да не ги гњавиш? Хахаха инаку големо браво! (и не си само ти што пушташе дописи, еден куп пуштија дури и луѓе кој немаа проблем со наплати)
Не платив ништо. Дали мислиш дека сум човек што подлегнува на изнуда?

Ми се јавија пред два часа на телефон да дојдам и да си ја подигнам. Без никаков проблем. Какво плаќање ?

Ова нека биде лекција за сите:

кога сте сигурни во себе и знаете дека сте во право, терајте до крај. Не подлегнувајте на уцени и корупција. Затоа постојат институции, реагирајте веднаш!

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Пратката за која ми се јавија пред 10 дена да платам 1,600 денари автомагично ми се нацрта на врата денес. Значи сепак имало ефект пишување насекаде. Вчера касно вечерта освен што пишав на наведените институции, пишав и на англиски на сите 4 мејлови на ЕЛС:

[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]

Еве што им пишав:

Dear Eko Logistik Servis (ELS) Team,
I am writing to inquire about the charges applied to my recent shipment from AliExpress, with the tracking number TRACKINGNUMBER. The declared value of the items in this shipment is approximately €4x.xx.
I was contacted and informed that the fee required for customs clearance and delivery amounts to 1600 MKD. While I understand that VAT and customs duties may apply to imported goods, this amount seems unexpectedly high relative to the value of the shipment and the standard customs regulations in North Macedonia for items of this value.
I've noticed through online communities, such as discussions on the IT.mk forum and Reddit, that many other customers receiving AliExpress packages via your service have reported similar experiences with unexpectedly high charges that lack clear justification or breakdown. This seems to be a recurring issue causing significant concern among consumers.
Given the widespread nature of these concerns and the perceived lack of transparency in the fees being levied, I feel it's important to inform you that affected individuals, including myself, are discussing the situation and considering organizing to explore potential collective legal action to address these practices.
Before considering further steps, I would appreciate it if you could review the charges applied to my specific shipment (TRACKINGNUMBER) and provide a detailed breakdown explaining how the 1600 MKD fee was calculated, referencing the specific official tariffs and regulations applied.
Thank you for your time and attention to this matter. I look forward to your prompt response and clarification.
Значи сепак имало ефект. Предлагам сите да го направите ова, 5 минути работа буквално со гемини.

orxideya

read-only
16 март 2022
37
15
Значи сепак ЕЛС не се во право? Браво дечки!!! Има надеж и за Македонија. Жал ми е што мора воопшто да молиме да ни го донесат ѓубрето од Алиекспрес.. греота.

П.С заблагодарете се на редит браќата.

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
Лешинари, треба уште пожестоко да се реагира за ваквиот рекет!
Уште чекам на Сител да се појави прилог за криминогениот ELS.
Таман се дотерав се облеков во костум да излезам пред камера, ама дојде пратката .

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Предлагам да не застануваме овде. Да направиме петиција и да се организираме во некоја група да дејствуваме до влада и институции за да се олабават царините и конечно да се сечат канџите на ДХЛ и УПС кои со децении го разграбија овој народ. Истата пракса таму си поминува како да е најнормално 30+ години. Редно е веќе да им се случи народ. Има паметни начини како да се делува веќе. Вештачката интелигенција е на наша страна.

Лесно и е на Бугарија, Грција кои се во Европа, делуваат како една држава во однос на царина. Не можеме да се споредуваме со нивните закони и пракса.

Македонија е мала земја и мора да има полабав пристап кон овие работи. Инаку ќе не претворат во Куба.

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Не платив ништо. Дали мислиш дека сум човек што подлегнува на изнуда?

Ми се јавија пред два часа на телефон да дојдам и да си ја подигнам. Без никаков проблем. Какво плаќање ?

Ова нека биде лекција за сите:

кога сте сигурни во себе и знаете дека сте во право, терајте до крај. Не подлегнувајте на уцени и корупција. Затоа постојат институции, реагирајте веднаш!
Не не, не носев на тоа, туку мислев Дане си изолиран случај (обично во такви ситуации за да не се крева прашина, поќутуваат)
Значи всушност поради нивната сличност сега се принудени да си го платат самите ДДВ то за пратки над 22 евра :) што значи дека самите си го спопикаа.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.760
4.479
Неготино
Isto i na mene mi ja pratija pratkata, a ironicno e toa sto alija mi gi vrati parite za nejze otkako prijaviv deka mi baraat carina i davacki.
A denes mi stignala i pratkata
Врати му ги сеа парите на продавачот.
Бар јас така иам направено 3 пати до сеа.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола

Плати барем царина?

ЕДИТ: Прочитав дека не плати.

ИНАКУ, денес ми стигна пратка од Али во вредност од 36 евра (полнач за мобилен) и ми беше донесена до врата од ВИА ПОСТ. Ништо не ми рекоја за дополнителни давачки а ни да потпишам нешто. Само ја зедов и чао пријатно.

EDIT 2: За сиве овие проблеми прочитав ОТКАКО направив две поголеми нарачки од 140 евра и 110 евра. Се надевам нема да има проблем со нив.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Eдна од работите која можете да ја правите, е да пишувате порака на секоја нарачка од Али: Да не праќаат преку ЕЛС пошто овие си додаваат измислени давачки, и дека ако тоа се деси - ќе морате да побарате поврат на парите.
Мислењето е автоматски споено:

Според мое искуство со увоз, проблемот со ЕЛС е (претпоставувам) немање лиценца за шпедиција-увоз на пратки.(скапа работа е тоа со гаранции, вработени и сл). Колку што видов во некој од претходните постови пратките им ги царини Викторија Шпед , доколку царина реши да се царинат и оданочат. Е сега, вредноста на пратката дали била 24 или 240 евра, царинската постапка и изготвување на царинска декларација си кошта (веројатно некои 1200 денари по пратка) и тоа шпедитерот си го наплаќа од ЕЛС. Мислам дека ЕЛС не не краде туку си наплаќа она што го плаќа кај шпедитерот. .... Се ова се мои претпоставки според мојата логика и искуство, за ништо не тврдам со 100 % сигурност.
100% си грешка.

Прво: Каков црн шпедитер? Кој шпедитер ги работи (работеше) пратките кои доаѓаа преку Македонски Пошти??
Што е проблем да се разбере една многу едноставна работа: НЕ ТИ ТРЕБА ШПЕДИТЕР ЗА УВОЗ КОЈ ЧИНИ ПОД 800 ЕВРА. Капслокот ми се заглавил, ама сериозно: Нема шпедиција во равенката. Дајте доста со тие шпедиции.

Второ: Не треба никаква изработка на царинска декларација. Испраќачот наведува сума на чинење на пратката (или не ја наведува) а цариникот одлучува дали ќе ја отвори пратката и ако одлучи така може и да бара подетална документи за купувањето, како скриншот од продавницата и банкарски извод за плаќањето со картичка. Тогаш ќе имаш ДДВ и/или царина, зависно од сумата. Ама ќе ги уплатиш на државата а не на ЕЛС... Еднаш кога пратката ќе помине Царина, потоа понатаму нема ЕЛС што да наплаќа ништо.

Трето и последно: Овој потез од ЕЛС е 100% криминален.
Они само покушаваат да го направат истиот бандитски потез како локалните застапници за ДХЛ/ФЕДЕКС/УПС, со грешка во чекори пошто скроз други ситуации се увозите од западни држави (каде продавачите инсистираат на курири како ДХЛ/ФЕДЕКС).
Мислењето е автоматски споено:

Oва 100% потврдува колку дилетантски и неспремно влегле ЕЛС во оваа криминална „авантура“... АПП им е целиот концепт (ако помине, помине).

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Прво: Каков црн шпедитер? Кој шпедитер ги работи (работеше) пратките кои доаѓаа преку Македонски Пошти??
Аууу, појма да се немало. Ги работење Шпедицијата на Македонски Пошти. Да замисли имаа тоа, поточно си имаат уште. И вработени Шпедитери и сѐ. Погоре некој дури имаше и уплатници и пресметки закачено.

Што е проблем да се разбере една многу едноставна работа: НЕ ТИ ТРЕБА ШПЕДИТЕР ЗА УВОЗ КОЈ ЧИНИ ПОД 800 ЕВРА. Капслокот ми се заглавил, ама сериозно: Нема шпедиција во равенката. Дајте доста со тие шпедиции.
Освен ако не сакаш да има.

Второ: Не треба никаква изработка на царинска декларација. Испраќачот наведува сума на чинење на пратката (или не ја наведува) а цариникот одлучува дали ќе ја отвори пратката и ако одлучи така може и да бара подетална документи за купувањето, како скриншот од продавницата и банкарски извод за плаќањето со картичка. Тогаш ќе имаш ДДВ и/или царина, зависно од сумата. Ама ќе ги уплатиш на државата а не на ЕЛС... Еднаш кога пратката ќе помине Царина, потоа понатаму нема ЕЛС што да наплаќа ништо.
Треба УСНА царинска декларација, т.е. ако сакаш сам мораш лично на цариникот да му кажеш, а ако сакаш некој друг за тебе тоа да го направи онда има поедноставена царинска декларација и ќе си платиш за услугата. Во првиот случај ќе платиш директ на Трезорска Сметка, во вториот ќе платиш се на Шпедитерот кој те застапувал. Ај научи некои работи па после дели памет.

orxideya

read-only
16 март 2022
37
15
Еве колку платив данок за пратка преку Виа пост за 58 евра ,на кутијата од пакетот стоеше цената од 58 евра така да тогаш ми се јавија од Шпедиција да ме исвестат дека има трошоци и дали се сложувам да ми пратат уплатница.Во тој период мислев дека Елс се подобри за работа и стално повеке сакав да иде пратката преку нив ама после овие глупости срекен сум што во последно време ништо не ми пракаат преку нив.
Еве доказ дека и ВИА пост крадат. 18% од 58 евра е 10.44 евра или 640 ден, а не 1077 денари.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
@Lokvan доволно е да помине кај секој трет. Ќе лапаат добра пара. Тоа што ќе помине поминало.
Епа така ќе биде кога има прости луѓе. Ама проблем се и овие меѓу нас што за законите (и тоа како нив ги толкуваат ЕЛС и локалните партнери на ДХЛ/Федекс) се држат како слеп пeдеp за виршла.

Фактите кои остануваат непобиени:
  • ЕЛС не се шпедиција
  • дури и ако некогаш бидат, прво им треба твое посмено ополномоштување
  • Мак. Пошти секако имаат и шпедиција, ама таа служи само за ситуации кога ќе декларираш потреба од царинење или кога Царина ќе установи потреба од царинење и даночење
  • продавачот од Алиекспресе ако не декларира сума, и Царина ако не постапи сама, ЕЛС нема што да глуми лудило и да постапува на штета на купувачите
  • Мак. Пошти имаат милион мани и проблеми ама никогаш не играле ваков кypташак со измислени шпедицијски давачки како ова сега со ЕЛС, или со лежарини и слични пeдеpски финти како ДХЛ/Федекс
  • никаква црна декларација, ни усна ни писмена, не треба да се достави до Царина ОСВЕН АКО ЦАРИНА НЕ ГО ПОБАРА ТОА ОД ТЕБЕ
  • така без никакви декларации поминуваат 99.9% од сите тие милиони пратки од Кина

Крајното што всушност е најважно овде: Милиони (буквално милиони) пратки доаѓаат од Кина во Македонија, и Царина нема ни 1% од потребниот кадар за да ги процесира сите. ЕЛС нема шо К да глуми лудило - освен ако сумата не е декларирана на пратките - дека они ќе инсистирале на измислени трошкови кои ни ги наплаќаат.

Интересни се тие (спомнатите со виршлата) што како да навиваат и да ги бранат хокштаплерите од ЕЛС. Како да имаат личен интерес. Уште поинтересно е што истиот тип на луѓе неповикани ги бранат и ЕВН/МЕПСО во нивните кражби на народот... Или не се баш неповикани? Свашта, баш свашта.

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
Еве доказ дека и ВИА пост крадат. 18% од 58 евра е 10.44 евра или 640 ден, а не 1077 денари.
Кој стигне краде и гледа на секој можен начин да го изигра законот и да не сноси никаква одговорност.
Затоа дојдовме до ова дереџе.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно