Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Ауу зарем уште работи треф?

Имаше дуќан порано позади дом на градежници. Човекот 2 саати ми менуваше отпорник на нишки тв, 10 пати му гореше, а он упорен става нови отпорници и така во круг.

Која фаца Бране ццц.

9 август 2018
1.172
477
Било што било. Небитно кој бренд, целта ми беше да споделам лошо искуство, и да не го крка друг стапот како мене.
Епа да не го кркаат други, постои инспекција па може да му фрлиш една да го проверат.

KaZaN

hello world
20 јули 2008
95
38
Скопје
KaZaN's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 3600x | Deepcool Gamaxx GTE V2 --- AMD Ryzen 7500f | Coolermaster Hyper 212 Halo Black
Motherboard
Gigabyte B550M Aorus Elite --- MSI PRO B650M-P
Storage
Adata Swordfish 500GB nVme | Seagate Barracuda 2TB HDD --- Adata Legend 800 500GB nVme | Toshiba P300 2TB HDD
PSU
Riotoro Onyx SM 750W / custom cables --- Xigmatek Hydra M 750W / custom cables
RAM
2 x 8GB HyperX Fury RGB DDR4 @ 3200MHz --- 2 x 16GB Kingston Fury RGB DDR5 @ 5600MHz
Video card
Radeon Red Devil RX6600XT 8GB GDDR6 --- Radeon 6700XT 12GB GDDR6
Case
Genesis Irid 503 --- Modecom Breeze
Mouse
Genesis Gaming Xenon 800 --- Genesis Gaming Xenon 800
Keyboard
Genesis Gaming THOR 303 --- Genesis Gaming THOR 303
Audio
Genesis Helium BT100 / Genesis Neon 600 --- Genesis Helium 312BT / Genesis Neon 613
Monitor
Acer CB242Y --- ASUS TUF Gaming VG249Q
OS
Windows 11 --- Windows 11
Епа да не го кркаат други, постои инспекција па може да му фрлиш една да го проверат.
Радо би, ама немам никаков доказ/документ дека сум бил кај него...

Памет за друг пат...

Sent from my Redmi Note 4x

KaZaN

hello world
20 јули 2008
95
38
Скопје
KaZaN's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 3600x | Deepcool Gamaxx GTE V2 --- AMD Ryzen 7500f | Coolermaster Hyper 212 Halo Black
Motherboard
Storage
Adata Swordfish 500GB nVme | Seagate Barracuda 2TB HDD --- Adata Legend 800 500GB nVme | Toshiba P300 2TB HDD
PSU
RAM
2 x 8GB HyperX Fury RGB DDR4 @ 3200MHz --- 2 x 16GB Kingston Fury RGB DDR5 @ 5600MHz
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Genesis Helium BT100 / Genesis Neon 600 --- Genesis Helium 312BT / Genesis Neon 613
Monitor
OS
@medicinarce кој модел на LG е телевизорот, чисто информативно?
Еве го.
5ab5226216173657abb1d95c87b14e58.jpg

Sent from my Redmi Note 4x

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.775
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Screenshot_4.png

А кај мене ова стигна пред некој ден. Мењал некој диоди, ама ги сменил упм.. Стварно не ми беше до сликање на сите аномалии што ги увидов, па немам баш докази за се.

Би му поставил неколку прашања па може ќе се пронајде кој и да е.

Зашто, само зашто би имал потреба панелот да го испипаш со мрсни рачишта од внатре? Постојат ракавици.
Ако не гледаш убаво, зашто се нафаќаш да лемиш сензитивни делови?
Зашто дивјачки корнеш делови и кршиш пластики? Флетовите на матрицата од панелот, а и самиот панел се пазат како очи во глава.
Зашто не си набавиш магнетна посуда и да си ги чуваш извадените штрафови во неа со цел да не ги изгубиш па да го оставаш полузаштрафен тв-то?

Ги избегнувам телевизориве чисто заради вакви работи, наместо поправка да трае 3-4 часа опуштена работа, поправката трае 6-7 часа тензична работа и не можеш да гарантираш 100% успех. Конкретно во случајов мораше да се поправат старите ленти затоа што нови беа баш скапи и тешко достапни. Мењај Даниел преку 100 диоди и поправај запалени ленти... Мислам дека ова ми е клучен момент кога ми доаѓа преку глава и престанувам да работам со тв.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Мењај Даниел преку 100 диоди и поправај запалени ленти... Мислам дека ова ми е клучен момент кога ми доаѓа преку глава и престанувам да работам со тв.
Eve brate ja stavam glanc novi ledovi :p Za zal me spukaa po 44 tv na den da menjam ledovi i paneli a rakavici crni katran :) MVIMG_20180824_135705.jpg

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.775
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

cele_x

hello world
2 септември 2012
347
443
Не знам дали е соодветна тема, ама ќе пишам тука...

Кратка приказна од мое лично искуство.

Сите ние имаме телевизор дома. Се повеќе и повеќе од нас (ако не и сите) сме сопственици на "моредни" led телевизори.

Вака... Во 2014та, купив телевизор. LG. 42`, LED, FullHD, 3D, Smart TV, со тогаш 2 години гаранција. Нормално, откако ќе помине гаранција, веќе можеш да почнеш да очекуваш дека нешто може да откаже. Па така кај мене, неколку месеци откако помина гаранцијата (се погоди летото 2016та), прв пат ми се расипа телевизорот. Имаше дефект на позадинското осветлување, слика има ама неосветлена.

Прв момент, си викаш ако го носам у сервис, ќе остане којзнае колку дена таму, ќе те ошурат, ќе ти дадат само 3 месеци гаранција за оправката, и не знаеш пак на што си.
Па почнуваш да се распрашуваш по роднини и пријатели да ти препорачаат некој мајстор од поверење.... И ми даваат број, наводно задоволни од неговата услуга и од направеното. Дотичниот мајстор се вика Бранко (познат како Бранко Треф по скопските електроничари и сервисери, познат по неговиот "Уникатен стил" на работа - што јас од после го увидов). Ми го даваат бројот, 070 227 011. Кога гледам се совпаѓа со бројот на еден од ретките огласи за вакви услуги.... POPRAVKA NA LED, LCD,PLAZMA TV DOAGAME NA POVIK

Се јавувам на телефон, човекот крајно културен, ми бара слика од телевизорот со модел со све, му праќам, вика ќе дојдам, ќе го земам, за неколку саати ќе биде готов и ќе кошта околу 3000 ден. Си викам, супер зделка. Ем нема да сме долго без телевизор, ем не е претерано скапо, башка демек човек по препорака.
Така и беше, го зема, го врати за 3 саати, телевизорот пак си работи, сите среќни и задоволни.

Поминуваат неколку месеци, не знам точно колку, од прилика скоро една година, телевизорот пак се расипува. Пак со исти симптоми. Си викам, ете, дошле на ред другите диоди, да ти е*ам и LG и телевизор и све. Ај, задоволен од услугата првиот пат, му се јавувам пак на Бранко. Бранко пак доаѓа, го зима телевизорот, го поправа за 3-4 саата, го враќа, иста цена на коштање, ние пак среќни. Си викам сеа се оправија сите диоди, сега сум раат неколку години.

Арно ама, пред неколку дена се случува истото, по трет пат. Е тука веќе, крај. Викам, мене очигледно ме је*е некој. Почнувам да се распрашувам по сервиси, електроничари, пријатели и роднини... Го носам кај друг сервисер (нема да го именувам, за да не испадне дека го рекламирам). Човекот ми вика треба да го отвориме телевизорот, да видиме што е, откако ќе отвориме, ќе те контактирам, ќе те запознаам со проблемот, и варијантите за отстранување на истиот. Ми вика не знам што да очекувам внатре во телевизорот, има све и свашта и секакви мајстори. Викам ОК, барај ме кога ќе биде, ќе се чуеме и ќе се договориме.

Во текот на утрешниот ден, ми стига порака на Viber, од мајсторов. Содржината на пораката, неколку слики...

A7zNuIE.jpg

GnPDZwn.jpg

RTc9R2e.jpg

MIDjLQ6.jpg

J7DZYe8.jpg

и муабетот:
- "Pozadinskoto e katastrofa. Vaka ni divite pleminja vo Afrika ne rabotat.
- "Оva mi lici na Branko Tref"
- "Za 20 min. ke ti pisam da vidam dali nesto moze da se iskoristi".

Ми се јавува после помалце од 20 минути, и ми кажува дека од 10 ленти, 8 се упропастени. Уз пат уште некој муабет кој веќе не е битен...

Неколку саати покасно, ми праќа пак слики од извршената поправка (како уствари треба да изгледа све)...

scTtb72.jpg

pyF4ugk.jpg

Отидов, си го земав, платив 3700 денари, и целото позадинско осветлување е заменето.

Ко за крај... Си викам, да му се јавам пак на дотичниот Бранко, и да му кажам дека телевизорот ми е пак во дефект, па да дојде да го земе, па кога ќе дојде да го праам лом... После си викам, кој го е*е, не заслужува да се расправам, па ќе стокмам еден текст, и ќе го објавам насекаде по интернетов кај што сум активен (повеќе или помалце).

Целта на муабетов ми е да го споделам моето исксутво со еден од многуте "вакви" мајстори, воедно и антиреклама за истиот. Сите имаме телевизори по дома, сите ги користиме секојдневно... Кога ќе настане проблем секој од нас сака брзо да заврши работа и нели ако е можно поевтино да поминеш. Јас го почастив Бранко 100 евра, за "касапски" завршената работа. Дознав дека човекот си има (како што реков претходно) "уникатен" и препознатлив стил на работа.

Тоа е тоа, чувајте се од вакви преваранти.
Незнам колку време има поминато од последната поправка, да почекаш малку да видиш да не почнат и новите ленти да ти горат?

MartinGR1MR

hello world
14 јуни 2014
165
71
Se mucam da go sredam televizorot i smart tvto negovo.Me povrzuva na Wifi mrezata ama internet nema,vika no internet access.Inace Favorit e markata na televizorot.Nekoe resenie ako znaete ...

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Некој да сподели искуство за овој телевизор?
UE40MU6172U | UE40MU6172UXXH | Samsung EE

Ми го нудат за продавање (цена се уште во преговор), човекот си купи поголем и овој му е као вишак. Од она што најдов на нет, телевизорот е минатогодишен модел, не е IPS, и освен лошиот агол на приказ, другото му е горе-доле ОК.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Некој да сподели искуство за овој телевизор?
UE40MU6172U | UE40MU6172UXXH | Samsung EE

Ми го нудат за продавање (цена се уште во преговор), човекот си купи поголем и овој му е као вишак. Од она што најдов на нет, телевизорот е минатогодишен модел, не е IPS, и освен лошиот агол на приказ, другото му е горе-доле ОК.
Ок се, солидна слика кога се гледа директно. Како и сите самсунг модели, многу мал агол на гледање, над 20 степени одма се приметува замаглена/избледена слика/боја/контраст.
Ама реално подобро и нема, LG последниве години се општа катастрофа, многу лоши панели со тоа и никаква слика/боја/контраст, само Сони уште држат некое ниво на квалитет на слика, ама и повисока цена.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Ок се, солидна слика кога се гледа директно. Како и сите самсунг модели, многу мал агол на гледање, над 20 степени одма се приметува замаглена/избледена слика/боја/контраст.
Ама реално подобро и нема, LG последниве години се општа катастрофа, многу лоши панели со тоа и никаква слика/боја/контраст, само Сони уште држат некое ниво на квалитет на слика, ама и повисока цена.
За 250е вреди да се земе?

KaZaN

hello world
20 јули 2008
95
38
Скопје
KaZaN's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Ќе видиме. Времето ќе покаже. Сега за сега е се ОК.
Незнам колку време има поминато од последната поправка, да почекаш малку да видиш да не почнат и новите ленти да ти горат?

Sent from my SM-J320FN using Tapatalk

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
За 250е вреди да се земе?
По мене вреди, нови беа 25-30.000 и сега се толку новите еквивалентни модели.
Уште ако нема никаква маана (препорачливо да го истестираш 5 минутки за панелот, пиксели и слично) и ако има преостаната гаранција, одлична цена.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Ништо од бизнисот, додека се мислам некој го лапнал...:( Како и да е, гледам дека ги следиш моделиве, нешто за препорака до 500е? Може, но и немора да е 4К.

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
Asus Sabertooth P67 REV 3.0
PSU
Antec HCG 850W
RAM
8GB Kingston HyperX
Video card
Sapphire RX 460 2GB
Case
CM Elite 370
Mouse
Bloody V3
Keyboard
SteelSeries Apex Raw
Monitor
Fuego 24' FHD TV
OS
Win 10
Ништо од бизнисот, додека се мислам некој го лапнал...:( Како и да е, гледам дека ги следиш моделиве, нешто за препорака до 500е? Може, но и немора да е 4К.
До 500 евра а да не земеш 4к , ќе се утепаш од каење за некоја година.

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
PSU
Antec HCG 850W
RAM
8GB Kingston HyperX
Video card
Sapphire RX 460 2GB
Case
CM Elite 370
Mouse
Bloody V3
Keyboard
SteelSeries Apex Raw
Monitor
Fuego 24' FHD TV
OS
Win 10
Добро, нека е така. Во тој случај, што да се земе?
Пред некое време земав лг од нептун на промоција , скоро сите ЛГ телевизори ги даваа со 5 години гаранција (не онаа 2+3 од сава или како и да беше ). Ако не ти се брза можно е да начекаш некоја таква слична промоција, ја секогаш би идел на моделот со највисока гаранција.
Сега моментално би одбрал нешто вакво

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Штета. Инаку не ги пратам последно време искрено појма немам што како се сега. Само барање ривјуа по интернет (hd televizija, rtings, benchmark.pl итн)

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
PSU
Antec HCG 850W