Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Vivaldi Browser v2

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.378
5.513
Демек е независен од манифест в3 адблокеров што е вграден во вивалди. Имет и опција да си додаваш самиот листи и да бираш кои да се активни, а гледам дека ги има истите по дифолт што ми се штиклирани во uBlock Origin. Така да ваљда ќе брка работа. Мада не сум го користел вградениов(можда мањка), по навика uBlock пикам сегде.
Не се опфатени сите вградени адблокери, не само тој од Вивалди. Манифестот се однесува само на екстензиите. A uBlock Origin Lite ќе работи со V3. Мада сосема солидна работа бркаат и вградените, малку ако се поиграш со листите.

E и вие што сте на м$ виндовс, треба некој регистри сетинг да подесите за да останете на манифест 2..
За какво подесување во регистри станува збор, кога се менува кодот на хромиум енџинот? :confused:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.481
SK
Не до енжинот туку до манифестот. Регистри сетингот е само за да не се убаци манифест 3 уште пред крајниот рок следната година... Спомињаа во форумиве, ќе пробам да го најдам.
Мислењето е автоматски споено:

Еве го...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.481
SK
Oва е интересно.

Unlike most services, Proton VPN's free version gives full access to all the regular plan's features. The limitations are that it's only for a single device and only three server locations: Japan, the Netherlands, and the US.

Vivaldi tells WIRED that the Proton VPN integration may come to the mobile versions of the browser at some point, but for now, it's only available in Vivaldi’s desktop browser. Access is through your Vivaldi account—just log in and you'll see an option to use Proton VPN's free VPN as well as a way to upgrade to a paid version.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.190
1.633
Скопје
Остај протон, него шо праиме со манифест в3, кој и со регистри подешавката стапува на сила за некој месец два.
Не изгледа дека вложуваат некој труд да се продолжи поддршката за в2 адони како uBlock.

Така да му се вратив на фајрфокс, или поточно LibreWolf, проблемот што ме натера да го сменам фајрфокс на вивалди за среќа го немам со него.

Со вивалдиво, дури и со регистарот подесен да се продолжи поддршката и uBlock Origin инсталиран и активен како единствен адблокер(вградениот исклучен), на јутјуб почна да ми покажува реклами од пред неколку месеци. Не ја свири рекламата, само црн екран е, али пак мораш да ги исчекаш тие 5 секунди и да стиснеш скип. Обично 3-4 реклами на прво палење на бровсер во денот.

Почнав да мислам дека тоа е новата нормала и дека јублок не брка работа ко што бркаше некад, али откако го инсталирав либревулфот, со веќе инсталираниот јублок со кој што доаѓа, не ми се појавуваат повеќе.
Исто приметив дека и неколку страни на вивалди на кои ми го детектираа јублок и бараат да се исклучи за да ја прикажат содржината, на либревулфов не искача истата порака.
Можеби се решаваат овие 2 работи со рчкање во сетинзи, али не ми се замарало до толку да барам. Либревулфов од фабрика исправен го добив :).

Најбитната функција на која се навикнав кај вивалди, Workspaces, ја добив назад со "Simple Tab Groups" адонот.

Едит: Него ми текна уште една работа ради која нема да ми недостига вивалди. Тоа колку ретардирани се сугестиите чим почнеш да пишуваш адреса на страна. Место да ми ја предложи страната која најчесто ја отварам и е со тие 1-2 почетни букви, тој ми предлага страна која сум ја отворил еднаш пред една година, и треба малтене пола адреса да му ја пишам за да ми го предложи тоа што всушност ми треба. Фајрфокс, а соодветно и либревулф, се светлосни години понапред во тој поглед.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.481
SK
Јас од најавата за манифест 3 веќе не ги учам новите можности на Вивалди... Ментално се спремам за миграција. :)

Немам истражувано што како и каде.
Зошто го одбра баш Либреволф форкот? Од попопуларните читам и Ватерфокс го спомињаат. Исто и тој Brave ама и тој мислам е на хромиум исто како Вивалди (и куп други), така да истото срање ќе биде со манифест 3.

Со вивалдиво, дури и со регистарот подесен да се продолжи поддршката и uBlock Origin инсталиран и активен како единствен адблокер(вградениот исклучен), на јутјуб почна да ми покажува реклами од пред неколку месеци. Не ја свири рекламата, само црн екран е, али пак мораш да ги исчекаш тие 5 секунди и да стиснеш скип. Обично 3-4 реклами на прво палење на бровсер во денот.
Мене тек вечерва почна така заебанции со јутјуб... Мислев некоја промена од Гугл, последниве месец прават помени па адблокерите се адаптираат. Немам време сега да проверувам дали почнале Вивалди да го применуваат манифест 3, ама натаму смрдат работите.

едит: Може затоа ни мачкаат очи со „бесплатен“ ВПН. :p

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.716
3.383
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Најверојатно ќе направат и плагинзи што ќе работат на MV3, барем така од adguard ми пристигнуваа некои мејлови многу одамна...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.481
SK
Ќе работат секако, ама со многу лимитирања во однос на претходно. Нема да има вака успешно блокирање на реклами, дури ни со јублок... Тоа и ѐ поентата на манифест 3.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.190
1.633
Скопје
Немам истражувано што како и каде.
Зошто го одбра баш Либреволф форкот? Од попопуларните читам и Ватерфокс го спомињаат. Исто и тој Brave ама и тој мислам е на хромиум исто како Вивалди (и куп други), така да истото срање ќе биде со манифест 3.
Ми требаше некоја алтернатива на фајрфокс, пошто имав некој луд проблем со него, некои видеа не ми ги пушташе на редит само кога сум логиран на акаунтот, а одлогиран, или логиран од било кој друг бровсер пушташе без проблем.
Несакајќи го слушнав Росман дека го спомна либревулф, па викам чек да го пробам. Не е со некои модификации колку што разбрав набрзина(Waterfox ако памтам добро повеќе е рчкан под хауба, ептен одамна го имам користено), него само ствари што се за приватност и анти-фингерпринтинг се пуштени на нај јако. А и јублокот што иде со него бил со некоја мала модификација.
Незнам дали ова што престана да пушта реклами јутјуб, и што е постелт јублокот од перспектива на веб страните споредено со вивалди, е поврзано со подесувањата за приватност и модот на јублок. Можеби и на чист фајрфокс исто работи, ќе треба да го пробам, пошто сега гледам се решил тој проблемот што го имав со него.

Едини проблем со либревулфов, е што ама никако неможам Web Push нотификациите да му ги вклучам и на редит и на It.mk. Не ми пуштаат барање овие 2 страни(едини на кои користам нотификации) да ги одобрам. Рачно му додадов да дозволи на непрашано, али јок. А му ги тестирам и тука и тука, работат без проблем.
Дали ме памтат страниве како авторизиран на фајрфокс па ова не го разликуваат дека е друг бровсер за пак да прашаат, јебемлига.
@Fatal1ty_ Студио? Да не имаш претстава за што може да се работи и како да се реши? Има начин да се примора форумов да ми побара дозвола за нотификации на бровсеров?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.481
SK
Дојде и тој ден, Ublock Origin не работи повеќе во Вивалди... А тоа lite срањцето не му е рамно. Еве на пример не го трга горниот банер на форумов, ниту после кастом додавање на елементот.
Мислењето е автоматски споено:

На Линукс веројатно ова ќе го тестирам, за на виндовс ќе размислам...

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.190
1.633
Скопје
Дојде и тој ден, Ublock Origin не работи повеќе во Вивалди... А тоа lite срањцето не му е рамно. Еве на пример не го трга горниот банер на форумов, ниту после кастом додавање на елементот.
Со оглед на тоа дека алтернативни бровсери користат понапредни корисници(на дифолтот што за генерална публика е хром), мислам дека мошне ефективно ќе си ја прполови базата на корисници вивалдиво.
Можда им остане некој што ептен се навикнал на некоја функција без која неможе, пример мејл клиентот на кој трошат пола од времето за разработка :D.
Уште од првите најави ги откачив и се вратив на стариот добар фајрфокс. Фунционалноста која ептен ја заљубив кај вивалди(Workspaces), си ја вратив со Simple Tab Groups адонот за фајрфокс.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.575
19.283
Постојано имам два - три прелистувачи а главен ми е Вивалди.

Неколку месеци (заради преинсталација) користев само Вивалди и некни кога инсталирав Firefox пријатно ме изненади со перформансите.

Она на што навикнав и без кое не можам е sidebar. Најпрво во Опера и потоа во Вивалди.

Каде ми го напукна филмот Вивалди и се почесто користам Лисица?
После инсталација на Вивалди и почетна синхронизација гледам хоум пејџ наместен на Startpage, дифолт срч Startpage, дифолт срч енџин Startpage

Ајде тоа. Екстремно и тврдоглаво тешко да се вратиш на Google (тоа ми е, тужете ме)

Чудни перформанси на Youtube итн.
Синхронизација дефектна. Send to device работи рандом итн.

Ах, да! Кога менував од Startpage во друго ме дочека пренасочување во нов таб со нешто како "ние вака се финансираме не биди пеер"

Дно!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.575
19.283
Мора да има некој аналог и за фајрфокс, прошпартај низ страната за адони.
Заборавив да напомнам дека ставиле и во Firefox. Сега откако се посраа на ublock приморан сум да се шалтам иако после апдејтот беше исклучен, повторно го вклучив и за сега се е во ред.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно