Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
@igor_xxxx со здравје да се слуша и користи сетапот. Се наежив!

@InSides секоја чест за посветеноста и за тоа што нашава мала земја успеваш да ја ставиш на светската мапа за аудио опрема.

Можеби и некогаш ќе се собереме избрана малку-члена делегација (се надевам дека ќе бидам избран во нив) да го посетиме игор и да го почувствуваме овој аудифилски сон заедно. Во најмала рака делегацијата ќе има задача да донесе соодветен апертив :)

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
@Oktar се жали не сме го играле. :p

Еве официјално покана - дојдете до Велес. Поблизу е од Игор, а ќе дојде и Игор. Мојот сетап не е линеарен како неговиот ама слушлив е. :D

Не мора да носите ништо, јас ќе порачам пити тамам за сезонава.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Во најмала рака делегацијата ќе има задача да донесе соодветен апертив :)

Знаеш колку долго сум на готовс и живеам спакуван во торба? И тоа со Single malt, со 10, 12 и 18 годишни флаши??? Абе рокот ке им помине, ама не викаат бе и не викаат. Ама јас веќе се помирив со судбината и и тој Jameison 18 повеќе не е меѓу нас :( Почнав од него, ваљда уште најмалку имаше до расипување.

20190909_201129.jpg

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Оф топик, ако нешто организација у Велес, задрете се. :)

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Секоја чест за проектов!

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Стигна кинезот.

20191127_210336-01.jpeg

Првични импресии идентични со десетици рецензии и илјадници задоволни корисници.

20191127_210048-02.jpeg

Солиден звук кој е доволно моќен за 300 омски слушалки. Очекував тенеќе високи тонови но она што го чув оддалеку не е тоа. Браво за кинезите.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Ако некој сака да купи рисивер, Аудио Центар имаа попусти за блек фрајдеј. Иако мислам дека цените со попуст им се колку што треба да бидат редовните цени, сепак Denon X2500H за 30 лијади не е лошо. Х1500Н беше 24 илјади.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Реално не вреди за 60 евра до Грција и назад плус во случај на проблем треба до Грција да се враќаш :D

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Другарче нели виде дека моделот од сликата е X2600H од 2019 година, тој ти што си го пишал е ланскиот модел X2500H што и јас го имам купено за 420 евра од MediaMarkt и со поврат на ддв ми излезе околу 360 евра и гаранција од 24 месеци.Башка можеш да си доплатиш мислам до 5 години гаранција за некој ситни пари.
Овде кај нас се катастрофа со цените и гаранциите. received_537901460395090.jpeg

Испратено од SM-G930F преку IT.mk форум апликација

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Другарче нели виде дека моделот од сликата е X2600H од 2019 година, тој ти што си го пишал е ланскиот модел X2500H што и јас го имам купено за 420 евра од MediaMarkt и со поврат на ддв ми излезе околу 360 евра и гаранција од 24 месеци.Башка можеш да си доплатиш мислам до 5 години гаранција за некој ситни пари.
Овде кај нас се катастрофа со цените и гаранциите.Погледнете го атачментот 81360

Пардон друже, OCR-от не го детектира целото им (модел)е преку сликата па изгуглав до медиа маркт грчкиот ама го гледав 2500H моделот, претпоставив дека за него е сликата според цената. (користам screen reader, да не се чудиш зошто би користел OCR :D ).

Како и да е, добра цена е таа за новиот модел, на граница царинициве не прават проблем?

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Пардон друже, OCR-от не го детектира целото им (модел)е преку сликата па изгуглав до медиа маркт грчкиот ама го гледав 2500H моделот, претпоставив дека за него е сликата според цената. (користам screen reader, да не се чудиш зошто би користел OCR :D ).

Како и да е, добра цена е таа за новиот модел, на граница царинициве не прават проблем?
Идеш за празник или продужен викенд и само гас

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Може да ми кажете за што го користите ова чудо, односно кои се неговите предности и како вреди олку пари?

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Може да ми кажете за што го користите ова чудо, односно кои се неговите предности и како вреди олку пари?
Ако прашуваш за појачалото, станува збор за сараунд појачало. На него поврзуваш 7 пасивни звучници, 1 вуфер, пушташ филмче и стискаш палци комшиите да не ти викнат полиција.

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Мене појше ми е за да не стои празна дупка на комодата и да фаќа прашина,
кога имам време некое филмче, TuneIn интернет радио и проблеми со комшиите.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005

Па сакаат кино Синеплекс да внесе во дом и зошто да одиш таму кога можеш да донесеш дома И јас би направил и за гејмери ќе се служи

Sent from my iPhone using Tapatalk

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Сакав некоја потемелна рецензија но ете се нема време. Па на кратко тука во темава ако воопшто некој го интересира:

Beyerdynamic DT770 PRO

DT 770 PRO

Станува збор за 80 омската верзија на Beyerdynamic DT 770 Pro (има уште 32 и 250 омски од ист модел како и Premium кои тешко се наоѓаат и се 600 омски слушалки).

Нема да се задржувам на спецификации, пакување и сл. зашто ги има на интернет и тоа на кило т.е. на огромен број на сајтови.

Она кое можам да го потврдам од рецензии на интернет е дека слушалките се неверојатно удобни. Како да се од повисок ценовен ранг кога станува збор за комфор.

Се продаваат како студиски монитори и од тука заблудата кај некои корисници дека станува збор за рамен одзив низ целиот дијапазон на звукот. Напротив, јас ги наоѓам со звучен потпис во облик на буквата V т.е. басот и високите се изразени а средните повлечени. Никако не се неутрални.

Има уште една заблуда на интернет дека овие слушалки обезбедуваат голема изолација на звук од и кон околината затоа што се затворени. Имајќи во предвид дека имаат плишани/кадифести наушници, звук се провлекува многу повеќе отколку слушалки кои имаат перничиња од вештачка кожа. Со еден збор ако ги слушате малку погласно, загарантирано е дека ќе чујат сите околу вас и тоа забележително. Не дека не обезбедуваат изолација од надвор до толку, но звучничињата се моќни и протекува звук кон надвор.

Последната заблуда според мене е дека 80 омските се лесни за возење на компјутер. Не дека нема да се слушаат но ни оддалеку нема да блеснат во полн сјај врзани за да речеме современ лаптоп. Да не правиме муабет за врзување на телефон. Басот ќе биде прилично повлечен во однос на друга опрема која има доволно моќ на излезот за слушалки. Е сега овде има едно НО! кое ќе го образложам подоле.

Она за кое рецензиите се во право е дека слушалките се прилично детални и темелни. Искрено не очекував ваков звук во овој ценовен ранг. Лесно доловуваат неправилности во звукот и воопшто не простуваат грешки. Како со лупа да го следите звукот.

Исто се одликуваат со неверојатна ширина на звукот на која дури и некои отворени бренд слушалки може да позавидат. Како успеале дизајнерите не знам, но навистина секоја чест. Не само што имаат ширина него доловуваат добро просторна димензија на звукот. Може да потенцираат многу успешно кои звуци се поблиску а кои подалеку. Сепарацијата на инструменти и вокали е исто на завидно ниво со тоа што во дадени жанрови високите тонови може да станат заморни или изненадно силни.

Не сум ги пробал но мислам дека би биле фантастично добри за гејминг. Не верувам дека во овој ценовен ранг има подобри.

За крај во денешниот пост ќе кажам дека јас ги наоѓам како неверојатна забавна слушалка. Отвораат нови простори воошто не се банални. Високите тонови во дадени песни знаат да бидат малку понападни но од друга страна дозволуваат толку лесно да се забележат ефектни и шумови на кои порано воопшто не сум посветувал внимание.

Гледање на филнови е уживање зашто и при најниска гласност обезбедуваат јасен говор но и ефекти. Прв пат забележувам тропкање на парички во џебот на некој актер додека трча на пример. И овде доаѓа она НО!. Слушалките може комотно да се користат на лаптоп без засилувач за филнови. Ниските тонови нема да бидат изразени вака но во секој случај ќе понудат премиум доживување за слушните сетила.

Во овој период решив малку да отстапам од тој референтен звук во кој уживав со Sennheiser HD650. Забавно е многу и прва слушалка по која посегам во било која пригода, филм, музика и сл. се Beyerdynamic.

Благодарам.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Дали некој знае каде можам да најдам од кај нас микрофон со XLR машки џек? Не ми треба да е професионален, ми треба нешто ефтино за на компјутерот ми е пошто ја користал скарлетот како музичка и нема друг начин како да ставам микрофон освен XLR.

comakot

hello world
23 февруари 2017
471
385

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно