mdeni
senior
- 24 септември 2012
- 6.058
- 5.992
Не знам што значи да преминам бидејќи имам 3 хај-енд десктопи по дома и еден мид рејнџ десктоп на работа од кои 3 се со Ryzen 5000, a еден со Intel 10 gen. Сите нема да ги сменам сигурно, но без оглед на се секако ќе купам еден Z690 + i9 12900K со DDR5 исклучиво од ентузијастички и едукативни побуди, а не како некаков апгрејд.
Од што никој не користи Linux и preview на линков не работи како што треба...
Мислењето е автоматски споено:
Џабе едукативни и ентузијастички без M1 Max дома...ама добро, разбирам, скапичко задоволство е.
уште не си ги видел цените на DDR5. Јас не знам дали да плачам или да се смеам...ASUS Prime Z690-P WiFi DDR4 = 334 европски пари
ASUS ROG Strix Z690-A Gaming DDR5 = 511
MSI MPG Z690 Carbon WiFi Gaming Motherboard DDR5 = 432
(MSI плочи со DDR4 се упола поевтини, некаде околу 230~250 евра)
DDR5 ќе е изгор, потребно е набавка на нови кулери или адаптери за Ноктуите (околу 8~9 евра)
Иначе да земеш ваков процесор и да го тераш на DDR4 ...греота е.
Шче почакам!![]()
уште не си ги видел цените на DDR5. Јас не знам дали да плачам или да се смеам...
Pci-e 5.0 ftw...сега очекувам да се релативизира на тема: ддр5 е потребната имплементација (први интел нели имплементираат), интел се инвентивни итн итн итн, а додека pcie4 шо дојде од амд е мех, нешто непотребно.
Секогаш е така алијебига. Која е поголема и помоќна фирма? Која фирма може да протурка се комплет од новинари, до ривјуери, до силикон вендори и слично? Исто како што никој на светов не смее да јаде вафли за Америка, Франција, Израел, Британија.сега очекувам да се релативизира на тема: ддр5 е потребната имплементација (први интел нели имплементираат), интел се инвентивни итн итн итн, а додека pcie4 шо дојде од амд е мех, нешто непотребно.
Башка, цел свет очекуваше нуклеарна реакција од Интел, затоа го ставија Гелсингер на чело за да удри јако и да ги исплеска мрзливците што земаа плата од Интел во претходните 8 години а не направија ништо.
сега очекувам да се релативизира на тема: ддр5 е потребната имплементација (први интел нели имплементираат), интел се инвентивни итн итн итн, а додека pcie4 шо дојде од амд е мех, нешто непотребно.
Не се сложувам во целост. Интел не е интел само заради процесорите. Позицијата на Интел е заслужена и заради широка палета на други производи каде Интел води со иновации и инвенции. Процесорите се само дел.Или со други зборови, ко се работи за иновација АМД биле секогаш пред интел, ко се работи за лесно туркање на стандарди и соработка со други компании или со други зборови движење на целата индустрија напред нема подобар од Интел.
А замисли сите јадра да беа Performance cores.... 300w + како ништо ќе одеше и пак ќе му се фатеше на АМД.Алдер лејк проп'о.
За какви перформанси зборувате ако треба со течен азот да се лади ова.
Е тоа не можам да замислам, некако ми е многу далеку, би рекол најмалку 4 години далеку, под услов да е можно да се изведе. Они нешо се фалат, ама....А замисли ова да беше на 3nm архитектура, кога веќе замислуваме...
i5 12600 без К со B660 матична плоча и DDR4 ќе биде поисплатливо од било што друго. Значи добиваш врвни гејминг перформанси, одлични мултитаскинг перформанси на ниво на 5800X за помалку или исто пари како B550 + Ryzen 5 3600 + DDR4.А замисли сите јадра да беа Performance cores.... 300w + како ништо ќе одеше и пак ќе му се фатеше на АМД.
Чекам да се довлечкам до тест машина, да најдам една причина зошто би одел на Алдер лејк наместо на Ryzen 5000, 15-20% разлика во перформанци не ја оправдува цената.
Ако тестираш, види како ќе се однесува на Виртуализација, како ги трансферира јадрата П и Е со Vmware, Qemu, како ги оперира тредовите виртуелната машина и такви early adopters проблеми што можат да се појават.А замисли сите јадра да беа Performance cores.... 300w + како ништо ќе одеше и пак ќе му се фатеше на АМД.
Чекам да се довлечкам до тест машина, да најдам една причина зошто би одел на Алдер лејк наместо на Ryzen 5000, 15-20% разлика во перформанци не ја оправдува цената.
Тос и мене ме интересира, јас користам VMware.Ако тестираш, види како ќе се однесува на Виртуализација, како ги трансферира јадрата П и Е со Vmware, Qemu, како ги оперира тредовите виртуелната машина и такви early adopters проблеми што можат да се појават.
RAM DDR5 8GB 5200MHz CL42 Innovation IT, 1.10V, 4251538819961
7.990,00 ден
CABLES POWER EXTENSION ORVALDI 3m, 5xSHUKO surge protection, ORV5
830,00 ден
VGA GIGABYTE RTX 5080 WINDFORCE OC SFF 16GB GDDR7, 3xDP, 1xHDMI, GV-N5080WF3OC-16GD
93.990,00 ден
USB Flash Drive 3.2 128GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-128G-G46
1.110,00 ден
MOUSE RECEIVER USB A4TECH, for A4TECH/F-STYLER, Black, RN-10D
320,00 ден
USB Flash Drive 3.2 Gen1 64GB KINGSTON DATA TRAVELER EXODIA G2, BLACK, DTXG2/64GB
450,00 ден