Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
@Lokvan со кој модел на фостекс планираш да ги правиш кутиите?
Разгледувам опции за транспорт па ќе видиме што ќе испадне (ама секако ќе бидат фулрејнџ драјвери). Инаку имам FE207E.

Класичната музика, особено во изведба на комплексни дела, знае да фрли на колена едно чудо појачала и звучници. Затоа е потребна квалитетна опрема.
Кој сега да те разбере озбилно кога погоре кажуваш дека врвни диригенти слушаат музика на обични кинески системчиња. Па после велиш дека за класична музика е потребна квалитетна опрема... Епа дај реши се, или е едното или е другото.

Затоа ти викам дека не заслужуваш одговор. Затоа што очигледно немаш фундаментални познавања.
Не ти го спорам ентузијазмот (или што и да е) за градење ама сепак некои работи мора да ги познаваш пред да се залеташ „грлом у јагоде“
Во ред е. Гледам дека ти си од оние што љубат теорија (амо само додека никој не прашува за детали). Нема проблем штом е така. Остави ни нам што имаме ентузијазам да се бавиме со пракса и изградба на звучници, и со аудио опрема воопшто. А ти слободно задржи се на пишување учебници и теорија, и со ловење лајкови со пораки кои можат да се сублимираат отприлика вака: „супер сте сите и не ви треба ништо повеќе од вашите супермаркетски кинески системчиња, или компјутерски звучничиња со фејк козметички драјвери ставени за украс“. Кажи им го тоа што сакаат да го слушнат... Пошто Флегма ВЕЛИТ! ;)

Динамика. Во динамиката е одговорот дете златно.
Син ти да го викаш дете.
Овде или имаш соговорници и колеги, или немаш... Култура.

Туку ај да сублимирам што се кажа денес: Љубителите на аудио техниката ги нарече „себичњаци“. Кажа дека сите други музички правци освен класичната музика не заслужуваат да се слушаат на добра опрема (хеј @Gaston а што би рекол Луис Армстронг на ова?). Соговорниците ги патронизираш небаре си не знам кој. Сето ова додека бегаш од техничка дискусија како вампир од крст („не заслужуваш одговор, не заслужуваш одговор“)... Испуштив ли нешто? :hay:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
Испуштив ли нешто?
Испушти да ме цитираш кај што велам дека врвни музичари можат да слушаат што не значи дека сите прават така.

Ќе пукнеш од љубомора. Како костен!
Иди собирај китови и не таласај многу.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Продолжи да се обидуваш да бидеш смешен, можеби некој нема да примети дека постојано бегаш од сите технички дискусии (кога ќе налета нешто незгодно). Работава е да се запраша човек дали навистина ти си ги напишал тие „учебниците“ по теорија. :hay:

Како што реков поназад:
...трачариш како сосеткиве од уличкава, но волшебно те снемува кога ќе дојде време озбилно да се дискутира. ;)

На крај мене не ми смета (напротив), но контрапродуктивно е за дискусииве. Претпоставувам и прилично досадно за сите други. Обиди се барем во дел од муабетот да дискутираш нешто ОНТОПИК.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
Епа не си дозволувам да направам hijack на темава за да те подучувам на основни работи.
Отвори нова тема и ќе дискутираме.

А иначе за пракса ли ме задеваш? За тоа ли се работи? За моето искуство?

Сакаш да знаеш дека уште 15 животи да живееш нема да имаш опрема колку што имам јас, колку пари сум потрошил на опрема вкупно или се работи за обична љубомора од твоја страна?

За еден другар прашувам..

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Прво риалти чек!
Провери го насловот на темава... Дали пишува „Лекции од Професор Флегма (без можност за коментирање)“?

Не пишува?

Епа пошто темава всушност е општа аудифилска дискусија, повели па дискутирај за аудио опрема. Па макар и со смешните коментари дека „ова било хоби за себичњаци“. А ако не сакаш, тогаш не дозволувај да те удри вратата додека излегуваш накај офтопик подфорумот, да трачариш за „љубомора“ и други моменти како од шпански/турски серии.
ова е хоби за себичњаци.

Патем да потсетам дека уште не си објаснил како аудио опрема со свичинг напојувања дава почист звук од истата опрема напојувана со квалитетни линеарни напојувања. Или да не замарам веќе со тоа па едноставно да заклучиме дека немаш поим за што зборуваш?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
На каде да тераш?
Терај накај човечка дискусија.

Објасни како аудио опрема со свичинг напојувања дава почист звук од истата опрема напојувана со квалитетни линеарни напојувања. Одговори на прашањето, па ќе заслужиш и ти одговор... Јас не бегам од прашања (за разлика од тебе).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
Абре бликаш од препотентност, незнаење и шалабајзерство.
За која класа на појачала да дискутираме за да го пикнеме хебаното линеарно напојување версус свичинг?
За D, за линеаена AB или чиста А класа?
За каков дизајн? За MOSFET, за обични транзистори, за ламби?
За тоа што шумот кај свичинг е над прагот на чујност на човечко уво?
За регулирани свичинг? За хистерези, загуби, оклопи и дизајни?

Небитен си и смараш.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Самиот кажа што кажа за „хебаното линеарно напојување версус свичинг“, и би било човечки и да објасниш зошто го мислиш тоа што го кажуваш. Сакаш општо, сакаш одделно за класите на засилувачи, второто е подобро но и првото е нешто. Во ваков муабет никој не очекува (не ни сака всушност) да пишуваш учебници со сите детали. Кратка сублимација ќе биде сосема доволна за почеток.

Инаку за „препотентност“ се гледа кој овде е надуван како балон.
Можеби треба и да се извинам што не зимам здраво за готово се што ќе кажеш, па ете сум се дрзнал да прашам? А ти она као Гуру, Сенсеи, не можеш тек така да делиш „знаење“ на незаслужните. :hay:

Небитен си и смараш.
Кажа свештеникот додека ја проповедаше догмата. ;)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Абре бликаш од препотентност
Да не се лажеме, двајцата бликате од препотентност.
Не да бликате... блештите (?) бетер од случувањето во епизодата во третата сезона на Лост кога Дезмонд го сврте fail-safe клучот :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
Кратка сублимација ќе биде сосема доволна за почеток.
Нема овдека кратка сублимација. Не составуваме DIY китови на појачала. Или напојувањето е сработено како што треба или не е.
Згора на се или си лукав или не знаеш дека се употребуваат и двата пристапи. На пример спуштање на напон под 5 волти со линеарен регулатор на местата каде што се бараат супер ниски вредности на шум (фоно секција на пример)
Значи, не постои еден пристап за се. Свичинг се ефикасни но треба да бидат дизајнирани за аудио, работар на фиксни фреквенции но на мали струи можат да бидат нестабилни и чујно да пеењтрираат во аудио сигналот (може да "свичаат" на 1 MHz но ако е употребен лош пристап може да се случи тоа да го прават на 10 kHz)

И сега дали приметуваш колку си мрзлив во размислувањето и дека дискутираш за нешто што не го разбираш?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
Не да бликате... блештите (?) бетер од случувањето во епизодата во третата сезона на Лост кога Дезмонд го сврте fail-safe клучот :D
Во ред е бе. Тој ме мрази уште од темата за клими па сега не може да се помири.
Нека се радува.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Значи, не постои еден пристап за се. Свичинг се ефикасни но треба да бидат дизајнирани за аудио, работар на фиксни фреквенции но на мали струи можат да бидат нестабилни и чујно да пеењтрираат во аудио сигналот (може да "свичаат" на 1 MHz но ако е употребен лош пристап може да се случи тоа да го прават на 10 kHz)
Толку пренемагање и бегање од одговор низ хх постови за на крај да признаеш дека „на мали струи можат да бидат нестабилни и чујно да пеењтрираат во аудио сигналот“?

Ај сега кажи што не е точно во тоа дека ОПШТО земено, без да навлагаме во сите милиони можни ситуации, линеарни напојувања ОПШТО се подобар избор за аудио опрема, во однос на свичинг напојувања... Но не е работата во тоа што е подобро, работата е во тоа како Флегма се направи (по)паметен.

Гледај, немам јас ништо против „спортов“. Само биди фер кон заедницава и гледај да бидеш повеќе ОНТОПИК наместо да избегаваш соочување со сопствените лапсуси/глупости додека трачариш како пензионерка за „љубомори“ и „тој не ме сака“.

Воедно биди и покултурен па избегавај да се обраќаш со „деца“ и да ги патронизираш соговорнците. Изгледа си се навикнал да ти се клањаат до земја, таму на тој форумот каде што - како она кажа - трајно си банирал стотици и стотици членови.

Работава е страчката им кажува на гавраните дека биле многу црни? :p

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Таман работа пријавување, само конструктивно укажувам дека однесувањето не ти е во ред. Има кој да реагира ако процени дека треба се реагира.

А за блокирање нема шанси. Ај што е гејски, туки и зошто би блокирал некој што така забавно станува мој форумски archenemy. :hay:

Се што ти кажувам е да бидеш повеќе конструктивен и онтопик, и помалку малограѓански нељубезен. Така и заедницава ќе има (каква таква) корист. Мене и вака ми е забавно, но не е во ред негативно да влијаеме на дискусииве.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Неколку линкови од интерес:
https://tf.nist.gov/general/pdf/1133.pdf
http://www.telepower.com.au/INT95b.PDF
Simple Voltage Regulators Part 1: Noise (и не само последнава страна)
На повеќе места сум читал дека за аудиофилски потреби не носат електрична енергија директно од батерии. Плус во некои ситуации треба да се земе во обзир и електричната импеданса на батериите. Но ништо не е совршено па како и да земеме, дури и со сите негативности многумина се согласуваат дека батерии се многу подобро напојување од свичинг напојувањата.

Се разбира дека после одредена граница се се сведува на ситничарење. Но овде на форумов повеќето (ваљда, а?) сме гикови кои би требало да сакаме да ситничариме за техника. Па и за аудио техника.

Или со други зборови, ако имам акумулатор кој секако му иде време да го менувам есенва... Што ме кошта да се позанимавам и да го пробам како напојување во аудио сетап?

Треба ли да бидеме љубопитни и да сакаме да пробаме нешто ново? Или треба да бидеме флегми како Флегма, и да мислиме не треба да се замараме повеќе од купување на првиот пластичен систем на кој ќе налетеме во Нептун. Или можеби некои активни компјутерски звучничиња со лажни фејк драјвери кои ете стануваат популарни во последно време?

Се е ова убаво.. ама за во лабараторија... -200dbV/Hz... имаш отприлика претстава колку е тоа?
И ја мислев дека е глупо да те одвраќам од идејата за истражување... ама жал ми падна.... па морав.
За одвојување на електрон од атом.. скокање од еден на друг... е потребна енергија.. таа енергија мора да се манифестира на некој начин.
Нормално е тоа да се комерцијализира за да се прават пари, а притоа да се утне поентата..
1. од каде енергијата за скокање на електронот.... на батерија од 12v да добиеш 12.0001 е многу.... ако доаѓа од „никаде“.
2. поголемиот дел од таа енергија се манифестира со топлина.. загреваат батериите при празнање и полнење... т.е. загуба.
3. многу мал дел е во електричен шум, скоро и незначаен, ама најлесно е да се профитира од таа идеа... шумот сметал... ова другово е небитно.

Убаво е да видиш проблем и да пробаш да го решиш.. ама со своја глава...

И незнам што си се закачил за FLEGMA... остај го човекот раат.. си се произнесе он по сите овие прашања во други па и негови теми... и тоа многу добро.
Прашувај конкретни работи.. вака ... многу е опширно за да ти се помогне од почеток.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Нормално е тоа да се комерцијализира за да се прават пари, а притоа да се утне поентата..
1. од каде енергијата за скокање на електронот.... на батерија од 12v да добиеш 12.0001 е многу.... ако доаѓа од „никаде“.
2. поголемиот дел од таа енергија се манифестира со топлина.. загреваат батериите при празнање и полнење... т.е. загуба.
3. многу мал дел е во електричен шум, скоро и незначаен, ама најлесно е да се профитира од таа идеа... шумот сметал... ова другово е небитно.
Што има „комерцијално“ во тоа да земеш акумулатор (што веќе го имаш) и да го искористиш како напојување? Инаку точките 1 2 и 3 се интересни, и треба да се дискутираат. Зошто да не?

И незнам што си се закачил за FLEGMA... остај го човекот раат.. си се произнесе он по сите овие прашања во други па и негови теми... и тоа многу добро.
Прашувај конкретни работи.. вака ... многу е опширно за да ти се помогне од почеток.
Дечки ај малку и ти риалити чек, ѕирни поназад дали флегма го дираат или флегма прв се р’чка (нормално дека ако се закача дека ќе му биде вратено, посебно кога така фино се мести на пенали).

Второ Флегма баш го прашувам конкретни работи (а тој конкретно бега од одговор). Неговото „произнесување“ е кажување нешто без објаснување и очекување истото да биде прифатено како да е догма. Трето не знам каде виде дека барам помош, едноставно дискутирам за работи кои ме интересираат... Тоа се правеше по форумиве, или грешка сум нешто?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
Дискусија со Локван е како да полемизираш со рамноземљаш.

Секој нареден пост почнува со "А ти што мислиш" и "Ај сега ја да те прашам"

А порано сум мислел дека Авид е трол. Колку само сум грешел.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Дечки некој селер на али или гиарбест за Xiaomi AirDots? цел куп копии и селери има везе неам од кај да нарачам

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Ја општо гледано, ваква работа би земал од гиербест. Нешто и они почнаа да се занесуваат да се прават пазар (маркетплејс) како Али, ама производи како слушалки продаваат само они, нема одделни продавачи. Така да дефинитивно не мора да се плашиш дали е фејк Шиаоми роба, а цените се или најниски или конкурентни (општо гледано, не знам за твоиве слушалки). @Sludge.Factory

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160
Предлог слушалки блутут околу 1000мкд? Анхоч мора да е поради тоа што од таму купив едни кои зуеше левата, заменети и иста песна со новите платинет пм1060

Испратено од SM-A320FL преку IT.mk форум апликација

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно