Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Е-Данок?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Како мислиш? Мене ми кочи во делот за активациски код за да ја потврдам пресметката. Тоа се одвива автоматски секогаш вика проверете мејл и внесете код а мејлот го нема. Откако ќе внесеш после чекаш они да потврдат и да ти пратат фолио тоа може да трае ден два ама ова со кодот секогаш е автоматски...

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Како мислиш? Мене ми кочи во делот за активациски код за да ја потврдам пресметката. Тоа се одвива автоматски секогаш вика проверете мејл и внесете код а мејлот го нема. Откако ќе внесеш после чекаш они да потврдат и да ти пратат фолио тоа може да трае ден два ама ова со кодот секогаш е автоматски...
Пресметката ја внесе самиот? или ја имаше веќе од ППД па само треба да потврдиш?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Пресметката ја внесе самиот? или ја имаше веќе од ППД па само треба да потврдиш?
Самиот ја внесувам како и секогаш (пишувам сума, потекло, додавам фактури како фајлови (овој пат и тука имаше проблем требаше три пати да ги прикачам затоа што од непознати причини не ги прикачуваше)). Нешто не е баш како што треба денес. Ако не се оправи денес ќе ги барам утре. Сега статусот ми е ПРИФАТЕНА/НЕПОТПИШАНА (чека мој потпис т.е. кодот).
Еве сега ми стигнале 4 кодови (толку пати стиснав за препраќање:))
Многу сум се разгалил, два саати заебава системот и дигнав џева.

dimitar92

read-only
11 август 2012
30
27
Веќе ја прочитав цела тема и ме интересира следново дали е точно?

Почнувам со онлајн работа на 21ви Март и не сакам да се замарам со Пејонир и провизиите што ги имаат па се одлучив да отворам сметка во банка каде што ќе ми стигнува платата на месечно ниво. До сега ниту имам отворено сметка во банка ниту сум се регистрирал на УЈП.

Колку што прочитав, треба да ги следам овие упатства од тука за регистрација на УЈП?
Од нашиве банки би ја одбрал НЛБ. Треба да отворам девизна сметка и треба да му приложам на газдата ИБАН за да може да ме исплати? Кога ќе ми легнат парите на сметка треба да идам во банка и да кажам од потекло на парите, дали треба да им кажам дека се од интернет заработка или има некоја шифра под која треба да потенцирам? Исто ме интересира дали има некој лимит до колку можам да примам како физичко лице на годишно ниво или се додека плаќам данок од 10% не ги интересира нив? Видов дека на едно мислење имаше пишано дека ако добивам годишно над 1 милион денари или месечно над 90 000 денари треба да плаќам 18%, дали е тука нешто променето? Би рекол годишно околу $30-$40k би добивал на сметка.

Да речеме од кога ке легнат парите на сметка треба да платам данок на тие пари. Видов тука на линкот од УЈП и треба да ја третирам мојата заработка како друг доход и дека на УЈП треба да направам Е-ППД, да го пријавам и платам најдоцна до 10ти. (Дали може да ми објасни некој што поточно треба да пополнувам на Е-ППД? Бидејќи до сега не сум пополнувал ништо ниту пак можам да видам бидејќи сеуште не сум регистриран ја УЈП). Од кога ке го платам овој данок прочитав дека треба да доставам годишна даночна пријава, што тука треба да се достави во оваа пријава?

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Веќе ја прочитав цела тема и ме интересира следново дали е точно?

Почнувам со онлајн работа на 21ви Март и не сакам да се замарам со Пејонир и провизиите што ги имаат па се одлучив да отворам сметка во банка каде што ќе ми стигнува платата на месечно ниво. До сега ниту имам отворено сметка во банка ниту сум се регистрирал на УЈП.

Колку што прочитав, треба да ги следам овие упатства од тука за регистрација на УЈП?
Од нашиве банки би ја одбрал НЛБ. Треба да отворам девизна сметка и треба да му приложам на газдата ИБАН за да може да ме исплати? Кога ќе ми легнат парите на сметка треба да идам во банка и да кажам од потекло на парите, дали треба да им кажам дека се од интернет заработка или има некоја шифра под која треба да потенцирам? Исто ме интересира дали има некој лимит до колку можам да примам како физичко лице на годишно ниво или се додека плаќам данок од 10% не ги интересира нив? Видов дека на едно мислење имаше пишано дека ако добивам годишно над 1 милион денари или месечно над 90 000 денари треба да плаќам 18%, дали е тука нешто променето? Би рекол годишно околу $30-$40k би добивал на сметка.

Да речеме од кога ке легнат парите на сметка треба да платам данок на тие пари. Видов тука на линкот од УЈП и треба да ја третирам мојата заработка како друг доход и дека на УЈП треба да направам Е-ППД, да го пријавам и платам најдоцна до 10ти. (Дали може да ми објасни некој што поточно треба да пополнувам на Е-ППД? Бидејќи до сега не сум пополнувал ништо ниту пак можам да видам бидејќи сеуште не сум регистриран ја УЈП). Од кога ке го платам овој данок прочитав дека треба да доставам годишна даночна пријава, што тука треба да се достави во оваа пријава?

1. Се регистрираш на е-пдд ППД - Регистрација
2. Кога ќе отвориш девизна сметка во банка ќе ти дадат податоци кои треба да ги пратиш на работодавецот. Некои сервиси барат и адреса на живеење така да може ќе треба и тоа да пратиш.
3. Кога ќе ти стигнат прв пат пари на сметка ќе треба да одиш во банка да потпишеш изјава. Мислам дека само првиот пат се прави тоа, потоа автоматски ќе ти бидат одобрено доколку се испраќат од исто лице / фирма.
4. Преку е-пдд ќе пријавиш данок. Од кога ќе се логираш на е-пдд кликаш на Е-ПДД.(Види слики) Потоа внесуваш податоци за од кој од кој датум. Кликаш Сними. Ќе ти испадне да внесеш Нова Ставка и пополнуваш Земја на потекло на парите, Бираш вид доход „Друг доход„ ( или како и да е). Подивд доход ќе ти биде исто „Друг доход„ (мислам дека и нема друга опица ако вид доход ти е „Друг доход„. Бираш датум на прилив (кога ти стигнале парите во банка). Бираш валута во која ти стигнале парите и внесуваш во Доход од странство колку пари ти стигнале. Автоматски ќе се конвертира во денари и ќе се прикаже во Бруто / Остварен доход. Кликаш на Сними ставка. Ќе ти испадне да прикачиш документ за потекло на парите. Јас прикачувам извештај од банка од датумот кога се пристигнати парите. Ова може онлине да си го симнеш преку е-банкинг. Кликаш „Затвори ставка„ (мислам така беше). Ќе ти стигне код на емаил за затварање. И чекаш да ти одобрат од УЈП. Од кога ќе одобрат ќе можеш да испечатиш рекапитулација и може да го платиш данокот дирек во Банка или онлине преку е-банкинг, На НЛБ мислам има подготвена форма кај што внесуваш само фолио број. Немам користено на НЛБ не сум сигурен баш.
Се пријавува данокот најдоцна до 10ти следен месец и се плаќа мислам до 15ти.

Screenshot1.png

Screenshot2.png

18% ДДВ е за даночни обрзници и сега е 2 милиони, али не важи за пари примени од странство. (Ова да ти потврди некој друг овде, или најдобро во УЈП да прашаш али мислам дека не важи доколку парите се примени од странство).

Годишна пријава сама се генерира на Е-ПДД обично до Мај следната година. Ти ќе треба само да ја потврдиш ако е се во ред. И да доплатиш ако испадне некоја разлика.

Ова е мојата процедура за пари што примам од странство. Не сум имал проблем до сеа. Ако нешто имам испуштено или згрешено слободно може некој да ме поправи.

Поздрав

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
На НЛБ мислам има подготвена форма кај што внесуваш само фолио број. Немам користено на НЛБ не сум сигурен баш.
Да, на nlbklik.com.mk има готов образец ПП53 во кој треба само да се внесе фолио број и останатото само се пополнува. Но за да се плати односно потпише налогот треба да се има мТокен кој се вади во банка и кошта еднократно 300 денари. Потоа преку апликација NLB mToken на телефон при секое потпишување налог се внесува Еднократна Лозинка - OTP од апликацијата.
Алтернативно може да се плаќа и преку апликацијата за електронско банкарство NLB мКlik, но за да можеш да плаќаш така треба да активираш пакет кој кошта 70 денари месечно.

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
Предлог, сумираниве податоци од двете мислења погоре да се стават во посебна важна тема, нешто како ЧПП, без опција за коментари и со назнака ако има некоја промена или неточна информација да се пинга модератор и коментира во оваа тема, така нема да се изгуби ова во целата друга дискусија.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Предлог, сумираниве податоци од двете мислења погоре да се стават во посебна важна тема, нешто како ЧПП, без опција за коментари и со назнака ако има некоја промена или неточна информација да се пинга модератор и коментира во оваа тема, така нема да се изгуби ова во целата друга дискусија.
Moже да стават и во првото мислење од темава и во насловот да се додаде „водич за плаќање на прва страна“ или нешто слично.

webforum

read-only
3 април 2021
12
5
Патем, излезе и сајтов, од тоа што проверив на брзина, има многу корисни информации.

FreelanceFrom.MK - FreelanceFrom.MK

Може да се стави во првото мислење со другите од погоре. @Fatal1ty_

Здраво . Само едно прашање .Ми треба помош . Во врска со Сценарио 5.
Дали треба да се плати некаков данок кај нас доколку основам фирма во САД . Доколку парите се префрлат наместо кај наши банки, во Пејонир или некоја друга странска банка ( картичка ) . Ви благодарам однапред..

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
Генерално, сите пари што си ги заработил должиш данок. Ако не во Македонија, тогаш во САД. Така што убаво пресметај си каде ти е подобро да го платиш данокот. 10% во Македонија или колку и да е таму...

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
219
94
Патем, излезе и сајтов, од тоа што проверив на брзина, има многу корисни информации.

FreelanceFrom.MK - FreelanceFrom.MK

Може да се стави во првото мислење со другите од погоре. @Fatal1ty_
Што ако правиш outsourcing на проект, и ти ги добиваш парите на својот Payoneer акаунт но ги делиш со други Payoneer корисници (го префрлуваш нивниот дел).
Данок се плаќа на секој прилив, или само на профитот (тоа што го повлекуваш преку картица или банка ) ?

dimitar92

read-only
11 август 2012
30
27
2. Кога ќе отвориш девизна сметка во банка ќе ти дадат податоци кои треба да ги пратиш на работодавецот. Некои сервиси барат и адреса на живеење така да може ќе треба и тоа да пратиш.
3. Кога ќе ти стигнат прв пат пари на сметка ќе треба да одиш во банка да потпишеш изјава. Мислам дека само првиот пат се прави тоа, потоа автоматски ќе ти бидат одобрено доколку се испраќат од исто лице / фирма.
4. Преку е-пдд ќе пријавиш данок. Од кога ќе се логираш на е-пдд кликаш на Е-ПДД.(Види слики) Потоа внесуваш податоци за од кој од кој датум. Кликаш Сними. Ќе ти испадне да внесеш Нова Ставка и пополнуваш Земја на потекло на парите, Бираш вид доход „Друг доход„ ( или како и да е). Подивд доход ќе ти биде исто „Друг доход„ (мислам дека и нема друга опица ако вид доход ти е „Друг доход„. Бираш датум на прилив (кога ти стигнале парите во банка). Бираш валута во која ти стигнале парите и внесуваш во Доход од странство колку пари ти стигнале. Автоматски ќе се конвертира во денари и ќе се прикаже во Бруто / Остварен доход. Кликаш на Сними ставка. Ќе ти испадне да прикачиш документ за потекло на парите. Јас прикачувам извештај од банка од датумот кога се пристигнати парите. Ова може онлине да си го симнеш преку е-банкинг. Кликаш „Затвори ставка„ (мислам така беше). Ќе ти стигне код на емаил за затварање. И чекаш да ти одобрат од УЈП. Од кога ќе одобрат ќе можеш да испечатиш рекапитулација и може да го платиш данокот дирек во Банка или онлине преку е-банкинг, На НЛБ мислам има подготвена форма кај што внесуваш само фолио број. Немам користено на НЛБ не сум сигурен баш.

Погледнете го атачментот 111091

Погледнете го атачментот 111092

18% ДДВ е за даночни обрзници и сега е 2 милиони, али не важи за пари примени од странство. (Ова да ти потврди некој друг овде, или најдобро во УЈП да прашаш али мислам дека не важи доколку парите се примени од странство).

Годишна пријава сама се генерира на Е-ПДД обично до Мај следната година. Ти ќе треба само да ја потврдиш ако е се во ред. И да доплатиш ако испадне некоја разлика.

Ова е мојата процедура за пари што примам од странство. Не сум имал проблем до сеа. Ако нешто имам испуштено или згрешено слободно може некој да ме поправи.

Поздрав

Фала многу за информациите! Све е јасно сега!

Да, на nlbklik.com.mk има готов образец ПП53 во кој треба само да се внесе фолио број и останатото само се пополнува. Но за да се плати односно потпише налогот треба да се има мТокен кој се вади во банка и кошта еднократно 300 денари. Потоа преку апликација NLB mToken на телефон при секое потпишување налог се внесува Еднократна Лозинка - OTP од апликацијата.
Алтернативно може да се плаќа и преку апликацијата за електронско банкарство NLB мКlik, но за да можеш да плаќаш така треба да активираш пакет кој кошта 70 денари месечно.

Благодарам и на тебе за овие информации!

petartod

read-only
13 ноември 2016
12
16
Здраво . Само едно прашање .Ми треба помош . Во врска со Сценарио 5.
Дали треба да се плати некаков данок кај нас доколку основам фирма во САД . Доколку парите се префрлат наместо кај наши банки, во Пејонир или некоја друга странска банка ( картичка ) . Ви благодарам однапред..

Генерално, сите пари што си ги заработил должиш данок. Ако не во Македонија, тогаш во САД. Така што убаво пресметај си каде ти е подобро да го платиш данокот. 10% во Македонија или колку и да е таму...

Што ако правиш outsourcing на проект, и ти ги добиваш парите на својот Payoneer акаунт но ги делиш со други Payoneer корисници (го префрлуваш нивниот дел).
Данок се плаќа на секој прилив, или само на профитот (тоа што го повлекуваш преку картица или банка ) ?

Јас сум автор на freelancefrom.mk и сценарио 5 го правев според својата ситуација.

Од даноци плаќам само 10% данок на личен доход на парите кои си ги исплаќам на лична сметка во Македонија. Тоа е единствениот данок што го должам било каде на светот.

Данок за Single Member US LLC e 0% ако:
  • фирмата има само еден основач
  • нема редовно вработени Американци (фриленсери може)
  • нема физички простории во САД (адресата на фирмата не се смета, не се сметаат ни рентани магацини и сл.
  • не си присутен во САД повеќе од 30 дена во една календарска година.

Јас таму не плаќам данок. На ИРС и праќам два обрасци кои се задолжителни. Водењето на фирмата ме чини околу 150 долари годишно.
Плаќам само 10% данок на доход (како физичко лице) во Македонија. Приходите на фирмата се едно, моите приходи се друго. Мои се само приходите кои си ги исплаќам на лична сметка. Додека се на сметка на фирмата, не се мои, туку на фирмата (иако сум 100% сопственик). Кога ќе станат мои, тогаш треба да платам 10% данок на доход.

Повеќе за тоа на линкот Основање и водење фирма во странство - FreelanceFrom.MK

webforum

read-only
3 април 2021
12
5
Јас сум автор на freelancefrom.mk и сценарио 5 го правев според својата ситуација.

Од даноци плаќам само 10% данок на личен доход на парите кои си ги исплаќам на лична сметка во Македонија. Тоа е единствениот данок што го должам било каде на светот.

• нема физички простории во САД (адресата на фирмата не се смета, не се сметаат ни рентани магацини и сл.

Јас таму не плаќам данок. На ИРС и праќам два обрасци кои се задолжителни. Водењето на фирмата ме чини околу 150 долари годишно.
Плаќам само 10% данок на доход (како физичко лице) во Македонија. Приходите на фирмата се едно, моите приходи се друго. Мои се само приходите кои си ги исплаќам на лична сметка. Додека се на сметка на фирмата, не се мои, туку на фирмата (иако сум 100% сопственик). Кога ќе станат мои, тогаш треба да платам 10% данок на доход.

Ти благодарам многу .

dino

lurker
5 јули 2009
663
249

Моѓе ли да ми кажеш колку време трае процедурата за отварање фирма во ус, колку кошта тоа и месечни трошоци дали имам?

Дали откако ќе отворам фирма можам да направам УС пејпал и да отворам сметки во банки во УС?

Sent from my iPhone using Tapatalk

dimitar92

read-only
11 август 2012
30
27

Погледнете го атачментот 111091

Погледнете го атачментот 111092

Поздрав

Уште едно прашање.

Пријавувам данок и кај што пишува: Држава во која е резидент исплатувачот
Која држава треба да ја ставам? Газдата е швајцарец, фирмата е регистрирана во Сингапур а праќа пари преку transferwise која што пак праќа пари преку Америка

Во извештајот што го симнав од НЛБ го пишува следново:

На барање: Тransferwise SINGAPORE PTE LTD, SINGAPORE
Преку: DEUTSCHE BANK TRUST COMPANY
На товар: DEUTSCHE BANK TRUST COMPANY New York

Само да напоменам дека средствата се пратени од акаунтот на фирмата и не се директно од името на газдата.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Уште едно прашање.

Пријавувам данок и кај што пишува: Држава во која е резидент исплатувачот
Која држава треба да ја ставам? Газдата е швајцарец, фирмата е регистрирана во Сингапур а праќа пари преку transferwise која што пак праќа пари преку Америка

Во извештајот што го симнав од НЛБ го пишува следново:

На барање: Тransferwise SINGAPORE PTE LTD, SINGAPORE
Преку: DEUTSCHE BANK TRUST COMPANY
На товар: DEUTSCHE BANK TRUST COMPANY New York

Само да напоменам дека средствата се пратени од акаунтот на фирмата и не се директно од името на газдата.
Државата кај што е регситрирана фирмата исплатувач.
Газдата и начинот на плаќање е небитен.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu

Дали ја пријави фирмата во Централен Регистар како инвестиција на резидент во странство? Имам јас Англиско LLP ама пошто нема минимален основачки влог, се карав и се докажвав сто пати со Централниот Регистар дека имам фирма само нема минимален основачки влог (бараат доказ колку си уплатил на сметка на фирмата а јас немам воопшто уплатено пошто нели, нема потреба).

Како шо прашав и на банка ќе ми треба потврдата од Регистарот дека имам инвестиција кога ќе си префрлам пари од сметката на фирмата на мојата физичка сметка на НЛБ тука, како доказ од каде се парите. Дали ја регистрира ти фирмата во ЦР и ако не дали ти напраја проблем на банка?

dimitar92

read-only
11 август 2012
30
27
Заборавив да прашам уште една работа.

Дали кога ви пристигнуваат пари во банка го доставувате тој документ на УЈП страната или фактурата што ја праќате до клиентот? На пример кај мене има разлика помеѓу фактурата што ја праќам до клиентот и таа сума што ми стигнува во банка, бидејќи банката ми зема $31 провизија

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

Дали кога ви пристигнуваат пари во банка го доставувате тој документ на УЈП страната или фактурата што ја праќате до клиентот? На пример кај мене има разлика помеѓу фактурата што ја праќам до клиентот и таа сума што ми стигнува во банка, бидејќи банката ми зема $31 провизија
Тоа од банка.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

Пишав и јас пред некоја страна. Јас праќав само фактура и после некој месец ми се јавија од УЈП баш ради разликата после провизиите им било проблем. И викам што да правам? Ми рекоа - Е па праќај ја и фактурата и изводот од банка за примени средства. И сега ги праќам и двете (има опција едно како главен документ едно како дополнителен, не игра улога кое го ставам прво затоа што и двете може да ги видат).

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard