Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Katalea B

read-only
3 мај 2022
2
5
Дајте предлог за електронска цигара за почетник:)
Ценава на обичниве цигари застрашувачки расне,велат поекомични биле електронскиве.
Пребарувам во нетов ама стварно не знам од каде да почнам.
Благодарам.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.707
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Добре дојде, @Katalea B .

Гледам дека одамна немаме пишано препорака, па ќе препишам нешто што скоро го пишував во приватна порака.

Прво, ако немаш познавања, мислам дека оваа тема најмногу ќе ти користи. Индексот е веќе застарен, но важи за основни принципи. Понатаму, како ќе навлегуваш, во оваа тема ги имаш основните поими на кои можеш да наидеш.

Да не должам, моментна препорака ни е ова, а може да се најде дупло поевтино од Кина ако ти се чека. Или од Алиекспрес (единствен што го најдов што испорачува до Македонија), купил некој од кај нас.

За него ќе ти требаат и резервни глави, иако со него доаѓаат две, подобро е веднаш да се снабдеш да не останеш без нив. Од 0,8 оми или 1 ом или 1,6 оми (оние од 1,2 викаат дека не чинеле, многу прегорувале). Има и во Умрела (и 1,2-омски). Колку пониски оми, пожешко е, па можеби не чини веднаш на 0,8 да одиш, иако на почетокот треба да пробуваш сè што можеш, да се најдеш што ти одговара.

Ова изгледа како голема почетна инвестиција, но неопходна е за успешен почеток. Ако пресметаш колку трошиш за цигари дневно, најчесто ќе се исплати за месец-два, а и потоа ти останува во твоја сопственост.

Ако купиш некоја слаба е-цигара, ќе се разочараш и ќе фрлиш сè.

И онака понатаму ќе купуваш само течности, тие ќе ти бидат единствен трошок. Но и со нив ситуацијата кај нас е многу затегната, донесоа закон да не смее да се увезува ништо што не е во шишенца од 10 милилитра, па самото тоа носи поскапување, а и без тоа Умрела (единствениот увозник) си беа скапи и досега, но тоа е, барем има некаков избор.

За течност најдобро е да го прашаш @Sharlovski дали уште прави, домашно правени се ем поевтини ем поквалитетни од купечки, секогаш, изгледа неверојатно но така е. Веројатно многу ги разредуваат купечките (предвидени се за е-цигари од старите генерации).

Тоа би било тоа за почеток, прашај што друго те интересира и со среќа.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Чим ѝ биле скапи аналогните и сака да скокне на електронски оти биле поекономични, толку од муабетот.
Утре ако ги поевтинат пак аналогните пак ќе се врати на нив. Кратко кажано, си го гледа џебот, а не здравјето.

Сепак, нека си проба, ама без да се едуцира за електронските како функционира целиот екосистем, не гледам добра иднина за било кој новопечен вејпер.

Katalea B

read-only
3 мај 2022
2
5
@Metuzalem ти благодарам за одвоеното време.Баш ќе прочитам подоцна убаво за препораките,сепак кажав дека сум почетник без никакво познавање на оваа тема.
Сепак од некаде нели мора да се почне.
Сигурно дека ќе те "замарам" уште со прашања,доколку не пречам се разбира.

@Astraion јас веднаш на почетокот кажав дека највеќе ми е за цената,добив препорака дека може дупло помалку ќе давам со електронскиве,затоа и се заинтересирав.
Не ме отпишувај предвреме ;)

@krema благодарам:)

VapeS

hello world
12 август 2016
218
263
Прилеп
Другари, искуство при патување со авион, конкретно за во Германија, кој протоколи важат за вејп опремава? Имате некој искуство?

28 јануари 2017
2.065
4.727
Ресен
За Данска имам патувано, никаков проблем за течности (100мл), тогаш имав мод со батерии и ги ставив во хартија посебно секоја батерија и модот.

Ги проверија, сè ок, како Скопје така Копенхаген.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Софија - Рим - Палермо во 2017 немав никаков проблем, ги носиш во ранец/торба (Carry-on) со тебе и ако те прашаат ќе им кажеш е-цигара.
Само гледај да носиш манџа до 100мл оти млекото за тело беше 400мл и морав да го фрлам во ѓубре на аеродромот во Софија.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
Момци ме фатија некои шубиња со експлодирање на батерииве па да си прашам со повреме.

Како и повеќето тука користам 18650 батерии (два пара Сони VTC6-зелени и едни Самсунг 30Q) Едни од нив ги користам накај 5 години, другите 3-4. Користам претежно wattage mode но и variable wattage (кантал, SS). Во моментов едната е речиси полна и ми покажува 2.37волти, другата е полупразна и е на 3.15волти. Она што ме интересира е во каков работен режим (wattage?) треба да ги наместам на istick pico 75W и на istick pico 25 за да знам дали им дошол денот за менување или сепак има уште живот во нив? Волтажата на празна батерија не требаше да биде пониска од 2.5волти или? Благодарам

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.707
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@TATA_MATA Колега, прво што не ми е јасно во вашето излагање:

1. wattage mode и variable wattage е исто (се однесува на тоа дека ти ги менуваш/варираш ватите), но тоа не е најважно, туку:​
2. Ако полна ти покажува 2,37 волти, тогаш нешто ептен не е во ред. :)
3. Во каков режим и да ги наместиш пиковците, ќе ти трошат батерии речиси исто (во спротивно, нема да имаш доволно пареа и вејпањето ќе биде незадоволително).​

Толку долго работени батерии можат само да развијат самопразнење, не и да експлодираат (колку што се сеќавам, може да грешам). Пиковците имаат заштити од краток спој и слично и ако батериите не ти се излупени некаде, немаат гајле.

Волтажата на празна батерија не е важна затоа што:

1. Секој различно си ја дефинира (и со право).​
2. За нашиот начин на користење, најважна е најниската волтажа ПРИ ПУЦАЊЕ, а таа ретко кој мод ја покажува затоа што:​
а) трае делче од секундата​
б) и да сака да ја прикаже, заштитата ќе му исече струја пред да успее да го направи тоа​

Значи, му препуштаме на модот да реши кога е празна и пиковците се познати дека коректно го прават тоа. Да, за литиум-јонските батерии општо се смета дека волтажата не смее никогаш да им падне под 2,5 волти затоа што ќе развијат дендрити (кристали) кои ќе ги пробијат слоевите изолација, но за тоа треба долго време да стои под 2,5 волти, а и тие се создаваат и при нормална работа долго време (како кај твоите батерии).

Самопразнењето може(ло) да се спречи (намали) ако батеријата не се полни до крај (4,2 волти, иако и тоа е конвенција и не мора секогаш да биде таа бројка), туку до на пример 4,1 волт, таа мала разлика многу додава во животниот век, а за полнењето на батеријата е неприметливо (едно-две пуцања). Може да се намести да полни така на Арктик фокс, ДНА и некои полначи. Јас го пробував тоа, но не го користам редовно.

Што можеш да направиш ти сега: Да провериш со која брзина ти се самопразнат. Да ги наполниш до даска каде и да ги полниш, да ги извадиш и да измериш со волтметар. Потоа да ги оставиш мирни и да измериш после еден ден, после два дена и така натаму. Е сега, како што реков, првиот ден не го земај многу при срце, сосема е нормално да се испразни од на пример 4,2 на 4,1 волти, но гледаш понатаму дали континуирано се самопразни батеријата и за колку, народски кажано дали „не држи струја“. :) Од ракав би рекол дека 0,2 волти дневно веќе почнува да биде загрижувачки, но јас на пример би ги користел дури и тие батерии ако знам дека нема да заборавам да ги полнам, дека нема да ги оставам се самопразнат со денови.

Или, ако немаш волтметар, за да имаш груба претстава мериш време колку ќе се наполни до крај батерија што претходниот ден си ја наполнил до крај и седела мирно; потоа за колку време се полни два дена седена и така натаму.

Како што реков, мислам дека самопразнењето нема да предизвика експлозија, освен ако се развило до тој степен каде што дендритите толку ја пробиваат изолацијата што ќе направат спој, но до тогаш веќе и онака не можеш да ја користиш батеријата (затоа што многу брзо се самопразни). Празна батерија (без струја) нема да експлодира, колку што се сеќавам.

Alex M

hello world
1 февруари 2016
140
79
Ова правењето течности по дома стана " научна фантастика "...Ептен скапо ... Кај да набавам VG , со нормален шипинг ? Од Инавера 1л скоро 10 евра VG то + 20 евра шипинг ??? Тотално забегале...Ќе мора да се откажуваме од ова... Некој во скоро време да не има нарачувано од ИнтерХем ? Како е со квалитет ? Подносливо за користење или ? Поздрав

28 јануари 2017
2.065
4.727
Ресен
Ова правењето течности по дома стана " научна фантастика "...Ептен скапо ... Кај да набавам VG , со нормален шипинг ? Од Инавера 1л скоро 10 евра VG то + 20 евра шипинг ??? Тотално забегале...Ќе мора да се откажуваме од ова... Некој во скоро време да не има нарачувано од ИнтерХем ? Како е со квалитет ? Подносливо за користење или ? Поздрав
Интерхем Глицеринот е добар, ПГто... така така заради миризбата иначе и тоа е ок, одкако ќе измешаш не верувам дека ќе можиш да ја заприметиш.

Праќаат преку карго, плаќање на сметка.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.707
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
А таман се порадував дека најдов нов извор, кога ќе дојдеш до checkout викаат дека не праќаат никотин и опрема до кај нас, а шипингот за литро (ВГ или ПГ) е 20 фунти, па останува... ништо, можеби само ароми. :(

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Новајлија тука, се ашкав со тутун од време на време, најчесто со алкохол или у дружба, скроз социјално ништо сериозно. Налетав на овие за една употреба шо се на бензиска и пазнав едно и ми се присвиѓа ептен. Вкусот, големината, се топ.
Али беше а) доста јако за мене (20мг/мл) б) доста скапо в) батеријата цркнува као одма.

Па решив да зеам некој сличен мал refillable под и после читање и гледање ревјус го начекав eleaf iore lite за живо џабе на фасттек и го пазнав заедно со уше 4 подс за замена.
Пошто е 1.2 ома а и пошто овие disposables беа ник соли, земав 10мг/мл icy mint соли од умрела (нивни) и .... вкусов врска немање. Подов е топ мал, малце пре воздушен за мене (поише ДТЛ него МТЛ) и по топол од disposables али нема везе нишо страшно.
Има шанса да е толку ужасна течноста од умрела или џабе очекував да е малце по налик disposables у смисол на вкус? Се мислев да пробам и 50/50 обичен џус од умрела (ама не нивни) као 6ка ама немаа ментол, а не сакав да зиам тутунски или па некои тути фрути ствари ем пошо не ми идат со алкохол (ок тутунските може али саав мента) ем пошо читнав дека минтот обично е не/помалку благ/почист па подолго време и самите coils траат.

I guess прашањето ми е, нормално искуство е ова или да избегавам течности од умрела?
Кај на друго место да барам течности?

Знам дека нарачувате по интернетов ама многу големи количини ми се мене тоа, не сакам да праам залиха за година унапред мме.

28 јануари 2017
2.065
4.727
Ресен
Новајлија тука, се ашкав со тутун од време на време, најчесто со алкохол или у дружба, скроз социјално ништо сериозно. Налетав на овие за една употреба шо се на бензиска и пазнав едно и ми се присвиѓа ептен. Вкусот, големината, се топ.
Али беше а) доста јако за мене (20мг/мл) б) доста скапо в) батеријата цркнува као одма.

Па решив да зеам некој сличен мал refillable под и после читање и гледање ревјус го начекав eleaf iore lite за живо џабе на фасттек и го пазнав заедно со уше 4 подс за замена.
Пошто е 1.2 ома а и пошто овие disposables беа ник соли, земав 10мг/мл icy mint соли од умрела (нивни) и .... вкусов врска немање. Подов е топ мал, малце пре воздушен за мене (поише ДТЛ него МТЛ) и по топол од disposables али нема везе нишо страшно.
Има шанса да е толку ужасна течноста од умрела или џабе очекував да е малце по налик disposables у смисол на вкус? Се мислев да пробам и 50/50 обичен џус од умрела (ама не нивни) као 6ка ама немаа ментол, а не сакав да зиам тутунски или па некои тути фрути ствари ем пошо не ми идат со алкохол (ок тутунските може али саав мента) ем пошо читнав дека минтот обично е не/помалку благ/почист па подолго време и самите coils траат.

I guess прашањето ми е, нормално искуство е ова или да избегавам течности од умрела?

Знам дека нарачувате по интернетов ама многу големи количини ми се мене тоа, не сакам да праам залиха за година унапред мме.
Од Амбрела да ги избегнуваш нивните (со исклучоци, не сум пробал искрено), Flavour Art се ок.

За вкусот не можам да кажам бидејќи не сум користел под, по читано треба да има послаб вкус ама пак си викам зависи до греачите. Денешниве подови повеќе се ориентираат кон нормални гречи каде можиш да користиш се и сешто.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.275
Скопје
hackitfree.github.io

Мој совет - прочитај 5-до 10 страни наназад на темава.
Исто еве јас како се снајдов за течност Електронски цигари втор дел
Само пофални зборови за квалитетот на течноста која ја набавив од членот @Sharlovski . Не е да го рекламирам ама мене многу ми заврши работа и за совет и за Се . А и на многу други членови од форумов ( инаку е познат под псевдонимот „Шефот„ :cool:)
Јас не успеав да продолжам со вејпот (само месец дена мислам успеав - а се откажав ради некои други проблеми ) а се спремам да му се вратам наскоро . Важно многу лесно ги заменив цигарите со вејп и уживав многу во вејпањето . Зависно од кој уред го користиш ти треба соодветен процент на Никотин.

VapeS

hello world
12 август 2016
218
263
Прилеп
Другари, околу 300 грама ПГ ми има остнато во фрижидер, пишува на него употребливо до 7/2022 година. Купено е од Умбрела Скопје, да ризикувам со манџава или да фрлам?

28 јануари 2017
2.065
4.727
Ресен
Другари, околу 300 грама ПГ ми има остнато во фрижидер, пишува на него употребливо до 7/2022 година. Купено е од Умбрела Скопје, да ризикувам со манџава или да фрлам?
Исто ко храна, најдобро за употреба до... а трае многу повеќе.
Јас би го употребил и да не е во фрижидер складирано, ако ти е сумливо, пробај 10мл.

VapeS

hello world
12 август 2016
218
263
Прилеп
Растворив 100мг/мл 100% ВГ никотин во 30мг/мл 50%/50% ВГ/ПГ. Околу 330мл излезе. Колку време да отстои?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.275
Скопје
hackitfree.github.io
Растворив 100мг/мл 100% ВГ никотин во 30мг/мл 50%/50% ВГ/ПГ. Околу 330мл излезе. Колку време да отстои?
Јас мислам аромите треба да одстојат недела дена - никотин нe мора да одстои ? Не сум сигурен има експерти тука - одма ќе ти кажат ;)

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно