Ни код старе бабе.Нема џабе.
btw Од што ќе се полни буџетот инаку!
Ни код старе бабе.Нема џабе.
Za otvaranjeto si potpolno vo pravo. Ja sum imal pratki od $20 za koi imam plateno trosoci za otvaranje, postarina i ne znam uste sto. So godini se prasuvam zosto nie plakjame sto nekoj ni go otvoril paketot..Никој не се буни тука за ддв-то, се бунам за безвезе додатните трошоци. Конкретно кај мене 300ден додатно за што го отвориле пакетот(немој молимте отварање пакет, тешката работа), и уште 100-тина денари за бог знае што уште.
Кога нарачуваш на било која страна пишува дека производот подлежи на увозни давачки. На веб страницата на царина исто така е дефинирано до која сума што се плаќа. Исто така кога нарачуваш ти си свесен дека треба да платиш давачки.Za otvaranjeto si potpolno vo pravo. Ja sum imal pratki od $20 za koi imam plateno trosoci za otvaranje, postarina i ne znam uste sto. So godini se prasuvam zosto nie plakjame sto nekoj ni go otvoril paketot..
Можеш на маил да им пратиш на [email protected]. За другово не знам, немам пробано.Дечки едно прашање за царинењево, мора ли испринтани налози да им однесам на пошта2/царина кај железничка или може и на телефон да им покажам налог од нарачката и смс од банка на лице мето таму па да пресметаат одма?
да ти пресметаат одма не верувам дека ќе се десиДечки едно прашање за царинењево, мора ли испринтани налози да им однесам на пошта2/царина кај железничка или може и на телефон да им покажам налог од нарачката и смс од банка на лице мето таму па да пресметаат одма?
иде на царина. Ако одлучат дека треба да платиш ддв/давачки, ќе ти наплатат.Што е со статусот на пратката?![]()
Нема баш разлика тоа, они ќе проверат дали треба или не треба да се наплати нешто. Дополнително доцнење може да има ако ја отворат, а нема целосна документација. Тогаш треба да однесеш, и пак да проверат дали и колку треба да се плати.Пратката е пратена како Gift, а и не е со никаква вредност што би била подложна на било какви царини па ме интересираше отприлика колку време ќе им треба да завршат со процедурите?
Че те одератШто е со статусот на пратката?![]()
Нема врска тоа, китајците цело време означуват како гифт па никому ништо.Пратката е пратена како Gift
Нема правило. Може за еден ден, може и до недела дена.Брзо ли се процесуира пресметка на царина кога им се прака преку мејл принтскрин од нарачка и банкарски извод за плакање?
Се чека ден два или недела две?
А како GIF?Че те одерат
Нема врска тоа, китајците цело време означуват како гифт па никому ништо.
Спреми си парички.![]()
И обавезно во *.pdf да се праќа меил!Брзо ли се процесуира пресметка на царина кога им се прака преку мејл принтскрин од нарачка и банкарски извод за плакање?
Се чека ден два или недела две?
Не може.А како GIF?
има нешто застој таму, и јас имав крај на ноември/почеток на декември 4 книги, ниедна не стигнала сеуште (и не се преку RoyalMail bookdepository, преку PostNL стигаат иако се од УК)Некој скоро да не порачувал книга од некаде за да знам дали стигаат и колку брзо. Порачав на почеток од декември од Bookdepository (UK) и не стигна па ми ги вратија парите денес. Да порачувам од Амазон, иБеј (англиски или американски)?
Ми требаше една специфична книга, ја има на Амазон и на иБеј ама сега ако стигне некако од bookdepository ќе имам две, башка којзнае колку ќе чекам од Америка ако порачам....тоа е.има нешто застој таму, и јас имав крај на ноември/почеток на декември 4 книги, ниедна не стигнала сеуште (и не се преку RoyalMail bookdepository, преку PostNL стигаат иако се од УК)
НАЈВЕРОЈАТНО, ќе ти ја пратат со UPS. Како што сфатив поради пандемијата голем дел од интернационалните практи наместо со USPS ги праќаат со UPS. Патем, и мене така ми пратија една пратка. Ѓаолипол ми испадна.колку ќе чекам од Америка
Порачав од ибеј па ќе видимеНАЈВЕРОЈАТНО, ќе ти ја пратат со UPS. Како што сфатив поради пандемијата голем дел од интернационалните практи наместо со USPS ги праќаат со UPS. Патем, и мене така ми пратија една пратка. Ѓаолипол ми испадна.![]()
на тракинг-от кои поштенски кодови беа примети? ако ти стигне тој мејл (влез во дестинација) немора да значи дека е Македонија, туку може (најчесто) да е точката каде слетуваат во Европа (естонија, холандија, чешка и сл). Провери на некои друг сервис за универзално следење на пратки како 17trackИмав нарачано неколку пратки од Алиекспрес, за кои до пред неколку дена кога ќе отворев на тракерот од наша пошта, можев да им го видам статусот бидејќи ми стигна и мејл дека влегле во државава.. Од денес ниедна пратка кога ќе и го укуцам тракинг бројот на страната не ми ја дава како воопшто да не влегле.. знае некој што се дешава?
Имаше целосен прекин во поштенскиот сообраќај со Британија, скоро три недели. Баш сега деновиве се нормализира. Така што сѐ што е пратено од декември навака, ќе доцни најмалку 3-4 недели.Некој скоро да не порачувал книга од некаде за да знам дали стигаат и колку брзо. Порачав на почеток од декември од Bookdepository (UK) и не стигна па ми ги вратија парите денес. Да порачувам од Амазон, иБеј (англиски или американски)?