Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Филтер за воздух

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232

Winix Zero Pro vs Mi Air Purifier Pro H

Кој би го избрале и зошто?

Дали е опасно, или корисно да има plasmawave ionizer? Kолку што разбрав Winix има, Xiaomi-to не.
За просторијата се доволни и двата, 30м2.
Со плазмата вклучена побрзо прочистува. Секогаш можеш да ја исклучиш и да не ја користиш додека си во просторијата.
Две години гаранција е подобро од една.
Шаоми мислам дека немаат хепа филтер, туку нешто што е речиси хепа. Тоа "речиси" ја прави разликата во филтрирањето. Да имаа хепа филтер и тоа како ќе го рекламираа.

Јас би одел со виникс.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Со плазмата вклучена побрзо прочистува. Секогаш можеш да ја исклучиш и да не ја користиш додека си во просторијата.
Две години гаранција е подобро од една.
Шаоми мислам дека немаат хепа филтер, туку нешто што е речиси хепа. Тоа "речиси" ја прави разликата во филтрирањето. Да имаа хепа филтер и тоа како ќе го рекламираа.

Јас би одел со виникс.
Има ХЕПА шаомито. Имаш да бираш филтри H11 i H13 ако сакаш.

Sent from Телефон using Tapatalk

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224

За некој ден треба да мењам филтерот на Шаоми. Знаете кај има најевтини? Тој еден љубичаст користиме, мислам беше антибактериски и околу 1900 д.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232

Имаш да бираш, ама фабрички не е хепа, туку речиси хепа.
Проток на воздух се намалува со поголема филтрација. Ем декларираат поголем проток, ем поефтин филтер. Ама, не е толку ефикасен.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
За некој ден треба да мењам филтерот на Шаоми. Знаете кај има најевтини? Тој еден љубичаст користиме, мислам беше антибактериски и околу 1900 д.
Најефтино што видов анхоч 1990 компатибилци, 2100 оргинал. Тука некаде се и Мистор.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Проток на воздух се намалува со поголема филтрација. Ем декларираат поголем проток, ем поефтин филтер. Ама, не е толку ефикасен.
А кај читаш тоа? Кај мене пред години си дојде баш со Хепа.
Еве и за овој

3e5521feb27577afa19022e9db188232.jpg

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Новите модели одат со H13

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
И мојот Ми 2 прес некоја година дојде со зелениот Хепа, со Х11 ниво.

Да, за ова мислев.
Х11 е мнооогу послаб (и поефтин) од Х13, што го има од секогаш кај виникс.

Не сум бил во тек дека новите модели на шаоми се со х13, ама па и треба да се провери тогаш да не добиеш постар модел.

Дали се ревидирани карактеристиките на шаомито? Верувам со подобар филтер се намалува протокот и се зголемува бучавата.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Да, за ова мислев.
Х11 е мнооогу послаб (и поефтин) од Х13, што го има од секогаш кај виникс.

Не сум бил во тек дека новите модели на шаоми се со х13, ама па и треба да се провери тогаш да не добиеш постар модел.

Дали се ревидирани карактеристиките на шаомито? Верувам со подобар филтер се намалува протокот и се зголемува бучавата.
Значи HEPA e HEPA. Градацијата на Хепа е друга работа. Затоа тврдењето Шаоми нема Хепа, или има нешто налик хепа е неточна. А фали ќе дискутираме за тип на ХЕПА е веќе друга работа.

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
За Xiaomi, имаш различни видови на филтри од 1.990 ден во различни продавници (на промоција за таа цена).

Antibacterial Filter (Purple) во ElektroMetal и Anhoch
Anti-formaldehyde Filter (Green) во ElektroMetal
HEPA H13 (Grey) во Mi Store и Setec
Кој е ,условно кажано најдобар? Ја го зимам љиљаковиот, антибактериски. Барем до сега..

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Значи HEPA e HEPA. Градацијата на Хепа е друга работа. Затоа тврдењето Шаоми нема Хепа, или има нешто налик хепа е неточна. А фали ќе дискутираме за тип на ХЕПА е веќе друга работа.

Кога дојдоа на пазарот не беа хепа. Беа хепа еквивалент дрн дрн. Па после сменија во H11 фабрички а после може да си купиш H13. Тоа што сега се со H13 фабрички е ок, ама би требало да сменат и бројките што ги рекламираат.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Кога дојдоа на пазарот не беа хепа. Беа хепа еквивалент дрн дрн. Па после сменија во H11 фабрички а после може да си купиш H13. Тоа што сега се со H13 фабрички е ок, ама би требало да сменат и бројките што ги рекламираат.
Ајдеее... Муабетов тргна шта би било кад би било. Ти реков ги имам од времето на Ми 2 и беше со ХЕПА. А и небитно, праиме муабет за сега, му реплицираше на човек што сака сега да купи. Значи факт е дека сега и фабрички филтерот и заменските за после се ХЕПА. Тоа е важно, и тоа беше грешно во првичниот твој пост.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Ајдеее... Муабетов тргна шта би било кад би било. Ти реков ги имам од времето на Ми 2 и беше со ХЕПА. А и небитно, праиме муабет за сега, му реплицираше на човек што сака сега да купи. Значи факт е дека сега и фабрички филтерот и заменските за после се ХЕПА. Тоа е важно, и тоа беше грешно во првичниот твој пост.

Ок, технички се хепа, реално се хепа со послаба моќ на филтрирање, т.е. послаб стандард.
Одлично е што се подобрува квалитетот на прочистување кај ми.

Некаде во темава имаше дека автоматскиот режим работи по кинески стандарди за та што е чист воздух па мислам дека и тоа би било добро да се земе во предвид при купување.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Ок, технички се хепа, реално се хепа со послаба моќ на филтрирање, т.е. послаб стандард.
Одлично е што се подобрува квалитетот на прочистување кај ми.

Некаде во темава имаше дека автоматскиот режим работи по кинески стандарди за та што е чист воздух па мислам дека и тоа би било добро да се земе во предвид при купување.
Се решава и тоа со автоматики во апликацијата. Не сум видел новиве какви им се сетинзите. Може и направиле за ЕУ пазар по ЕУ директиви.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Се решава и тоа со автоматики во апликацијата. Не сум видел новиве какви им се сетинзите. Може и направиле за ЕУ пазар по ЕУ директиви.

Се решава со автоматики по сетинзи е за 1% од популацијата. За останатите 99% е непотребно замарање и уред кој нема добро да прочистува (а можеби може).

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Се решава со автоматики по сетинзи е за 1% од популацијата. За останатите 99% е непотребно замарање и уред кој нема добро да прочистува (а можеби може).
Кај Виниксот па никако не се решава. Нема мониторирање и смарт/ремоут функции никакви. Али ОК најбољи е, иљко никаде не ни навлегов во такво мерење на онаквоото никаде.

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Сега зедов Ми 3Х ,за кај баба ми, нема потреба од апликација, си тера на ауто до 5-10 пм, што е супер. Собата е 20м2.

Испратено од IN2020 преку IT.mk форум апликација

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно