Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Плати во ИТ индустријата во Македонија

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
679
па иди на правен тогаш шо да ти речам. Знам еден куп од нив, се офајдија од комплајенси и гдпр. Тоа и чат џипити ќе ти изгенерира ако ти треба. А не некој правник од мкд што не ни знае англиски ни пак локални закони на државите.
Што си по професија?
Или што студираш можеби?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
Што си по професија?
Или што студираш можеби?

не ме замарајте со глупости. Ако некој сака да иде на финки нека иде, ако некој сака да иде на правен или филозофски нека иде. Тоа е тоа. Секој со своето.
Јас само споделив муабет што ми искача често пред очи од правнициве колку се задоволни. И не ме цитирајте веќе, не планирам до утре да се оправам.

Последна промена:

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
679
не ме замарајте со глупости. Ако некој сака да иде на финки нека иде, ако некој сака да иде на правен или филозофски нека иде. Тоа е тоа. Секој со своето.
Јас само споделив муабет што ми искача често пред очи од правнициве колку се задоволни. И не ме цитирајте веќе, не планирам до утре да се оправам.
Ок шефе :rolleyes:

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
факултет е место на запознавање. можеш и дома да учиш.
кај нас нема правници на факултет што ќе те научат нешто. (и не само на правен, ама правен е изразен пример). тоа колку ќе си успешен, зависи од среќа, но зависи и од тоа колку си добар во тоа што си го одбрал.

InSides

lurker
21 февруари 2009
766
2.030
Мене ми делува дека поголемиот број на луѓе што работат IT compliance користат ЧетЏпт, затоа фирмите се на тоа дереџе на кое се.

Како беше онаа, од оној што не знае и не знае дека не знае, бегај.

CHukio

hello world
7 март 2013
203
142
Прилеп
churlinoski.mk
CHukio's setup  
Processor & Cooler
AMD Rayzen 5 2600x
Storage
Kingston A2000 500GB, Kingston A400 240GB
RAM
2 X Kingston HyperX FURY 8GB 2600MHz
Video card
AMD Radeon RX 550X 4G
Денеска ме известија од фирмата кај што работам дека не сум го поминал probation периодот, дека они мислеле едноставно ќе се вклопам во работата и дека НЕМАЛЕ ВРЕМЕ ЗА ТРЕНИНГ.
До кај стигнаа фирмиве мајко мила ..
Фирмите стигнаја до тоа да се штитат од не квалитетен кадар и не работници па користат НЕМАЛЕ ВРЕМЕ ЗА ТРЕНИНГ. Сето тоа заради малата криза што го тресеше ИТ секторот во Македонија.
Те молам немој да ме сфатиш погрешно, не тврдам дека ти си не доволно квалификуван или не работник (не те познавам), често се прават и погрешни проценки, барем јас сум бил сведок на многу такви. Не им се пружа шанса на луѓе кои очигледно напредуваат и се желни да научат.
Во фирмата каде што јас работам во еден период се вработуваше многу пошто имаше потреба. Се вработуваа и луѓе што посетувале курс а од курсот научиле да се престстават на Англиски и ништо друго. Тој балон пукна и дојде периодот на мала криза. Во тој период на мала криза имаше рестрикции на бенефити (кафе, овошје, теретана) за да нема бркања или има што е можно помалку. Имаше луѓе кои што се бунеа и викаа дека им било гајле за бркањата, тие сакале банани да имаат в канцеларија. На крајот на денот ниту еден газда (нормален и ненормален) не би сакал такви луѓе да работат за него.
Луѓе што не знаеа што е разликата меѓу HTTP и HTTPS бараја по 1200е плата и добиваја во некои фирми.
Овие се главните прични зошто фирмите се стигнати до таму каде што се...

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.789
4.503
Неготино
Фирмите стигнаја до тоа да се штитат од не квалитетен кадар и не работници па користат НЕМАЛЕ ВРЕМЕ ЗА ТРЕНИНГ. Сето тоа заради малата криза што го тресеше ИТ секторот во Македонија.
Те молам немој да ме сфатиш погрешно, не тврдам дека ти си не доволно квалификуван или не работник (не те познавам), често се прават и погрешни проценки, барем јас сум бил сведок на многу такви. Не им се пружа шанса на луѓе кои очигледно напредуваат и се желни да научат.
Во фирмата каде што јас работам во еден период се вработуваше многу пошто имаше потреба. Се вработуваа и луѓе што посетувале курс а од курсот научиле да се престстават на Англиски и ништо друго. Тој балон пукна и дојде периодот на мала криза. Во тој период на мала криза имаше рестрикции на бенефити (кафе, овошје, теретана) за да нема бркања или има што е можно помалку. Имаше луѓе кои што се бунеа и викаа дека им било гајле за бркањата, тие сакале банани да имаат в канцеларија. На крајот на денот ниту еден газда (нормален и ненормален) не би сакал такви луѓе да работат за него.
Луѓе што не знаеа што е разликата меѓу HTTP и HTTPS бараја по 1200е плата и добиваја во некои фирми.
Овие се главните прични зошто фирмите се стигнати до таму каде што се...
Te разбирам, но јас со 6 години искуство во support (junior, senior, coordinator итн.) дојдов во фирмава како junior бидејќи бев очаен за да најдам работа, па се нафатив на било што.
Имаше 1 - 2 работи што не ги знаев (ги знаев де, ама кај нив беа сетирани поинаку) и побарав да ми се објаснат.
Имаше во knowledge base training tracker ставено за ова. Супервизорите ми кажаа ќе средиме за 2 - 3 дена.
Поминаа 2 недели и ништо.

Им пишав, си побарав тренинг, ми рекоа ајде за 2 дена ќе дојдеме во канцеларија, ќе поминеме ова.
И 2 дена, и 2 недели и 2 месеци поминаа и ништо.

Седнувам со менаџерот (патем никој не го шлима човекот, тој едно им кажува на другите, овие го занемаруваат скрос и си прават што сакаат и ништо не им вика) и ми вика ова глеам ти оди ок, ама ова не ти оди.
Викам сето тоа убаво ама јас до ова пристап уште неам, нормално дека не ми оди, барам со недели. Си заќуте човекот и смени тема.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
246
528
Скопје
davorminchorov.com
Кога ќе размислам, добро е што построго се филтрира и се бираат поквалктетни, заинтересирани и повешти луѓе.

Разбирливо е дека секој сака да зема висока плата и што побрзо сака да најде работа, ама тоа што сум го приметил од искуство во држење интервјуа за практиканти и за вработување е дека многу од луѓето не се ни трудат да бидат подобри, да направат нешто повеќе од нормалното.

Премногу се високи очекувањата и цело време се гледа да се скрати некаде за да се бутне некако.

Како што се спомна претходно, тоа што се промовира на социјални мрежи и по академии не помага воопшто. Едукација водена од луѓе кои немаат доволно искуство во тоа што го прават (со чест на исклучоци).

Сега со вештачкава интелигенција ќе биде уште полошо за луѓе што не размислуваат критички.

Искази како “сега секој може да направи вебсајт со 20-50 долари месечно” и “ВИ е иднината” кажани од луѓе што не изградиле еден успешен продукт да видат како е да се гради нешто долгорочно.

Исто така, од водење или обид за водење на проекти од отворен тип или заедници, сум приметил дека луѓе многу брзо се откажуваат кога ќе ги пуштиш во реалниот свет.

Заглавуваат на основни работи од типот поставување проекти или доучување на екосистемот со кој што работат или имплементација на нова функционалност.

Работи една недела, па го снемува, интерес е само муабет, да се фати да се работи и да се учи, за тоа се нема време.

За жал или за среќа, било која ИТ професија си бара време за да се стигне до посакуваната работа (како и во повеќето професии претпоставувам).
, што никој не знае колку време ќе треба.

Мислам дека тоа што луѓе се споредуваат едни со други и истражуваат која е цената на маркетот им прави многу повеќе проблеми и разочарувања отколку што им помага.

MacedonianBro

hello world
5 декември 2015
94
86
Краток коментар.

Нема водовоџии,плочкари,механичари,слаткари, земјоделци,слаткари,часовничари итн ...

Trade знаења воопшто нема во Македонија и се на раб од немање работници.

Една проста работа како водовоџија нема и мора да бараш.

Причина?

Ќе отиде на Запад итн.

Да ти ископа септичка јама ќе им земе 300/500 евра.Тука? Јок.

boro1

user
13 август 2009
1.824
1.649
Краток коментар.

Нема водовоџии,плочкари,механичари,слаткари, земјоделци,слаткари,часовничари итн ...

Trade знаења воопшто нема во Македонија и се на раб од немање работници.

Една проста работа како водовоџија нема и мора да бараш.

Причина?

Ќе отиде на Запад итн.

Да ти ископа септичка јама ќе им земе 300/500 евра.Тука? Јок.

сите сакат “програмери“ да бидат и да зимат 1000 евра плата

kolesk

lurker
6 февруари 2016
779
1.202
Сакаат, затоа што најтешко нешто што креваат е филџанот со кафе.
Фати копај денеска, или заварувај на топлово со полна опрема (која патем не е комплетна, и страдаат плуќата) ќе видиш зошто сакаат програмирање.

(Не се однесува за тебе постов, туку општо)

А сега занаетчиите земаат и повеќе од програмерите.

18 август 2019
1.227
1.202
Ма нема занаетчии. Сите кои имаа некој занает го фатија светот. Кај нас останаа само оние што не сакаат да се испотат или не се добри занаетчии.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
246
528
Скопје
davorminchorov.com
Зависи како пресметуваш и како ги споредуваш. Од просечни програмери земаат повеќе и доставувачите на храна ако гледаш така.

Еден занаетчија работи на повеќе проекти месечно и затоа зема толку многу каде што програмерите најчесто работат на еден проект.

MacedonianBro

hello world
5 декември 2015
94
86
Фатете разлика Албанец и Македонец.
Албанецот од мали нозе работи на пазар со татко му или кај некој учи нешто.
Македонецот чека како Дарко Панчев после стара слава да сигне до директорска позиција или кратко фотеља.
Е тоа е разликата.
Сега во Македонија Албанците сега не возат голф 2 и се сместени само во Чаршија,Чаир и БитПазар.
Сега ршум прават низ цела Македонија како газди.Да не зборувам дека и недвижности дека пола газди станаа.

Македонецот ќе продаде за 39.000 евра стан убав во Чаир кој е на 5 минути од Центар за да купи стан од 120.000 во Илинден оти "македонска средина било" и децата да ми растат.

Одиш во Ѓорче,пола што беа македонски Тетовчани,се им е купено од Грчец,Арнакија,Љубин оти Албанците имаат бизнис,дали преку црно или добро и секако бело како газда од Грчец :)
Мислењето е автоматски споено:

Зависи како пресметуваш и како ги споредуваш. Од просечни програмери земаат повеќе и доставувачите на храна ако гледаш така.

Еден занаетчија работи на повеќе проекти месечно и затоа зема толку многу каде што програмерите најчесто работат на еден проект.
дојди кај татко ми во механичарски сервис,да ти џекне дијагностика во кола,ете му 2.000 чисти одма.
Оди кај вујко ми кој е саатџија во Аеродром,да ти смени батерија,чисти 350 денари.

Ама ние као јас,факинг мама,im coming home.mp3

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
246
528
Скопје
davorminchorov.com
дојди кај татко ми во механичарски сервис,да ти џекне дијагностика во кола,ете му 2.000 чисти одма.
Оди кај вујко ми кој е саатџија во Аеродром,да ти смени батерија,чисти 350 денари.

Ама ние као јас,факинг мама,im coming home.mp3
Споредбата не е валидна тогаш, ти тие работи што ги споредуваш се бизниси, наспрема работа со целосно работно време од 9 до 5.

Во тој случај спореди агенција / аутсорсинг компанија со такви сервис бизниси.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
Генерално, толку брзо се менуваат работите па изгледа дека е глупаво да одбереш да учиш тоа што е моментално популарно и добро платено. Може да останеш без пари (не е веќе популарно) и без занимација зашто нема да ти биде интересно да го работиш без пари или за малце пари. Фатете било што. Занает е прилично популарно денес. Знам еден мајсто за машини за перење садови. Специјализиран. Си бира кои тезги ќе ги прифати зашто не е млад за да се сели... И му префрла по нешто на син му што нема баш фат, ама брка работа.

aleksandarmio

hello world
1 ноември 2023
68
66

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Наслов на огласот е „СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ“ :cool:

Нека пушти некој ЦВ да видиме колку нудат. Пошто не е само за еден бизнис, ќе им водиш 3/4 различни фирми.

Ад.png

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Наслов на огласот е „СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ“ :cool:

Нека пушти некој ЦВ да видиме колку нудат. Пошто не е само за еден бизнис, ќе им водиш 3/4 различни фирми.

Погледнете го атачментот 151731
Па дај линк да видиме кои се што се :)
Ако знаеш се ова што е набројано, ќе вработуваш, нема да те вработуваат.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Па дај линк да видиме кои се што се :)
Ако знаеш се ова што е набројано, ќе вработуваш, нема да те вработуваат.
На вработување е објавен.

Многу ги мешаат термините. За се што не знаат како да го наречат, го викаат „маркетинг специјалист“. Премногу дневни обврски од различни сектори, 1 човек тешко се сам да брка. Ок е да координира/контролира, ама да води сам... ќе му зуе главата многу.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.516
2.970
На вработување е објавен.

Многу ги мешаат термините. За се што не знаат како да го наречат, го викаат „маркетинг специјалист“. Премногу дневни обврски од различни сектори, 1 човек тешко се сам да брка. Ок е да координира/контролира, ама да води сам... ќе му зуе главата многу.
Да не планираат некој да му помага, еве:
Маркетинг Асистент - Скопје - АДИНГ АД Скопје

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Ваљда свесни се, сам човек тешко.

Ама и за првиот оглас... не знаеме плата колку е, али се испод 1200Е ќе биде малце за таа позиција. Тој што е професионалец и би раководел/работел со толку сектори, сигурно ќе си цени искуство.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
Па сега може нема многу работа па 1 човек може све тоа да среди у работно време. Сигурно нема да плаќа посебен дизајнер за неколку слики неделно на социјални медиуми.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
246
528
Скопје
davorminchorov.com
Не знаеме за што проект се работи. На оглас може да пишува многу работи ама ретко дека сите тие се покриваат на работно место.

Ако контекстот е обичен бренд вебсајт е едно, ако е enterprise е друго, ако е SaaS startup е трето, ако се повеќе бренд веб сајтови е четврто.

Бренд вебсајтови имаат работа ама не се толку захтевни колку што си мислиш. Не е исто што и SaaS или Enterprise продукт така што не е толку страшна позицијата ако е за нивниот веб сајт.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

ит маркет

На врв Дно