Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
Здраво!
Пријавив данок како и секој месец на веб-страница на ујп и чекам уште рекапитулација да ме известат на мејл и да одам да си платам. Нели пдф си принтам и во банка.

И кај вас ли каснат?
11 јануари више...

Фриленсери пишете:)
Цело Липково и Арачиново се бунат, сега на протести ќе излезат на Бул. Никола Карев (кај пластичарите). Сериозна е работава

ArtLab

read-only
14 февруари 2023
25
10
Некој да пише? Update? Јас уште чекам... минатиот месец се си пријавив уредно ко секој месец. Обично после неколку дена ми стига на емаил рекапитулација.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
Некој да пише? Update? Јас уште чекам... минатиот месец се си пријавив уредно ко секој месец. Обично после неколку дена ми стига на емаил рекапитулација.
Прво, следиш погрешен параметар. Не треба да чекаш рекапитулација туку треба да го провериш статусот на пресметката која си ја поднел. Можеби ти е одбиена, си проверил ли ? Ако сеуште има статус "За проверка" на пример, повели контактирај ги на некој од понудените начини: kontaktcentar.ujp.gov.mk

ArtLab

read-only
14 февруари 2023
25
10
Пишува за проверка...
Секој месец Обично за неколку дена ми се апдејтира и ми праќаат емаил за рекапитулација. Затоа и прашав тука на форум. Фала на одговорот.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.559
3.197
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Пишува за проверка...
Секој месец Обично за неколку дена ми се апдејтира и ми праќаат емаил за рекапитулација. Затоа и прашав тука на форум. Фала на одговорот.
Што направи пријателе? Мене денес ми стигна дека е спремна за плаќање. Се чудам што е ова, сум заборавил дека на 9 јануари сум поднел. Некое каснење имало очигледно минатиот месец.

Enigma

user
1 септември 2012
1.132
566
Enigma's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 1600AF 3.2GHz
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250GB / WD Caviar Blue 2TB/500GB
PSU
MS 600W
RAM
G.Skill Ripjaws V 16GB DDR4 3200MHz
Video card
ASUS PH GTX 1050 Ti 4GB
Case
MS Monster
Mouse
CM
Keyboard
CM
Audio
Delux
Monitor
ASUS VG249Q + VW195S
OS
Win 10 Pro 64-bit
Добив некои ситни пари од YouTube, па ме интересира како оди пријавувањето за данок. Поточно, што да внесам кај полињата вид и подвид на доход? И бидејќи сумата е во евра, како да ја внесам неа? Денарска противвредност од курсот на НБРМ или на друг начин? Ви благодарам однапред.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Добив некои ситни пари од YouTube, па ме интересира како оди пријавувањето за данок. Поточно, што да внесам кај полињата вид и подвид на доход? И бидејќи сумата е во евра, како да ја внесам неа? Денарска противвредност од курсот на НБРМ или на друг начин? Ви благодарам однапред.
За евра, би требало да внесеш износот на евра. При тоа треба да избереш валута и ЕУР. Конверзијата ЕУР во денари по курсот на НБРМ, би требало да е автоматска. За другите валути конверзијата не беше автоматска, иако имаш опција да избереш соодветна валута. Па треба сам да направиш конверзија и да избереш валута денари.

Tommy P

hello world
4 април 2011
100
98
Пријавувал некој персонален данок во последно време? 6-ти ден како чекам Пин код за да затворам пресметка... Ке речеш им требаат пари, ама не сакам да верувам дека некој рачно ги проверува овие пресметки, на па сето тоа, и 5-6 дена му се потребни да генерира Пин. Стои како Прифатена, ама непотпишана, иако веќе неколку пати ми велат дека На вашиот маил е испратен пин код за потврдување на пресметката. Штурци.

bugggg

hello world
21 јуни 2017
80
67
Пријавувал некој персонален данок во последно време? 6-ти ден како чекам Пин код за да затворам пресметка... Ке речеш им требаат пари, ама не сакам да верувам дека некој рачно ги проверува овие пресметки, на па сето тоа, и 5-6 дена му се потребни да генерира Пин. Стои како Прифатена, ама непотпишана, иако веќе неколку пати ми велат дека На вашиот маил е испратен пин код за потврдување на пресметката. Штурци.
Изгледа не им работи испраќањето на меил, пред некој ден пробав преку истиот портал да ресетирам заборавена лозинка и линкот не стигна воопшто.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.559
3.197
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Пратено еднаш на 3-ти, стигна на 4-ти пресметката. За тоа што го пратив во четвртокот, уште нема стигнато. Како што пишавме на темава, понекогаш се случува доцнење.

Boklee

read-only
27 јануари 2026
2
0
Прво, Што значи полето "Одбитоци" , кога се поднесува пријава за данок на е-ЕППД?
Второ, тие што работат како фрилансер, како и дали плаќате пензиско осигурување?

Tommy P

hello world
4 април 2011
100
98
Изгледа не им работи испраќањето на меил, пред некој ден пробав преку истиот портал да ресетирам заборавена лозинка и линкот не стигна воопшто.

Изгледа си во право, 11-ти ден како чекам ПИН. Постои ли некој друг начин да пријавам данок?

bugggg

hello world
21 јуни 2017
80
67
Некои маил провајдери го имаат блокирано УЈП. Кај сестра ми, емаил адресата е на yahoo. Требаше да и променам лозинка и никако не стигаше линкот по маил. Го ставив во whitelist мејлот од ујп и после стигна( мора да се испрати повторно , да иницираш некако да биде повторно испратен). Кај мене на gmail нема проблем , ми стигна веднаш пред некој ден пријавив. Може да се обидеш да ја избришеш старата пресметка и да направиш нова , па да ти испратат нов пин. Но осигурај се дека [email protected] ти е во whitelist на било кој маил и да го користиш за да не го одбијат мејлот.

Tommy P

hello world
4 април 2011
100
98
Некои маил провајдери го имаат блокирано УЈП. Кај сестра ми, емаил адресата е на yahoo. Требаше да и променам лозинка и никако не стигаше линкот по маил. Го ставив во whitelist мејлот од ујп и после стигна( мора да се испрати повторно , да иницираш некако да биде повторно испратен). Кај мене на gmail нема проблем , ми стигна веднаш пред некој ден пријавив. Може да се обидеш да ја избришеш старата пресметка и да направиш нова , па да ти испратат нов пин. Но осигурај се дека [email protected] ти е во whitelist на било кој маил и да го користиш за да не го одбијат мејлот.

Не било до тоа, иако и тоа порано било проблем. Истиов маил го користам скоро 8 години за пријавување на данок. Денес ми кажаа од УЈП дека проблемот бил со нивниот сервер, премногу сметководствени компании поднесувале пријави во последните 10 дена. Ми кажаа дека го решиле проблемот. Денес побарав нов ПИН, и го добив за 30 секунди.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
А пропо некои мислења во темава од пред месец дена, фер е и да бидат пофалени. Пресметка поднесена ~12ч пред да пристигне мејлов, значи вон нивно работно време, а утредента најрано можно веќе сработено.

rVIm7cl.png

maci

poweruser
2 април 2008
3.388
976
ако е за ситно никој не се замара

Boklee

read-only
27 јануари 2026
2
0
На кој начин ќе може да си префрлам пари од една банка кон друга?
Сакам од Комерцијална, да си префрлам во НЛБ. Дали да користам ПП30? Друго, која шифра да користам за онлјан плаќање ?

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
На кој начин ќе може да си префрлам пари од една банка кон друга?
Сакам од Комерцијална, да си префрлам во НЛБ. Дали да користам ПП30? Друго, која шифра да користам за онлјан плаќање ?
1)
Ова е тема за Е-Данок, а твоето прашање е офф-топик / вон-тематско. Биди секогаш внимателен каде постираш или коментираш.
2)
Можеш лично на шалтер или преку мобилна апликација доколку соодветна таква е издадена од банката (К.Б. во случајов) каде имаш сметка од која ќе праќаш пари. Да, ПП30. Шифра 930 ја користам за мои потреби кога префрлам денари од една сметка во една банка на друга сметка во друга банка.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
имаш инсајдерско инфо или онака си чул некој што збори?
Инсајдерско инфо, имаат пристап до сите сметки, листаат сметка по сметка каде има девизен прилив и за секој девизен прилив споредуваат во систем дали е пријавен приливот. Ако е пријавен добро е, ако не е ти праќаат известување дека откриле толкава сума непријавена и си добиваш покана да го пријавиш. Ако не го пријавиш и покрај тоа што ќе те известат, ќе ти пресметаат по службена должност, веројатно со казни и казнени камати, ако не го платиш веројатно те даваат на суд.

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 3700X + beQuiet! Dark Rock 4
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
M.2 Samsung NVMe 970 EVO Plus 250GB + Samsung 860 EVO 500 GB + 1TB WD EZEX
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
32GB G.SKILL Trident Z RGB NEO
Video card
GIGABYTE GTX1660 SUPER GAMING OC 6GB
Case
Cooler Master Storm Scout 2
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
Acer Nitro VG252Q IPS, 240hz, Full HD
OS
Windows 10 Pro
Мене ми пратија меил за прилив кој го имам пријавено и платено, демек не е ни пријавен ни платен. Отидов во ујп со извештај за приливи од банка, споредивме вкупно приливи и вкупно пријавени приливи. Сумите се поклопуваат и се платени, и демек во ред е дечко ќе пишеме забелешка дека се е во ред. Кај другар иста таква ситуација, пријавен данок, платен, и му стига меил за неплатен данок. Изгледа пробуваат кај сите, да пробаат кај ќе упали да си плати два пати данок.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.559
3.197
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
^
И кај пријател исто. Мислам дека е до самите службеници. Некои од нив не се сериозни и праќаат на сите?

bugggg

hello world
21 јуни 2017
80
67
Мене ми пратија меил за прилив кој го имам пријавено и платено, демек не е ни пријавен ни платен. Отидов во ујп со извештај за приливи од банка, споредивме вкупно приливи и вкупно пријавени приливи. Сумите се поклопуваат и се платени, и демек во ред е дечко ќе пишеме забелешка дека се е во ред. Кај другар иста таква ситуација, пријавен данок, платен, и му стига меил за неплатен данок. Изгледа пробуваат кај сите, да пробаат кај ќе упали да си плати два пати данок.
Истово ми се случи мене. Бев да видам во што е работата, и проверуваме се е океј. Службеникот ми вика, абе дечко гледај колку трансакции имаш, да ги проверувам јас ми требаат 4 саати. Вака со тебе заедно за 5 минути ги проверивме. Од нас сега си чист, може некој друг колега повторно да те бара. Годинава на сите им испративме писмо , без разлика дали должат или не да го убрзаме процесот xD

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно