Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Негативно искуство со Нексио

Insanious

hello world
18 јануари 2025
279
361
Росоман
linktr.ee
Здраво,
Сакам да го споделам моето неодамнешно искуство со Нексио.
Досега сум нивен лојален клиент и купував разни артикли низ годините од нив.
Пред 2 години купив HDD од нив од 6TB за камерите што ги имаме поставено во двор, кој имаше 3 години гаранција.
Дискот се расипа пред 3 недели и го однесов на поправка/замена.
Минатата недела ми се јавија и ми рекоа дека не може да се поправи, ниту пак можат да го заменат бидејќи го немаат.
Додека разговарав по телефон со човекот што ме контактираше - ја проверив веб-страницата и имаа скоро ист модел со сите исти спецификации (освен v2 во името - но сите спецификации беа исти) - и ги замолив да го заменат со тој (имаше некоја разлика во цена).
Човекот ми рече дека ќе праша и откако чекав една недела им се јавив и ми рекоа дека не можат да го заменат со тој.
На крајот ми ги вратија парите, но беше толку глупаво од нивна страна што не ми го дадоа моделот што го имаа на залиха со глупав евтин изговор дека станува збор за различен SKU во нивниот систем.
Лично, јас повеќе не би купувал во нивната продавница и изгубија лојален клиент поради нивната глупава политика.
Дали некој има слично искуство со Нексио?

Поздрав и убав ден!!
Брате што пишуваш вакви работи, ти ги вратиле парите ако те навредило тоа што не ти го смениле со друг не купувај од таму не е само нексио во МК o_O

FikanA

hello world
3 април 2025
194
244
Средe никаде...
Очигледно на форумот тука поголемиот дел од луѓето се за да хејтат, а да не дискутираат како луѓе.
Гокица даде добри поенти на мојот пост - реално тоа што сакав да го кажам е дека се прават мутави, ја влечкаат работата и customer experience е на многу ниско ниво.
Како и да е - јас друг пат нема да земам ништо од нив после ова искуство - и ме изгубија како редовен купувач.
Едино можам да се согласам за customer support делот. Секогаш кога сум поминел тие од долу во сервисот се на цигарче и кафенце, арно им требаше 29 дена да тестираат AIO и тоа со грешен процесор. Mожда немале време да стигнат ради тие злобните цигари

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Туку има ли некаде да се случило да се даде замена поскапа од расипаното? Некои искуства?

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
Туку има ли некаде да се случило да се даде замена поскапа од расипаното? Некои искуства?
Да во Сет многу одамна.
Asus GTX 670 DirectCU II, после година дена се расипа, во момент тоа беше стара серија и ја имаше GTX 770 DirectCU II, ја заменија со таа, а гаранција продолжува да важи од првото купување.

И да, имаше разлика во цена, односно 770-ка беше поскапа.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
699
998
Како смеете да зборувате лошо за Нексио !!!
Се до моментот кога ќе се случи Мебиус 2....
Останете ми поздравени.

geko

hello world
30 јануари 2010
50
65
Абе ова е на средина позитивно ама и негативно искуство. Сепак човекот бил исплатен ама многу пофер би било ако имало сличен ХДД да му биде заменет. Вака ќе го изгубат него како купец и како препорачувач на пријатели. На времето екстремно лошо искуство со РИВЕР СОФТ - монитор 2 месеци пред истекот на гаранцијата се расипа, ни ми ги вратија парите ни ми го заменија. Газдата се симна долу во сервисот и буквално со овие зборови ми кажа( ти си го расипал намерно за да земеш нов јас сум закон овде не ти важи гаранцијата, жали се каде сакаш).

Aowek

user
14 април 2012
1.210
1.167
Абе ова е на средина позитивно ама и негативно искуство. Сепак човекот бил исплатен ама многу пофер би било ако имало сличен ХДД да му биде заменет. Вака ќе го изгубат него како купец и како препорачувач на пријатели. На времето екстремно лошо искуство со РИВЕР СОФТ - монитор 2 месеци пред истекот на гаранцијата се расипа, ни ми ги вратија парите ни ми го заменија. Газдата се симна долу во сервисот и буквално со овие зборови ми кажа( ти си го расипал намерно за да земеш нов јас сум закон овде не ти важи гаранцијата, жали се каде сакаш).
Затоа риверсофт е таму каде што е..

18 август 2019
1.210
1.172
Да во Сет многу одамна.
Asus GTX 670 DirectCU II, после година дена се расипа, во момент тоа беше стара серија и ја имаше GTX 770 DirectCU II, ја заменија со таа, а гаранција продолжува да важи од првото купување.

И да, имаше разлика во цена, односно 770-ка беше поскапа.
Мене во Анхоч ми ја заменија меморијата на компјутер 5 дена пред истек на гаранцијата. Дали е поскапа не знам, ама е понова верзија. И за чудо, добив гаранција на мемориската плочка 5 години од денот на замена.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Мало проблемче е што во законот за заштита на потрошувачи за вакви работи стои.

2 Год. обезбедена гаранција
5 Год. обезбеден сервис

А во случајов, пошто е 2 год. (во гаранција), Нексио (или увозникот) би требало да имаат замена. Пошто цените се смениле, а дискот 100% не е увозен од официјални канали, овие да не изгубат средства, одбиле да заменат за поскап производ.

Мал loophole што си го искористиле, технички постапиле според закон (не е јасно дефиниран член 22). Според мене требале да проголдаат загуба и да го решат ова одма, а не да прават микро менаџмент за еден корисник, за еден факинг хард диск.

Нели сите викаме зимајте од наши фирми, гаранција ова она.

1767350483209.png

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
А од странски продавач како ќе беше? Ни роба ни пари. Која странска продавница вратила подобар производ? Искуства? Ете од наши продавници има некој промил (двајца се пријавија)…

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
А од странски продавач како ќе беше? Ни роба ни пари. Која странска продавница вратила подобар производ? Искуства? Ете од наши продавници има некој промил (двајца се пријавија)…

Од мое искуство сите европски земји, па и нашиве околу, се придржуваат до гаранциите. Сум враќал/сервисирал паласио, most.bg, жирафа.... германски дилери од амазон, медиамаркт итн.

Логистиката е твој проблем како ќе ја решиш.

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Од мое искуство сите европски земји, па и нашиве околу, се придржуваат до гаранциите. Сум враќал/сервисирал паласио, most.bg, жирафа.... германски дилери од амазон, медиамаркт итн.

Супер. Значи минимум 25 евра за да го вратиш производот за да добиеш ист. Дали си добил понов/подобар во замена?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Супер. Значи минимум 25 евра за да го вратиш производот за да добиеш ист. Дали си добил понов/подобар во замена?

Да сум добил. Што ти е поентата со 25 евра? Јас кај што купувам, одам таму и за други работи. Цената е секогаш подобра него локално.

Македонците ти нудат повеќе маржа, за возврат треба да имаш подобар сервис, замена, враќање. А ја немаш. Не конкретно за Нексио, кај скоро сите. Анхоч е подобар исклучок, недајбоже во Сетек да треба сервис да правиш.

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
ОК. Ако можеш да чекаш да го добиеш, па и давачки, па да плаќаш (или да возиш) за да го вратиш, па нови давачки... И ќе го добиеш истиот производ ако го имаат, ама не и понов за иста цена, така? Нејсе. Споредбите обично да купено локално и купено од странство не земаат предвид давачките (шверц?) и времето потребно за достава. А кога ќе влеземе во ЕУ (2870г.?) ќе биде друга прикаската зашто робата стигнува преку еден ден речиси секаде во ЕУ а враќањето не е прескапо (и нема двојни царини). Емтое

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.763
10.096
Mislete mu ja site vie sto ste nakupile ramovi do pred 5 meseca i pocnaat da crkaat.
Se izvinuvame gospodine, ne mozeme da vi go zamenime RAM-ot so drug, bidejki ima drug seriski broj. Eve vi gi parite nazad moze da doplatite 45.000 denari za da si go kupite istiot.
Мислењето е автоматски споено:

Според ова, за Нексио да му ги врати парите, требало 3 пати да му го враќа производот назад несервисиран.
Дополнително, бидејќи е ИЛИ, тогаш и да имаат ист производ на лагер може да одберат да му ги вратат парите.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Да се кладиме дека ако беа паднати цените на дисковите, ќе му дадеа понов и поголем диск?
Може тогаш членот ќе бараше ќеш за да си купи дупло поголем диск?
Изигрување на законот е тоа.

Разбрав за неколку случаи дека станови купени во градба намерно не се завршуваат во даден рок и на купувачите им ги враќаат парите (па со среќа купување поскап стан, а за градителите бескаматно финансирање на градба).
Тоа што е законски, не значи дека е правилно и коректно. На нексио нема ништо да им биде за услужување на редовен муштерија што ќе отвореше тема и ќе ги пофалеше колку се фер и добри, а вака изгубија муштерии.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.218
Имам враќано на amazon.de и ако е купено од кај нив (seller / dispatcher Amazon) враќањето е на нивни трошок. Ти праќаат форма со QR&Bar code, ја печатиш и лепиш на пакетот.

Потоа ми давале избор "ко у причи":

Ако нема ново од "warehouse deals", "used like new", подобар модел а ако разликата (ако е многу поголема) на рати или како пари на сметка или како бонус за купување.

Единствена кочница беше кога зедов double din радио за другар па селерот (кинез) се правеше мрднат. Ми ги вратија парите на сметка. No questions asked.

Физичките продавници таму, слично како и овде, пробуваат со нашите класики "твоја вина", "ти си прв што му се случило ова", "остави да видиме" итн. Разликата е во тоа што на спомнување на нивниот "ДПИ" проблемот се решава инстантно.

Со други онлајн селери не ни пробувам да имам работа.

UnderMyRules

lurker
27 ноември 2008
748
264
UnderMyRules's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600x 4.85GHZ with undervolt
Motherboard
ASUS PRIME B550M-A
Storage
970 evo PLUS 1TB + 870 evo 500gb
PSU
CoolerMaster 650w GOLD MW
RAM
32gb(2x16gb) Kingston Renegade Fury 3600MHZ
Video card
ASUS DUAL RX 6600XT 8GB
Case
COOLER MASTER TD500
Mouse
Logitech g305 wireless lightspeed
Keyboard
Logitech G413 CARBON
Audio
Sharkoon B1
Monitor
MSI g2412 24" IPS 170hz
OS
WINDOWS 11 x64
Гледам го нападнавте човекот како да згрешил нешто, не разбирам што погрешил он што си го кажа своето мислење бе луѓе??
Ако си имате цени и познаници од одредена фирма и биле фер према вас не значи дека се према сите, сум имал и позитивно и негативно искуство со Нексио но лично го знам тоа одовлекување и фолирање од страна на македонска компанија што за 1000ден разлика а не па многу повеќе, ќе проба да ескивира.
И сигурно убеден сум дека бил истиот HDD само не го дале затоа што за 6tb HDD треба да платиш x3 него ли пред тоа.

И покрај тоа што ги добил парите назад што сега дали ќе може и 2tb да купи со нив, Нексио изгуби и ќе губи допрва клиенти затоа што не им е првпат да прават вакви фори и да одовлекуваат.
Пс: Истите луѓе водеа фирма за ит делови во минатото и небаре речиси со исти причини и идеологија пропаднаа.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.688
12.510
Skopje
www.wemaxa.com
Праша некој дали дискот бил наменет за 24/7 записи т.е. за видео надзор? Има посебни верзии на дискови наменети за работа под високи температури (како во NVR) со константни записи.

Доколку не бил намнет за тоа а се користел како таков среќа е што воопшто била признаена гаранција, инаку лесно можело да се провери од страна на сервисот.

Исто како со графички ако се копаат па не се признаваа гаранции.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв