Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Проблем со кофигурација.

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Се сомневам дека Windows-от е пиратски.Го зедов од продавачот кога ја земав конфигурацијата.
Може и тој да ти прави проблеми.

Со лаптоп Леново ни дадоа Windows 10 Home, кога го преинсталирам си го пронаоѓа сам и не ми бара клуч. Но со лаптопов постојано имаме мака со апдејти и не работи баш добро (бавен е во однос на конфигурацијата и5 10та генерација, 16гб рам, SSD, а и често знае да углави на основни работи).
Не можам да му инсталирам пиратски оти го користиме за работа и едвај чекам уште неколку недели да земеме нови, а овој да оди како приватен и со нов оперативен систем.

Крај краева обиди се со друг оперативен систем, ако таму не прави проблем, тогаш може тоа да е маката.

Temperance

read-only
5 август 2021
19
1

Со лаптоп Леново ни дадоа Windows 10 Home, кога го преинсталирам си го пронаоѓа сам и не ми бара клуч. Но со лаптопов постојано имаме мака со апдејти и не работи баш добро (бавен е во однос на конфигурацијата и5 10та генерација, 16гб рам, SSD, а и често знае да углави на основни работи).
Не можам да му инсталирам пиратски оти го користиме за работа и едвај чекам уште неколку недели да земеме нови, а овој да оди како приватен и со нов оперативен систем.

Крај краева обиди се со друг оперативен систем, ако таму не прави проблем, тогаш може тоа да е маката.
Некоја сугестија за OS?
Искрено едвај ја чекам 11-ката да излези стабилна верзија па да пробаме.

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Некоја сугестија за OS?
Искрено едвај ја чекам 11-ката да излези стабилна верзија па да пробаме.
Ако сакаш Windows, тогаш симни го од официјална преку нивниот tool.
Направи бутабилно усб.
Инсталирај го, а потоа активирај го.

Јас обично одбирам Professional, а за активација погледни тука и тука.

За Линукс види во подфорумот за оперативни системи.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.801
5.517

Пре ќе да е нешто со лаптопот него до Хоме верзијата.

Sent from Телефон using Tapatalk

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Пре ќе да е нешто со лаптопот него до Хоме верзијата.

Релативно нов е лаптопот, освен за куцање на код, броусер и офис не се користи за ништо друго.
Ако имаш предлог за софтвер со кој може да го тестирам хардверот би проверил.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.801
5.517
Релативно нов е лаптопот, освен за куцање на код, броусер и офис не се користи за ништо друго.
Ако имаш предлог за софтвер со кој може да го тестирам хардверот би проверил.
Немам. Можеби со HWInfo или сличен да следиш температури, да не тротла случајно да прегрева, да пуштиш некој синтетички тест да го оптерети можда. Да провериш ССДто да не зеза нешто.
Ако мислиш дека е до Виндоусот фукни му фреш 10ка про од Микрософт не ни мораш да го активираш. Мада едно чудо ми прошле со Хоме 10ка и никад не праеле проблем. Разликата со Про е во работи кои се не есенцијални за самата работа.

Temperance

read-only
5 август 2021
19
1
И јас користам хоУм вржн, меѓутоа не знам дали е пиратски.Во секој случај ќе видам како ќе се развива ситуацијата деновиве па ќе пробам со нов Виндоус.

krema

OG
24 јуни 2009
15.729
15.822
youtu.be
Абе форматирај го тој вержн и земи си оригинал вержн госпот да те видит. Неколку сугестии имаш погоре за ова!

• ми се допаѓа
Реакции: marv
И

Избришан член 42370

Гостин
А да исклучиш Windows Updates, не знам досега зошто не ти препорачале членовите. Можеби спушта некој фаличен драјвер и зеза се. Инсталирај свеж 10 Pro со исклучен интернет (истрган Lan кабел), инсталирај 1 по 1 драјверите од официјалната страна на матичната, па на крај инсталирај графички драјвер, изгаси апдејти во GPEdit (достапно само на Pro верзијата) и види како ќе се понаша.

mkdev

hello world
1 декември 2007
116
11
nvidia-jpg.102998

избриши го дрв , без штиклиранје на долната опција и после само нека го врати ,scan да го врати пак дали ти се случува само на 3д ?

Последна промена:

Temperance

read-only
5 август 2021
19
1
При денешното пуштање на PC-то десктопот трепка и не може ништо да се кликни ни лев ни десен маус и не се отвора ништо, го рестартирав и излезе синиот екран и сега пишувам од свежа тазе инсталација.

oddboxer

read-only
30 септември 2020
16
4
Би било корисно ако ги споделуваш грешките кои ги исфрла системот на син екран.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Извади го SSD-то, направи посебна партиција и инсталирај го Виндоусот на хард дискот. Toa ти беше најлесен чекор за да ја разрешиш "дали е до SSD-то" дилемата од првиот пост.

Temperance

read-only
5 август 2021
19
1
Одлична идеја @NecrotoX , заборавив да кажам уште еден детал, тој ден кога за прв пат се појави овај ерор или како да го наречам, моите дома чистеле нешто реаранжирале па брат ми го изгаснал со опцијата апдејт енд шат даун, и при горенаведената активност најверојатно имаат одштекано или изместено некој кабел, веројатно од напојувањето при што процесот на апдејтирање е терминиран.Значи од тој ден го влечам овој проблем.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.801
5.517
Одлична идеја @NecrotoX , заборавив да кажам уште еден детал, тој ден кога за прв пат се појави овај ерор или како да го наречам, моите дома чистеле нешто реаранжирале па брат ми го изгаснал со опцијата апдејт енд шат даун, и при горенаведената активност најверојатно имаат одштекано или изместено некој кабел, веројатно од напојувањето при што процесот на апдејтирање е терминиран.Значи од тој ден го влечам овој проблем.
Значи плаче за отварање, проверка на кабли, и тазе инсталација. И секако проба на друг ССД/ХДД за почеток.

Temperance

read-only
5 август 2021
19
1
А да исклучиш Windows Updates, не знам досега зошто не ти препорачале членовите. Можеби спушта некој фаличен драјвер и зеза се. Инсталирај свеж 10 Pro со исклучен интернет (истрган Lan кабел), инсталирај 1 по 1 драјверите од официјалната страна на матичната, па на крај инсталирај графички драјвер, изгаси апдејти во GPEdit (достапно само на Pro верзијата) и види како ќе се понаша.
Сега ќе пробам со ова.

Temperance

read-only
5 август 2021
19
1
Ништо пак BSOD.

Атачменти

• 20210808_224018.jpg
    20210808_224018.jpg
    191,6 KB · Прегледи: 42
  • 20210808_223855.jpg
    20210808_223855.jpg
    241,8 KB · Прегледи: 42

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Не замарај.
Отвори куќиштето, прештекај све, напрај апдејт на биос, инсталирај на хард диск асален виндоус, и следниот пост да ти биде после 2-3 дена.
Ако пак не бива носи на сервис кај шо ќе тестираат поасално со резервни делови и кабли и whatnot.

Vlatzki

user
1 мај 2008
1.281
340
Смени го ССДто како што ти рекоа и други членови овде, инсталирај на него официјален вин10 од мајкрософт и види како ќе се понаша. Јас имав многу сличен да не речам ист проблем со еден компјутер, се мачев 10тина дена со дијагностицирање и испадна дека до ССДто било проблемот. Проблемите секој пат беа различни, те драјвери, те корумпирани податоци, те трепкање, па не сака да се вклучи виндоусот, па нема икони на десктоп, па ова па она...
@Astro може да потврди. :)

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.172
16.258
Смени го ССДто како што ти рекоа и други членови овде, инсталирај на него официјален вин10 од мајкрософт и види како ќе се понаша. Јас имав многу сличен да не речам ист проблем со еден компјутер, се мачев 10тина дена со дијагностицирање и испадна дека до ССДто било проблемот. Проблемите секој пат беа различни, те драјвери, те корумпирани податоци, те трепкање, па не сака да се вклучи виндоусот, па нема икони на десктоп, па ова па она...
@Astro може да потврди. :)
Да, потврдувам, само што ССД-то еве го сеуште работи секој ден по 8 часа на друг компјутер без никаков проблем а и ова не се истите симптоми.

Јас мислам дека има проблем со XMP сетингот или меморијата.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно