Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем со msi bravo 15

gega6mk

read-only
28 декември 2020
28
3
Здраво, во последно време имам проблем со лаптопот, односно не сака да се исклучи со shut down, се рестартира автоматски по две секунди откако ќе се исклучи и приморан сум да го исклучувам на сила.

Пробав со разни решенија и не делува ништо.
Чаре?

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.084
1.387
Дефинитивно треба how to и еден темплејт да направиме на форумов, кога некој бара помош со решавање на проблем.

Лаптоп кој? Мекбук, леново, хп, асус? Кој хардвер, напиши спецификации.
Кој оперативен систем го има лаптопот?
Кога почна да го појавува овој проблем?
Нешто скоро сменето дали има, додаден рам, апдејтиран вин, сменет драјвер, биос апдејт?
Што е пробано за решавање на проблемот?

Претпоставувам е на виндоус, пробај со командиве во CMD и пушти ни ако нешто појават:
powercfg -lastwake powercfg -waketimers

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.179
16.272
Каква конфигурација е? Најверојатно chipset драјверите не ти се добри. Реинсталирај ги.

gega6mk

read-only
28 декември 2020
28
3
Здраво, лаптоп msi bravo 15 AMD Ryzen 5, 8gb ram, Radeon RX 5500 GPU, Windows 10. Без променети делови или апдејти.
Проблемот почна од пред неколку дена, воглавно пробував со сугестии каде што велат да променам во Power Options да го исклучам Fast Startup.
И да исклучам тастатура и глувче да не го стартуваат компјутерот при команда/движење.

C:\WINDOWS\system32>powercfg -lastwake
Wake History Count - 0

C:\WINDOWS\system32>powercfg -waketimers
Timer set by [PROCESS] \Device\HarddiskVolume4\Windows\SystemApps\Microsoft.Windows.StartMenuExperienceHost_cw5n1h2txyewy\StartMenuExperienceHost.exe expires at 4:00:00 AM on ㉞¹.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.179
16.272
Да пробаш да реинсталираш комплет драјверите за AMD CPU и чипсет. Кај мене на B450 Aorus PRO правеше така додека не реинсталирав и апдејтирав драјвери, после тоа се среди.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.084
1.387
Mи оди дека ова е после некој вин апдејт „средено“. Добро вика Астро, реинстал на драјвери за почеток.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
За жал не се реши проблемот
Ја сакам да видам како изгледа тоа „не сака шатдаун, се рестатира автоматски“.
Снимај го со телефонот, како стискаш шатдаун и да видам како се рестатира автоматски.
Дали проба преку cmd? Оди start па напиши cmd и у конзолата
shutdown /s

Дополнително, гледај да немаш ништо поврзано на лаптопот и пробај ресет на БИОС.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.179
16.272
Снимај го со телефонот, како стискаш шатдаун и да видам како се рестатира автоматски.
shutdown /s

Дополнително, гледај да немаш ништо поврзано на лаптопот и пробај ресет на БИОС.
Стискаш Shutdown а се однесува како Restart

gega6mk

read-only
28 декември 2020
28
3
Кликам shut down, се гаси нормално и по 2-3 секунди се пушта лаптопот сам како јас да сум притиснал на копчето за пуштање.
Пробав со shutdown/s и слични команди не успеа.
Мислењето е автоматски споено:

shutdown /s

Можно е да загубам нешто податоци ако ресетирам БИОС или е safe?

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Кликам shut down, се гаси нормално и по 2-3 секунди се пушта лаптопот сам како јас да сум притиснал на копчето за пуштање.
Пробав со shutdown/s и слични команди не успеа.
Reset BIOS и реинстал. Ако не бива, онда е хардвер нешо матична ова она.

vavio

read-only
12 јануари 2008
35
76
Си имаше малце поиграно со БИОС сетинзите па се јави овај проблем?
Чисто ме интересира дали овај проблем е поради тоа што имаш наместено за "Restore on AC/Power Loss" или "AC Power Recovery" или "After Power Loss" (различно е за секој БИОС) да прај или "Power On" или "Restart"

gega6mk

read-only
28 декември 2020
28
3
Јас немам менувано ништо во биос. Евентуално ако се има нешто променето со некој апдејт.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно