Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple Pay во Македонија

Overbored

read-only
19 февруари 2025
31
40
На форумов сум нов и се приклучив некаде при кајот на минатата година. Сиот овој труд кој се има направено со Петиции комуникации и се останато е стварно за пофалба до сите кој се потрудиле и приклучиле на истиот, но за жал кај нас работите не одат така. За жал кај нас се оди со мавање по уши, галамење и под притисок.

Во периодов како кориснинк на Ајфон ги гледав сите апликации за нашиве банки и единствена банка која прави воопшто нешто изледа е само НЛБ колку и да е тоа малку.
Би било добро место овде да разговараме дали нешто е поврзано со СЕПА не е поврзано со сепа, или да имаме расправии зошто е некој во право а друг не, ако самава тема има повеќе од 1к мислења значи има бар 500 ако не и повеќе членови кои би можеле да напишат и review (со една ѕвезда) како и на NLB Klik, NLB Pay i Apple Wallet (колку за статистика, NLB klik има 243 reviews, NLB Pay има само 40, додека Apple Wallet 202), колку и овие reviews да не се гледаат и да е рејтингот 2 ќе падне на 1.
Зошто зборувам само за NLB, а не и за останатите банки кои се групација со банки од држави каде Apple pay веќе го има.... затоа што NLB е единствената која сеуште има некое ремче и поводниче од страна на Словенската банка како основач и е единствената банка каде што апликацијата за електронско банкарство е групирана за сите држави (веќе го има инкорпорирано Google pay) и тука може да се делува полесно. Кога една банка би го вовела сите ќе го воведат постепено, а НЛБ е нај лесна да се стави под притисок затоа што и истата е нај активна по социјални мрежи, останатите се некако мртви.

Ете јас би Ве замолил место овде да разговараме зошто нештото сеуште не е достапно кај нас, сите можете да потрошите малку од своето драгоцено време, да напишете Review од една две реченици на сите апликации кој ги наведов погоре, да срочите мејл до NLB кај нас, до NLB Slovenia и да се приклучите со коментар на постовите кога НЛБ кај нас се чука во гради објавувајќи пост на Фејсбук за гугл пеј (пред некој ден има таков пост) и како они тоа се најдобрата банка иако имам приметено дека кријат коментари на Фб кога истите не им се допаѓаат и не им се во прилог, ќе можат да скријат 1 или 2, но не 500.

Овде ниту некој ќе види, нити некој ќе чуе (форумов ми е многу драг но ова претходно го мислам од страна на банките), но е добро дека овде може да се собереме и да направиме бар нешто повеќе од споделување на лични мислења.

Последна промена:

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
А, каква воопшто врска имаат ривјуа на апликациите на нашите банки со достапноста на Apple Pay!?

И сè ми се чини дека не си прочитал сè и што сè е направено на темата...

Overbored

read-only
19 февруари 2025
31
40
Имам прочитано баш се' ако нешто сум пропуштил би те замолил да ми посочиш. Искрено твоите мислења ги гледам па, од пред некој месец наваму и гледам дека конкретно кај тебе се работи може би за некоја фрустрација па е се' на нож, со цинизам и со намигнати смајлиња, не е ни важно.
Конкретно апликацијата на NLB е групирана, како на ајфон така и на андроид, една е за сите држави каде NLB има своја филијала и истата како банка би се потрудиле да променат нешто кога не се 40 луѓе кој имаат напишано лошо review ами се 400+, а и покрај сите работи кој ги наведов, ти се фати конкретно на оваа што исто не е важно.
Ете и тебе би те замолил истата оваа фрустрација желба за деградирање која ја заприметувам во изминатиов месец на корисници на кои им имаш реплицирано да ја истуриш или подобро кажано да ја искористиш на по продуктивен начин наместо да деградираш корисници кој споделуваат мислења.

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
448
Прага, Чешка
Имам прочитано баш се' ако нешто сум пропуштил би те замолил да ми посочиш. Искрено твоите мислења ги гледам па, од пред некој месец наваму и гледам дека конкретно кај тебе се работи може би за некоја фрустрација па е се' на нож, со цинизам и со намигнати смајлиња, не е ни важно.
Конкретно апликацијата на NLB е групирана, како на ајфон така и на андроид, една е за сите држави каде NLB има своја филијала и истата како банка би се потрудиле да променат нешто кога не се 40 луѓе кој имаат напишано лошо review ами се 400+, а и покрај сите работи кој ги наведов, ти се фати конкретно на оваа што исто не е важно.
Ете и тебе би те замолил истата оваа фрустрација желба за деградирање која ја заприметувам во изминатиов месец на корисници на кои им имаш реплицирано да ја истуриш или подобро кажано да ја искористиш на по продуктивен начин наместо да деградираш корисници кој споделуваат мислења.
Ова ми личи на ПР текст од вработен во НЛБ..

Overbored

read-only
19 февруари 2025
31
40
Ова ми личи на ПР текст од вработен во НЛБ..
Еј да бев вработен во NLB до сеа ќе ме избркаа од работа заради тоа шо ќе им го зборував ова на дневна основа (во однос на Apple pay која е и поентава на самава тема, се надевам). Камо да беше така, па да можеше да се делува од внатре.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Мене ми личи на не знаење што зборува, ама ајде јас циник сум... ама ми се допаѓа што не му кажува само циникот дека ја згрешил темата на писмената.

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Posle posledniot update na Payoneer mi izleze opcija pod karticata “Add card to Apple Wallet”, go kliknav bez mnogu nadezh ali pomina uspeshno. Kje ja istestiram do posle i kje pisham sho kako :)

1740323125614.png

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Ауу, да. Ова е ново, до сега функционираше само на дел од издадените картички, од еден издавач, со одредени почетни броеви. Супер!

(Пиши и во темата за Payoneer, те молам)

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Пројде плаќањето без никаков проблем. :) Ајде и за нашиве банки нека го донесат и да си тераме работа. Инаку конкретно за Payoneer, Add card to Apple Wallet го имам и под физичката картица и под виртуелната картица, некој што има само виртуелна може да проба и да потврди дали ќе биде успешно и тоа.

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
На Overbored муабетот бар мене ми има смисла.

Директно ревјуата за NLB апликациите немаат ништо, ама ако некој може да лобира за ова, зборот на НЛБ влече многу повеќе него ние овде што збориме на ИТ форум. Не е само муабетот галама да се праи, туку и ефективно да е. НЛБ може многу повеќе да тепа по уши него ние овде - овде ние практично ништо не можеме да смениме со пишување на темата - ептен мал bubble е. Па дури и change.org петиција да е, џабе ако немаш “карти за играње”.

Има многу ревјуа на тие платформи за самата банка, и јас ако имам картица на НЛБ, а не можам таа картица да ја користам со Apple Pay ќе се жалам кај банката. Нивна работа е после да лобираат за Apple Pay, не е моја. НЛБ за пример е земена како примарно Словенечка банка - Словенија got their shit figured out. Така да, од нив би очекувал многу повеќе него локална банка ко Комерцијална. Давање слаби оцени може да привлече внимание.

2 cents

П.С. Фрлање етикети “вработен у НЛБ, а-у” не допринесуваат ама баш ништо во дискусијата. Пробај, види зошто некој збори вака или онака. Прашај. Можда нешто попродуктивно ќе излезе :)

Overbored

read-only
19 февруари 2025
31
40
Пројде плаќањето без никаков проблем. :) Ајде и за нашиве банки нека го донесат и да си тераме работа. Инаку конкретно за Payoneer, Add card to Apple Wallet го имам и под физичката картица и под виртуелната картица, некој што има само виртуелна може да проба и да потврди дали ќе биде успешно и тоа.
Успешно е и со физичка и со виртуелна. Работев freelance Upwork до пред година дена платив и со физичката внесена во Apple Pay и кога ја сменив на виртуелната без никаков проблем.
На Overbored муабетот бар мене ми има смисла.

Директно ревјуата за NLB апликациите немаат ништо, ама ако некој може да лобира за ова, зборот на НЛБ влече многу повеќе него ние овде што збориме на ИТ форум. Не е само муабетот галама да се праи, туку и ефективно да е. НЛБ може многу повеќе да тепа по уши него ние овде - овде ние практично ништо не можеме да смениме со пишување на темата - ептен мал bubble е. Па дури и change.org петиција да е, џабе ако немаш “карти за играње”.

Има многу ревјуа на тие платформи за самата банка, и јас ако имам картица на НЛБ, а не можам таа картица да ја користам со Apple Pay ќе се жалам кај банката. Нивна работа е после да лобираат за Apple Pay, не е моја. НЛБ за пример е земена како примарно Словенечка банка - Словенија got their shit figured out. Така да, од нив би очекувал многу повеќе него локална банка ко Комерцијална. Давање слаби оцени може да привлече внимание.

2 cents

П.С. Фрлање етикети “вработен у НЛБ, а-у” не допринесуваат ама баш ништо во дискусијата. Пробај, види зошто некој збори вака или онака. Прашај. Можда нешто попродуктивно ќе излезе :)
Фала dddragan на recognition, секако постот беше сугестија, некако сме многу навикнати како народ да се навредуваме, маргинализираме или деградираме без некоја посебна причина, а од друга страна и добро е дека стануваме отпорни на истото упатено од таквите. :D

Overbored

read-only
19 февруари 2025
31
40
nbrm.png
Одговор од НБРМ, само притисок до банките би променило нешто.

Колку за update јас имам разговарано со ProCredit банка која во случајов лаже дека проблемот е во регулативите и законите, а останатите "верглаат" иста реторика од 2022 дека работат на случајот.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Ако нема пречки од НБРМ или било која институција која има авторитет врз работата на банките, заклучоците се следни:

1. Банките не сакаат со Apple да го делат колачот со провизија (што е најверојатно) и не сакаат таква конкуренција
  2. Имаат потешкотии или проблеми со имплементацијата на Apple Pay (технички или било какви други)

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
НО, имајте предвид дека Законот за платежни услуги и платни системи е комплетно во согласност со ЕУ буквално од деновиве. Последната измена со која конечно е комплетно усогласен е донесена на 17 февруари, пред 11 дена, а се објави во Службен весник на 19 февруари, значи стапи на сила пред 2 дена!

Земајќи го предвид профилот на Apple како компанија, многу голема е веројатноста да била пресудна некомплетната усогласеност на регулативата.

Последна промена:

Overbored

read-only
19 февруари 2025
31
40
НО, имајте предвид дека Законот за платежни услуги и платни системи е комплетно во согласност со ЕУ буквално од деновиве. Последната измена со која конечно е комплетно усогласен е донесена на 17 февруари, пред 11 дена, а се објави во Службен весник на 19 февруари, значи стапи на сила пред 2 дена!

Земајќи го предвид профилот на Apple како компанија, многу голема е веројатноста да била пресудна некомплетната усогласеност на регулативата.
Повеќе може разлика да направи она што европската комисија ги обвини Apple и тужеше за antitrust практики кој ги имаше отколку било какви регулативи што и доведе до тоа да го отворат NFC-то.
Дефинитивно се банките кочницата уште од лани па наваму, како што можеш и да прочиташ имплементацијата на одредена услуга е во целост одлука на банката, а за регулативите се согласувам дека може би не биле средени до достапноста на Google Pay, после тоа е само тегнење на банките дека не им се плаќа провизија, заради тоа што Google Pay нема провизија, Apple Pay има, многу пребарував за ова.
Ако е од некаква помош:
1740747614488.png
Ако нема пречки од НБРМ или било која институција која има авторитет врз работата на банките, заклучоците се следни:

1. Банките не сакаат со Apple да го делат колачот со провизија (што е најверојатно) и не сакаат таква конкуренција
  2. Имаат потешкотии или проблеми со имплементацијата на Apple Pay (технички или било какви други)
Тотално си во право.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Јас со малото искуство што го имам во контакти со Apple и од општото знаење за нивниот пристап кон сѐ, воопшто не би ги ставал во ист кош со Google во однос на пристапот на компанијата кон регулативата и повторно би го сметал за големо влијание нашето непотполно услогласување со истата.

Да се разбереме, во ниеден момент не го правдам и не сум на страна на тоа зло наречено македонска банка, само се трудам трезвено и реално да ја гледам ситуацијата. :)

На крајот на краиштата - ќе видиме. Ако релативно набргу по донесувањево на измените на законот стане достапна услугата, заклучокот сам ќе се наметне.

Overbored

read-only
19 февруари 2025
31
40
Јас со малото искуство што го имам во контакти со Apple и од општото знаење за нивниот пристап кон сѐ, воопшто не би ги ставал во ист кош со Google во однос на пристапот на компанијата кон регулативата и повторно би го сметал за големо влијание нашето непотполно услогласување со истата.

Да се разбереме, во ниеден момент не го правдам и не сум на страна на тоа зло наречено македонска банка, само се трудам трезвено и реално да ја гледам ситуацијата. :)

На крајот на краиштата - ќе видиме. Ако релативно набргу по донесувањево на измените на законот стане достапна услугата, заклучокот сам ќе се наметне.
Би те замолил како и јас што направив со НБРМ и твоите комуникации, односно одговори од Apple да ги поставиш овде.

Во однос на измената во законот (го прочитав во целост) единственото нешто што се изменува и е од голема важност за овие services е PSD2 или Payment Services Directive Two кој е и онака requirement за имплементација и на Google Pay во една банка/држава, без истиот не би се имплементирал.

Затоа и реков, како што би рекол ти "да се разбереме" :D , имплементацијата е исклучиво зависна од банките, нивните практики и одлуки.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Би те замолил како и јас што направив со НБРМ и твоите комуникации, односно одговори од Apple да ги поставиш овде.
Мојата комуникација со Apple на која се повикав е деловна и комплетно неповрзана со оваа тема.

За останатото - времето ќе покаже. Јас сум убеден дека набргу по ова усогласување на регулативата ќе ја добиеме услугата за која плачеме 52 страници.

Последна промена:

Drakesis

hello world
21 мај 2020
61
96
Skopje
Jas bi sakal da se nadovrzam na ovaa poraka. Izminative 52 strani na forumot nekolku pati prativ info deka imam prakano mail kon bankite, kon asocijacija na banki po sto mi se javija na tel da mi kazat deka rabotat na slucajot i imam prakano baranje i kon noviot minister za digitalizacija. I jas se soociv so dosta pushback od luge na forumov deka toa e zaludno i dzabe pisuvame no mislam deka ne e zaludno i treba da se probuva.
Погледнете го атачментот 147489
Одговор од НБРМ, само притисок до банките би променило нешто.

Колку за update јас имам разговарано со ProCredit банка која во случајов лаже дека проблемот е во регулативите и законите, а останатите "верглаат" иста реторика од 2022 дека работат на случајот.

Znam deka Eddy Cue e odgovorno lice za Apple Pay vo Apple i imase niz forumov spodeleno negov mail da se isprati direktno i toj da se "spama". Ova e vtor pat kako mu isprakam mail i vtor pat kako mi e otvoren mailot i toa ne ednas, po poveke pati
1740753101506.png

Taka sto vredi da se obiduvame i so kontakti i so poznati, a i preku oficijalni mailovi i review-a na aplikaciite.

Атачменти

• 1740753084385.png
    1740753084385.png
    63,3 KB · Прегледи: 62

maartin

read-only
7 јуни 2023
30
24
Idejata e odlichna - ako se napravi spam od povekje lugje, kje sfatat deka interesot e golem i kje se zaangazhiraat i dvete strani. Na krajot na denot nishto ne se gubi ako se proba :)

Isprativ mail na [email protected]

Ako imate uste kontakti spodelete.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно