Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

4iG како можен нов телекомуникациски опертор

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Ако се добри, може и само со ип адреса да функионираат - без домејн и пак ќе бидат посетувани ама треба да имаат квалитет и ниски цени. ;)
Со IP aдреса како ќе знае народов да пише за да влезе до сајтот?

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Секако од реклами како инаку би го знаеле и сајтот. :)
Не се разбирам па ме интересира ако адресата не им е 1.mk, One.mk или било како и да им биде со IP адреса тогаш стојат повеќе бројки наместо тој домен име некое со .mk?

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Не се разбирам па ме интересира ако адресата не им е 1.mk, One.mk или било како и да им биде со IP адреса тогаш стојат повеќе бројки наместо тој домен име некое со .mk?
не беше сериозен тој коментар

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Не, од вчера се смеам, а уште повеќе чудам дека до таму е стасана работава и луѓе на коментарот за IP адреса се надоврзуваат. И пази, уште треба некој да објасни дека не бил сериозен. Настрана што и самот коментар за IP адреса е смешен... :cry:

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.154
556
Не се надевајте на унгарците дека ќе ги бутнат цените на пазарот бидејки во Црна гора се бетер и од МТЕЛ:

• жал ми е
Реакции: thrw

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Не се надевајте на унгарците дека ќе ги бутнат цените на пазарот бидејки во Црна гора се бетер и од МТЕЛ:
E beter se... i vo ungarija se najskapi....konkurencija 0
Vo albanija za okolu 1000ka povici,sms i 25gb

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Значи да не очекуваме чуда од унгарциве

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

snowkit

hello world
21 август 2015
173
158

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Можеби они добиле помош од унгарскиот кредит, вин комбинација би било :D

snowkit

hello world
21 август 2015
173
158
"По завршувањето на Јавната расправа, АЕК треба да ги објави резултатите и својот став. Во зависност од исходот на Јавната расправа постапката понатаму продолжува со Јавен тендер или со Јавен тендер со јавно наддавање. АЕК веднаш може да ја отвори Јавната расправа по поднесената Намера, но треба да се има предвид дека во намерата најпрво се бара да се организира состанок помеѓу 4iG и АЕК кој би требало да се реализира после 20/01/2025. За очекување е јавната расправа да се отвори на почетокот на февруари 2025, потенцираат од АЕК."
Значи некаде март ќе има тендер и најкасно до септември октомври ќе почни со работа.

zlristovski

read-only
15 март 2024
19
15
"По завршувањето на Јавната расправа, АЕК треба да ги објави резултатите и својот став. Во зависност од исходот на Јавната расправа постапката понатаму продолжува со Јавен тендер или со Јавен тендер со јавно наддавање. АЕК веднаш може да ја отвори Јавната расправа по поднесената Намера, но треба да се има предвид дека во намерата најпрво се бара да се организира состанок помеѓу 4iG и АЕК кој би требало да се реализира после 20/01/2025. За очекување е јавната расправа да се отвори на почетокот на февруари 2025, потенцираат од АЕК."
Значи некаде март ќе има тендер и најкасно до септември октомври ќе почни со работа.
Ако март има тендер тој ќе биде отворен минимум 30 дена, после треба да се донесе одлука, па период за жалби и на крај потпишување договор. Сето ова би траело до шест месеци, така да не верувам дека од септември ќе почнат, оти откако ќе го потпишат договорот ќе имаат шест месеци за да инсталираат базните станици и дури потоа да почнат да нудат услуги.

15 септември 2012
1.157
1.299
Ако март има тендер тој ќе биде отворен минимум 30 дена, после треба да се донесе одлука, па период за жалби и на крај потпишување договор. Сето ова би траело до шест месеци, така да не верувам дека од септември ќе почнат, оти откако ќе го потпишат договорот ќе имаат шест месеци за да инсталираат базните станици и дури потоа да почнат да нудат услуги.
За шест месеци се инсталираат базните станици?
Ова е нешто што не го знам... А сум го работел за сите четири оператори, ама не волку брзо...
А навистина си сигурен дека за шест месеци се инсталираат базните станици???
Вчера да умрев немаше да знам дека ја укинале бирократијата по општините.... Лелеее, каде оди овој свет...

snowkit

hello world
21 август 2015
173
158
За шест месеци се инсталираат базните станици?
Ова е нешто што не го знам... А сум го работел за сите четири оператори, ама не волку брзо...
А навистина си сигурен дека за шест месеци се инсталираат базните станици???
Вчера да умрев немаше да знам дека ја укинале бирократијата по општините.... Лелеее, каде оди овој свет...
Треба за 6 месеци по добивање на тендерот да почнат со работа и да имаат одредено мрежно покритие на територијата на Македонија.
Можат да пуштат услуга преку национален роаминг како Вип што почна пред да ја изгради целосно мрежата ќе користи мрежа од друг.

15 септември 2012
1.157
1.299
Треба за 6 месеци по добивање на тендерот да почнат со работа и да имаат одредено мрежно покритие на територијата на Македонија.
Можат да пуштат услуга преку национален роаминг како Вип што почна пред да ја изгради целосно мрежата ќе користи мрежа од друг.
Ти си видовит и знаеш што ќе пишува во условите на тендерот?
Таа услуга што ја пишуваш НЕ е инсталирање на базни станици.
Ортакот горе лупна нешто и остана жив, ти си му адвокат?
До кога ќе се пласираат половични, четвртинки од непроверени информации?
Или напиши точна информација или ќути и не се бламирај.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.154
556
Ако почне со вакви цени во Македонија а 99% се шансите да бидат такви бидејки Албанија има сличен стандард како нас бадијала ќе фрла пари за инвестиции кога ќе има приближен број на претплатници колку што сега има МТЕЛ.Спрема последен курс 1 евро е околу 98.30 леки:

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Многу веројатно е 4iG да го откупи Телеком и Дојче телеком да се повлече целосно од Македонија со тоа што држава ќе има пак удел како до сеа делот на Германците оди кај Маџарите.

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Многу веројатно е 4iG да го откупи Телеком и Дојче телеком да се повлече целосно од Македонија со тоа што држава ќе има пак удел како до сеа делот на Германците оди кај Маџарите.
Ова од извори блиски на влада или твои прогнози од гатање и читање на дланка ?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
До пред неколку месеци се вртеше муабет дека мтел ќе го купел телеком, сега пак унгарциве ќе го купувале...глупости. Телеком е преголема компанија за да ја купи некој како овие и башка е дел од дојче телеком...

18 септември 2020
926
865
Македонија
До пред неколку месеци се вртеше муабет дека мтел ќе го купел телеком, сега пак унгарциве ќе го купувале...глупости. Телеком е преголема компанија за да ја купи некој како овие и башка е дел од дојче телеком...
Телеком имаат поголеми профити, минатата година и покрај помалку претплатници на мобилната телефонија имале поголем профит. Телеком вадат профит и од изнајмени линии и продаваат интернет на други оператори.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Ова од извори блиски на влада или твои прогнози од гатање и читање на дланка ?
Фокусот на Дојче телеком не е Југоисточна Европа , фокусот е Т-Мобиле УСА. Бараат начини како да се повлечат од Југоисточна Европа. 4iG како оператор каде и да почна во околина купи цели оператори како во Албанија. Уделот на Македонски Телеком во таа групација дали достигнува 2% е прашање како што пиша членот погоре.

Ваљда не ми дошло на сон ова..

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно