Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Payoneer картичка

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Побарај тука. Имаше инструкции нешто како регистрираш со македонска адреса, па привремено ја менуваш…

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Луѓе здраво живо. Првпат пишувам тука на форумот па се надевам ќе си помогнеме.
Користам Пајонир веќе со години, секакви проблеми сум имал со нив, буквално до снемување на пари од сметка. Денеска гледајќи дека пљачкаат невидено со провизии, се размислувам на друга варијанта како Wise.
Исто така знам луѓе што имаат ЕУР картица од Payoneer и вадат на банкомати во грчка со 1% провизија на цела сума што тоа ми изгледа супер.
Али еве јас имам УСД картица па и да вадам од таму ке имам конверзија пак, затоа нарачав во ЕУР.
Вадејќи со години на комерцијална банкомат, некаде около 4.2% до 4.8% се движи провизија, што стварно е голема сума, покрај тоа што upwork си наплаќа 10% и плус данок ако се плати тука, ке излезе живеам на запад.
Имам и пајпал картица но не се исплати да се користи на банкомат. Затоа тражам друго решение што може да се спроведе што ке функционира.
Гледам пуно души користат Wise, па ми треба помош како може да дојде до момент да ми пристигне картица во Македонија?
Дали треба да се регистрирам дека сум во земја што може да се користи Wise (да се добие картица), да ми ја донесат од странство или па некое друго решение ?
Покрај сите пречки што можат да настанат како на пример верфикација на престојување, документација и додатно инфо што ке го побараат. Како може да се спроведе сето ова?

Ви благодарам
Наједноставна варијанта ти е без картица туку директ преку Wise да си праќаш на наша сметка во банка. А ако сепак сакаш картица поради одредени причини тогаш имаше искуства околу тоа во темата за Wise.

bugggg

hello world
21 јуни 2017
80
67
Дали има некој искуство како да се избегнат огромниве трошоци кај пејонир кога примаме пари од сервиси како Upwork и Fiverr , мислам дека двете платформи само со пејонир работат за исплата кај нас, така да, дали има некоја комбинација да се префрлаат парите од пејонир на wise или слична платформа за да се избегнат процентиве? моментално јас префрлам од пејонир на мк девизна и значителни трошоци на месечно ниво имам

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Наједноставна варијанта ти е без картица туку директ преку Wise да си праќаш на наша сметка во банка. А ако сепак сакаш картица поради одредени причини тогаш имаше искуства околу тоа во темата за Wise.
Од Wise директно на наша девизна тука, дали ќе подлежи на данок од УЈП?
Или на некој од фамилија ако префрлиш?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Од Wise директно на наша девизна тука, дали ќе подлежи на данок од УЈП?
Или на некој од фамилија ако префрлиш?
По закон, секој приход си подлежи на данок, фамилија или не, мора да се оданочат парите што ќе влезат во системот. Е сеа јас лично на времето без да знам дека треба да се пријави имам повлекувано неколку пати по 8-9 илјади на сметка и никој ништо не ми кажа, ама ако влечеш поголеми суми и ако тоа го правиш редовно многу веројатно е дека УЈП ќе приметат.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
По закон, секој приход си подлежи на данок, фамилија или не, мора да се оданочат парите што ќе влезат во системот. Е сеа јас лично на времето без да знам дека треба да се пријави имам повлекувано неколку пати по 8-9 илјади на сметка и никој ништо не ми кажа, ама ако влечеш поголеми суми и ако тоа го правиш редовно многу веројатно е дека УЈП ќе приметат.
Јас би рекол не многу веројатно, него со 100% сигурност ќе приметат, па дури и една уплата да имаш, бидејќи они веќе ги добиваат сите податоци од банките, и еве вака како сега што прават, ќе се вратат назад 5 години да ги споредат пријавените суми и оние кои се легнати на сметка.

Исто така, иако не сме сеуште во ЕУ (ако некогаш воопшто бидеме), ама со оглед на тоа што ги имплементираат сите закони од ЕУ еден по еден, има и закон/акт со кој сите земји споделуваат податоци за сметки на нерезиденти со државата каде субјектот е резидент, така да сите тие финти со сметки во Бугарија, Србија еден ден можат да паднат во вода и да си побараат да си платат со години уназад.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Јас би рекол не многу веројатно, него со 100% сигурност ќе приметат, па дури и една уплата да имаш, бидејќи они веќе ги добиваат сите податоци од банките, и еве вака како сега што прават, ќе се вратат назад 5 години да ги споредат пријавените суми и оние кои се легнати на сметка.

Исто така, иако не сме сеуште во ЕУ (ако некогаш воопшто бидеме), ама со оглед на тоа што ги имплементираат сите закони од ЕУ еден по еден, има и закон/акт со кој сите земји споделуваат податоци за сметки на нерезиденти со државата каде субјектот е резидент, така да сите тие финти со сметки во Бугарија, Србија еден ден можат да паднат во вода и да си побараат да си платат со години уназад.
Мислам дека 5 години уназад е максимум, друго застарува, нека ме поправи некој ако грешам.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.478
2.924
А како би функционирало во случај ако си пратам пари од моја европска странска сметка (заработени, со платен данок таму) на моја локална МК сметка тука?
Од аспект на данок, дали двојно би бил оданочен и тука?

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
А како би функционирало во случај ако си пратам пари од моја европска странска сметка (заработени, со платен данок таму) на моја локална МК сметка тука?
Ако Македонија има склучено договор за избегнување на двојно одначување нема да платиш.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Ќе треба да приложиш доказ дека парите се одданочени таму и дека имаме потпишано договор за одбегнување на двојно одданочување со таа држава, во спротивно пак ќе платиш данок.

pucval333

read-only
15 ноември 2024
3
1
Има ли воопшто некој закон и дали е ризично да се користи само пајонир картица за подигање на пари на банкомат и пазарење, без тоа да легнуваат на девизна сметка. Значи користење странска картица цело време. Исто така варијанта би била секој месец да се вади во Грција директно на банкомат.
Дали е ризично тоа во врска со УЈП?
Пример прочитав дека може УЈП да повлече информации од Пајонир банката што доброволно ке ги споделат сите информации, и тука може да се види цела историја. Па после сите даноци да морат да се исплатат, недај боже да дојде до 70% и ред други работи.
А иначе wise сакав да извадам картица за на исти принцип да работам. Да си подигам пари директно од банкомат. Бидејќи ако рачунам вкупната такса и данок што треба да се плати е ептен голема

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Има ли воопшто некој закон и дали е ризично да се користи само пајонир картица за подигање на пари на банкомат и пазарење, без тоа да легнуваат на девизна сметка. Значи користење странска картица цело време. Исто така варијанта би била секој месец да се вади во Грција директно на банкомат.
Дали е ризично тоа во врска со УЈП?
Пример прочитав дека може УЈП да повлече информации од Пајонир банката што доброволно ке ги споделат сите информации, и тука може да се види цела историја. Па после сите даноци да морат да се исплатат, недај боже да дојде до 70% и ред други работи.
А иначе wise сакав да извадам картица за на исти принцип да работам. Да си подигам пари директно од банкомат. Бидејќи ако рачунам вкупната такса и данок што треба да се плати е ептен голема
Не знам за каков закон мислиш, законот за персонален данок е дека сите добиени пари по основ заработка за дадена услуга, се предмет на оданочување. Тоа значи дека се што ќе заработиш, треба да само пријавиш. Дали ќе откријат ако не пријавиш или не, никој не може да ти каже.

Закон за слободно користење на припејд картичка од Пејонир нема, не те иззема тоа, исто како што мајсториве иако ги плаќаат во ќеш според закон треба да си пријават приход и да си платат данок, бидејќи е законска обврска. Дали тоа некој го прави, не, бидејќи ќешот не можат да го следат, дали фриленс можеш да работиш без да пријавиш, да, ама ако им текне како сега што чешлаат девизни сметки може да повлечат податоци и од Пејонир, Вајз, Бугарски сметки, Српски сметки.

Вкупниот данок е 10%, Пејонир ти зима 4% провизија за повлекување пари на банкомат, а девизен прилив во СЕПА е далеку поевтин.

pucval333

read-only
15 ноември 2024
3
1
Не знам за каков закон мислиш, законот за персонален данок е дека сите добиени пари по основ заработка за дадена услуга, се предмет на оданочување. Тоа значи дека се што ќе заработиш, треба да само пријавиш. Дали ќе откријат ако не пријавиш или не, никој не може да ти каже.

Закон за слободно користење на припејд картичка од Пејонир нема, не те иззема тоа, исто како што мајсториве иако ги плаќаат во ќеш според закон треба да си пријават приход и да си платат данок, бидејќи е законска обврска. Дали тоа некој го прави, не, бидејќи ќешот не можат да го следат, дали фриленс можеш да работиш без да пријавиш, да, ама ако им текне како сега што чешлаат девизни сметки може да повлечат податоци и од Пејонир, Вајз, Бугарски сметки, Српски сметки.

Вкупниот данок е 10%, Пејонир ти зима 4% провизија за повлекување пари на банкомат, а девизен прилив во СЕПА е далеку поевтин.
Зборам за тоа како можат да ме оданочат кога парите не ми легнуваат на девизна сметка туку директно ги користам од пајонир?
Значи никаков прелив немам на локална сметка, туку си стојат на виртуелна сметка на пајонир. Дали со тоа ако користам картичка за пазарење/вадење пари од банкомат можат да дознаат?
Едино тоа што пајонир ми е поврзана со локална банка.

Chiller

user
8 март 2012
1.540
1.137
Скопје Аеродром
Зборам за тоа како можат да ме оданочат кога парите не ми легнуваат на девизна сметка туку директно ги користам од пајонир?
Значи никаков прелив немам на локална сметка, туку си стојат на виртуелна сметка на пајонир. Дали со тоа ако користам картичка за пазарење/вадење пари од банкомат можат да дознаат?
Ако си константно под 5000 евра месечно никој нема да побара податоци за тебе ако ја користиш картицата на Пајонир.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Значи вака, по 100-ти пат ова е зборено на форумов. Од правен аспект, нема никаква врска дали ти имаш приход на девизна или на Пејонир, Скрил, Вајз, се е тоа приход. Исто така нема никаква врска дали ти е поврзан со локална банка, единствената врска во целата оваа приказна е дека примаш пари, тие пари треба да се даночат по закон.
Дали некогаш ќе имаат увид во тие примања или не, ниту јас ниту ти можеме да знаеме. Во условите на користење на сметката ти стои ставка дека при какво била судска постапка против тебе, ако биде побарано од нив да достават податоци, они се законски должни да постапат спрема барањето и се да испорачаат.

Другото како ти ќе си го толкуваш и дали ќе постапуваш како што треба или како што тебе ти одговара, тоа е твое.
Мислењето е автоматски споено:

Ако си константно под 5000 евра месечно никој нема да побара податоци за тебе ако ја користиш картицата на Пајонир.
Кој закон го пропишува ова? Ќе ве замолам кога одговарате на вакви прашања, да давате информации кои се правно точни, односно не како Вас ви одговара, туку како е пропишано со закон, за да не доведете некого во заблуда.

За 100 евра на сметка може да побараат податоци, и тоа нема да те таргетира тебе, туку сите резиденти на државата како што сега сите ги таргетира што добивале на девизна сметка, и како што некој пиша дека се размислувало да се побараат податоците од соседните држави.

Chiller

user
8 март 2012
1.540
1.137
Скопје Аеродром
Значи вака, по 100-ти пат ова е зборено на форумов. Од правен аспект, нема никаква врска дали ти имаш приход на девизна или на Пејонир, Скрил, Вајз, се е тоа приход. Исто така нема никаква врска дали ти е поврзан со локална банка, единствената врска во целата оваа приказна е дека примаш пари, тие пари треба да се даночат по закон.
Дали некогаш ќе имаат увид во тие примања или не, ниту јас ниту ти можеме да знаеме. Во условите на користење на сметката ти стои ставка дека при какво била судска постапка против тебе, ако биде побарано од нив да достават податоци, они се законски должни да постапат спрема барањето и се да испорачаат.

Другото како ти ќе си го толкуваш и дали ќе постапуваш како што треба или како што тебе ти одговара, тоа е твое.

Кој закон го пропишува ова? Ќе ве замолам кога одговарате на вакви прашања, да давате информации кои се правно точни, односно не како Вас ви одговара, туку како е пропишано со закон, за да не доведете некого во заблуда.

За 100 евра на сметка може да побараат податоци, и тоа нема да те таргетира тебе, туку сите резиденти на државата како што сега сите ги таргетира што добивале на девизна сметка, и како што некој пиша дека се размислувало да се побараат податоците од соседните држави.
Закон кој им упаѓа во очи на банките и мораат да го пријават. ;)

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Закон кој им упаѓа во очи на банките и мораат да го пријават. ;)
Терајте како сте замислиле, јас кажувам како е пропишано, на кој не му одговара може еве вака сам да си креира закони и да се води според нив.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Над 15 години вака терам. ;)
Терајте, никој не ве запира, само назначете дека советот што го давате нема врска со законската рамка и секој си оди на свој ризик, мислам дека по фер е така него на некого да му кажеш немаш гајле не те фаќа под 5к евра месечно.

Луѓе наеб*вале и за неколку илјади евра каде што кривично се гонети, а не па за 5к евра месечно.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
А да не зборите многу на темава, може? Ај нешто повесело.

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
216
89
Во условите на користење на сметката ти стои ставка дека при какво била судска постапка против тебе, ако биде побарано од нив да достават податоци, они се законски должни да постапат спрема барањето и се да испорачаат.
Суд во УСА/ЕУ, а не МКД суд..

Некој линк од судски пресуди заради неплатен фриленсинг данок?
Камата од пред 5 години накалемена до денешен ден...0,01% дневно

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно