Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Кој е увозник за Sennheiser кај нас? Имам Sennheiser HD480 Classic, врвни слушалки од времето кои сакам да ги вратам во живот. Да ставам нови навлаки за уши и нов кабел. Функционираат беспрекорно.

Повеќе се:
Амски
Вижн
Пантерфакс

Е сега, кај хај-фај опремата од Senn мислам дека само Амски е официјалнен. :)

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Имал ли некој искуство да бара рефундирање од аудиоцентар?
Сакам да вратам производ купен пред 4 денови, воопшто не е отворен, го спремавме за поклон но не ја погодивме работата и ќе му дадеме сосема друго на славеникот.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Сакам да вратам производ купен пред 4 денови, воопшто не е отворен, го спремавме за поклон но не ја погодивме работата и ќе му дадеме сосема друго на славеникот.
Не би требало, во законски рок си. На крај краева објасни им ја ситуацијата, не верувам да спорат нешто.

sas_klar

hello world
8 јануари 2009
59
28
Skopje
sas_klar's setup  
Motherboard
B150
PSU
G4000
RAM
8 DDR4
Case
PowerBox
Mouse
Logi B110's
Keyboard
A4 teach
Monitor
LG
OS
Windows
До колку денови е максимум по закон?
Секој производ (освен исклучоци одредени со Закон) може да биде вратен во рок од 15 (календарски) дена од денот на купување доколку истиот не е користен, по лични причини на потрошувачот (не му одговара бојата, изгледот, бројот/ големината и т.н.) со прикажување на фискална сметка или сметка парагон (на која стои називот на фирмата, името на производот, датум на купопродажбата, цена на производот и тоа да е потврдено со печат и потпис од овластено лице), и целосната амбалажа (пакување) со кое е купен производот. При враќање на производот потрошувачот може да одбере дали да му биде заменет производот со друг или да му бидат вратени парите.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Ако ептен заглави работата со Болин, барај ме. ќе средиме работа, ја ќе го земам поклонот и ќе ти бидам многу благодарен, ама онака ептен, може дури и фамилијарно да ве викнам дома на ручек, нормално, со маски, дезинфекција и се по ред. :D :D :D

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Да олабавиме малку од PS5?

rk5Xlr0.jpg

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Онака за секојдневен кежуал све во едно за почеток па догодина здравје ако начекам моќни профи слушалки по можност над 120db ,а сега заесега ме задоволува ова ама со помош преку слушни апарати и одличен квалитетен звук вади. Не можев да одолеам и подароци од дедо мраз не се одбива

MOMENTUM 3

a6516298326ad76d7f92572c6f90c0c0.jpg

Sent from my Samsung Note 10+ 5G using Tapatalk

Последна промена:

MadBuldog

hello world
22 јуни 2008
182
459
Скопје
Онака за секојдневен кежуал све во едно за почеток па догодина здравје ако начекам моќни профи слушалки по можност над 120db ,а сега заесега ме задоволува ова ама со помош преку слушни апарати и одличен квалитетен звук вади. Не можев да одолеам и подароци од дедо мраз не се одбива

MOMENTUM 3

Честито, со здравје да се служиш.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
@Pane-G барај ме кога ќе ги продаваш, а во меѓувреме, со здравје да си ги служиш :)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770

MOMENTUM 3

То мајсторе! Со здравјќе да ги слушаш. Добар избор.

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460| Deep Cool GAMMAX 400
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
Samsung Evo 840 120GB| WD Blue 500GB
PSU
Deep Cool DA500-M Aurora 500w
RAM
Kingston Fury Red Series 8G
Case
Deep Cool Tesseract SW White
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Mac OSX Yosemite| Windows 7
Се изамбицирав после проектот на @InSides да направам стример. Дел од деловите се нарачани, кутијата ќе се прави локално. Идеата ми е предниод дел (панел) да биде од инокс и сакам да ставам дополнително 3.5" touch screen (ќе видиме што ќе испадне од ова). Во дилема сум дали да си земам екстерен DAC (Topping има интересни модели) или да интегрирам некое решение во самиот стример (дали готов DAC или некое од решенијата за RPi, но ова би било проблем зошто не знам дали може на истиот интерфејс од питата да се поврзе и дисплеј и DAC)
Вака некако замислувам да изгледа кутијата (доле) со тоа што напред би имал on/off siwtch, дисплејот и еден усб порт.
DAC.jpg Отворен сум за сугестии :D

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Се изамбицирав после проектот на @InSides да направам стример. Дел од деловите се нарачани, кутијата ќе се прави локално. Идеата ми е предниод дел (панел) да биде од инокс и сакам да ставам дополнително 3.5" touch screen (ќе видиме што ќе испадне од ова). Во дилема сум дали да си земам екстерен DAC (Topping има интересни модели) или да интегрирам некое решение во самиот стример (дали готов DAC или некое од решенијата за RPi, но ова би било проблем зошто не знам дали може на истиот интерфејс од питата да се поврзе и дисплеј и DAC)
Вака некако замислувам да изгледа кутијата (доле) со тоа што напред би имал on/off siwtch, дисплејот и еден усб порт.
Погледнете го атачментот 95053Отворен сум за сугестии :D

Мислам дека наједноставно решение за квалитетен стример е некое мини пц како извор или веќе постоечко пц со Voicemeeter инсталирано на него(Vban компонентата е таа што треба од него, работи на виндовс и на линукс) и рефурбишд LG V20 или V30 од али(80-130$ во зависност од моделот) со Vban Receptor на него. Ем добар дак добиваш на излез + солидно појачало за слушалки.
Стрима преку мрежа некомпресирано PCM до 96/24, задржки минимални, некои 30ина милисекунди вака од око. Мрежа или вифи , или преку усб тетеринг врзано за пцто.

Може во некоја кутија да се бапне да личи за око и да се уклапа во околина, а ако физички копчиња се морални, може веројатно да се изимпровизира нешто се некое мини блутут далечинско.

Освен ако нешто не сум доразбрал па други се потребите.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Наједноставен (и еден од подобрите) за интеграција дисплеј за RPi е оној нивниот. Проблем кај него е што е 7", ама па поубаво за гледање. Инаку, подобар избор секогаш е да купиш таблет наместо да интегрираш дисплеј (или и двете). :)

Екстерен DAC само ако планираш да го користиш некаде и за друга потреба. Во спротивно, има еден куп убави селекции за HAT-ови (дури и балансирани).

Јас планирам да правам уште еден, во малку поинаква форма, за headphone системот. Со тоа што, таму ќе мора балансиран излез, и најверојатно ќе оди ова:

R2R, балансиран/небалансиран, може да се напојува директно од 7V наизменичен напон (регуларно трафо) и директна I2S врска со RPi.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Мислам дека наједноставно решение за квалитетен стример е некое мини пц како извор или веќе постоечко пц со Voicemeeter инсталирано на него(Vban компонентата е таа што треба од него, работи на виндовс и на линукс) и рефурбишд LG V20 или V30 од али(80-130$ во зависност од моделот) со Vban Receptor на него. Ем добар дак добиваш на излез + солидно појачало за слушалки.
Стрима преку мрежа некомпресирано PCM до 96/24, задржки минимални, некои 30ина милисекунди вака од око. Мрежа или вифи , или преку усб тетеринг врзано за пцто.

Може во некоја кутија да се бапне да личи за око и да се уклапа во околина, а ако физички копчиња се морални, може веројатно да се изимпровизира нешто се некое мини блутут далечинско.

Освен ако нешто не сум доразбрал па други се потребите.

Заборавив да додадам дека ако имате бежични слушалки, и блутут Transmitter се добива со решениево(so SBC, AAC, aptx, aptx HD и LDAC поддршка). А најефтин што знам со LDAC e $90.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Моментално има интересно уредче од Fiio што е $80, има интегриран DAC, има оптички и усб влез и може да се користи како рисивер и трансминтер за блутут (има поддршка за сите формати) и мислам дека е феноменално уредче.

MadBuldog

hello world
22 јуни 2008
182
459
Скопје
Моментално има интересно уредче од Fiio што е $80, има интегриран DAC, има оптички и усб влез и може да се користи како рисивер и трансминтер за блутут (има поддршка за сите формати) и мислам дека е феноменално уредче.
Станува збор за следново уредче

www.amazon.com/FiiO-Wireless-Bluetooth-Transmitter-Headphone/dp/B08LM68KN8/ref=as_li_ss_tl?dchild=1&keywords=fiio+BTA30&qid=1607105765&s=instant-video&sr=1-1&linkCode=sl1&tag=zeos-20&linkId=a1701043424dc710c813e025c6bd3d66&language=en_US

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Баш тоа уредче го имав предвид(90$ e на али) @MadBuldog што го линкуваше. Само што има понекоја маана што веројатно во следната верзија ќе корегираат. Пример лдак трансмит не работи(макс aptx HD) ако се користи поврзано на пц преку усб, само преку коакс или оптика. Не дека има огромна разлика меѓу aptx HD и LDAC, и веројатно не би можел да ги разликувам на слепо кој е кој, сепак убаво да се има за мир на душа :). И ветуваа дека ќе може 2 пара слушалки едновремено со aptx LL да работат, ама и тоа не бидна.
Во секој случај мислам дека попаметно може да се потрошат $90(бар за моите потреби). За тие пари може мини пц да се испазари, да се стави линукс и да се модифицира блутут стакот да поддржува AAC, aptx, aptx HD и LDAC со ефтино блутут стикче. Го користам со донгл со CSR8510 чип, веројатно и со други не би имало проблем доколку има доволен бандвит(минимум 2.1+едр) и е поддржан чипот од самата дистрибуција, но не ми е пробано.
Добиваш медиа центар со поддршка на сите блутут кодеци освен aptx LL(за жал), можда ќе го средат и него во иднина. Покрај блутут трансмитер може да работи и како рисивер(аудио од телефон на пц) но со максимум aptx HD. Можда сум утнал нешто со модифицирањето на стакот, може и да може да се среди и со лдак да работи.
За поквалитетен аналог излез може да му се брцне дак донгл. И епл адаптерчето за 10$ би бркало работа, но може и на подобро да се оди, бар на тоа поле има голем избор. Би требало да работи без проблем, мене ми е пробано со Hiby W3.
Башка бесплатен стример со VBAN(како рисивер и како трансмитер), ова ropiee во roon околина колку што загледав е со месечна претплата. @InSides пошто како што кажа веќе го користиш, исправи ме ако сум грешка за претплатата.

Ми текна дека имам едно разбери 3б , баш ќе му седнам деновиве да видам дали може со него да се изведат истиве работи.

Едит:
Истово со линуксот може и да се изведе со виртуелна машина и да се добие лдак(и остало друштво) поддршка на виндовс со ефтин блутут донгл. Се конектираат слушалките на виртуелната со линуксот, аудиото од виндовс со Voicemeeter се рутира према линуксот со VBAN. Целиот процес на стартување и менување на точен аудио интерфејс во виндовс може да се автоматизира со бат фајл, и со еден клик за некои 20-30 секунди веќе може да се поврзат слушалките. Помалку од 100мб рам користи виртуелката во позадина и околу 3% цпу на i5 4440.

Последна промена:

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Ropieee е бесплатен, секако (и наводно засекогаш).

Но Ropieee има две верзии (варијанти). Едната е "обичен" Ropieee, другата е Ropieee XL (и втората е бесплатна).

Разликата е во тоа што првата верзија работи само како Roon клиент (а претплата се плаќа за Roon).

Ropieee XL додава како опции DLNA, AirPlay, Spotify Connect, Squeezelite и HQPlayer NAA:

hCO0gJp.png

Добро PnP решение е, и може да се користи standalone. Иако, секако, првичната намена му е да биде Roon клиент.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно