Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Купување на странски акции\хартии

budba

read-only
22 септември 2023
2
2
Не најдов оваква тема овдека во скоро време па се решив та прашам пак.

Кој е наједноставниот начин за купување, главно сакам да инвестирам во ETFs како SMP500 и да ми стојат подолг период со надеж дека ќе пораснат ,досега единствен начин што го најдов е преки Wise да ставам и да извадам пари на InteractiveBrokers.

Дали има нешто подобро од ова какви се провизиите и условите ме интересира.

Фала фи однапред.

Solution
Како што пишав во Wise темата. Ова е најдобар начин за купување акции, поготово ако се работи за помали инвестиции, затоа што Interactive Brokers дозволуваат да купуваш фракции од акции и од ETFs.

Од неколку обиди и варијанти што ги направив преку Wise. Најисплатливо е да купиш долари со ЕВРА преку Gpay (Си бираш ова на deposit делот).
За да добиеш $100.00 на Wise треба да депонираш 94.44EUR ($101.04)
Провизијата e 1.04%.

Потоа се поврзува Wise акаунтот директно преку Interactive Brokers и ги префрлаш парите таму. Се плаќа уште $0.39 провизии за овој трансфер што тоталот доаѓа $1.43. Oва трае 1 до 2 дена. :)

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта...

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Уни банка не ми дава префрлање на средства кон Т212
Никако нема опција-многу фрустрирачко,банка да нема таква опција
Голем минус за Уни

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
За разлика од Комерцијална,за 1 мин

ајде сега сакам да слушнам,да почнеме дискусија што е подобро за на 5+ год.
што да се очекува:среден/висок ризик,среден/висок раст

дали да се вложи само во S&P 500 или MSCI World?
или и во двата?
Wanguard SP500 (Acc)
Wanguard FTSE All-World (Acc)

или предлог за поединечни акции?MSCI World

п.с немам трејдано,сакам да почнам

Последна промена:

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Јас имам вложено во двата, сега почнав повеќе во World, поголема сигурност би требало да има иако огромен дел се американски компании. S&P500 би требало да има поголем принос ама и поголем ризик, така да одлучи си сам. Што и да купуваш само купи си во евра.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
За разлика од Комерцијална,за 1 мин

ајде сега сакам да слушнам,да почнеме дискусија што е подобро за на 5+ год.
што да се очекува:среден/висок ризик,среден/висок раст

дали да се вложи само во S&P 500 или MSCI World?
или и во двата?
Wanguard SP500 (Acc)
Wanguard FTSE All-World (Acc)

или предлог за поединечни акции?MSCI World

п.с немам трејдано,сакам да почнам/
Уплатата ја направи електронски преку апликација или на шалтер ?

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Јас имам вложено во двата, сега почнав повеќе во World, поголема сигурност би требало да има иако огромен дел се американски компании. S&P500 би требало да има поголем принос ама и поголем ризик, така да одлучи си сам. Што и да купуваш само купи си во евра.
Евра заради поголема стабилност наспроти доларот?

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Уплатата ја направи електронски преку апликација или на шалтер ?
преку моб.апликација
Мислењето е автоматски споено:

па ако се повеќето компании од американски пазар,логично би било да биде во долари а не во евра?
ај објасни зошто во евра

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
За добивка исто ти е дали е $ или евро. Истите ETFs ги има и таму и таму. Ние сме фиксен курс мкд/еуро и полесно за пратење. Јас кога почнав со т212 $ беше околу 58-59 а сега падна на 53 и сум во добивка на берза, ама кога ке ги разменам парите, сум во загуба. На т212 едно време имаше и добивка/загуба кога ке се конвертира во евра, ама го тргнаа.

Еве за кој незнае има сајт и можете многу филтри има да си најдете што сакате.

Еве уште еден линк, дечково многу добро објаснува околу ова се
преку моб.апликација
Мислењето е автоматски споено:

па ако се повеќето компании од американски пазар,логично би било да биде во долари а не во евра?
ај објасни зошто во евра

k3b

hello world
12 декември 2017
403
331
Преку која шифра одите за уплата на Trading212 преку SEPA-стопанска скопска, ме одбива за да прикачам документи,

Не можеш од Стопнска да депонираш на Т212, ни па на било која друга платформа

Sent from my iPhone using Tapatalk

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.131
1.530
Скопје
Како што пишав во Wise темата. Ова е најдобар начин за купување акции, поготово ако се работи за помали инвестиции, затоа што Interactive Brokers дозволуваат да купуваш фракции од акции и од ETFs.

Од неколку обиди и варијанти што ги направив преку Wise. Најисплатливо е да купиш долари со ЕВРА преку Gpay (Си бираш ова на deposit делот).
За да добиеш $100.00 на Wise треба да депонираш 94.44EUR ($101.04)
Провизијата e 1.04%.

Потоа се поврзува Wise акаунтот директно преку Interactive Brokers и ги префрлаш парите таму. Се плаќа уште $0.39 провизии за овој трансфер што тоталот доаѓа $1.43. Oва трае 1 до 2 дена. :)

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта 1500 денари. Без разлика дали ќе се 100, 1000, 5000еур (има upper лимит и ова). Ако се работи за поголема сума, не е лоша варијанта.

Потоа кога ги имаш парите во Interactive Brokers за купување на секоја берза/фонд има минимални провизии. Секогаш пред да купиш има опција preview да направиш за да ги видиш сите потенцијлани fees.
Ќе постирам неколку трансакции што ги направив во мојoт test run.

Купив 0.2 Apple акција на NASDAQ за $35.3. Провизија $0.35
Купив 0.23 Disney акција на NYSE за $20.0. Провизија $0.15
Купив 0.06 VOO ETF на NYSE за $23.0. Провизија $0.23
Купив 1 VDPG на London Stock Exchange za 23GBP. Провизија 3GBP. Тука уште не знаев за "preview" копчето и го јадев. Така да кога има вакви фиксни провизии, не се исплати мали количини да се купуваат. А, најчесто вакви провизии има кога пазариш на non-US берзи.

Сите овие провизии си ги има тука:

Имаат повеќе апликации. Јас ја користам IBRK GlobalTrader, најмногу е beginner friendly. Слична е на Binance.

Во спротивно од Binance, не можеш кога ќе ти текне да отидеш и да си купиш акции. Си има работни саати на берзата. Преку викенд е затворена. Постои и extended и overnight трејдање ама со дополнителни провизии.

Реферал линк: (нешто добивате и вие, нешто и јас, немам истражувано)
IBKR Referral Invitation

Обичен линк:

Edit: Исплаќаат и дивиденди.
Edit2: Покрај NYSE и NASDAQ има акции од уште 100 берзи од други земји и региони.
Провизијата за депонирање пари од дебитна/кредитна/GPay/ApplePay се зголеми од моментот кога го имам напишано постов. Сега на 100 евра се некаде 5-6 евра. Дали некој депонирал пари преку SEPA одкога влеговме во SEPA? Колкави се провизиите?

Последна промена:

SpiritBond

hello world
21 август 2015
412
901
Aerodrom
Провизијата за депонирање пари од дебитна/кредитна/GPay/ApplePay се зголеми од моментот кога го имам напишано постов. Сега на 100 евра се некаде 5-6 евра. Дали некој депонирал пари преку SEPA одкога влеговме во SEPA? Колкави се провизиите?
Од КБ на Wise Sepa трансфер на своја сметка ми земаа 300 денари провизија за 2500e. Па од таму си ги префрлам на Т212

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.131
1.530
Скопје
Од КБ на Wise Sepa трансфер на своја сметка ми земаа 300 денари провизија за 2500e. Па од таму си ги префрлам на Т212
Има опција мислам и директно од банка кон IBKR/T212 преку SEPA. Да се избегне Wise скроз, а со тоа и 2 провизии.

Gappo

hello world
20 јануари 2016
177
242
Тие што имате акаунт на Trading 212, како успеавте да го поминете чекорот со верификација? За потврдување идентитет нуди повеќе опции, ама до сега сѐ што пробав ми одбиваат (возачка, сметка од струја, сметка од телефон…).

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Тие што имате акаунт на Trading 212, како успеавте да го поминете чекорот со верификација? За потврдување идентитет нуди повеќе опции, ама до сега сѐ што пробав ми одбиваат (возачка, сметка од струја, сметка од телефон…).
Јас од нлб на веб го наместив на Англиски и извадов пдф од трансакциска сметка

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Колку што се сеќавам со пасош и некој пдф од НЛБ. Им требаше едно 2 дена за да ми одобрат.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
@chroot по оваа логика ти шо ја кажуваш:

уплаќам 1000 евра на брокер.

Трејд 1: Купувам акција А за 1000 евра. правам профит 200евра и продавам за 1200 евра. плаќам данок 20 евра за ќарот.
Трејд 2: Купувам акција Б за 1200 евра. губам 1000 евра и продавам за 200 евра. не плаќам ништо.
Трејд 3: Купува акција Ц за 200 евра. правам профит од 800 евра и продавам за 1000 евра. плаќам данок 80 евра.

Повлекувам од брокер на банкарска сметка основните 1000 евра. Нит сум ќар нит сум загуба технички. а сепак имам платено 100 евра во фиктивни даноци за ќар. Каде е ќарот?

Ова што го зборуваш функционира точно така во Америка, каде што брокерите директно се врзани со IRS. Кај нас е многу поедноставно (да не речам поглупо):
Ако исплата минус уплата си во плус - плаќаш 10% на добивката.
Ако си во минус - никому ништа (не добиваш tax credit или слично).

п.с. и јас се консултирав со вработени што работи 30+ години во УЈП и е пред пензија, баш ова вака ми го објасни.
Каснам ептен со одговорот, ама сега приметив.

Ти плаќаш данок на добивка, ако си остварил добивка, ти си остварил приход исто како да си ги заработил парите и плаќаш данок за тие пари. Ако си изгубил, никому ништо, не плаќаш ништо само пријавуваш.
Тоа што ти го збориш дека ако си вложил 1000 евра, си купил на 3 пати акции со тие пари и на крај при повлекување си рамно на 1000 евра, односно сумата што си ја повлекол е истата со уплатената а си платил данок, не значи дека не треба да платиш данок затоа што ти не си успеал пак да профитираш со реинвестирање. Многу е едноставно, секој профит од продажба се даночи, дали ти на крај вложените пари си ги изгубил со реинвестирање во Х-та реинвестиција и покрај тоа што си остварил профит првите 3 трансакции не игра никаква улога.

Кога се консултирате консултирајте се со тие што се задолжени за таа област, девизни приливи -- сектор за девизен прилив, инвестиции -- сектор за берзанско работење или како и да се вика, не знам што работел тој со кој што си се консултирал ама мислам дека прилично неточно те информирал, затоа што на тој начин ти можеш 10 години да купуваш продаваш акции, да реинвестираш се што си заработил, и на крај се да изгубиш и да не платиш денар данок, што секако тие што го правеле законот го увиделе и го спречиле со пропишаниот начин на пријавување.

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
216
89
Каснам ептен со одговорот, ама сега приметив.

Ти плаќаш данок на добивка, ако си остварил добивка, ти си остварил приход исто како да си ги заработил парите и плаќаш данок за тие пари. Ако си изгубил, никому ништо, не плаќаш ништо само пријавуваш.
Тоа што ти го збориш дека ако си вложил 1000 евра, си купил на 3 пати акции со тие пари и на крај при повлекување си рамно на 1000 евра, односно сумата што си ја повлекол е истата со уплатената а си платил данок, не значи дека не треба да платиш данок затоа што ти не си успеал пак да профитираш со реинвестирање. Многу е едноставно, секој профит од продажба се даночи, дали ти на крај вложените пари си ги изгубил со реинвестирање во Х-та реинвестиција и покрај тоа што си остварил профит првите 3 трансакции не игра никаква улога.

Кога се консултирате консултирајте се со тие што се задолжени за таа област, девизни приливи -- сектор за девизен прилив, инвестиции -- сектор за берзанско работење или како и да се вика, не знам што работел тој со кој што си се консултирал ама мислам дека прилично неточно те информирал, затоа што на тој начин ти можеш 10 години да купуваш продаваш акции, да реинвестираш се што си заработил, и на крај се да изгубиш и да не платиш денар данок, што секако тие што го правеле законот го увиделе и го спречиле со пропишаниот начин на пријавување.
Значи ако правиш "Sculping" на секој минимален ќар одма да се пријави данок , и во месец 300 рекапитулации да испраќаш до УЈП.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Значи ако правиш "Sculping" на секој минимален ќар одма да се пријави данок , и во месец 300 рекапитулации да испраќаш до УЈП.
Немам пријавено сега скоро, затоа што немам трејдано акции сега, ама колку што памтам еднаш месечно пријавуваш се во една пријава. Имам пишувано во темава видете поназад.

Да дополнам претходното мислење и оговорот на @DonFrozex , спрема тоа што го кажа ти, ако влезеш во кладилница и ставиш 1000ка на тикет, направиш 2500, вложиш 1500 од тие на друг тикет, тикетот ти паднал, остануваш со 1000ка на крај, државата не треба да те даночи. Реалноста е друга, те даночи на тие 2500 добивка, истото се применува и со акциите, се даночи спрема профит од продажба а не колку ти си ставил на берза од сметка и колку си извадил пак на сметка.

Sniffer

read-only
26 ноември 2017
1
3
Препорачливо е првата уплата на IBKR да се направи преку банка. Тоа ја упростува процедурата за повлекување на средства кога ке дојде време, затоа што кога ке најавиш на IBKR (мораш да најавиш уплата) дека ќе уплатиш 1000 долари они ти генерираат како statement документ каде треба да се уплатат парите. Мислам дека беше сметка на JPMorgan или Goldman (одамна беше). Со тој документ идете во банка и буквално на девизно им викаш тука сакам да уплатам од кај мене од сметка 1000$, ако немаш девизна доларска ке треба да отвориш. Ти кажуваат дека парите ке легнат таму за 24часа. Во моментот кога ке ти легнат парите на IBKR во сегментот за повлекување на пари ja имате под БАНКАРСКИ ТРАНСФЕР како опција истата сметка (во мојот случај девизната сметка од НЛБ што ја отворив за да уплатам долари). ФАЛА МНОГУ ПРИЈАТНО.

Околу данокот, од 2020 некаде сум со IBKR и сум се изнаслушал различни искуства. IBKR има сегмент каде што ти ги генерира сите извештаи за купопродажби на акции... ги принташ сите и ги носиш во ујп... кркаш 10% (не се замараат уопште) освен ако не се работи еднократно тргување, да речеме: Уплаќаш 100.000к на Tesla за 6 -7 месеци пошто е многу валотилна може да ќариш 50к повлекуваш 150.000к е тогаш можеш со уплатата со документот за купување и продавање да издејствуваш 10% на тие 50к.

Ако играш опции или купуваш акција у 17.00 ја продаваш у 19.00 има да изгенерираш документација што никој жив нема да сака да се замара. Кркаш 10% DEAL WITH IT.

Filipovski

read-only
8 април 2018
41
46
Препорачливо е првата уплата на IBKR да се направи преку банка. Тоа ја упростува процедурата за повлекување на средства кога ке дојде време, затоа што кога ке најавиш на IBKR (мораш да најавиш уплата) дека ќе уплатиш 1000 долари они ти генерираат како statement документ каде треба да се уплатат парите. Мислам дека беше сметка на JPMorgan или Goldman (одамна беше). Со тој документ идете во банка и буквално на девизно им викаш тука сакам да уплатам од кај мене од сметка 1000$, ако немаш девизна доларска ке треба да отвориш. Ти кажуваат дека парите ке легнат таму за 24часа. Во моментот кога ке ти легнат парите на IBKR во сегментот за повлекување на пари ja имате под БАНКАРСКИ ТРАНСФЕР како опција истата сметка (во мојот случај девизната сметка од НЛБ што ја отворив за да уплатам долари). ФАЛА МНОГУ ПРИЈАТНО.

Околу данокот, од 2020 некаде сум со IBKR и сум се изнаслушал различни искуства. IBKR има сегмент каде што ти ги генерира сите извештаи за купопродажби на акции... ги принташ сите и ги носиш во ујп... кркаш 10% (не се замараат уопште) освен ако не се работи еднократно тргување, да речеме: Уплаќаш 100.000к на Tesla за 6 -7 месеци пошто е многу валотилна може да ќариш 50к повлекуваш 150.000к е тогаш можеш со уплатата со документот за купување и продавање да издејствуваш 10% на тие 50к.

Ако играш опции или купуваш акција у 17.00 ја продаваш у 19.00 има да изгенерираш документација што никој жив нема да сака да се замара. Кркаш 10% DEAL WITH IT.
Можеби лошо го разбрав коментарот, ама ако плаќаш данок од 10% на цела сума (не само добивка), тогаш нема поента да инвестираш..

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Tommy P

hello world
4 април 2011
91
89
Само што бев во НЛБ, со документ кој го дава IBKR ако сакаш да правиш депозит преку банка.

Ми побараа договор од IKRB. Знае некој за кој документ точно се работи?

Filipovski

read-only
8 април 2018
41
46

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно