Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Тие Auto Motion Plus ефекти треба да се исклучат, инаку ќе гледаш soap opera effect.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Тоа со "светењето коа е црн екрано, темни сцени" не значи дека е до Edge LED осветлувањето. Повеќе е до IPS=PLS панелот.[/QUOTE
Мислиш HDR ? Таквите LG го имаат од серија 8 па нагоре ,а и еве сега оваа година го има и серија 7 само што серија 7 не е тоа тоа како треба да биде

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk
Не мислам на HDR. Ова Motion Flow го има одамна уште на full hd tvata. Тоа ги дуплира фрејмовите и сликата е потечна, ама за филмови не добар Тај ефект.

BorisTheBlade

read-only
22 мај 2017
4
5
Продолжив и денес со потрагата за тв. И влегов во сет. Место тв од 90-100к гледав од 30. Сони кд 55 хф7596 и самсунг уе55ну7093ух. Вака изгледат ок. Па му викам на дечкото ајде убеди ме дека q7 samsung е подобар. Ми вика за х3 цена, нема да добиеш х3 квалитет. Само за малку подобри преформанси и финеси. Евентуално олед филипс за 90к, за да осетам разлика х3 од цената... интересна споредба.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Продолжив и денес со потрагата за тв. И влегов во сет. Место тв од 90-100к гледав од 30. Сони кд 55 хф7596 и самсунг уе55ну7093ух. Вака изгледат ок. Па му викам на дечкото ајде убеди ме дека q7 samsung е подобар. Ми вика за х3 цена, нема да добиеш х3 квалитет. Само за малку подобри преформанси и финеси. Евентуално олед филипс за 90к, за да осетам разлика х3 од цената... интересна споредба.
И јас сум овај период у истата потрага по добар 4К ТВ, ама у исто време поефтин (колку е можно разбира се).
Размислував дури и на Hitachi i Grunding, арно ама Хиталито нема 4 јадрен процесор и нема локал дајминг. И покрај тоа шо е директ лед осветлувањето, без локал дајминг темните сцени ке светат. Грундигот има 4 јадрен процесор и директ лед ама такоџер без локал дајминг така што ги исфрлив од листата како могучи за купување. Туку друже зборот ми е, во Скопје во нептун од Samsung QLED има најефтин од 60000 ден 55 инча.
Тоа е LED TV, ама самсунг измислиле некој енџинче кое значително ја подобрува сликата и за разлика од OLED нема да се угаси после 5 год. (барем така тврдат). Ако си од Скопје не е лошо да го зирнеш QLED-o и ја да ја увидеш разликата од OLED, дали е тука некаде, и дали е осетно подобар од останатите други ЛЕД ТВ. Па да споделеш тука.

BorisTheBlade

read-only
22 мај 2017
4
5
И јас сум овај период у истата потрага по добар 4К ТВ, ама у исто време поефтин (колку е можно разбира се).
Размислував дури и на Hitachi i Grunding, арно ама Хиталито нема 4 јадрен процесор и нема локал дајминг. И покрај тоа шо е директ лед осветлувањето, без локал дајминг темните сцени ке светат. Грундигот има 4 јадрен процесор и директ лед ама такоџер без локал дајминг така што ги исфрлив од листата како могучи за купување. Туку друже зборот ми е, во Скопје во нептун од Samsung QLED има најефтин од 60000 ден 55 инча.
Тоа е LED TV, ама самсунг измислиле некој енџинче кое значително ја подобрува сликата и за разлика од OLED нема да се угаси после 5 год. (барем така тврдат). Ако си од Скопје не е лошо да го зирнеш QLED-o и ја да ја увидеш разликата од OLED, дали е тука некаде, и дали е осетно подобар од останатите други ЛЕД ТВ. Па да споделеш тука.

Ne znam tocno na koj model mislis, predpostavuvam deka e q6, zosto toj e najstar model od qled (pred edna nedela go donesoa q9). Epa tuka e problemot, sto q6,q7 idat so poklon s3 gear smartwatch, a q8 i q9 so poklon mobilen a9 ako ne se lazam. I koga ke vides gore-dole nekako cenata dovaga ok.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Ne znam tocno na koj model mislis, predpostavuvam deka e q6, zosto toj e najstar model od qled (pred edna nedela go donesoa q9). Epa tuka e problemot, sto q6,q7 idat so poklon s3 gear smartwatch, a q8 i q9 so poklon mobilen a9 ako ne se lazam. I koga ke vides gore-dole nekako cenata dovaga ok.
Забравил сум да ставам линк. Да Q6 му доџе.
4k UHD QLED SMART TV SAMSUNG QE55Q6 FNATXXH, 55", 10Bit Panel, 2500Hz, HDR1000, WiFi
Незнам за поклоните, али по тоа шо ќитав малце Самсунг правеле поефтини варијанти на QLED со тоа шо исфрлувале некои д'нгарлашки, опции, фичарси.
И како изгледаше QLED-o у споредба со OLED, и со останатите ЛЕД ТВ-а?

etrox

read-only
7 април 2017
11
71
Здраво, ќе ве молам за препорака за ТВ. Буџетот е 20 до 28 к
Максимум да биде 43 инчен, 4K UHD затоа што ќе се гледа во помала соба.
Ќе се користи најчесто за гледање фудбал, гледање филмови ( тука се подразбира квалитетни верзии на филмови од по 50-100 гб ), youtube и слично.
Е сега незнам дали да барам и андроид, иако мислам задоволен ќе сум и од обичен смарт затоа што ТВ ќе биде блиску и до PC.
Во дневна имам постар Самсунг и сум екстра задоволен.
Нешто вака ми фати око, во прилог ќе оставам и некој андроид тв,али секоја препорака е добредојдена!

4к UHD SMART LED TV SAMSUNG UE43NU7192UXXH, 43"(109cm), 1300Hz, HDR10+, WiFi

Anhoch PC Market Online - TV Philips 43PUS7303 43" 4K Ultra HD LED WiFi/Android/HDMIx4/USBx2/Optical/LAN/DVB-C-T2-S2/DTS Овој ми фати око, али незнам како е погодена оваа серија, знам дека имаше некои филипс утнати серии.

LG 43UJ6307

Благодарам.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Здраво, ќе ве молам за препорака за ТВ. Буџетот е 20 до 28 к
Максимум да биде 43 инчен, 4K UHD затоа што ќе се гледа во помала соба.
Ќе се користи најчесто за гледање фудбал, гледање филмови ( тука се подразбира квалитетни верзии на филмови од по 50-100 гб ), youtube и слично.
Е сега незнам дали да барам и андроид, иако мислам задоволен ќе сум и од обичен смарт затоа што ТВ ќе биде блиску и до PC.
Во дневна имам постар Самсунг и сум екстра задоволен.
Нешто вака ми фати око, во прилог ќе оставам и некој андроид тв,али секоја препорака е добредојдена!

4к UHD SMART LED TV SAMSUNG UE43NU7192UXXH, 43"(109cm), 1300Hz, HDR10+, WiFi

Anhoch PC Market Online - TV Philips 43PUS7303 43" 4K Ultra HD LED WiFi/Android/HDMIx4/USBx2/Optical/LAN/DVB-C-T2-S2/DTS Овој ми фати око, али незнам како е погодена оваа серија, знам дека имаше некои филипс утнати серии.

LG 43UJ6307

Благодарам.
Абе 43 инча 4К резолуција, не се заебавај?! барем 49 инча да е, а најубабо 55 инча!

etrox

read-only
7 април 2017
11
71
Абе 43 инча 4К резолуција, не се заебавај?! барем 49 инча да е, а најубабо 55 инча!
Растојанието од каде што ќе е ТВ до местото каде што е креветот е (каде што ќе глеам филмови итн) e 1.80 максимум е 2 метра.Да не преголем 55 на ова мало растојание?Се работи за мала соба како што напоменав.

А доколку зимам 49 иако интересен ми е овој модел 4k UHD SMART LED TV SAMSUNG UE49NU7172, 49"(125cm), 1300Hz PQI, Samsung Smart view

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.793
5.513
Растојанието од каде што ќе е ТВ до местото каде што е креветот е (каде што ќе глеам филмови итн) e 1.80 максимум е 2 метра.Да не преголем 55 на ова мало растојание?Се работи за мала соба како што напоменав.

А доколку зимам 49 иако интересен ми е овој модел 4k UHD SMART LED TV SAMSUNG UE49NU7172, 49"(125cm), 1300Hz PQI, Samsung Smart view
Проверено, небарај ништо над 43 мак 46 инча. Мене и 46 на таа далечина ми беше многу за во спална, па се трампав со малиот за 40ка а он доби 46 за плејстејшн . И по формула на таа далечина макс е 46.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Сака да ти каже дека на таа големина на екран нема да забележиш разлика помеѓу 2К и 4К, па макар го гледал и од пола метар.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005

На мојот ТВ е 49” а растојанието ми е едвај 2 м така да немам проблем и тамам ми е за кино ефект со 4к филмови
87b8eaecdf2dbd1e02e58a4c296da313.jpg

Sent from my iPhone 8 Plus using Tapatalk

Последна промена:

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005

etrox

read-only
7 април 2017
11
71
Сонито е подобар иако е стар модел за цената е добар и види за Самсунг туку за што ќе ви треба за дневна соба или за твојата соба ?

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk
За мојата соба, претежно ќе се гледаат филмови 4к, и гледање фудбал.Сега бев во нептун вработениот ми понуди вакво нешто и ги споредивме сликите со сонито, поостри бои дава LG (нормлано се зависи од човечкото око) 4k UHD LED TV LG 49UK6400PLF, 49"(124cm), 100Hz, WebOS4.0, Wi-Fi

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
За мојата соба, претежно ќе се гледаат филмови 4к, и гледање фудбал.Сега бев во нептун вработениот ми понуди вакво нешто и ги споредивме сликите со сонито, поостри бои дава LG (нормлано се зависи од човечкото око) 4k UHD LED TV LG 49UK6400PLF, 49"(124cm), 100Hz, WebOS4.0, Wi-Fi

За тие пари кое ти се допаѓа според вашите очи таа земи и види колку чини таа LG UK 7xxx . А и самсунгот не е лош

Sent from my iPhone 8 Plus using Tapatalk

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Имам LF5800 LG телевизор, од 2015, без web os но е смарт. Апдејтиран е со последната верзија уште пред повеќе месеци и мислам нема понова освен ако у меѓувреме не се апдејтирал автоматски без да знам.
Приметив деновиве дека на Youtube апликацијата кога гледам видеа со 4:3 формат, дел од левата и десната слика фали.
Нормално нели, 4:3 кога гледаш на 16:9 фулскрин има 2 опции или ќе имаш блек барс лево и десно или сликата ќе биде развлечена за да нема блек барс.
Арно ама, скапаново ја развлекува сликата но плус има и блек барс и во делот од кај што се блек барсот уствари фали дел од сликата.
Можеби малку глупо го објаснив, еве слики.
Видеово на пример,
View: https://www.youtube.com/watch?v=IfdnX0l9LAY

Нормално си изгледа вака
upload_2019-4-9_8-51-32.png

А кај мене на телевизорот вака + сликата е развлечена (не се забележува овде пошо на компјутер сум) + блек барс
upload_2019-4-9_8-52-53.png

Барав у сетинзи немет ништо што би го средило.
Некој со LG да провери дали и кај него е вака?
Нека каже дали е веб ос, и од кога е телевизорот.
Им пријавив фидбек на youtube апликацијата но имам 0.02% поверење дека ќе го видат, ќе се заангажираат и ќе го средат, ако воопшто е до нив :D

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
@Avid

Ќе проверам после од дома. Имам 730V модел (Веб ОС 2.0), баш некна имаше апдејт за Јутуб. Види да не се направило само апдејт...

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
@Avid

Ќе проверам после од дома. Имам 730V модел (Веб ОС 2.0), баш некна имаше апдејт за Јутуб. Види да не се направило само апдејт...
Не знам за апдејтот, не ни ги памтам бројките, а ти и онака имаш веб ос, мојот не.
Но сепак, ѕирни.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
::: LG Smart World :::

Оваа верзија да не ти е моментално?
Заеби, у обичниот сетинг на твто пикчр сајз ми било фулл стаив оригинал и се среди.
Само пак е делумен проблем затоа што фул би требало да прави асален стреч без блек барс лево и десно.
Но нема везе.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Е како бе можеш да бидеш денеска задоволен само со фул хд бога ти?
Да чукнам во дрво *чукам во главата* ама јас мојата плазма не ја оставам додека таа не ме остави мене. Иако има резолуција само 720р мислам дека има подобар приказ од повеќето лцд телевизори (лед, нелед, сеедно) што коштаат под илјадарче, па сеедно каква резолуција имаат. :)

Понатаму, би се обложил дека на просечно растојание очи-телевизор, мнозинството не само што нема да видат разлика од 4к до 1080р туку нема да можат да направат разлика ни меѓу 720р до 1080р. Зборуваме за екрани со исти карактеристики (освен резолуцијата). И зборуваме за нормално растојание од телевизорот, не за гледање блиску до него.

Ова е толку често зборувано што веројатно нема поента пак да се дискутира (иако е сеуште неразбрано од мнозинството). Не дека повеќе резолуција не е добра работа, само дека другите каректеристики се поважни, контраст, сатурација, репродукција на бои, итн... Ама трговците разбираат што продава телевизори. ;)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв