Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
253
Mozes Mideja konzolna da najdes pod 40 bona samo bez nadvoresna edinica.
Momentalo Vivaksot e naevtina 3,5 konzolna ,so vnatresna i nadvoresna.
E sega nema sertifikat,cudno mi ti cudo. So 5 g garancija,uste ako e bezuslovna toa e poln pogodok.
Jas baram nekoja konzolna ama cenite na site im se retardirani 40K za 2.5ka a dzidna 2.5ka ke najdas za 20K skoro dupla i uste nemozam da razberam zosto se tie poskapi.

Corpsegrinder

read-only
18 јули 2020
26
33
Здраво дечки,

Ми бидна станот за вселување па на ред е да се ставаат клими.

За во спалниве планирам да ставам Gree Fairy Premium/можеби Amber 3,5ки, али ми треба совет за во дневна+кујна 30m2 за клима до 1100 Еур?

Битно ми е ефикасност на климата, потрошувачка/штедња, што е најдобро за тој буџет.

Благодарам однапред,
Со почит.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Здраво дечки,

За во спалниве планирам да ставам Gree Fairy Premium/можеби Amber 3,5ки, али ми треба совет за во дневна+кујна 30m2 за клима до 1100 Еур?

Битно ми е ефикасност на климата, потрошувачка/штедња, што е најдобро за тој буџет.

Благодарам однапред,
Со почит.
Со тоа што си одбрал Gree автоматски паѓаш на ефиканост потрошувачка/ штедење.

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
253
Здраво дечки,

Благодарам однапред,
Со почит.
За во спална барај тивка клима а во грее незнам дали ќе го добиеш тоа, според мене во спална барај Даикен или Митсу 2ка или 2.5ка ништо поголемо од тоа зошто сепак е стан со изолација и соба непоголема од 15квадрати(ако грешам корегирај ме) додека во дневната може да ја префрлиш планираната Грее 3.5ка а според мене подобри верзии ти се Тундра 3.5ка или Аери+ 3.5ка.

Corpsegrinder

read-only
18 јули 2020
26
33
Со тоа што си одбрал Gree автоматски паѓаш на ефиканост потрошувачка/ штедење.за спачна

За во спална барај тивка клима а во грее незнам дали ќе го добиеш тоа, според мене во спална барај Даикен или Митсу 2ка или 2.5ка ништо поголемо од тоа зошто сепак е стан со изолација и соба непоголема од 15квадрати(ако грешам корегирај ме) додека во дневната може да ја префрлиш планираната Грее 3.5ка а според мене подобри верзии ти се Тундра 3.5ка или Аери+ 3.5ка.
Ти благодарам многу.

Планот ми беше на мултисплит да ставам x2 Gree fairy 3,5ки за во спалните, кои што се 16 м2, а во дневна 30 м2 сакам да ставам Gree Soyal.

Јас највеќе се ориентирав според Seer/Scop ефикасност.

Не се разбирам до толку од клими, се водам по онаа олд скул ,,НЕКА ИМА", па ако имаш некој совет или модел што е онака квалитетен според ,,сите" параметри/што вреди да се стави, за спалните и за дневна пуштај линк... :D

Благодарам однапред,
Поздрав, убава вечер!

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.548
Skopje
www.wemaxa.com
Ти благодарам многу.

Планот ми беше на мултисплит да ставам x2 Gree fairy 3,5ки за во спалните, кои што се 16 м2, а во дневна 30 м2 сакам да ставам Gree Soyal.

Јас највеќе се ориентирав според Seer/Scop ефикасност.

Не се разбирам до толку од клими, се водам по онаа олд скул ,,НЕКА ИМА", па ако имаш некој совет или модел што е онака квалитетен според ,,сите" параметри/што вреди да се стави, за спалните и за дневна пуштај линк... :D

Благодарам однапред,
Поздрав, убава вечер!

Лично имам комбинација од Fujitsu, Mitsubishi & Gree (Hansol, Amber). Првите две (Фуџицу и Мицубиши) се понашаат баш како инвертери (со оглед модулација), Гри-то се понаша како он/офф. Гри-то се појаки магариња за греење на зима.

Со оглед на она што си пишал, подалеку од НЕКА ИМА моментот. Предемзионирање на клима е многу полошо од избор на модел. Предемзионирање на клима (ставање 3.5ки наместо 2.5ки во мали собици до 11-2-4м2) значи дека климата наместо да работи континуирано ќе гаси кога ќе постигне температура (Ова ми го прави Гри Амбер во спална од 13м2 и Гри Хансол 24000BTU 5kw во дневна од 37м2 - и двете се предемензионирани за просторот мислам, температура постигнуваат ептен брзо).

Така да, за мали соби, добра 2.5ка е многу подобро од 3.5ка.

Јас кога бирав, се водев по следниве параметри:
  • ЕЕВ (електростатски вентил) наместо капилара
  • тешка надворешна единица (30kg+) значеше обично двоен изменувач, добра изолација
  • греач на компресор
  • греач на тацна (небитно според мене, али ај)

Барем тогаш, а и сега најверојатно, било што од поскапите модели на Daikin, Toshiba, Fujitsu, Mitsubishi Heavy Electric итн, беше добар избор.

Од ефтините, Gree Hansol / Vivax AERI серии и сл.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Генерално, спрема квадратурата се купува и климата, така да ќе се водиш по правилото: за секој 1м2 = 100Вати или 0.1KW.
За комбото дневна+кујна 30m2 ќе си земеш 3.5KW а за спалната 2.5KW, оти многу тешко се наоѓаат 2KW клими.

Имаш убав буџет со кој треба да се фокусираш само на јапонци. Бидејќи имам искуство со Тошиба, за дневната би ти предложил да ја земеш повисоката класа на Toshiba, Shorai Edge 3.5:

За спалната се оди со тивката Seiya 2.5: (немаат 2.0)

Пред неполн месец ја отворив Seiya доле кај моите да ја исчистам, далеку полесна за чистење од Виваксот горе кај мене. Многу лесно се стига до вентилаторот за да се извади, за разлика од Виваксот (генерално сите кинези) каде каналот за одвод е фиксен и треба поголем зафат.

Corpsegrinder

read-only
18 јули 2020
26
33

Neokhor

hello world
3 октомври 2014
57
31
Која е подобра од овие 2 за во дневна:

1. Mitsubishi MSZ/MUZ-AP25VGK – Бител

2. TOSHIBA SHORAI EDGE RAS-B13J2KVSG-E / RAS-13J2AVSG-E – Бител

И дали е ОК и дали се исплати овој мулти сплит систем за во спалниве:

Multi Split Air Conditioner Toshiba RAS-2M18U2AVG-E + 2 x RAS-B10G3KVSG-E – Бител

Фала многу дечки,
Поздрав секое добро!
И јас сум на иста мака. Ми треба клима за простор од 35-40 м2. Ја гледав истата Тошиба, но и други модели, па ми е мн тешко да донесам одлука

Инаку истиот модел на други места е со доста поразлични цени. Еве пример

Па ми е чудно како може да има толкава разлика во цената.

Испратено од ELE-L29 преку IT.mk форум апликација

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.489
2.937
Досега монтажата дополнително си се наплаќаше (освен ако не било некој редок случај на промоција со "гратис монтажа), и цената зависи од големината на климата/инвертеро.
До 3,5 kW една цена, за над тоа друга цена.
И плус цена ако има потреба од бакарни цевки подолги од 3 метри.
Новата цена (се спомна негде поназад низ темава, пред неколку недели) била доста поскапена, така што очекувајте монтажа од околу 5.000 денари.

Испратено од телефоно

Neokhor

hello world
3 октомври 2014
57
31
Како што гледав ценовник за монтажа на Енергија, се подисплашив малку
Има неколку различни ставки (сегменти) од монтажата кои се наплаќаат посебно. И освен тоа... Без вклучен ДДВ
Досега монтажата дополнително си се наплаќаше (освен ако не било некој редок случај на промоција со "гратис монтажа), и цената зависи од големината на климата/инвертеро.
До 3,5 kW една цена, за над тоа друга цена.
И плус цена ако има потреба од бакарни цевки подолги од 3 метри.
Новата цена (се спомна негде поназад низ темава, пред неколку недели) била доста поскапена, така што очекувајте монтажа од околу 5.000 денари.

Испратено од телефоно

Neokhor

hello world
3 октомври 2014
57
31
Никој не нуди гратис монтажа како што гледам, а цената во конкретниот случај е за цели 100 евра пониска од други места, па затоа ми е чудно... Да не речам сомнително
Може оваа од 61К нема вклучена монтажа во цената, не гледам друга логика...

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Никој не нуди гратис монтажа како што гледам, а цената во конкретниот случај е за цели 100 евра пониска од други места, па затоа ми е чудно... Да не речам сомнително

Нема тука ништо чудно и сомнително, слободен пазар.... ако јас се решам да ја објавам 100еур поскапо и ти ја купиш од мене, јас сум направил убав ќар!
Гледај најбитно таму исти ознаки да носи, и врти телефони кај ќе ја најдеш за најдобра цена.

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Здраво дечки, дали треба да тече на греење од надворешната единица ?
73003680bad8440f7bc1b15819aa346c.jpg

Sent from my Pixel 6 using Tapatalk

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Здраво дечки, дали треба да тече на греење од надворешната единица ?
Ладење - кондензира внатрешната единица
Греење - кондензира надворешната

Треба да имаш конектор за отворот кај шо ти тече за да му закачиш ребрасто црево за дислокација на водата шо кондензира.

71LJaY6WC9L._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Ладење - кондензира внатрешната единица
Греење - кондензира надворешната

Треба да имаш конектор за отворот кај шо ти тече за да му закачиш ребрасто црево за дислокација на водата шо кондензира.

71LJaY6WC9L._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg
Каде би можел да го купам ова ?

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Каде би можел да го купам ова ?

Јас немам ставено, се исцедува директно од надворешната на место каде што немам потреба да го одведувам на друго место. Ако ти пречи каде капе, стави црево, инаку не мора. Дури би рекол и во зима при мрзнење може и подобро би било, помали можности за мрзнење.

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Фала ви на сите за одговорите, мене ми капе баш пред влез на тераса, морам да ставам некое црево, или 6 литарско буре па таму да тече.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно