Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Општа тема за монитори

Chiller

user
8 март 2012
1.557
1.164
Скопје Аеродром
Здраво на сите, имам Samsung Odyssey G5. Денес воопшто нејќеше да се упали со клик на тоа доле џојстикот што е. Свети сино ама воопшто не реагира на ништо, и исклучување и вклучување од штекер ништо не помага, си се вклучува сино тоа доле ледот и толку. Го поврзувам на лаптоп, лаптопов го препознава дека е поврзан и модел и резолуции и се и преку DP и преку HDMI. За среќа имам уште некоја недела од гаранцијава, на 26-ти месецов истекува (2 години) и бев спремен утре да го однесам. Купен е од Анхоч.

У меѓувреме прочачкав по нет за некој проблем дали има познат за овој модел и од редит што најдов пост сите препорачуваа да се ,,лупне,, од позади и од доле неколку пати и да се проба, го читам ова и бев као втф е ова. Идам да пробам го лупнувам 2-3 пати, го притискам џојстикот, оживува и тек тогаш сум као wtf. Го гасам преку истото работи, пробувам да го упалам, нејќе, го лупам пак, проработува, еве од тогаш работи цело време најнормално без лупање никакво.

Идеа совет што да правам, да го носам, да не го носам, до што може да е, ако да како воопшто да ги натерам да го отворат да видат, пошо ако им го однесам 99% сум сигурен (марфи јбг) дека се ќе работи и ќе ме вратат назад. Буквално се си работи топ, нема проблеми само на клик на џојстикот ете цел ден не рагираше ништо, лупни го се оправи... @Daniel86 би бил благодарен ако има идеа што може да биде да даде совет до што може да е, знам се бави со вакви работи електроники а и лично позитивно искуство имам со него.

Благодарам однапред на сите.
Гарант знаат за манава и Анхоч и Самсунг.

Можно е Самсунг да им има пратено резервни делови затоа што е најверојатно фабричка грешка и да ти го заменат цел дел бесплатно.
Додека работев за Самсунг 500 телевизорски електроники испратија за бесплатна промена зошто имаше слични проблеми...

Однеси го во сервис, се надевам дека Анхоч се увозници и да ти го решат проблемот.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Само не ги мавајте уредите, освен ете еднаш за обид/експеримент. Ќе направите прекини (ладни лемови) и таму каде ги нема.

И не знам зошто веднаш не ги носите уредиве на рекламација, посебно кога гарантниот рок е пред истекување.
Со денешниве сервиси шансите се дека нема да имаат време да отвараат па ќе добиете нов уред без многу замарање.

Jas imam G5 - joystikot mi se rasipa 2 pati - (se raspagja i toa kukjisteto od pleh ima zabici sto se drzat za plastika) , prviot pat go sklopiv i gi podvitkav zabicite - ama od jako stiskanje pak se raspadna , posle mu kapnav super-lepak i eve go drzi godina vekje..
Ako si strpliv - otvori go - i probaj sam da go popravis - stom vidis za sto se raboti ke svatis - samo mnogu e sitno i ima kontakti mikroskopski (vo vid na plasticno livce so grafit naneseno na nego) - pazi da ne izgubis nesto i da ne stavis premnogu lepak pa da zacementiras Se...

Vaka nesto izgleda

Погледнете го атачментот 154398

Inaku toa e predvideno cela plocka da se zameni - moj sovet posto e pod garancija idi u Anhoc i ne otvaraj ic .. (y)
(...pa posle ako ne najdes care - probaj)
PS ( I gledas ovde na slikata si e zalemeno - moeto ne bese zalemeno - da skratat na vreme u proizvodstvo izgleda - taka go lupaat... :cautious: )
Inaku moze ne se raboti kaj tebe za istiot problem - taka da ...
Страшно неодговорно лошо решено... Овакви кога ќе нарачаш голема нарачка од Кина дали коштаат по пар центи парче, и тоа со нивни материјали.

Си ибаа матер работиве, нема веќе квалитет ни кај брендови што биле синоним за квалитет.

Колку да не е очекуваат дека контроливе ќе се користат доволно (многу) за да се види што шкарт сѐ, пак нема оправдување. Тие пар центи заштедени по монитор после им се удираат по глава заради рекламации.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
На почеток на 80ти телевизор во боја се купуваше на кредит. Оние од квалитетен бренд траеа цел животен век на корисникот.

Денес се е поефтино па можеш да си купиш монитор со милијарда тракатанци и најнови технологии за 300 евра. Производството е омасовено до недоглед. Се прават грешки. И неможе да се очекува не знам каква контрола на квалитет. Кој ќе ги провери илјадници парчиња на монитори кои од лента излегуваат само во еден ден?

Пред десетина години купив Benq монитор (професионална линија) од некои 900 евра. Најмногу што не ме бендиса (и за тоа го вратив) беше џојстикот на кој беа контролите. Скап монитор со пластиче од пазар на кое треба да се надеваш дека ќе работи со години.

Него добро е штом е под гаранција на членот погоре. Нека си го средат во сервис и да не се замара.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.279
Скопје
hackitfree.github.io
Страшно неодговорно лошо решено... Овакви кога ќе нарачаш голема нарачка од Кина дали коштаат по пар центи парче, и тоа со нивни материјали.

Си ибаа матер работиве, нема веќе квалитет ни кај брендови што биле синоним за квалитет.

Колку да не е очекуваат дека контроливе ќе се користат доволно (многу) за да се види што шкарт сѐ, пак нема оправдување. Тие пар центи заштедени по монитор после им се удираат по глава заради рекламации.
Абе ете - само зараи тоа што не е залемено за држачот (двете жабици метални (што е предвидено така да биде) , се распаѓа џојстикот.
Крајно нефер -ама ете - што им можеш ? Да се тужиш ? Замена да бараш ? И да ти рече на крај - не си бил внимателен - не треба тоа со сила. Или - Ќе го замениме - прати го ... Да се малтретираш само ...
Којзнае уште колку такви работи имаат скратено (цели кола за регулација - стабилизација на напони , ставено ефтини кондензатори со краток работен век - дотрајуваат па после две години - линии не ќе се појавуваат... :confused:

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.712
3.374
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Не сум во тек со мониториве, имате да препорачате монитор што ќе биде за работа (не гејминг) а цена да му биде некаде околу 10 до макс 12к?

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.306
1.329
Гарантирам дека е некој ладен лем или лош контакт од да речеме флет кабел или така нешто. Ништо друго не се средува со лупање освен таков дефект. Е сега како што си кажа и сам, марфи стапува на сила и да им го однесеш, кај нив ќе работи, ама сепак пробај си ја среќата додека имаш гаранција.
Гарант знаат за манава и Анхоч и Самсунг.

Можно е Самсунг да им има пратено резервни делови затоа што е најверојатно фабричка грешка и да ти го заменат цел дел бесплатно.
Додека работев за Самсунг 500 телевизорски електроники испратија за бесплатна промена зошто имаше слични проблеми...

Однеси го во сервис, се надевам дека Анхоч се увозници и да ти го решат проблемот.
Само не ги мавајте уредите, освен ете еднаш за обид/експеримент. Ќе направите прекини (ладни лемови) и таму каде ги нема.

И не знам зошто веднаш не ги носите уредиве на рекламација, посебно кога гарантниот рок е пред истекување.
Со денешниве сервиси шансите се дека нема да имаат време да отвараат па ќе добиете нов уред без многу замарање.

Фала ви многу на сите, ради советиве иако ете работеше сосема океј после тоа, во Понеделникот им го однесов, али од Анхоч ме препратија у Неоком дека они биле официјален за Самсунг. Го носам таму им кажувам ова што бев дури и го снимав се цел процес кога не се палеше и им покажав и беа сосема коректни иако видоа дека работи тогаш го прифатија да го видат под гаранцијата.

Денес се слушнав и ми велат дека е нарачан целосно нов панел. Што и како детално не знам, дали е до тоа дали не е поима неам, ќе почекам некој период сега па ќе видиме после.
Мислењето е автоматски споено:

Jas imam G5 - joystikot mi se rasipa 2 pati - (se raspagja i toa kukjisteto od pleh ima zabici sto se drzat za plastika) , prviot pat go sklopiv i gi podvitkav zabicite - ama od jako stiskanje pak se raspadna , posle mu kapnav super-lepak i eve go drzi godina vekje..
Ako si strpliv - otvori go - i probaj sam da go popravis - stom vidis za sto se raboti ke svatis - samo mnogu e sitno i ima kontakti mikroskopski (vo vid na plasticno livce so grafit naneseno na nego) - pazi da ne izgubis nesto i da ne stavis premnogu lepak pa da zacementiras Se...

Vaka nesto izgleda

Погледнете го атачментот 154398

Inaku toa e predvideno cela plocka da se zameni - moj sovet posto e pod garancija idi u Anhoc i ne otvaraj ic .. (y)
(...pa posle ako ne najdes care - probaj)
PS ( I gledas ovde na slikata si e zalemeno - moeto ne bese zalemeno - da skratat na vreme u proizvodstvo izgleda - taka go lupaat... :cautious: )
Inaku moze ne se raboti kaj tebe za istiot problem - taka da ...
Не очекував дека волку бизарно нешто ќе прочитам во 2025 да се штеди микроскопски... Wow. Али good to know.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.279
Скопје
hackitfree.github.io
Фала ви многу на сите, ради советиве иако ете работеше сосема океј после тоа, во Понеделникот им го однесов, али од Анхоч ме препратија у Неоком дека они биле официјален за Самсунг. Го носам таму им кажувам ова што бев дури и го снимав се цел процес кога не се палеше и им покажав и беа сосема коректни иако видоа дека работи тогаш го прифатија да го видат под гаранцијата.

Денес се слушнав и ми велат дека е нарачан целосно нов панел. Што и како детално не знам, дали е до тоа дали не е поима неам, ќе почекам некој период сега па ќе видиме после.
Мислењето е автоматски споено:

Не очекував дека волку бизарно нешто ќе прочитам во 2025 да се штеди микроскопски... Wow. Али good to know.
Абе ова е Македонија - све нешто фуш ни продаваат.
Of course у Texas US of A , това го нема ;)
Edit" North Macedonia" да бидам коректен

Последна промена:

Vlad944

lurker
3 март 2015
783
1.754
Денес при пуштање на компјутерот добив слика поделена на 2 дела каде едната страна е посветла од другата.
MVIMG_20251011_140218.jpg
Користам DP port поврзани RX 5700XT + LG27GR95QL-B OLED

Пробано засега:

Истиот ДП порт кабел само ги заменив страните.

Пробано сите ДП постови на РХ5700 ХТ

При влегување во БИОС проблемот останува.

Останува уште ХДМИ кабел да земам и пробам со таков кабел.

Со ХДМИ кабел да го поврзам на лаптоп.

Типувам на мониторот дека е панелот проблем и е пред расипување скроз.

Edit:
Пробав ХДМИ преку лаптоп.
за жал пациентот е мртов.

Последна промена:

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Дали има некој искуство со Dell P3225QE 4K. Гледам 32/34 инчни монитори, првенствено за работа, секундарно за конзумирање содржина како што денеска се нарекува. Моментално имам 2 27 ци, двата се стари 6,7 години ФулХД резолуција и би преминал на 32/34 како примарен плус едната 27 ца ќе ја оставам во вертикална положба за терминал и слично.

Гледав мини-лед, кај нас не најдов, олед исфрлам одма бидејќи не играм, плус имам на лаптопот олед и доволно ми е еден за гледање филмови. ВА панелите колку што читав немаат никаква предност пред ИПС освен поизразената црна боја.

Друго што гледав е BenQ RD320U, но бидејќи немам големо искуство, не знам кој би бил подобра солуција, а голем избор нема во тој ценовен ранг до кај 500, 600 евра да биде 4к, минимум 65 вати напојување за да ми го напојува лаптопот и добро би било да има дејзи чеин за во ги поврзам двата на едно усб ц.

Исто добро би било ако знаете некој држач за 32/34 инчен монитор плус да може 27цата да ја ставам, значи 2 држачи во еден, бидејќи моменталниот по фабрички декларираните спецификации поддржува 27 ци максимум.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
897
Исто добро би било ако знаете некој држач за 32/34 инчен монитор плус да може 27цата да ја ставам, значи 2 држачи во еден, бидејќи моменталниот по фабрички декларираните спецификации поддржува 27 ци максимум.
И мојот од Гембирд пишува максимум 27 ама имам 32 ставено и нема гајле, едино требаше да стегам да не падне доле гас држачот. Мери по тежина а не големина би рекол.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.279
Скопје
hackitfree.github.io
Дали има некој искуство со Dell P3225QE 4K. Гледам 32/34 инчни монитори, првенствено за работа, секундарно за конзумирање содржина како што денеска се нарекува. Моментално имам 2 27 ци, двата се стари 6,7 години ФулХД резолуција и би преминал на 32/34 како примарен плус едната 27 ца ќе ја оставам во вертикална положба за терминал и слично.

Гледав мини-лед, кај нас не најдов, олед исфрлам одма бидејќи не играм, плус имам на лаптопот олед и доволно ми е еден за гледање филмови. ВА панелите колку што читав немаат никаква предност пред ИПС освен поизразената црна боја.

Друго што гледав е BenQ RD320U, но бидејќи немам големо искуство, не знам кој би бил подобра солуција, а голем избор нема во тој ценовен ранг до кај 500, 600 евра да биде 4к, минимум 65 вати напојување за да ми го напојува лаптопот и добро би било да има дејзи чеин за во ги поврзам двата на едно усб ц.

Не би можел да те посоветувам , 4К монитори слабо сум разгледувал - тоа мене ми е оверкил.
Ама овој монитор што го посочи BenQ RD320U не изгледа воопшто лошо за тоа што ти треба .
Може има и подобро - се надевам некој ќе предложи модел ГЛ (y)

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.255
2.690

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.255
2.690
Може и други да понудите не е проблем :D не верувам многу да ми смени 200+ оти не сум компетитивен играч, а пак ниту имам конфиг која вади толку фпс.

друже, сите 2к IPS панели се како да го гледаш иститот. Нема некоја разлика у поглед на слика кога се работи за IPS. Затоа боље земи си кој нуди највеќе, не знаеш утре може ќе ставиш појак компјутер па ќе ти се најде. А како првиот не би ти препорачал, ВА можеби дава поубав контраст но се замачкуваат пикселите кога имаш брзи слики како фпс игрици.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Дали во Македонија има некој што продава/увезува тач дисплеи/монитори (екрани), андроиди, од ~7/9/11 инчи и што работат на 12В?

Ts011

user
31 март 2020
1.428
1.082
Другари да прашам купен е нов аос 27" г4хре200хз, на хдми2.0(кабли со него има)
на hdmi работи на Dp ,покажува но видео(no vudeo input) пробан и со др,кабел 1.4 дп, подржува и грагиката (asus 1650), и мониторот
не можам да најдам што е, на 1920х1080 има 144 и 200,hz
ok е на хдми вака да не се замарам со дп.? Некој искуство ......?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Другари да прашам купен е нов аос 27" г4хре200хз, на хдми2.0(кабли со него има)
на hdmi работи на Dp ,покажува но видео(no vudeo input) пробан и со др,кабел 1.4 дп, подржува и грагиката (asus 1650), и мониторот
не можам да најдам што е, на 1920х1080 има 144 и 200,hz
ok е на хдми вака да не се замарам со дп.? Некој искуство ......?
Ќе скинам зелена сигурно ама .. на мониторот местиш input да е DP?
IMG_20251203_143932.jpg

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
Што мислите за Dell AW2725DM?

мислам дека е прилично лош, еџ осветлување има веројатно, многу лошо распределно осветлувањето беше, контраст исто лош, тоа на кратко што приметив изиграв 1на партија кај другар....

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје

Уште да беше мини-ЛЕД наместо Edge IPS, ама пак... 5K на 27 инча сигурно е лудница за се (додуше, за гејминг - тешко). Но затоа има dual-mode, со QHD.
Ако е добра цената - би го земал.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв