Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Купување на странски акции\хартии

budba

read-only
22 септември 2023
2
2
Не најдов оваква тема овдека во скоро време па се решив та прашам пак.

Кој е наједноставниот начин за купување, главно сакам да инвестирам во ETFs како SMP500 и да ми стојат подолг период со надеж дека ќе пораснат ,досега единствен начин што го најдов е преки Wise да ставам и да извадам пари на InteractiveBrokers.

Дали има нешто подобро од ова какви се провизиите и условите ме интересира.

Фала фи однапред.

Solution
Како што пишав во Wise темата. Ова е најдобар начин за купување акции, поготово ако се работи за помали инвестиции, затоа што Interactive Brokers дозволуваат да купуваш фракции од акции и од ETFs.

Од неколку обиди и варијанти што ги направив преку Wise. Најисплатливо е да купиш долари со ЕВРА преку Gpay (Си бираш ова на deposit делот).
За да добиеш $100.00 на Wise треба да депонираш 94.44EUR ($101.04)
Провизијата e 1.04%.

Потоа се поврзува Wise акаунтот директно преку Interactive Brokers и ги префрлаш парите таму. Се плаќа уште $0.39 провизии за овој трансфер што тоталот доаѓа $1.43. Oва трае 1 до 2 дена. :)

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта...

Jovan123

read-only
6 декември 2012
43
65
Во моментот кога ги пишувате овие небулози, можеби не ви е јасно во прв момент но, откако ќе ги препрочитате, би требало да ви стане јасно дека едноставно, не ја разбирате материјата. Ништо лично, нити пак насочено кон некого конкретно. Не може да толкува секој закони по сопствена волја и според четџипити. Не е поентата да навредам никого. Се извинувам искрено ако се најде некој навреден.

Иако денес е достапно тргувањето на странски берзи во Македонија, преку сиве овие онлајн брокер апликации, ако не знаете во што се впуштате, нити пак како е тоа регулирано, подобро е воопшто да не го правите тоа. Дополнително, фактот дека во секое второ ќоше на планетава се вртат муабети за берзи, вклучувајќи го тука и овој форум, кажува во кој сентимент сме.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.529
3.132
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Во моментот кога ги пишувате овие небулози, можеби не ви е јасно во прв момент но, откако ќе ги препрочитате, би требало да ви стане јасно дека едноставно, не ја разбирате материјата. Ништо лично, нити пак насочено кон некого конкретно. Не може да толкува секој закони по сопствена волја и според четџипити. Не е поентата да навредам никого. Се извинувам искрено ако се најде некој навреден.

Иако денес е достапно тргувањето на странски берзи во Македонија, преку сиве овие онлајн брокер апликации, ако не знаете во што се впуштате, нити пак како е тоа регулирано, подобро е воопшто да не го правите тоа. Дополнително, фактот дека во секое второ ќоше на планетава се вртат муабети за берзи, вклучувајќи го тука и овој форум, кажува во кој сентимент сме.
Па едуцирај не. Затоа е форумов.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.298
1.322

Повеќе е дека нашите законодавци не ја разбираат материјата отколку ние. Но еве доколку знаеш не знам зошто не би кажал ако веќе знаеш како. :) Јас како и сите други пишаа споделија мислење од тебе ништо конкретно не добивме.

За жал како што објаснив јас и членот подоле што ќе го цитирам, толкувањето очигледно е на средина што доведува до следново:
Моментално на IBKR имам остварено $1000 добивка, и $1000 загуба. Сулудо е да морам да платам $100 данок, а ги немам повлечено парите во банка, јер нели, ги изгубив.
Што значи јас неделава ако направам 5 трејда, 3 сум во плус, 2 во минус, сега како што е треба да пријавам и платам следниот месец данок на овие 3 што сум во плус, ама никаде никој не спомнува за пријавување на капиталните загуби. Сите овде што ги прашав баш ова, како ова тогаш да го решиме што тврдат дека треба да се пријави на секоја добивка, не добив никаков одговор :). На крај ќе испадне дека државава и за ова се ку*опецава со нас како и за се друго.

kirev

senior
31 мај 2010
9.049
7.724
1. Отворете фирма и тргувајте преку неа.
Или
2. Правете како мислите и бидете спремни ако треба и на суд да се жалите и да се докажувате дека не може да бидете даночени за ќаровите а не и ослободени заради загубите.

Tommy P

hello world
4 април 2011
96
93

На кои небулози конкретно мислиш, да ги продискутираме?

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
218
92
Молам? Нема логика ова што го збориш.
Еве најпроста математика: Денес почнувам со трејдинг, 1000 долари вложувам. На трејд добивам 400 долари профит денес (да речеме сите сум ги стаил на тој 1 трејд). Значи сум 1400. Утредента на друг трејд губам 800, значи сум 600 сега салдо (исто сите 1400 ставени на тој трејд). И одлучувам третиот ден да ги извадам, 600 долари вадам на своја сметка. Која е капиталната добивка тука? По твојава логика ја сеа треба на УЈП да им платам уште 40 долари? Арни ли сте? Math aint mathing a?
Абе веројатно е како во кладилница со ливчината, на секое добитно плаќаш данок, на секое изгубено - никому ништо...

25 ноември 2014
1.535
1.963
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Молам? Нема логика ова што го збориш.
Еве најпроста математика: Денес почнувам со трејдинг, 1000 долари вложувам. На трејд добивам 400 долари профит денес (да речеме сите сум ги стаил на тој 1 трејд). Значи сум 1400. Утредента на друг трејд губам 800, значи сум 600 сега салдо (исто сите 1400 ставени на тој трејд). И одлучувам третиот ден да ги извадам, 600 долари вадам на своја сметка. Која е капиталната добивка тука? По твојава логика ја сеа треба на УЈП да им платам уште 40 долари? Арни ли сте? Math aint mathing a?
Џабе молиш, тоа се 2 различни трејда, 2 различни taxable events.

на 1000 си купил
на 1400 си продал - 40 дужиш на данок на овој трејд

на 1400 си купил
на 600 си продал - не дужиш нишо на овој трејд ама ПАК треба да пријавиш

тоа шо си минус на вториот трејд нема врска, не ја занима државата, во македонија нема пребивање загуби за даноци

законот е јасен тоа вие како си го толкувате е ваш проблем, а тоа како ујп го толкува е наш проблем

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.529
3.132
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

на 1000 си купил

на 1400 си купил

тоа шо си минус на вториот трејд нема врска, не ја занима државата, во македонија нема пребивање загуби за даноци

законот е јасен тоа вие како си го толкувате е ваш проблем, а тоа како ујп го толкува е наш проблем
И јас мислам дека е вака, ама кое е твоето мислење за ситуација во која имаш десетици трансакции месечно (купи/продај) а вртиш всушност 1000 евра? И тоа помножи го со 12 месеци, може да бидат 500+ па и 1000+ трансакции. Кој ќе пресметува тоа?

-echo-

hello world
26 јули 2009
105
85
И јас мислам дека е вака, ама кое е твоето мислење за ситуација во која имаш десетици трансакции месечно (купи/продај) а вртиш всушност 1000 евра? И тоа помножи го со 12 месеци, може да бидат 500+ па и 1000+ трансакции. Кој ќе пресметува тоа?
Сметководител ? Биди среќен шо не си американец, знам луѓе со по десетици илијади трејда ( крипто ) на годишно ниво, тешко на CPA's таму, си купил фарткоњ па си продал, па со профитот си купил assкоњ , замисли да те викнат во канцеларија за да им објасниш шо се тие шиткоини :LOL:
Шала на страна не е голем данокот кај нас стварно не вреди да се ризикува...

Последна промена:

kebe

hello world
29 март 2012
299
268

на 1000 си купил

на 1400 си купил

"taxable event"? Шо ти е ова, од кој закон ти е ова од законот на Марс?

Не се даночи секоја трансакција туку на крајот на годината се пресметува добивка и тоа се даночи.

kebe

hello world
29 март 2012
299
268
Еве ви малку посложен пример каде логикава од горе паѓа во вода.
  1. Купувам една акција А по 100 денари.
  2. Купувам една акција А по 200 денари.
  3. Купувам една акција А по 300 денари.
  4. Продавам 1 акција А по 305 денари.
И сега според логиката погоре добивката може да биде 205, 105 или 5 денари. Која од трите акции си ја продал :unsure:? Кое е точното?

Точното е сум дал 600 денари сум добил 305 денари, добивката ми е -295 денари што значи нема добивка туку има загуба.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.298
1.322

на 1000 си купил

на 1400 си купил

Паааа ајде да видиме:
Прво тврдиш загуби треба да се пријават. Еве одговор од УЈП: Барај 40то прашање. 2024 е така да е ново.
1781783275353.png
УЈП тука тврди дека загуби не пријавуваш, а подоле имаш пасус дека имаш пребивања ама само во земјата? А како ќе има пребивање ако не ги пријавиш загубите? Понатака дали ова се толкува на пребивања само пример УС-УС земја берза или само земјата како Македонија на наша берза да има пребивања?

Понатака според ова УЈП тврди дека ти мора да ја пријавиш секоја капитална добивка, макар и не повлечена. ОК. Но потоа УЈП во нивно соопштение тврди дека треба да пријавиш САМО ПРИЛИВИ остварено од странство. Како да го пријавам ја приливов кога мене сеуште НЕ МИ Е ОСТВАРЕН на моја сметка? Во ова воопшто не се опфаќаат брокерите бидејќи ти не купуваш/продаваш директно хартии од вредност туку парите одат кај брокер ти стојат таму и ти освен да тргуваш со нив ништо друго не можеш!
1781783566240.png
Мислењето е автоматски споено:

И сега според логиката погоре добивката може да биде 205, 105 или 5 денари. Која од трите акции си ја продал :unsure:? Кое е точното?

Точното е сум дал 600 денари сум добил 305 денари, добивката ми е -295 денари што значи нема добивка туку има загуба.
Да си ми жив и здрав со размислувањето! Прашање кое УЈП не знам дали знае да го одговори согласно сегашниот закон кој е бангаранга напишан. А така е напишан за да ти го толкуваат како им се видиш. Каде се сега со ,,следење и прилагодување со регулативите од ЕУ". Ова никаде го нема кај нас, секаде имаш пребивање од тип акции <-> акции.

Последна промена:

Tommy P

hello world
4 април 2011
96
93

Moжеш да продаваш lots, и тука точно можеш да избереш која од овие 3 акции да ја продадеш. Од тука и ке знаеш кој е профитот.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.529
3.132
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

kebe

hello world
29 март 2012
299
268
Си имало повеќе начини на пресметка (Fifo, Lifo, просек), меѓутоа УЈП не открива кој го користи.
УЈП ништо не пресметува, како самиот ќе си пријавиш така ќе те оданочат. УЈП не знае како ти тргуваш на ИБРК и ли на Трејдинг 212, едниствено знае банкарски приливи и одливи.

• ми се допаѓа
Реакции: k3b

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
Сметководител ? Биди среќен шо не си американец, знам луѓе со по десетици илијади трејда ( крипто ) на годишно ниво, тешко на CPA's таму, си купил фарткоњ па си продал, па со профитот си купил assкоњ , замисли да те викнат во канцеларија за да им објасниш шо се тие шиткоини :LOL:
Шала на страна не е голем данокот кај нас стварно не вреди да се ризикува...

Никој не те вика во Америка туку е регулирано автоматски да си задржува кога си во плус.

Sent from my iPhone using Tapatalk

25 ноември 2014
1.535
1.963
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(

FIFO

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.703
3.349
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Другари, најпаметно е да се соберете неколкумина, да дадете по 20–30 евра, да си направите листа на прашања и да му платите на Павле Гацов да ви одговори и да ви скрои мејл кога ќе дојде моментот за плаќање.

Искрено, нема потреба да се мачиме по форумов, ни јас ни вие не сме доволно компетентни за оваа материја. Луѓе имаат свртено милиони па после со добар консалтинг ги пријавувале како трошоци, инвестиции и платиле само дел од она што првично изгледало дека треба. Закони има со членови и подчленови, и тука најдобро е да работи човек што ги знае.

Павле е злато, ќе ви помогне за се, за малце пари имате мирна глава.
Мислењето е автоматски споено:

Кога плаќав последен пат годишно тој од УЈП ми рече дека сум требал месец за месец, полесно било. Јас кога му реков „ама така пишува во правилникот“ тој ми рече: Остави правилникот прави јас како што ти велам.

Сметководител ми рече месец за месец е подобро за мене и за сите. Така да не се усогласени.

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
218
92
Дури платформата(trading212, inbr и слични) автоматски и директно не те даночи на секоја добивка, данок се плаќа од 10% на секој прилив на сметка. Се различно е само пикање на носот кај што не го бери, и за УЈП и за тебе

Tommy P

hello world
4 април 2011
96
93
УЈП ништо не пресметува, како самиот ќе си пријавиш така ќе те оданочат. УЈП не знае како ти тргуваш на ИБРК и ли на Трејдинг 212, едниствено знае банкарски приливи и одливи.

Колку си сигурен дека не бараат експортиран фајл со трејдинг историја?

Другар има уште 40 дена до 2 години од чување на акција, се работи за сума од над 100.000€, и му кажаа дека ке мора да покаже трејдинг историја, за да го ослободат од плаќање на данок на добивка.

kebe

hello world
29 март 2012
299
268
Тоа месец за месец или даночење по прилив е за плати и за хонорари. Така е затоа што кај доходот по основ плата не постои концептот на трошок односно загуба (за жал) и затоа се даночи веднаш.

Кај капиталната добивка јасно е наведено во законот дека се признава загубата.

Тие службениците што сте ги прашувале често немаат поим оти 1) се партиски вработени и 2) кај 90+% од народот приливите им се по основ плата или хонорар и забораваат дека постојат приливи по други основи.

-echo-

hello world
26 јули 2009
105
85

Како што спомна некој погоре методот е FIFO, член 22 од "Закон за данокот на личен доход" стр 38-39.
АИ сумарум :
Под FIFO методот (член 21 од Преодните одредби и објаснувањето во практичниот дел на водичот), се продава првокупената акција — онаа од 100 долари.

Пресметка:

• Продажна цена: 305 $
  • Набавна цена (FIFO, прва влезена): 100 $
  • Капитална добивка: 305 − 100 = 205 $
  • Данок (10%): 20,5 $

Преостануваат во сопственост акциите купени по 200 $ и по 300 $. Тие се „на ред" за следните продажби — следната продажба би се спарила со акцијата од 200 $, потоа со онаа од 300 $.
Или ко шо спомнав, платете си професионалец доколку не сте сигурни во оваа работа ќе ви објасни најубаво како што, башка ако веќе се работи за поголема сума дефинитивно вреди заради евентуални цаки кај шо можеш легално да си намалиш на сумата шо ја должиш

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв