Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

Bosko Buha Bombasa

hello world
20 август 2024
166
104
Yugoslavia
Здраво дечки, од 04.04 абер се нема за праткава, 24 дена во транзит

1744789491296.png

Тракинг бројче е RR-HU, обично ваквите стигаат преку ViaPost.

1744789516042.png

Овдека стои дека е прифатена на 4/3, претпоставувам месец/ден им е форматот?
А на ViaPost тракингот сеуште е нема. Чаре?
Проверив за секој случај ELS/MK пошта но ни таму нема ништо.

Може да се исконтактираат по телефон/мејл овие ViaPost?

Bosko Buha Bombasa

hello world
20 август 2024
166
104
Yugoslavia
Кога пратката на Nyitólap - ECSC ќе покаже ваков статус Погледнете го атачментот 148684, тогаш побарај ја на ВИА Пост

Според овај пост, треба да е преземена од локална пошта, исти статус има и на Ali, Your package arrived at local Facility. Работата е дан не ја имаат сеуште регистрирано ViaPost? Иначе фала.. гледам, читам дека последен тракинг е од Унгарската пошта :cautious:

П.С, други пратки со RR-HU доаѓале за 9-12 дена. Оваа веќе оди на кај месец.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.499
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

CHukio

hello world
7 март 2013
202
141
Прилеп
churlinoski.mk
CHukio's setup  
Processor & Cooler
AMD Rayzen 5 2600x
Storage
Kingston A2000 500GB, Kingston A400 240GB
RAM
2 X Kingston HyperX FURY 8GB 2600MHz
Video card
AMD Radeon RX 550X 4G
REXXXXNL Порачано на 25 Март, денес ми стигна дома. Вреднос $50
Вчера наутро беше стигнато во СК. Јас до сега со Македонска Пошта сум немал никаква мака.
@Lokvan ако ти брка вакво бројче за анализа пиши.

CHukio

hello world
7 март 2013
202
141
Прилеп
churlinoski.mk
CHukio's setup  
Processor & Cooler
AMD Rayzen 5 2600x
Storage
Kingston A2000 500GB, Kingston A400 240GB
RAM
2 X Kingston HyperX FURY 8GB 2600MHz
Video card
AMD Radeon RX 550X 4G
pratka3.png pratka.jpg
Стигна преку Македонска Пошта за 20тина дена.
Нема точна сума на пратката.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Фала. Кинезот напишал 20 долари на пратка со реална вредност од 50 дилари. Ова е интересно, значи Кинезите се свесни за границата од 22евра и пишуваат суми малку под тој износ. Паметно.

Пошто ЕЛС веројатно некако го имаат вистинскиот платен износ, го игнорираат напишаниот на пратката и покушаваат да наплаќаат арач. Сега маката ќе биде ЕЛС да се елиминираат во тој обид да прават цигански работи ДХЛ/УПС тип на грабеж со наплаќање „шпедитерски“ или такви некои давачки.

Ќе го ставам овде овој пост на Метуз од друга тема:
На Али/Тему треба да им се објасни дека „новите курири што ги воведовте од скоро почнаа да наплаќаат 22 долари за секоја пратка ВРЗ данокот/царината, што прави повеќето нарачки од кај вас да станат неисплатливи за купувачите од нашата земја и ќе се соочите со огромно намалување на обемот на нарачки ако не преземете нешто во врска со тоа“.

И да се шири по пријатели/медиуми/социјални мрежи.

zprosoft

read-only
10 јануари 2008
16
3
Според овај пост, треба да е преземена од локална пошта, исти статус има и на Ali, Your package arrived at local Facility. Работата е дан не ја имаат сеуште регистрирано ViaPost? Иначе фала.. гледам, читам дека последен тракинг е од Унгарската пошта :cautious:

П.С, други пратки со RR-HU доаѓале за 9-12 дена. Оваа веќе оди на кај месец.
Имам две пратки 1744881497597.png од 04.04.25 што немаат променет статус дека се дојдени кај нас во МКД.
Трета пратка 1744881594989.png од 08.04.25 смени статус и сега е во Viapost и чекам на достава 1744881733166.png

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
Морам да ја споделам мојава (смешна) случка. Нарачав таблет и тастатура, торба и заштитни стакла за истиот.
Стаклата и торбата стигнаа денес, за 16 дена (со бесплатна достава), таблетот и тастатурата уште не се ни во државата, со достава платена 29$ :))))
Мал апдејт на ситуацијата:
  • Стигнаа тастатурата и маската
  • Стигна пенкалото
  • Стигна заштитно стакло
  • Стигна торба
Преостанува уште само таблетот кој си седи на царина, because why not. :)

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
113
127
Вчера на тракингот на ВИА пост се појавија две пратки од АЛИ со RR.......HU број, добив уредно известување од ВИАпост на вибер, дека се спремаат за испорака.
Денес добив и смс од ВИА дека може да ги подигнам на посочената локација или да чекам достава за неколку дена.

Ми падна чудно што на посочената локација се просториите ЕЛС а не на ВИА.
И бев во ЕЛС им кажав дека добив порака од ВИА за ова локација, кажаа ок, тука се и од виа пост. На пратката има печат ДОСТАВУВА ВИА ПОСТ а ги земав од ЕЛС.
Значи нема правило што пишува, кој доставува, што сте одбрале, се може да биде.

А за тоа што го интересираше @Lokvan
И двете пратки се помалку од 22 евра.
Првата, еден производ 8,44$ за кој платив 5.44$ и 3$ искористен купон. пишуваше точно колку што сум платил, вредност 5.44$
Втората, два производа по околу 7$ вкупно 14$, пишуваше 2pcs x1$ , вкупно 2$.
И тука нема правила, како му текнало на кинезот така напишал.

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
Во однос на цената, кај мене беше ставена вредност 9 долари, а вистинската е 80 долари (91 со достава). Доставена преку Viapost, без дополнителни трошоци.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.499
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
Pisuva dostavena, a ne e. Чаре?
ќе се јавиш кај нив на телефон или ќе им пишеш мејл со тракинг број, ќе им кажеш дека пишува доставена а не, потоа тие нека бараат чаре. ќе им ѕвониш/мејл секој ден за да добиваш информации до каде е процедурата

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Имаат огромен објект, пред Кучевишка Бара, веднаш по гробиштата Бутел.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
А за тоа што го интересираше @Lokvan
И двете пратки се помалку од 22 евра.
Првата, еден производ 8,44$ за кој платив 5.44$ и 3$ искористен купон. пишуваше точно колку што сум платил, вредност 5.44$
Втората, два производа по околу 7$ вкупно 14$, пишуваше 2pcs x1$ , вкупно 2$.
И тука нема правила, како му текнало на кинезот така напишал.
OK, значи паметно при купување да се остава порака на Кинезот да не назначува суми над 20 евра... И барање да не ги употребуваат хокштаплерите ЕЛС.

dac12

read-only
17 февруари 2011
47
44
Pisuva dostavena, a ne e. Чаре?
За што нарачка се работи? Мене ме изгореа за батерија за тротинет, некаде околу 1500 денари беше. Не успеав да се докажам на dispute, гадот кинески приложуваше фалц документи дека е доставена нарачката, до толку дури со фалц потпис мој.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
За што нарачка се работи? Мене ме изгореа за батерија за тротинет, некаде околу 1500 денари беше. Не успеав да се докажам на dispute, гадот кинески приложуваше фалц документи дека е доставена нарачката, до толку дури со фалц потпис мој.
Oва е можно само во соработка со локалната курир компанија, инаку ќе потврдат дека они ништо не ти доставиле.

едит: Што значи шансите се поголеми дека не те изгорел Кинезот туку курирот (сеедно дали компанијата или самиот вработен). Преварантите не траат долго на Али.

Последна промена:

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Батерија за тротинет за 1500 денари не добиваш од Алиекспрес (батерии не испраќаат, или испраќаат по ДХЛ и слично со огромен шипинг)
Значи некој скамер селлер те извозил. А како те извозил? Става тракинг од реална пратка (од сосема друга нарчка) Али нема детален тракинг на крај ке ти обележи,, Delivered" и оди докажи се дека не си ја добил (особено ако стигнала по пошта)
Затоа при купување од Али треба добро проверување на продавниците(иако често знаат и сами да си оставаат позитивни рецензии, да изгледаат што поубедливо)

dac12

read-only
17 февруари 2011
47
44
Oва е можно само во соработка со локалната курир компанија, инаку ќе потврдат дека они ништо не ти доставиле.

едит: Што значи шансите се поголеми дека не те изгорел Кинезот туку курирот (сеедно дали компанијата или самиот вработен). Преварантите не траат долго на Али.
Не е до курирот, до кинезот е зашто додека се препукувавме со докази на dispute ставаше фалц документи од пратката, средувани во photoshop, до толку што еднаш даде документ со 3,5 кг тежина, друг пат со 0,2 кг тежина за истата пратка со истиот тракинг намбер.
Мислењето е автоматски споено:

Батерија за тротинет за 1500 денари не добиваш од Алиекспрес (батерии не испраќаат, или испраќаат по ДХЛ и слично со огромен шипинг)
Значи некој скамер селлер те извозил. А како те извозил? Става тракинг од реална пратка (од сосема друга нарчка) Али нема детален тракинг на крај ке ти обележи,, Delivered" и оди докажи се дека не си ја добил (особено ако стигнала по пошта)
Затоа при купување од Али треба добро проверување на продавниците(иако често знаат и сами да си оставаат позитивни рецензии, да изгледаат што поубедливо)
Тракинг намберот беше многу нестандарден, најверојатно е од некоја фејк поштенска компанија.
Во прилог го оставам тракинг намберот ако е од помош на некого. Исто доколку некој може нешто да истражи преку него е добредојден.
MT500000080533EX

Последна промена:

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Не е до курирот, до кинезот е зашто додека се препукувавме со докази на dispute ставаше фалц документи од пратката, средувани во photoshop, до толку што еднаш даде документ со 3,5 кг тежина, друг пат со 0,2 кг тежина за истата пратка со истиот тракинг намбер.
Мислењето е автоматски споено:

Тракинг намберот беше многу нестандарден, најверојатно е од некоја фејк поштенска компанија.
Во прилог го оставам тракинг намберот ако е од помош на некого. Исто доколку некој може нешто да истражи преку него е добредојден.
MT500000080533EX
Не е фејк, туку е некоја логистичка компанија од Кина..
Изгледа има некоја слабост, која добро ја користат китјаците и пред Алиекспрес излегуваат чисти!! (Али само проверува на Cainao дали е доставена, ако пишува така тогаш тешко ке докажеш.. дај линк од селерот/продавницата

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно