Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Царинска тарифа

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
За нив знам покриваат тие shipping and handling делот, ама овде кај нашите ме интересира ова со царината и данокот ... има назад низ форумот, ама треба да барам.
Како што ти пиша @VerGer , ако нарачуваш од Американскиот Амазон/amazon.com, и ако се наведени трошоците за увоз тогаш ништо дополнително не плаќаш ти.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
За нив знам покриваат тие shipping and handling делот, ама овде кај нашите ме интересира ова со царината и данокот ... има назад низ форумот, ама треба да барам.
кога ќе кликнеш Details ти дава разложено се ако ти е адреса наместено за Македонија. Кога е вака напишано тука не плаќаш ништо УПС/ИнТајм само ќе ти побараат документи/изјава за вредност и ќе ти го достават чим се ослободи од царина.

1765495809480.png

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Ау овие се оние краго тетовците?

CBB_6

BBC
9 декември 2016
351
1.075

Лејјј, див запад, еј! Ц, ц, ц...

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
518
Битола
кога ќе кликнеш Details ти дава разложено се ако ти е адреса наместено за Македонија. Кога е вака напишано тука не плаќаш ништо УПС/ИнТајм само ќе ти побараат документи/изјава за вредност и ќе ти го достават чим се ослободи од царина.
Абе пусти да останат Intime is never on time. Незнам шо побогу прат со та пуста царина, значи каква ебана логика има да ти стигни нешто по UPS, му праќам одма документацијата/изјавите и евеги 10 дена ги нема греојте, а нема царина на стоката, само данок се плаќа и манипулативен, покриено се то. И сум 90% сигурен дека е некоја жабокречина од типот на: Сузана од шалтеро на одмор е замината, нема печат кој да мани...

15 септември 2012
1.157
1.299
Абе пусти да останат Intime is never on time. Незнам шо побогу прат со та пуста царина, значи каква ебана логика има да ти стигни нешто по UPS, му праќам одма документацијата/изјавите и евеги 10 дена ги нема греојте, а нема царина на стоката, само данок се плаќа и манипулативен, покриено се то. И сум 90% сигурен дека е некоја жабокречина од типот на: Сузана од шалтеро на одмор е замината, нема печат кој да мани...

„му праќам одма документацијата/изјавите“ Ти батка плаќаш услуга они да ги пополнат сите тие документи, а не ти да пополнуваш. Исто како возач кога ќе дојде на граница со шлепер, да не пополнува он царинската пријава или тоа го прави шпедитер...
Ве дупат тие дилерите на Амазон...

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
518
Битола
„му праќам одма документацијата/изјавите“ Ти батка плаќаш услуга они да ги пополнат сите тие документи, а не ти да пополнуваш. Исто како возач кога ќе дојде на граница со шлепер, да не пополнува он царинската пријава или тоа го прави шпедитер...
ИнТајм ги бара овие работи, за да те застапуваат во твое име со царината. Не се проблем јебени документи, проблем е шо по ѓаволите прат со царината, шлепери со кокаин да беа, ќе стигнеа досега.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896
Плаќаш за услугата во царина, но за некое друго лице (приватно или деловно) да врши процедури на твое име, треба да има полномошно од тебе - тие документи средуват баш ова

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
113
127
Не да ги бранам, ама оваа фирма овозможувала Македонскиот граѓанин да си купи нешто од Греманија и да го добие тука. Нелегално е, заработува а не плаќа, ама така функционира државата.
Најголемата (според нивниот сопственик) карго фирма во Македонија, почна да наплаќа царина данок и услуга на пратки од Тему, се пишуваше и тука на форумот за тоа, кој плати, плати, и никому ништо, продолжува со работа.

Ако сакам да купам нешто од странство, тешко дека ќе најдам некој кој испорачува за Македонија, и ако најдам тешко дека ќе го добијам во разумен рок. Може да стои во царина 1 месец, во пошта 2 месеци, да оди преку шпедитери кој исто наплаќаат рекет за нив и за службите што им дозволуваат да работат така.
Оваа фирма е само последица, причините се немање нормален начин.

И најверојатно контролата е направена поради конкуренција на „нивните“

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
не дека ги бранам, да не ме сватиш грешно, еве и ја имам пратка кај нив недела дена од кога веќе ја испорачаа (на амазон) :)

Ама тоа што викаш само делот не дека има царина, само данок се плаќа .. од поглед на утврдување на давачки кон државата, постапката е иста, без разлика дал се плаќа само данок ил данок и царина и што не .. пак царина мора да ги одреди давачките (данокот). Тоа што е предплатено ко од Амазон исто не иде аутоматски (ко у ЕУ), пак тука мора да помине низ царина, папири и сл.

е сеа другиот дел си во право, најверојатно интајм не се замара за секоја пратка да трча до царина секој ден, гарант си собираат од неколку дена се на куп па процесирата заедно

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7800X3D Arctic Freezer III 360 RGB
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
Kingston KC3000 M.2 2TB II KC3000 M.2 1TB
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB 6000Mhz CL36
Video card
EVGA RTX3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
SMSL Sanskrit 10th MKII + PSB Alpha PS1
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
„Интересната“ работа е што на УПС им треба меѓу 10 и 15 дена, додека за истава работа на ДХЛ и Федекс им треба 2 до 3 дена.

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
А овие што се на царината треба да имаат некој по саглам систем,и за пратки и за се одделено,и за автомобили и да примаат пратки од секоја држава да дозволат,но да си го направат системот со електронски плаќања, пријавување на документи електроснки и со свој корисник,што е тоа кој дое краде во царина без разлика кој седи таму.

Доста на некои пратки фалат, немаат уреден систем.

Од УЈП што го врзале со суд, амбуланта итн. Треба уште да се додаде тука по автоматизам,проверка на податоци со рејтинг,пријава на адреса претходна адреса, каде си регистриран во мк, каде имаш долгови,колкав скор имаш, тоа треба некој паметен да го направи за да профитира од тоа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Не да ги бранам, ама оваа фирма овозможувала Македонскиот граѓанин да си купи нешто од Греманија и да го добие тука. Нелегално е, заработува а не плаќа, ама така функционира државата.
Најголемата (според нивниот сопственик) карго фирма во Македонија, почна да наплаќа царина данок и услуга на пратки од Тему, се пишуваше и тука на форумот за тоа, кој плати, плати, и никому ништо, продолжува со работа.

Ако сакам да купам нешто од странство, тешко дека ќе најдам некој кој испорачува за Македонија, и ако најдам тешко дека ќе го добијам во разумен рок. Може да стои во царина 1 месец, во пошта 2 месеци, да оди преку шпедитери кој исто наплаќаат рекет за нив и за службите што им дозволуваат да работат така.
Оваа фирма е само последица, причините се немање нормален начин.

И најверојатно контролата е направена поради конкуренција на „нивните“
Ги браниш. Наместо да бараш да се сменат законите, ти повикуваш на граѓанска непослушност, т.е. непочитување на законите. Што е особина на едно малцинство и една (некогаш) голема македонска партија... Емтое

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
113
127
Ги браниш. Наместо да бараш да се сменат законите, ти повикуваш на граѓанска непослушност, т.е. непочитување на законите. Што е особина на едно малцинство и една (некогаш) голема македонска партија... ЕмтоеНе
Не сум правник, мислам дека закони има ама не се спроведуваат или не им одговара да ги спроведуваат, и не на едно малцинство или една партија, на сите што требало да ги спроведат во последните 35 години.
Многу сакам да функционира се, ама за жал не е така.

Последната работа што ја купив од Германија сега во декември, ја зема пријател кој е таму, ја донесе шофер кој вози од-до Германија. На шоферот му платив 20 евра што ја донесе, на пријателот сум му должен частење во кафана, нема да биде помалку од 30 евра. Производот го добив за 3 дена.
Ако бевме нормална држава за производ купен 89.99 евра ќе платев ДДВ 18% односно 16.20 евра и ќе го добиев за 6-7 дена, ама не сме нормална држава, и затоа ќе ме чини +50 евра.

Други опции ми беа да чекам испорака преку пошта и да го добијам во февруари-март ако се смилуваат царнарникот и поштарот или никогаш, или да купам од тука копија на тој производ за 120 евра.
ЕмтоеНе

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.805
youtu.be
Ако бевме нормална држава
Новото „нормално“ го забораваш!? ;)
производ купен 89.99 евра ќе платев ДДВ 18% односно 16.20 евра
Грешка, во цената треба да калкулираш +поштарина, така ќе го пречекори прагот за царинење + данок и ќе ти дојде друг есап.

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Не сум правник, мислам дека закони има ама не се спроведуваат или не им одговара да ги спроведуваат, и не на едно малцинство или една партија, на сите што требало да ги спроведат во последните 35 години.
Многу сакам да функционира се, ама за жал не е така.

Последната работа што ја купив од Германија сега во декември, ја зема пријател кој е таму, ја донесе шофер кој вози од-до Германија. На шоферот му платив 20 евра што ја донесе, на пријателот сум му должен частење во кафана, нема да биде помалку од 30 евра. Производот го добив за 3 дена.
Ако бевме нормална држава за производ купен 89.99 евра ќе платев ДДВ 18% односно 16.20 евра и ќе го добиев за 6-7 дена, ама не сме нормална држава, и затоа ќе ме чини +50 евра.

Други опции ми беа да чекам испорака преку пошта и да го добијам во февруари-март ако се смилуваат царнарникот и поштарот или никогаш, или да купам од тука копија на тој производ за 120 евра.
ЕмтоеНе
Очигледно. Туку сакаш да кажеш дека треба да ги легализираме пратките под рака на шоферите од Германија? Има некаде легализирано такво нешто? За да го следиме светлиот пример? Туку еве и да не сме нормална држава, со дополнителен шверц комерц помагаш за да станеме нормална? Или ќе одиш кај твојот пратеник и ќе побараш да се сменат соодветно законите за да станеме нормална?

pdb123

read-only
13 ноември 2019
6
3
Имам 2 пратки пуштени преку обична пошта, заглавени на царина, двете се под 90 евра. Ај едната е стигната на 12.01, ама другата седи таму од 24.12. Досега не ми се случило некоја пратка толку да заглави на царина, обично поштите после ја влечкаат работата. Дали можам некој да контактирам/прашам што се случува и дали може да мрдне работата?

Овде гледам само еден email за контакт, макар што не знам дали служи за таков тип на прашања :).

П.С. Малку смешно е што вели „Испраќањето на прашања, жалби и сугестии е анонимно.“, а истовремено можеш да ги контактираш само преку email :D

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Имам 2 пратки пуштени преку обична пошта, заглавени на царина, двете се под 90 евра. Ај едната е стигната на 12.01, ама другата седи таму од 24.12. Досега не ми се случило некоја пратка толку да заглави на царина, обично поштите после ја влечкаат работата. Дали можам некој да контактирам/прашам што се случува и дали може да мрдне работата?

Овде гледам само еден email за контакт, макар што не знам дали служи за таков тип на прашања :).

П.С. Малку смешно е што вели „Испраќањето на прашања, жалби и сугестии е анонимно.“, а истовремено можеш да ги контактираш само преку email :D

Царинска управа имаат три контакт телефони (најдоле на линкот) ама со среќа да ти дигнат (ја бар ја немам добиено таа чест до сега хаха)

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
518
Битола

Се јавив во In-Time ради шо тие ми ја тераат постапката со царина, и ми вели, хаос е во моментот со пратките голема гужва е, затоа уште е заглавена, штом се ослободи одма ќе ја прателе (во превод ова ти иди, на царина немаше никој, ништо не работеа, па сеа ако дај Господ ќе се ослободи ќе биди), ама демек на паничете само 12 дена било, до 15 траело, и 5 од картите ќе клајме, Февруар ќе ми стигни ...

Таму не ни пробвам да ги добијам, ќе се изнервирам само плус, остај шо никад нема да кренат.

Нашата чудесна земја.

pdb123

read-only
13 ноември 2019
6
3
Тоа не е ништо! Има некои и од почетокот на ноември. Ама тоа е кога така си ќутите и не се буните никаде!
Е па затоа прашував каде да се информирам/пожалам :D:D. Ако знаеш некаде (освен тоа што наведоа другите) да можам да пријавам, кажи :D.

П.С. Пошто првпат пишувам на форумов, обично само читам понекогаш - не можам да ви реагирам реагирам на пораките затоа што имам малку мислења, или? Никаде не гледам опција да манам лајк и сл :).

Фала однапред :).

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Се јавив во In-Time ради шо тие ми ја тераат постапката со царина, и ми вели, хаос е во моментот со пратките голема гужва е, затоа уште е заглавена, штом се ослободи одма ќе ја прателе (во превод ова ти иди, на царина немаше никој, ништо не работеа, па сеа ако дај Господ ќе се ослободи ќе биди), ама демек на паничете само 12 дена било, до 15 траело, и 5 од картите ќе клајме, Февруар ќе ми стигни ...

Таму не ни пробвам да ги добијам, ќе се изнервирам само плус, остај шо никад нема да кренат.

Нашата чудесна земја.
не се ослуновај многу многу дека тоа што го кажуваат ИнТајм е вистина исто .. :D не дека не е гужва у царина, ама и они па не дека се нешто многу ажурни да бркаат се тоа .. (и кога нема гужва у царина па се спори генерала)

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
518
Битола
не се ослуновај многу многу дека тоа што го кажуваат ИнТајм е вистина исто .. :D не дека не е гужва у царина, ама и они па не дека се нешто многу ажурни да бркаат се тоа .. (и кога нема гужва у царина па се спори генерала)
InTime се лажови и неспособни знам. Се јавив денес, според нивниот timeline имало уште дена пред deadline, сеа следно ќе се јавам да се испокарам ако касни уште од предвиденото, и ќе пишам до Амазон исто. Ме нервира шо пратката уствари ја рачунаат како доставена, на UPS tracking-ot ја пиши delivered. Испаѓа тие во мое име кажале, да доставена е пратката. А таја уште "се царини".

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно