Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Општа тема за монитори

UnderMyRules

lurker
27 ноември 2008
748
264
UnderMyRules's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600x 4.85GHZ with undervolt
Motherboard
ASUS PRIME B550M-A
Storage
970 evo PLUS 1TB + 870 evo 500gb
PSU
CoolerMaster 650w GOLD MW
RAM
32gb(2x16gb) Kingston Renegade Fury 3600MHZ
Video card
ASUS DUAL RX 6600XT 8GB
Case
COOLER MASTER TD500
Mouse
Logitech g305 wireless lightspeed
Keyboard
Logitech G413 CARBON
Audio
Sharkoon B1
Monitor
MSI g2412 24" IPS 170hz
OS
WINDOWS 11 x64
Дај препорачајте некој монитор за гејминг, барам конкретно нешто во рангот 27" 1440p 144-240hz IPS, иако претежно ке се игра cs/fps, но сакам исто и за single player игри од таа причина и сакам стрикно IPS панел(иако знам дека OLED се тука и нудат се нај нај но немам толку голем буџет)

Буџет би бил зависно од тоа колку е добар за парите, но не повеќе од 20,000ден.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
па само тој е. Иначе VA не треба да те секира ако не играш игрици. VA имаат поубав контраст и поживи бои. Може да разгледа у МиДа има многу изложени 34ки и да види како му одговара VA панел.
Земен е MSI PRO MP341CQ, први импресии, одличен е, разликата од 60 до 100хз се осеќа, боите се одлични

Snaga

hello world
2 јануари 2015
72
71
Дај препорачајте некој монитор за гејминг, барам конкретно нешто во рангот 27" 1440p 144-240hz IPS, иако претежно ке се игра cs/fps, но сакам исто и за single player игри од таа причина и сакам стрикно IPS панел(иако знам дека OLED се тука и нудат се нај нај но немам толку голем буџет)

Од вчера го имаат на лагер, 19.000мкд

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје

Истиов го имам и продавам,доколку си заинтересиран пиши ми пп.

alexi

hello world
14 февруари 2009
159
85
Пред некој ден подесував AOC 24G2SPAE, и преку HDMI имаше слични „симптоми“ на 144Hz. Преку DisplayPort нема ништо од тоа, ниту на 165Hz.
Моја претпоставка е дека причината е квалитетот на HDMI каблите. Некои имаат спецификации кои не соодејствуваат со реалноста. Исто со постар HDMI кабел кој се користи заради должината мора да се намали рифреш рејт. Тоа е тоа, додека не се набави подолг DisplayPort кабел. Тоа е и препораката за решавање на твојата ситуација.
Кабелот е 1.2 м пробано со 3 кабли HDMI различни бренд (истиот кабел пробан на тв нема проблем на тестот), ОЕМ и фушер кабел и истиот симтом е... Го пробав на друг компјутер на 120Hz одма се појавија линиите... Дефинитивно до мониторов е ќе го праќам деновиве на сервис, прво да се снајдам со некој монитор на заем за 3 недели некаде користење.:cool:

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299

Еве

Едит - 32 inch е, али подобро за 2к резолуција секако

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Кабелот е 1.2 м пробано со 3 кабли HDMI различни бренд (истиот кабел пробан на тв нема проблем на тестот), ОЕМ и фушер кабел и истиот симтом е... Го пробав на друг компјутер на 120Hz одма се појавија линиите... Дефинитивно до мониторов е ќе го праќам деновиве на сервис, прво да се снајдам со некој монитор на заем за 3 недели некаде користење.:cool:

Ти си знаеш, но пред да плаќам за сервис јас прво би пробал кај другар со DisplayPort излез (ако веќе ти немаш на компјутерот).

Инаку што тоа играш на онборд графика што ти прави разлика од 120 на 144мхз? Добро разбрав дека на одборд графика ти е поврзан мониторот, или нешто сум грешка? едит: Или ок, важно ти е да не е расипан нешто мониторот.

alexi

hello world
14 февруари 2009
159
85
Ти си знаеш, но пред да плаќам за сервис јас прво би пробал кај другар со DisplayPort излез (ако веќе ти немаш на компјутерот).

Инаку што тоа играш на онборд графика што ти прави разлика од 120 на 144мхз? Добро разбрав дека на одборд графика ти е поврзан мониторот, или нешто сум грешка? едит: Или ок, важно ти е да не е расипан нешто мониторот.
Не плаќам ништо за сервис под гаранција е инаку проблемот не е во тие херците само го приметив прво неколку месеци беше со 144 па последниве 2-3 месеца почна и на 120 па ми е шубе да не почни и на 100 на кој сум моментално па дур ми е под гаранција барем или ќе го средат или ќе ми го сменат за друг модел.

Еве како е на 120Hz тие бели линии најдолу што се а на 144 таскбарон воопшто не се ни гледа црно е и нагоре едно 4 cm
120а.jpg

Последна промена:

Nik

hello world
4 април 2018
86
65
Екипа се двоумам за монитори кои ке се користат за програмирање и офис работа.
Гледам Делл како бренд.
Опции за 24':
Опции за 27':

Ваше искуство со овие монитори, држачите кои доваѓаат со нив дали се доволно високи, ротирање итн или мора да се оди со посебен држач?
Исто се мислам 27 инчи со 1080п резолуција познавање на пиксели итн.
Може да препорачате и ваши комбинации.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Препорака за 27/8" 4К и да има пожелно е USB C. Буџет до 400европски.
Изборов е слаб како што успеав да најдам... Samsung A800 е 2021 година, Dell S2722QC и MSI G281 кои се 2022.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.255
2.690
Препорака за 27/8" 4К и да има пожелно е USB C. Буџет до 400европски.
Изборов е слаб како што успеав да најдам... Samsung A800 е 2021 година, Dell S2722QC и MSI G281 кои се 2022.
еве еден добар, малце више е над 400 но еднаш се живее.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Видено, не влегува во буџет. Потребен е монитпр за работа, не за гејминг. Ке се користи на Mac mini, така да херците не играат улога.

wikkumane

read-only
2 јуни 2018
29
24
Некој да ме просветли за проблем, до сега 4 монитири ми појавуаат линии и лошо се однесуваат. Сите монитори се вратени во анхоч и заменети со нови, сменет е кабелот 3 пати, пробано ХДМИ и ДП. Првиот викам ајде се дешава, вториот лоша среќа, но после третиот нема шанси.
Јас мислам дека нешто до графичката е проблемот, анхоч сервис викаат не било до тоа.

И

Избришан член 42370

Гостин
Некој да ме просветли за проблем, до сега 4 монитири ми појавуаат линии и лошо се однесуваат. Сите монитори се вратени во анхоч и заменети со нови, сменет е кабелот 3 пати, пробано ХДМИ и ДП. Првиот викам ајде се дешава, вториот лоша среќа, но после третиот нема шанси.
Јас мислам дека нешто до графичката е проблемот, анхоч сервис викаат не било до тоа.

Да споделеше повеќе инфо, кој монитор, на која графичка, во каква просторија се користи, собна температура, на каква струја е поврзан, монофазна, трофазна?

Не знам како може графичка да расипува монитор. Дали станува збор за исти модел, 4 различни парчиња или сите различни модели се?

Исто, да ставеше слики, видео од проблемот?

Едит: Ајде и тука ќе пишам поради што е футнав темата претходно, но некој тука дане има лично искуство со G24F 2?
Линк до мислењето.

Изменето од модератор:

wikkumane

read-only
2 јуни 2018
29
24
Да споделеше повеќе инфо, кој монитор, на која графичка, во каква просторија се користи, собна температура, на каква струја е поврзан, монофазна, трофазна?

Не знам како може графичка да расипува монитор. Дали станува збор за исти модел, 4 различни парчиња или сите различни модели се?

Исто, да ставеше слики, видео од проблемот?

Едит: Ајде и тука ќе пишам поради што е футнав темата претходно, но некој тука дане има лично искуство со G24F 2?
Линк до мислењето.
Два MSI G2712 два Gigabyte G27F 2, графичка Gigabyte 3060ti, монофазна.

Немам слики на сервис е последниот, кај таскбар-от се појавуваа виолетови линии и некад на пуштање на компјутерот целиот беше транспарент виолетов.

Помислив до портот на графичката да не е дефектен.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.279
Скопје
hackitfree.github.io
Два MSI G2712 два Gigabyte G27F 2, графичка Gigabyte 3060ti, монофазна.

Немам слики на сервис е последниот, кај таскбар-от се појавуваа виолетови линии и некад на пуштање на компјутерот целиот беше транспарент виолетов.

Помислив до портот на графичката да не е дефектен.
Па позајми графичка од некој - пробај дали е до графичката или до мониторот проблемот..
И графичката има 4 порта (ако е од поновите) пробај друг порт - пробај ХДМИ или ДП...

wikkumane

read-only
2 јуни 2018
29
24
Па позајми графичка од некој - пробај дали е до графичката или до мониторот проблемот..
И графичката има 4 порта (ако е од поновите) пробај друг порт - пробај ХДМИ или ДП...
Не напоменав дека се ова се случува после неколку месеци користење.

Откога се деси еднаш сменив графичка на пријател и линиите си стоеа, подолг период со друга графичка не сум пробал, има еден ХДМИ еден ДП пробав и на двата.

И

Избришан член 42370

Гостин
Да се провери прво напонот директно од штек дали прави проблеми, зошто од друга страна ми нема логика графичката да расипува монитори.

Воедно друго што би препорачал е да земиш некој добар surge protector, но не знам колку точно нудет заштита од такви работи, зошто прво знам ограничени се, штитат само од одреден број џули. Тоа некој електричар да те поупати подобро.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.279
Скопје
hackitfree.github.io
Истиов го имам и продавам,доколку си заинтересиран пиши ми пп.
Го продаде ?
Мислењето е автоматски споено:

Едно прашање имам поставено на 144Hz и некој чуден проблем од пред некој месец дена, кога го пуштам компјутерот и кога е веќе стартиран системот на десктоп долу кај статус баров или taskbar најдолу ми се појавува линија како да светат трепкаат кај пинираниве апликации и кај часовникот и трае некаде 3-4 мин потоа ги снемува на фаќање за скриншут не се гледаат а од телефон да слика не иде ок. Да сменам на 120Hz го немам проблемов барем засега, дали некој со ваков проблем имал приметено?
Колку е стар мониторот ( колку е користен ) и дали уште нов кога бил вака правел ?

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.279
Скопје
hackitfree.github.io
Ај да се надоврзам - совет за монитор (строго ИПС) 2650х1440 од 144хц па нагоре.
Квалитет бои, светол ,ХДР - небитно - важно да има пиксел риспонс добар за гејмање над 144хц т.е. да нема гоустинг и чиста слика да дава при брзи движења.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Ај да се надоврзам - совет за монитор (строго ИПС) 2650х1440 од 144хц па нагоре.
Квалитет бои, светол ,ХДР - небитно - важно да има пиксел риспонс добар за гејмање над 144хц т.е. да нема гоустинг и чиста слика да дава при брзи движења.

Вториот го имам јас :)

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.279
Скопје
hackitfree.github.io
Избор сведен на

1699471542105.png
Gigabyte - 18 000
Benq - 22 000
Аsus - 17 000
Dell - 22 000

Има избор и MSI и Samsung ама некако не им верувам на овие фирми за долговечност на производ :rolleyes:
1699471929703.png
MSI 18 000
Samsung 19 000

Некој да ме насочи да направам добар избор утре ?
Даваат на 24 рати без камата... Или да чекам некој црн петок , Нова година ..?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.279
Скопје
hackitfree.github.io
Избор сведен на

Погледнете го атачментот 131395
Gigabyte - 18 000
Benq - 22 000
Аsus - 17 000
Dell - 22 000

Има избор и MSI и Samsung ама некако не им верувам на овие фирми за долговечност на производ :rolleyes:
Погледнете го атачментот 131396
MSI 18 000
Samsung 19 000

Некој да ме насочи да направам добар избор утре ?
Даваат на 24 рати без камата... Или да чекам некој црн петок , Нова година ..?
Ако не - ништо - гуд најт...
Се гледаме у тема „ Што си се подновил„ утре ;)

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Ако не - ништо - гуд најт...
Се гледаме у тема „ Што си се подновил„ утре ;)
Ако не чекај Black Friday на 24 Ноември.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно